Aiheuttaako unettomuutta sinullekin e-villen kategorioiden uutuustuotteiden tuijottaminen älylaitteen tai tietokoneen näytöltä yömyöhäisellä?  Olemme jatkuvasti altistuneita sinivalolle, joka suurissa määrissä voi olla haitallista silmille ja yleiselle terveydelle. Ongelmaan vastauksena lisäsimmekin e-villen tuotevalikoimaan saataville valikoiman sinivaloa suodattavia laseja.

Sinivalo, mitä se on?

Kehitys menee valtavaa vauhtia eteenpäin ja älylaitteiden kirkkaat näytöt altistavat meidät haitalliselle sinivalolle jatkuvalla syötöllä, sillä on välitön virkistävä vaikutus. Kun valo osuu silmään, se ärsyttää hermosoluja, jotka ottavat sen vastaan. Sen sijaan eri lähteistä tulevat kellertävän ja punaisen sävyiset valot eivät virkistä yhtä paljon katselijaansa. Virkistävää on tietenkin myös se media ja materiaali, jota tuijotamme näyttöpäätteeltämme. Piristävä vaikutus on aina voimakkaampi, mitä voimakkaammalla asetuksella sinivalon lähde on ja mitä pidempään sitä katsoo. Ihmisen paljas silmä ei sovellu pitkäaikaiseen keinotekoisen sinivalon katseluun.

Altistuminen LED-kirkasvaloille voi aiheutta pitkällä aikavälillä silmänpohjan rappeutumaa. Sinivalo kertoo aivoille, että on päivä ja olisi aika piristyä. Liikaa saatuna tämä valo kuitenkin uuvuttaa aivot, väsyttää silmiä, sekä aiheuttaa punoitusta ja kuivumisen tunnetta. Monessa tutkimuksessa on havaittu myös, että sinivalo häiritsee unta. THL:n erikoistutkija Erkki Kronholm arvioi Uudelle Suomelle marraskuussa, että elektroniikkalaitteiden käytön lisääntyminen voi näkyä nuorten uniongelmien kasvussa.

Sinivaloa suodattavat lasit

Tietokoneita ja älylaitteita käytettäessä on suositeltavaa hankkia sinivaloa suodattavat lasit. Nämä ovat jo muutaman vuoden ajan olleet ammattilaispelaajien käytössä, jotta he voivat pelata pitkiäkin aikoja yhtäjaksoisesti tietokoneen tai pelikonsolin äärellä. Sinivalosuojattu linssi esimerkiksi Hydra ClearVision laseissa, suojaa silmiä ylimääräisen sinivalon aiheuttamalta kuormitukselta. Modifioitu sinivaloa suodattava linssi suojaa silmää haitalliselta LED-kirkasvalolta ja vähentää silmien oireilua, sekä ehkäisee väsymystä ja päänsärkyä. Mitä vahvempi suodatin linssissä on, sitä vähemmän sinivaloa pääsee silmänpohjan ärsykkeeksi.

Vähentävät..

  • silmien rasittumista
  • heikkoa oloa
  • päänsärkyä
  • nukahtamisvaikeuksia

Parantavat..

  • kontrastin näkemistä
  • näön terävyyttä
  • hämäränäköä

 

Testausta ja tulosten hämmästelyä

Viikon alussa e-ville sai muutaman testikappaleen kiinalaiselta valmistajalta, joka on huomattavasti halvempi kärsimättä laadustaan, kuin markkinoita hallitsevat länsimaiset brändit. Ensimmäisenä nappasin muutaman kappaleen pöydälleni ja kokeilin parin tunnin ajan eri malleja. Nämä lasit aiheuttivat huvitusta muissa työntekijöissä. Huomasin, että muutamat näistä testikappaleista ovat erittäin laadukkaasti valmistettu. Huomasin selkeitä merkkejä vireydessäni viettäessäni aikaa toimistolla nämä pokat päässä. Sinivalon selvä vähentyminen verkkokalvoillani sai minut haukottelemaan ja tuntemaan enemmän väsymystä, kuin tavallisesti työpäivän aikana. Koko maailma silmissä värjäytyy rauhoittavan keltaisella sävyllä, joka vaikuttaa muutenkin yleiseen fiilikseen.

Oma skeptisyyteni häipyi kuin pakettilähetys Turkin postiin käyttäessäni näitä laseja. Valoisten päivien lähestyessä jälleen, sekä luonnonvalon voimistumisen myötä nämä ovatkin oiva lisä toimistolle tai kodin playstationin ääreen, jotta yöt eivät venyisi liian pitkiksi ja unenlaatukin paranisi. Sinivaloa suodattavat pelilasit ovat erittäin oiva keino saada huumoria iltoihisi ja suojella silmien melatoniinin tuotantoasi. Voin suositella lämpimästi e-villen hinnoilla varsinkin niille, joilla välillä menee arkena ja vapaalla puolikin päivää älylaitteiden tai tietokoneen äärellä.

Tavalliset sinivalolasit vaikka toimistolle

Hydra ClearVision kehittyneet pelilasit

Hydra AmberVision pelilasit kellertävällä linssillä