Katso uusin blogitekstimme koskien valvontakameroita tästä

Jouko Kääriäinen otti testiin ZMODO WiFi HD -valvontakameran, jossa on kaikki on kaikki huippukameran ominaisuudet kuten automaattinen infrapunayökuvaus, kaksisuuntainen audio ja sujuva mobiliiseuranta. Lue täältä, mitä kaikkia käyttökohteita Jouko onkaan turvakameralle keksinyt.

Turvakamerasta on moneksi

Olen rakennellut vapaa-ajanasunnon ja kaupunkiasunnon ympärille turvallisuussysteemejä, joissa on mahdollisuus etäseurantaan ja etäohjaukseen. Testailen e-villen tuotteita ja yhdistelen niitä arjen helpottamiseksi. Edulliset muokattavissa olevat ratkaisut lisäävät turvallisuutta. Varsinkin kun kiinteät ratkaisut käyvät hankaliksi tarvitaan joustavia laitteita. Sellainen on kevyt ZMODO WiFi HD-valvontakamera. Vanha hälytysjärjestelmäni pistää luvatta avatun oven tai ikkunan takia kunnon mekkalan pystyyn kaupunkiasunnossani. Ulkona puolestaan vartioi jo isompi ZMODO HD IP-kamera, joka pitää sisäpihan hallinnassa. Etupihan ajoittain tarpeellinen kameravalvonta on ollut auki. Kun myös sade- kuin lämpötilatietojen seuraamiselle ilmeni loppukesästä helteiden takia tarvetta, niin e-villen sivuilta löytyi apu.

Ratkaisu on pieni ja näppärä ZMODO WiFi HD-valvontakamera, jonka siirrän tarvittaessa mökille vastaaviin tehtäviin, kun vietän kaupunkiviikkoa. Se on älyttömän helppo asentaa. WiFi-salasana on ainut muistettava, niin ja oma kirjautumissalasana. Latasin iPad miniini App Storesta ilmaisen ja uudelle laitteelle helppokäyttöisen ohjelman, Zsightin. Androidille löytyy omansa Google Playsta.

Valvontakameran monipuoliset käyttötarkoitukset

Kamera on todella helppo siirtää ja olen löytänyt sille jo monia tehtäviä.

Mökillä pikkupakkasten pelossa kasvihuoneessa on pakkasvahtina GSM-ohjattavalla pistokkeella varustettu tavallinen henkilöauton sisälämpöpuhallin. Tavallinen digitaalinen lämpömittari mittaa sekä ulkolämpötilaa että sisälämpötilaa. Uuden kameran ansiosta lukemat tulevat nyt valvontakameraan. Jos siltä näyttää, päräytän puhaltimen päälle ja kun lämpötila on hanskassa, voin sammuttaa sen kun mittarilukemien ollessa turvallisia. Antaa vain tomaattien kypsyä pitkälle syksyyn. Halpa ja kätevä ratkaisu, kun en kasvata tomaatteja kuin huvin vuoksi.

Kamera on todella helppo siirtää ja olen löytänyt sille jo monia tehtäviä. Sillä voi seurata lämpömittarin rinnalla myös yksinkertaista sademittaria, josta näkee määrän kameran näytöllä. Samalla kamera myös valvoo liiketunnistimella pihapiiriä. Kannatta sijoittaa kamera niin etteivät kasvit tai voimakas siirtyvä varjo aiheuta turhaa hälytystä.

Koska naapuri käy luvan perästä vadelmapuskissa, hän otti tavakseen käydä hälyttämässä kameralla ja kertomassa saaliistaan. Jos en ole paikalla voin kelata viestin video-playbackillä. Voimme kätevästi sopia kameran kautta kaksisuuntaisella audiolla (kaiutin/mikrofoni) sen milloin hän jättää marjat meitä varten poimimatta, koska kaupunkiin tultuamme haluamme itsekin jotain talven varalle. Kameran ohjelman ominaisuuksia kannatta selailla aika-ajoin uudelleen, koska silloin niistä löytyy uusia käyttöideoita. Valvonta ei todellakaan ole ainoa kameralle sopiva käyttötarkoitus. Audion käyttöä kannattaa harjoitella. Se on yllättävän hyvä ominaisuus.

Turvakameran asennus on äärimmäisen helppo

Yökuvaus toimii kyllä hyvin.

Avaa vain postin tuoma paketti, pistä näppärä seisontajalka kiinni ja pistoke seinään. Vihreä valo alkaa vilkkua ja kamera etsii WiFiä. Omalle mobiililaitteelle netistä ladattu ohjelma pyytää kirjautumaan, jolloin annettu uusi salasana kannattaa panna heti muistiin (tosin sähköpostiinhan voi tilata aina uuden). Kameran sinisen valon sytyttyä älykännykän tai tabletin ohjelmassa voit siirtyä NEXT komennolla eteenpäin. Kirjautuessaan laite kysyy löytämänsä WiFin salasanan. Zsightin kautta homma pelittää hyvin. Kamera lukee noin 20 sentin päästä kännykän tai tabletin näytöltä QR-koodin, äännähtää ja siten voit hyväksyä yhteyden. Kannattaa antaa aikaa ainakin ohjeen mukaisesti.

Kamera on HD ja vaikuttaa alkuun oudolta kalansilmältä. Älä anna sen hämätä vaan hyödynnä koko laadukkaan kuvan alaa. Valittavana on kolmea eri kuvalaatua, joista paras houkuttelee, mutta ei ole kätevin käyttää varsinkaan hitailla nettiyhteyksillä. Huomasin, että laiska kiinteä ADSL on äärirajoillaan HD-videoilla. Kuvalaatua pudottamalla sain homman pelittämään varmemmin. Tuo still-kuva on kyllä näppärä ja kevyt.

Muista että tämänkaltaisissa nettiyhteyksissä oleellista on lähtevän liikenteen resurssit, jotka yleensä ovat tuntuvasti tulevaa heikommat. Voit mennä resurssien kanssa ojasta allikkoon asentamalla liikaa varsinkin videota lähettäviä laitteita. Siksi älä väheksy alempaa resoluutiota toimivuuden kustannuksella. WiFin kantomatkaa voi vahvistaa tarvittaessa e-villen sivuilta löytyvillä WiFi-repeater – vahvistinratkaisuilla.

Yökuvaus toimii kyllä hyvin. Muista, että ikkunan läpi kuvatessa homman sotkevat heijastukset. Niinpä ainakin nyt ennen pakkasia ulkokuvauksiin lisäsin pimeän ajan valvontaan 250 wattisen halogeenin liiketunnistimella. Kameran näkemäalueen kattavana sen valokeila naulaa rosvot ja eläimetkin kuviin.

Asentele mobiilisi hälytysjärjestelmä ajan tasalle, niin valvontakamerasta on oikeasti reaaliaikaista hyötyä, kun pääset katselemaan ja kuunteleman, jopa puhumaan kameran kautta! Itse koplasin hälytykset iPabin ilmoituskeskukseen eli hälytys tulee apsiin ja ipadin ilmoitus kilauttaa sen sekä näkyviin että kuuluviin.

Kannattaa yhdistellä e-villen tarjouksia

Olen kehitellyt usean vuoden ajan tämmöisiä ”poikkitieteellisiä” järjestelmäkokonaisuuksia tavallisista hämäräkytkimistä, liiketunnistimista ja valoista luodakseni toimivan seuranta- ja turvajärjestelmän. Suunnitelmissani siihen tulee vielä monta uutta osaa. Mökille tulee erikseen esittelemäni kehittynyt ja hieman ohjelmointitaipumuksia vaativa GSM-hälytysjärjestelmä ihan siltä varalta että nettiyhteys voi lopahtaa. Kerron siitä kohtapuoleen. Prepaidilla viritetty moniosainen hälytysjärjestelmä saa ajoittain tuekseen tämän ZMODO WiFi kameran ja piakkoin myös älyvalon. Oivallinen apuväline on ollut Diel Full HD Carcam (Katso myös Diel Blackbox -liikennekamera), autokamera johon lisäsin rohean e-villen valikoiman 20000 milliampeerin lisävirtalähteen. Kas kun vanhassa Subarussani uupahti akku mistä otin opikseni. Autokamerani valvoo seisovasta autosta mökkitietä maalla.

– Jouko Kääriäinen