*Tämä artikkeli on päivitetty 15.02.2018

Stressilelu kouluun, töihin, kotiin… olet varmasti jo törmännyt näihin pyöriviin härpäkkeisiin, jotka kulkevat monella nimellä. Myös Internetissä leviävät videot, kun lapset, siinä missä aikuisetkin, tekevät innosta soikeana niin sanottuja fidget spinner -temppuja. Tutkitusti niiden sanotaan lievittämään stressiä ja samalla niitä kutsutaan leluiksi – stressileluiksi. Me suomalaiset rakastamme kääntää vierasperäisiä sanoja omalle kielellemme, josta sitten mediassa on muotoutunut käsite sormihyrrä tai spinner -stressilelu,  mutta on niitä myös kuutionkin muotoisina. Yleisellä nimityksellä nämä lelut tunnetaan paremmin nimillä fidget cube-, fidget spinner-  ja tri-spinner -stressilelut.

Mutta mitä kummia nämä todella suuren suosion saaneet kapistukset sitten oikeastaan ovat ja kuinka ihmeessä ne eroavat toisistaan? Jotkut jopa vilkkuvat, hohtavat pimeässä tai soittavat musiikkia pyöriessään. Itse näpertelijänä innostuin näistä stressileluista heti ja päätin samalla kirjoittaa teille tämän blogin. Samalla myös olen listannut näiden stressilelujen hyvät ja huonot puolet. Tässä artikkelissa esittelemme:

  • Fidget Cubet
  • Fidget Spinnerit, tai suomalaisittain ”sormihyrrä”
  • Tri-Spinnerit

HUOMIO spinner-shoppaajille! Mainittakoon niille, jotka ovat jo entuudestaan koukussa näihin vimpaimiin, eivätkä ne enää esittelyä vaadi, käykää kurkkaamassa e-ville.com verkkokaupan laaja valikoima stressileluja. Nyt nimittäin lähtee harvinaiset spinnerit netistä mitä omituisimmilla hilavitkuttimilla alle puolen hinnan. Siitä sitten vaikka koko perheen voimin spinnailemaan kohti rentouttavia hetkiä. Klikkaa itsesi spinnereiden tai kuutioiden maailmaan tästä. 

Tässä myös hauska artikkeli tämän hetken siisteimmistä fidget spinnereistä. Sieltä löydät todella harvinaisia hyrriä, joita ei takuuvarmasti naapuriltasi löydy!

Nyt kun saatiin myyntipuheet pois alta, aloitetaan ensimmäisenä stressikuutiosta, joka on edelleen melko tuntematon kapine meille suomalaisille.

Fidget Cube – Stressikuutio

Monipuolinen stressilelu, joka sisältää kaiken tarpeellisen mustekynän naputtelijasta valonkatkaisimen rämpyttäjään. Kuution kuudelta sivulta löytyvät kaikki keskittymistä auttavat vimpaimet.

clicktattilightswitchrollspinworrystone

1. Viisi paineltavaa nappia, kaksi hiljaista ja kolme klikattavaa nappia. Nappien kliksuttelu muistuttaa mustekynän nappia ja auttaa keskittymään.

2. Toiselta sivulta löytyy peliohjaimen tattia muistuttava sileä painike.

3. Valonkatkaisijaa kliksutellessa mieli lepää. Miinuksena katkaisijan kova ääni, joka voi aiheuttaa mielipahaa kanssaolijoissa esimerkiksi kesken palaverin.

4. Neljännellä sivulla rullataan menemään kolmella laskurinomaisella rullalla sekä sormenpäällä pyöritettävällä metallikuulalla. Rentoa!

5. Viidenneltä sivulta löytyy vapaasti pyörivä levy.

6. Japanilaista huolikiveä jäljittelevä sivu. Huolikivet tutkitusti vähentävät stressiä ja ahdistusta.

Hyvät ja huonot puolet:

+ Halpa
+ Monipuolinen
+ Monia eri värejä
+ Hiljainen
– Voi olla myös äänekäs

Joko sormesi syyhyävät? Käy kurkkaamassa valikoimamme hauska Fidget Cube -stressikuutio.  Tässä myös vuoden 2018 perheen uusin tulokas Xiaomi Fidget Cube. Tämä futuristinen kuutio on todella kova haastaja perinteisille stressileluille! Jos kuutio ei ole kämmenellesi mieluisa, niin jatketaan blogin lukemista eteenpäin! Seuraavaksi esittelyssä Fidget Spinner -stressilelut:

Fidget Spinner

Yksinkertaisuudessaan, Fidget Spinnerit ovat laakerin varassa pyöriviä stressileluja. Alumiinista valmistettu kultaisen värinen spinneri on yleisin malli näistä spinnereistä. Laakerin varassa lähes kitkattomasti pyörivä spinneri on mukava lelu keskittymistä vaativissa tilanteissa ja auttaa näperrellessä lievittämään stressiä. Sormenpäässä pyöriessään lelu tasapainoilee pyörimisliikkeen ansiosta ja osaavatpa taitavimmat tehdä jo temppujakin tällä vehkeellä. Samaisesta spinneristä löytyy myös mm. LED-valoilla varustettu spinneri. Iskusta syttyvät ledit vilkkuvat hetken aikaa ja pyöriessään luovat ilmiömäisen valoshown.

Hyvät ja huonot puolet:

+ Kestävä
+ Pienikokoinen
+ Tyylikäs
+ LED-spinner useissa eri väreissä
– Suhteellisen kovaääninen

Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, käy siis vilkaisemmassa perinteinen Fidget Spinner. Tai sitten yllätät ystäväsi kahvipöydässä vilkkuvalla LED-Spinnerillä! Heitetään homman ihan läskiksi ja pistä tämäs sormihyrrä kaiuttimella ja LED-valoilla pyörimään kahvipöydässä, niin kavereiltasi lentävät kahvit rinnuksille! Bluetooth-soittimen avulla sitä voi musiikin mukana spinnailla hyrrän mukana itse kukin.

Jatketaan matkaa vielä tämän artikkelin viimeiseen stressileluun, joka kulkee nimellä Tri-spinner.

Tri-Spinner

Toinen suosittu malli näistä spinnereistä on tämä kolmilapainen, muovista valmistettu stressilelu. Lapojen päissä on pienet painot jotka pyöriessään tasapainoittavat spinneriä paremmin kuin normaalia alumiinista kaksilapaista spinneriä. Eli nämä spinnaavat hiiren hiljaa ja sopivat siten erinomaisesti töihin ja koulunpenkille.

Hyvät ja huonot puolet verrattuna perinteiseen sormihyrrään:

+ Hiljainen
– Muovinen, ei välttämättä niin kestävä

Tässä olisi myös näyttää disco-valoilla varustettu Disco Tri-spinner stressilelu. Tosin miettiä saa, rentouttavatko disco-valot kenenkään mieltä. Tässä kuitenki tyylikäs, ulkomuodoltaan kuin ulkoavaruudesta tullut spinneri Iridia -sormihyrrä.

Toivottavasti sinulla on nyt parempi käsitys näistä kummallisitä vekottimista ja uusi puheenaihe taukotilassa tai välitunnilla. Käy kurkkaamassa jatkuvasti päivittyvä fidget-valikoimamme. Ja muistatko vielä, kun mainitsin alussa harvinaisista sormihyrristä? Käy katsomassa nämä universumin tyylikkäimmät hyrrät tästä.