Atte T. sai arvosteltavakseen paljon huomiota herättäneen Nokia N1 7,9″ Android 5.0 -tabletin. Menikö Nokian uusi aluevaltaus ihan vihkoon vai onko N1 tabletista ainesta menestystuotteeksi? Lue tästä kattava testi.

Tabletti alumiinirungolla ja loistavilla spekseillä

Kun tabletin saa käteen ensimmäistä kertaa, on fiilis erittäin tuttu. Laitteen alumiininen ulkokuori muistuttaa erittäin vahvasti erään hedelmäyhtiön tabletteja. Tämähän ei ole siis millään tapaa huono asia, laadukkaita Android-tabletteja ei voi koskaan olla liikaa.

Kauniiseen alumiinirunkoon on pakattu loistavat speksit.

Kyseessä on tietenkin paljon puhetta herättänyt Nokia N1. Tabletti on kiinalaisen Foxconnin valmistama ja Nokian brändillä myytävä Android 5.0 -tabletti. Laite tuntuu kädessä erittäin laadukkaalta. Sen mitat ovat 200,7 x 138,6 x 6,9 mm ja painoa löytyy 318 grammaa.

Myöskään huikean 5300 milliampeeritunnin kokoisen akun kestoa ei voi moittia, sillä se vie helposti läpi muutaman päivän.

Kauniiseen alumiinirunkoon on pakattu loistavat speksit. Corning Gorilla glass 3:lla suojattu kahdeksan tuuman näyttö on supertarkka, resoluutioltaan huimat 2048 x 1536 pikseliä. Lataukseen ja tiedonsiirtoon tabletti käyttää uutta USB Type-C:tä, jonka voi laittaa kummin päin vain. Muistia löytyy 32 Gt ja RAM:ia 2 Gt. Nokia N1:n sydämenä toimii yllättäen Intelin valmistama tehokas neliydin suoritin, joka jaksaa pyörittää raskaimpiakin pelejä. Myöskään huikean 5300 milliampeeritunnin kokoisen akun kestoa ei voi moittia, sillä se vie helposti läpi muutaman päivän.

Oikeastaan on vaikea edes löytää mitään pahaa sanottavaa Nokia N1:stä.

Oikeastaan on vaikea edes löytää mitään pahaa sanottavaa Nokia N1:stä. Tai no, kyllähän jotain pientä löytyy. Kamerat eivät ole mitkään loistavat, hädin tuskin edes hyvät. Mutta kukapa tablettia kuvaamiseen käyttäisikään. Myöskään tabletin kaiuttimet eivät ole parhaimmasta päästä.

Tabletti videoiden katseluun ja nettisurffailuun

Itselleni Nokia N1:stä on tullut ykkösvaihtoehto Netflixin ja YouTuben katseluun.

No mihin tällaista tablettia sitten voisi käyttää? Itselleni Nokia N1:stä on tullut ykkösvaihtoehto Netflixin ja YouTuben katseluun. Ei ole mitään mukavampaa kuin raskaan päivän jälkeen rojahtaa sängylle, ottaa Nokialainen käteen ja startata Netflix. Kevyen olemuksensa vuoksi Nokia N1:tä jaksaakin pidellä kauan vaikkapa yhdelläkin kädellä. Tabletin 4:3 näyttö on kuin luotu sähköpostien ja Twiittien lukuun tai sitten vaikka ihan perinteiseen netin selaukseen. Myös pelit pyörivät laitteella sutjakkaasti.

Nokia N1:tä ei ole jutun kirjoitushetkellä julkaistu vielä virallisesti Suomessa, joten toimitettava malli on Kiinan markkinoille tarkoitettu. Tämä tarkoittaa sitä, ettei tablettiin ole esiasennettuna Play-kauppaa, Chromea tai muita Googlen sovelluksia, jotka meille ovat tulleet tutuiksi muista Android-laitteista. Sovellukset siis pitää hankkia jostain muusta sovelluskaupasta. Tällaisia vaihtoehtoisia sovelluskauppoja ovat esimerkiksi Amazon Appstore tai 1Mobile Market, joiden asennustiedostot löytää netistä. Näistä kaupoista löytyy joitain sovelluksia, ei läheskään niin montaa kuin Play-kaupasta, mutta tavalliselle käyttäjälle varmasti ihan tarpeeksi. Jos ilman Googlen palveluita eläminen ei kuitenkaan luonnistu, ohjeet root -toimintoon ja Googlen palveluiden asennukseen löytyvät täältä XDA Developers foorumilta (root tehdään sitten ihan omalla vastuulla, se nimittäin voi rikkoa laitteen softan). Itse olen rootannut laitteeni ja hankkinut Googlen sovellukset.

 

Nokia N1 jättää todella hyvän maun suuhun. Se on suht halpa ja laadukas tabletti, jonka käyttökokemus vastaa, ja jopa päihittää monet kalliimmat kilpailijat.

Nokia N1 jättää todella hyvän maun suuhun. Se on suht halpa ja laadukas tabletti, jonka käyttökokemus vastaa, ja jopa päihittää monet kalliimmat kilpailijat. Mielestäni Nokia N1 on ehdottomasti yksi vuoden 2015 parhaista tableteista näin hinta-laatusuhdetta ajatellen. Tässä vielä kootusti laitteen plussat ja miinukset:

Plussat:
+ Kevyt
+ Laadukas alumiinikuori
+ Tehokas prosessori
+ Kirkas ja terävä näyttö
+ Akkukesto
+ Hinta
Miinukset:
Googlen palveluiden puuttuminen
Kamerat
Kaiuttimet
Suomen kielen puuttuminen

-Atte T.
(Ps. Voit löytää minut Twitteristä nimimerkillä @Twiipsi)

Tästä tutustumaan Nokia N1 tablettiin verkkokaupan puolelle.