Makuupussi on kätevä olla, sillä se toimii paitsi telttailussa, tekee se myös muualla majoittumisesta helppoa. Osa ihmisistä kokee, että makuupussissa on hankalaa tai ahdistavaa nukkua. Myös paniikki ja ahdistus iskevät silloin, kun ihminen on pussiin sulloutuneena ja tulee liian kuuma. Makuupussissa nukkumisen ei kuitenkaan tarvitse olla kidutusta, sillä valitsemalla oikeanlaisen makuupussin, muuttuu pussissa yöpyminen huomattavasti mukavammaksi.

Tässä postauksessa kerromme kesä- ja talvimakuupusseista ja siitä, millaisilla valinnoilla makuupussissa nukkumisesta tulee mukavampaa!

Kesä- ja talvimakuupussien lämpötilat

Olet ehkä huomannut, että makuupusseissa on aina jokin ilmoitettu käyttölämpötila, joka kertoo sen, minkälaisessa lämpötilassa pussia voi ja kannattaa käyttää. Olet ehkä jopa pysähtynyt miettimään sitä, miten nämä lämpötilat määritellään ja onko kyseessä valmistajan paras arvio vai absoluuttinen totuus.

Fakta on se, että makuupussien käyttölämpötilat eivät ehkä ole absoluuttinen totuus, mutta niitä kaikkia määrittää EN13537 standardi. Standardi jakaa lämpötilat comfort, limit ja extreme -luokkiin ja ne painetaan makuupussien tuotetietoihin. Standardi ei ota huomioon ulkoisia tekijöitä, kuten tuulta tai ilman kosteutta tai makuupussin käyttötarkoitusta, joten täysin sokkona niihin ei kannata luottaa.

Standardi lähtee liikkeelle siitä, että nukkuja on 25-vuotias ja perusterve. Naisten kohdalla 160 cm pitkä ja 60 kg painava. Miehen kohdalla pituus on 173 cm ja paino 73kg. Standardi olettaa, että comfort-lämpötilassa naisen ihon lämpötila ei saa laskea alle 32,8°C ja limit lämpötilassa miehen ihon tulee olla vähintään 32,9 astetta. Ideana on se, että comfort lämpötilassa ihminen tuntisi olonsa mukavaksi ja se ilmoitetaan usein asteina, kuten vaikkapa 15 °C – 20 °C.

Ota siis huomioon se, että mikäli yövyt teltassa, tulee makuualustan olla riittävän hyvä ja eristävä, jotta makuupussi pystyy täyttämään sille asetetut vaatimukset. Myös ilman kosteus ja esimerkiksi tuuli vaikuttavat siihen, mille ilma tuntuu. Lisäksi hyvin valmistautumalla eli esimerkiksi syömällä ja juomalla lämmintä ennen nukkumaanmenoa vaikutat siihen, kuinka hyvin siedät kylmää. Kehon lämpötilaa voi nostaa myös vaikkapa hyppelemällä ennen makuupussiin kääriytymistä.

Valitse myös sellainen makuupussi, jossa on sinulle riittävästi tilaa, sillä etenkin talvella on tärkeää, että makuupussissa on riittävästi ilmaa, sillä ilma on oikein pätevä eriste. Naisten ja miesten pussit eroavat paitsi koon puolesta, myös muuten, sillä tutkimusten mukaan naisen comfort-lämpötila voi olla jopa 7 astetta miehen vastaavaa kylmempi.

Hyvässä makuupussissa pärjää ulkona myös talvella

Makuupusseissa on erilaisia lämpötilalukemia, joita katsomalla voit valita itsellesi parhaan makuupussin. Mikäli haluat nukkua mukavasti, valitse sellainen pussi, jonka comfort-lämpötila vastaa yön keskilämpötilaa. Limit on vielä turvallinen raja, sillä se kertoo sen, missä lämpötilassa käyttäjä voi nukkua kokematta kylmyyttä ja extremelläkin pärjää, sillä se kertoo alimman lämpötilan, jossa selviää ilman hypotermiaa. Omalla vaatetuksella voi vaikuttaa niin ikään talvella pärjäämiseen, mutta liikaa vaatetta ei makuupussissakaan saisi olla.

Makuupusseja on kolmenlaisia eli niin sanottuja kahden vuodenajan makuupusseja, kolmen vuodenajan pusseja ja talvimakuupusseja. Myös yhdistelmällä kolmen vuodenajan makuupussi ja kuitutäytteinen makuupussi pärjää teltassa tai laavulla talvellakin. Kuitumakuupussin voi vetää varsinaisen makuupussin päälle, sillä se kestää paremmin kosteutta. Untuvapussi on hyvä lämpöominaisuuksiltaan, mutta kestää kosteutta huonosti.

Vaikka yleensä kolmen vuodenajan makuupussi on hyvä valinta, sillä suurin osa ihmisistä ei yövy ulkona talvella, on talvimakuupusseille myös oma käyttäjäkuntansa. Paras talvimakuupussi onkin sellainen, joka sopii riittävän kylmälle ilmalle, mutta joka on myös sopivan pitkä ja leveä ja jossa on talvikeleihin sopiva täytemateriaali.

Kuten olettaa saattaa, laadukas talvimakuupussi ei ole kovinkaan edullinen hankinta. Makuupussit on viritetty äärimmilleen valitsemalla parhaat raaka-aineet ja täytteet ja lisäksi varustamalla ne erilaisilla erikoisominaisuuksilla, kuten karvareunuksilla tai suojareunuksilla.

Makuupussin täyte on kaikki kaikessa

Makuupussin ostamisessa pätee sama periaate, kuin vaikkapa talvitakin tai tyynyn valinnassa. Saatavilla on erilaisia materiaaleja, joiden hinta ja ominaisuudet poikkeavat toisistaan hurjasti. Saatavilla on synteettisiä ja halpoja materiaaleja, jotka eivät hengitä tai pysy kuohkeina kovinkaan kauan. Sitten on luonnonmateriaaleja, kuten vaikkapa höyhenet ja untuvat, jotka kestävät aikaa hyvin, mutta joihin saa myös laittaa rahaa kiinni.

Suuri osa kauppojen makuupusseista on keinokuidusta tehtyjä. Ne ovat hieman painavampia kuin untuvapussit, joten mitenkään kovin kevyiksi tai pieniksi niitä ei voi sanoa. Niiden suuri etu on hinta-laatusuhde ja se, että ne säilyttävät eristyskykynsä paremmin kosteissa olosuhteissa verrattuna untuvapusseihin.

Untuvapussit ovat pitkäikäisiä ja kestäviä oikein hoidettuina ja säilytettyinä. Ne maksavat enemmän, mutta menevät myös todella pieneen tilaan, joten niiden kanssa voi lähteä pidemmällekin vaelluksella melko helposti. Untuvainen makuupussi onkin valinta vuosiksi eteenpäin ja sen käyttöaika on merkittävästi keinokuituista pussia pidempi.

Makuupussissa eristävä tekijä on ilma ja näin ollen on merkittävää, että makuupussi pysyy kuohkeana käytöstä toiseen. Kuohkeus sitoo ilmaa ja ilma pitää telttailijan lämpimänä äärimmäisissäkin olosuhteissa. Mikäli makuupussi on vanha tai nuhjuuntunut, eikä pysy enää kuohkeana, ei myöskään lämpötilaluokitukseen voi uskoa, sillä ilman puuttuminen kuitujen välistä huonontaa makuupussin eristävyyttä. Hoida makuupussia siis aina oikein!

Vinkit makuupussin hoitoon

Lue makuupussin valmistajan antamat hoito- ja säilytysohjeet aina ennen pussin käyttöönottoa. Käytä sitä vain ohjeen mukaan ja pidä huoli siitä, että toimit järkevästi, jottei makuupussi pääse vaikkapa kärähtämään tai likaantumaan suotta matkalla.

Makuupussi saattaa tulla varustettuna kahdella säilytyspussilla, josta toinen puristaa pussin pieneen tilaan ja toinen antaa sen hengittää vapaammin. Käytä kotona varastointiin suurempaa pussia, jolloin untuvat tai muu sisus pääsee olemaan vapaammin, eikä mene liiskaan. Matkalle pakattaessa makuupussi kannattaa sulloa vedenkestävään pussiinsa. Ei siis rullata. Tämä johtuu siitä, että tällöin pussi menee sisään eri tavalla jokainen kerta ja untuvat eivät jää pysyvästi liiskaan tiettyyn suuntaan tai asentoon.

Kun olet matkalla, kannattaa mahdollisuuksien mukaan pakata myös lakanapussi. Se tulee ihmisen ja makuupussin väliin ikään kuin sisäpussiksi ja se varmistaa sen, että hiki ja muu lika, joka ihmisestä tai hänen vaatteistaan irtoaa, ei tartu varsinaiseen makuupussiin vaan lakanapussiin. Se on helpompaa myös pestä kotona kuin kokonainen makuupussi.

Mikäli et nuku teltassa vaan vaikkapa taivasalla tai laavulla, saattaa makuupussi likaantua ulkoa päin. Tällöin makuupussin ulkopuolelle voi laittaa suojapussin. Suojapussi suojaa makuupussia kostumiselta ja likaantumiselta, mutta ei tule nukkujan iholle, joten nukkumiskokemus ei kärsi. Hyvät ulkoiset suojapussit ovat hengittäviä, joten ne päästävät osan sisälle kertyvästä kosteudesta ulos. Talvella kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä mikäli kosteus ei pääse kunnolla ulos, tulee makuupussissa todella kylmä. Pahimmillaan tiivistyvä kosteus voi koitua hengenvaaraksi pidempään ulkona yöpyvälle matkailijalle.

Jos ja kun peset makuupussia, lue aina valmistajan ohjeet. Pese pussi ohjeiden mukaan ja valitse tarkoitukseen sopiva pesuaine. Mikäli sinulla on kuivausrumpu, rummuta etenkin untuvapussi pesun jälkeen, jotta saat mahdollisimman hyvän lopputuloksen.

Hannah Micro 80 makuupussi

139,95 tai 25€/kk

•Erittäin kevyt, 650 g

•Optimaalinen kesäkäyttöön

•Kestävä vetoketju

Aegismax D-series ultrakevyt talvimakuupussi

139,95 tai 25€/kk

•Erittäin kevyt

•Todella lämmin

•Pakkaantuu pieneen kokoon

Naturehike CW300 ultrakevyt makuupussi

129,95 tai 23€/kk

•Hintaluokkansa parhaimmistoa

•Painaa vain 630g

•90% hanhenuntuvaa