Täydellisen italialaisen pizzan tekeminen lähtee täydellisen pizzataikinan tekemisestä. Onneksi riveistämme löytyy intohimoinen pizzamestari, joka on satojen pizzojen kautta kehitellyt lopulta allaolevan täydellisen pizzataikinan reseptin.

Valmiin pizzan maku syntyy kolmen eri osatekijän yhteisvaikutuksesta: pizzataikinasta, raaka-aineista, sekä pizzauunista. Tietysti myös pizzan valmistustapa ja kokin omat taidot näyttelevät suurta roolia, mutta yllämainituilla kolmella päätekijällä on kuitenkin kaikista merkittävin vaikutus millainen pizzasta lopulta tuleekaan. Maun kannalta tärkeysjärjestyksessä ylitse muiden on kuitenkin itse pizzataikina.

Allaolevia ohjeita seuraamalla huomaat kuinka taikinan teko on verrattain helppo ja nopea tehdä omatoimisesti kotioloissa. Täydellinen pizzapohja on pizzan tärkein raaka-aine, näin kertoo sekä e-villen oma pizzamestari että kuuluisat italialaiset pizzamestarit.

Ainekset:

-1kg Le Farine Polselli Vivace, (Tipo 00 jauhoa, punainen pussi)

-6dl vettä (haaleaa vettä, ei saa olla kuumaa)

-2g tuorehiivaa

-5 teelusikallista suolaa. (oman maun mukaan)

Työvaiheet

Vaihe 1: Sekoita suola ja haalea vesi, varmista että suola liukenee veteen hyvin.

Vaihe 2: Sekoita noin 10% jauhoista vesi- ja suolaliokseen.

Vaihe 3: Sekoita hiiva (HIIVAA EI SAA SEKOITTAA PELKKÄÄN SUOLAVETEEN TAI SUOLA TAPPAA HIIVAN )

Vaihe 4: Nyt voit lisätä loput jauhot pikku hiljaa jatkuvasti sekoittaen joko kädellä tai kauhalla.

Vaihe 5: Taikina todennäköisesti tarttuu epämiellyttävästi käteen sekoituksen aikana, tästä ei tarvitse välittää. Suurin osa taikinasta irtoaa käsistä kun taikinaa on sekoitettu tarpeeksi.

Vaihe 6: Kun taikinapallo alkaa muodostumaan, levitä pöydälle hieman jauhoja ja aloita taikinan vaivaaminen.
Taikinaa vaivataan vähintaan 15 – 30 minuuttia. Tässä on hyvä muistaa, että mitä enemmän taikinaa vaivataan, sitä parempi sitko saadaan aikaiseksi. Kun painat sormella taikinan keskelle pitäisi sen ”kimmota” lähes kokonaan takaisin samaan asentoon. Tällä niksillä tiedät milloin taikina on valmis.

Vaihe 7: Seuraavaksi taikina laitetaan turpoamaan joko pöydälle tai kulhoon, on kuitenkin varmistettava, että taikinalla on tilaa turvota lähes kaksinkertaiseksi. Lopuksi peitä taikina kostealla liinalla. Turvotus kestää n. 2 tuntia.


Vaihe 8: Taikinan voi leikellä veitsellä 6 osaan ja muodostaa niistä 6 palloa. Tähän on monta eri tapaa mutta veitsi lienee helpoin.


Vaihe 9: Viimeisessa vaiheessa pallot asetelleen ilmatiiviiseen astiaan tai uunipellille, joka peitetään huolellsesti kelmulla. Taikinapallot laitetaan lepäämään 12-48 tunniksi jääkaappiin tai 16-20 asteeseen. Tämä takaa parhaimman lopputuloksen. 12-48 tunnin odottelun jälkeen jälkeen pizzapohjat ovat valmiita.

Ps. Täydellinen pizzapohja tarvitsee tietysti kaverikseen täydellisen tomaattikastikkeen:

Ainekset:

1tlk Mutti kuoritut tomaatit
Puoli kourallista tuoretta basilikaa
1-3 teelusikallista rouhittua mustapippuria
1-3 teelusikallista suolaa oman maun mukaan
1 ruokalusikallista sokeria
1 ruokalusikallista Virgin oliiviöljyä

Pizzamestarin tomaattikastikkeen teko-ohje:

”Sauvavatkaimella pari kertaa suoraan mutti peltipurkkiin, sit mausteet sekaan ja kerran sauvavatkaimella uusiks, lopuks vielä kaato johki astiaan ja jääkaappiin tunniks”

Muista myös tutustua Loimo Castino pizzauuniin, jolla herkullisten italialaisten pizzojen paistaminen onnistuu käden käänteessä kotioloissa.

Loimo Castino pizzauuni on suunniteltu erityisesti heille jotka ottavat pizzanpaistamisen vakavasti. Loimo Castino pizzauunin voi lämmittää hiilellä, puulla tai vakka pelleteillä. Tutustu pizzauuniin ja sen tarkempiin tietoihin täältä