Mitä ajattelen nyt 1.9.2018 yksitoistavuotiaan e-villen kauppiaana? Maailma ja etenkin verkkokauppamaailma on muuttunut taas vuoden aikana paljon. Huhupuheita globaalin e-kauppapaikan saapumisesta Pohjoismaihin on vellonut, joku kilpailija lopettanut toimintansa ja kotimaisen verkkokaupan suurin on pettänyt sijoittajat paikoillaan junnaavilla myyntiluvuillaan… 

Ennen kuin jatkan syvemmälle aiheeseen, haluan ilmoittaa sinulle arvoisa lukijani, että juhlimme yhdessä asiakkaidemme kanssa e-ville.com 11-vuotissyntymäpäiviä 31.8. – 2.9. Tuolloin meillä on koko viikonlopun ajaksi valitut kärkitarjoukset ja jokaiselle päivälle omat teemat:

Perjantai 31.8. – Tarjouksessa elektroniikka
Lauantai 1.9. –  Tarjouksessa harrastus- ja vapaa-ajantuotteet
Sunnuntai 2.9 – Tarjouksessa älypuhelimet, tabletit ja puhelimien lisätarvikkeet

Pääset tutustumaan tarjoustuotteisiin tarkemmin täältä.

Jatketaan seuraavaksi itse aiheeseen 🙂

Verkkokaupan kilpailu kiristyy ja toimintakenttä muuttuu

Paskaakiinasta.com

Tämä nettiosoite on ollut e-villen tiimin sisäinen vitsi jo vuosien ajan. Kiinasta tosiaan löytyy hurjasti huonolaatuista tavaraa ja välillä sitä löytyy myös e-villen omalta toimistolta, tuotepäälliköiden testauspisteiltä. Monilla kiinalaisilla kilpailijoillamme tätä löytyy myös yllinkyllin valikoimistaan. Jollain saattaa olla vaikkapa 1000 erilaista taskulamppua valikoimissaan, mistä asiakkaan pitää seuloa jyvät akanoista. E-villellä on vain joitain vaihtoehtoja, jotka onkin sitten kaikki suomalaisten tuotepäälliköidemme testaamia ja hyväksi toteamia.

Sisäpiirivitsit tekevät työnteosta hauskempaa 🙂

Meillä tuotteita selaillessaan asiakkaan pitää voida luottaa siihen, että jokainen valikoiman tuote on hyvä.

Tämän osalta e-villen pitää olla tarkkana jatkossakin. Meillä tuotteita selaillessaan asiakkaan pitää voida luottaa siihen, että jokainen valikoiman tuote on hyvä. Näin erotumme eduksemme ja asiakkaat voivat shoppailla e-villellä luottavaisin mielin. Varmemmin Villeltä.

Kivijalka & varastokierto, pääoman tuotto

Moni alan toimija on ollut pulassa kiinteiden kustannusten, kuten kiinteistöjen ja henkilöstön taakan alla. On myytävä aikamoiset määrät vain peittääkseen kulut. Kivijalkakaupoissa on myöskin se ongelma, että valikoimaa pitää jakaa moneen paikkaan.

Avainsana ei ole liikevaihto, eikä pelkästään voittokaan, vaan nopean varastonkierron kautta saavutettava pääoman tuotto. 

Pahimmillaan kaikki nurkat on täynnä epäkiinnostavia, vanhoja tuotteita suosikkituotteiden ollessa joka paikasta loppu. Vanhentuneet tuotteet sitten sitovat kaikki rahat ja ironisesti ei ole enää rahaa ostaa varastoon niitä tuotteita, jotka menisivät kaupaksi kuin kuumille kiville. Avainsana ei ole liikevaihto, eikä pelkästään voittokaan, vaan nopean varastonkierron kautta saavutettava pääoman tuotto. 

Mäntsälän varaston läpi liikkuu päivittäin paljon tavaraa.

Hyvä ja helppokäyttöinen sisältö

Osta osta osta. Tyypillisesti mainoksissa toistetaan tuotteen ominaisuutta ja hintaa kyllästymiseen asti. Vanhanajan markkinointi ei kuitenkaan enää tahdo toimia. Se pitää paketoida mielenkiintoiseen, asiakasta kiinnostavaan muotoon. Videoita, ohjeita, kursseja, opetusta, vinkkejä, ongelmanratkaisua. E-villenkin pitäisi mennä enemmän median suuntaan; olla paikka, mihin asiakkaat tulevat jopa monta kertaa päivässä päivittämään osaamistaan ja viihtymään.

e-villenkin pitäisi mennä enemmän median suuntaan; olla paikka, mihin asiakkaat tulevat jopa monta kertaa päivässä päivittämään osaamistaan ja viihtymään.

Videoiden suosiota ei voi sivuuttaa! Myös tulevaisuudessa e-villeltä on luvassa enemmän videoita.

Paremman suunnittelun ja johtamisen kautta voittoon

Paremmin suunniteltua markkinointia

Kilpailu on kiristynyt joka tuutissa ja taistelu asiakkaan huomiosta on yltänyt ihan uudelle tasolle. Ei liene salaisuus, että Google ja Facebook tuovat leijonanosan e-villenkin verkkokaupan asiakkaista ja sivukävijöistä. Klikin ja konversionkin hinta on vaan vuosien aikana vähintäänkin 5-kertaistunut. Siinä, missä yhden tilauksen sai vielä takavuosina 5€ markkinointikuluilla, menee siihen tänä päivänä jopa 25 euroa.

Kommunikaatio on avain menestykseen. Tiimimme sisällä tarjotaan jatkuvasti lisäkoulutusta markkinointiin.

Markkinointikulujen nostaessa toiminnan ihan kannattavuuden äärirajoille tai tappionkin puolella, on se syytä suunnitella ja laskea huolellisesti. Jos ei ensimmäisestä tilauksesta saada voittoa, niin millä parannetaan todennäköisyyttä, että asiakas tulee tekemään toisen ja kolmannen tilauksen, tilaa uutiskirjeen tai edes muistaa meidät positiivisessä valossa?

E-ville otti näiden asioiden parissa viime keväänä timeoutin ja ruoti suunnitteluprosessit ja tiiminkin lähes uusiksi. Tänä syksynä pitäisi näkyä tuloksia myynnissä ja ainakin facebook-sivuilla. Toivottavasti myös kanta-asiakasohjelmassa ja uutiskirjeissä (tilaa tästä). 

e-villen tiimi kasvaa kasvamistaan! Mutta kylläpä taustalla näkyvät myös vanhat konkarit!

Huolellisemmin valittuja uutuustuotteita

Markkinoinnillakaan ei pelasteta kuitenkaan tilannetta, mikäli tuotteet eivät ole kunnossa. Elektroniikan ollessa kyseessä, uutuustuotteita on tultava tasaiseen tahtiin. E-villen 8 suomalaisen tuotepäällikön + 5 kiinalaisen hankintatyöntekijän työn tulee olla tarkoin suunniteltua ja aikataulutettua. Ilman suunnittelua on riski, että tiputaan kelkasta ja palkkamenot vetävät nenän vedenpinnan alapuolelle.

e-villen vahvuus on aina ollut yhteen hiileen puhaltava tiimi. Laadunvalvontaa tehtaalla Kiinan Shenzhenissä.

Myös omaa tuotekehitystä on tarkoitus tehdä enenevässä määrin.

Tässä e-villellä remontoitiin kevään aikana tiimiä ja prosesseja isolla kädellä. Näitkö jo viime viikkoina lisätyt uutuustuotteet. Menikö oikeaan suuntaan? Tahti jatkuu ja enemmän tosiaan laatu ja logiikka edellä. Lisätään niitä tuotteita, mitä valikoimista puuttuu. Ei enempää vaikka samantyyppisiä taskulamppuja, jos niitä olisi ollut jo ennestään 1000 valikoimissa. Myös omaa tuotekehitystä on tarkoitus tehdä enenevässä määrin, eli rakentaa tuotteita pelkästään e-villen myyntikanaviin. Tuotteita, missä on paremmat ominaisuudet, kuin mitä oli aiemmin saatavilla.

Tuotepäälliköt lisäävät viikoittain uusia tuotteita kauppaan. Nyt meillä on jo yli 5,500 tuotteen valikoima! Selaa uutuuksia tästä!

Varmemmin Villeltä (logistiikka, huolto ja asiakaspalvelu)

Perusasiat kuntoon. Kuten jo aiempinakin vuosina on pyritty tekemään, ei unohdeta varmistaa, että tilatut tuotteet lähtevät viiveettä matkaan. Samaten katsotaan, että toimitusajat, verot ym. on ilmoitettu selkeästi verkkokaupassa ja kassalla. Asiakkaiden kysymyksiin tulee vastata ripeästi ainakin sähköpostitse ja aukioloajan puitteissa puhelimitsekin. Takuu- ja kaupanpurkuasiat tulee hoitaa suoraselkäisesti ja mahdollisimman reilusti ja helposti asiakkaalle.

e-villen tiimi Mäntsälässä.

Muutoksia takuuasioihin tulikin nyt pari viikkoa sitten. Tuli aika kiittää viimeisen 12 kuukauden aikana kunniakkaasti Oukitel-kännyköiden takuuhuoltoja tehnyttä kumppaniamme iTapsaa. Työntekijät siellä palvelivat väsymättä Oukitel-puhelimen ostaneita asiakkaitamme, sekä jälleenmyyjiemme asiakkaita takuuasioissa. iTapsan Patrik vastaili välillä asiakkaiden kysymyksiin henk. koht. kännykkänsä kautta viikonloppuisinkin ja aina ystävällisesti.

Koitetaan pitää me ainakin yhtä korkea taso yllä nyt, kun Oukitelien huolto siirtyi meille takaisin Mäntsälään. Siirto takaisin emoyhtiön hoiteisiin tuli mm. varaosalogistiikan ja muuten toiminnan yhtenäistämisen vuoksi. Kätevämpää kun samat tyypit vastaavat niin Blackview tai muiden puhelimiemme ja tuotteidenkin huollosta nyt, kuin vastaa Oukitel-kännyköidenkin korjauksista. Samoin varaosien saatavuutta ja niiden koordinoimista Shenzhenin toimipisteeltämme tämä helpottaa. Huollossamme aloitti Mäntsälässä nyt Janne H ja Janne L.

Varmemmin Villeltä!

Janne H iTapsan Patrikin koulutuksessa Vantaalla.

e-ville Ylen uutisissa ja muissa medioissa

Bangkokin toimistolla häärää tälläkin hetkellä 6 suomalaista työntekijää.

Kuluneena vuotena tapahtui paljon isoja juttuja, joista isoin ehkä e-villen omaa porukkaa koskenut asia oli Thaimaahan avaamamme konttori. Bangkokin toimistolla häärää tälläkin hetkellä 6 suomalaista työntekijää. Tarkalleen ottaen yksi kuudesta työntekijästä on myöskin ruotsalainen. Johanilla on Suomen passin lisäksi myöskin Ruotsin passi. Johan syntyi ja varttui Ruotsin Lapin Kiirunassa. Hänen äitinsä on suomalainen ja hän piristää Bangkokin toimiston tunnelmaa puhumalla suomea hauskalla ruotsalaiskorostuksella :). Allaolevalla YLEn ruotsinkielisissä uutisissa Johan puhuu kuitenkin äidinkieltään ruotsia.

Ville oli kuluneella vuodella paitsi Yrittäjä-lehden haastattelussa, myöskin Mikko Raespuron ”Verkosta Vapauteen” -podcastin vieraana. Kuuntele Podcast tästä.

Hyvää e-villen 11-v.synttäriä! Katso synttäritarjoukset tästä!

Niin, ja meillä on myös pari työpaikkaa taas auki, katso avoimet harjoittelupaikat Bangkokista ja Shenzhenistä tai lähetä avoin työhakemus!

Hae videontekijäksi Kiinan Shenzheniin tästä.
Thaimaan Bangkokin toimistolle haetaan asiakaspalveluun myös tekijöitä, tutustu aiheeseen tarkemmin täältä.

 

– Ville Majanen
P.S. Katso myös uunituore yritysesittelyvideo

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=lbmN5-Xt4ek[/embedyt]

ja hauska pieleen menneistä otoksista koottu bloopers-pätkä :).

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=erqctsW-zs0[/embedyt]