Virtuaalitodellisuus tai lyhyemmin VR on erityisesti Suomessa viellä lasten kengissä. Osa uskoo vahvasti VR-tekniikan olevan tulevaisuudessa erittäin yleinen ja pysyvä asia. Toiset taas uskovat VR:n olevan vain väliaikainen buumi, joka pian korvautuu jollakin muulla. Tässä kirjoituksessa otan kantaa VR:n tulevaisuuteen liittyviin kysymyksiin ja siihen mitkä ovat mielestäni virtuaalitodellisuuden tulevaisuudennäkymät ja mitä käyttäjä voi seuraavalta VR-laitteiden sukupolvelta odottaa.

Yli miljoona myytyä laitetta vuosineljänneksessä

VR-laitteita toimitettiin kolmannella vuosineljänneksellä yli miljoona kappaletta. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun VR-laitteiden myynti ylittää miljoonan kappaleen rajan yhden vuosineljänneksen aikana. Ainakin kasvua alalla siis on. Kiinassa alan kasvu näkyy valtavan määränä uusia valmistajia, joiden tuotteet ovat toinen toistaan kehittyneempiä ja niistä parhaat ovatkin jo täysin vakavia haastajia Euroopassa paremmin tunnetuille Oculus Riftille ja HTC Vivelle. Näistä haastajista mainittakoon esimerkiksi PiMAX P1 4K ja Hypereal Pano+.

PiMAX 8K on uusi suunnanäyttäjä

8k-1

PiMAX saavutti uudella seuraavan sukupolven 8K VR-järjestelmällään huikean tuloksen Kickstarter joukkorahoitussivustolla. Kampanjan aikana yhtiö onnistui keräämään 4,2miljoonan dollarin rahoituksen, joka rikkoo aiemman Oculuksen hallitseman 2,4miljoonan dollarin ennätyksen helposti. VR-lasien suosio ei siis ole kadonnut vaan tälläkin saralla vaikuttaisi kasvaneen. PiMAX 8K on merkittävä nappula pelissä myös muistakin syistä. Kyseessä nimittäin on ensimmäin VR-headset, joka tarjoaa 200 asteen näköalueen. 200 asteen näköalue onkin lähes tuplasti laajempi nykyisiin laseihin verrattuna ja tarkoittaa sitä, että VR-maailma ei enää näytä siltä kuin katsoisit sitä kiikareiden läpi. Laajan näköalueen ansiosta pystyt myös liikuttamaan silmiäsi ja katselemaan hieman ympärillesi päätä kääntämättä. PiMAX on myös laittanut laseihin molemmille silmille oman 4K näytön, joka tarkoittaa merkittävää parannusta kuvanlaatuun. Tästä huolimatta järjestelmävaatimukset ovat pysyneet kurissa uusien teknologioiden myötä. PiMAX 8K VR-lasit tullaan näkemään myös e-villen valikoimassa ensivuoden aikana. Odotellessa kannattaa tutustua PiMAX P1 4K laseihin!

Valikoima laajenee ja hinnat putoavat

Kilpailun kiristyessä ja tekniikan kehittyessä luvassa on luonnollisesti myös hintojen laskua. Uudet tekniikat mahdollistavat VR-laitteistojen toiminnan pienemmillä järjestelmäresursseilla, joka suoraan tarkoittaa edullisempaa tietokonetta, puhelinta tai pelikonsolia. Kilpailun ja kehityksen luoma paine lisäksi pakottaa laitteistokehittäjät painamaan VR-laitteisto hintaansa alemmas. Uusin merkittävä tulokas alalle on Microsoft. Microsoftin Windows Mixed Reality alusta on VR-käyttäjän kannalta erittäin mielenkiintoinen uutuus. Kuten nimi viittaakin perinteisen VR-käytön lisäksi siinä toimivat laitteet pystyvät myös jossakin määrin sekoittamaan todellisuutta ja virtuaalisia objekteja. Mixed Reality (MR) lasien uusi VR-laseihin integroitu seurantatekniikka eliminoi erillisten seuranta laitteiden tarpeen ja siten hinnat ovatkin erittäin kilpailukykyisiä tällä alustalla. Windows Mixed Reality laitteet ovat myös yhteensopivia SteamVR alustan kanssa. Myös meillä e-villellä on luvassa mielenkiintoisia uutuuksia Windows Mixed Reality lasit haluaville, joten kannattaa seurata tiiviisti VR-lasit tuotekategoriaa!

2018 tärkeä vuosi VR:lle

2018 tulee olemaan virtuaalitodellisuuden näkökulmasta tärkeä vuosi. Valtavat pörssiyhtiöt investoivat alalle valtavia summia ja kilpailevat keskenään. Uuden sukupolven laitteistoja julkaistaan paljon ja niiden mukana ominaisuudet paranevat ja hinnat putoavat. Hintojen laskun tuoma lisääntynyt kysyntä myös johtaa sisällön määrän kasvuun ja sitä kautta syntyy taas lisää kysyntää. Olenkin vahvasti sitä mieltä, että VR on tullut jäädäkseen ja tulevina vuosina se tulee olemaan merkittävä osa kuluttamaamme viihdettä.

Olisi hienoa myös saada hieman keskustelua aiheesta aikaiseksi. Kommentoi mitä mieltä sinä olet VR:n tulevaisuudesta ja miltä VR näyttää tulevaisuudessa.