Paljasjalkakengät ovat trendikkäät ja niiden kysyntä on suorastaan räjähtänyt viime vuosien aikana. Paljasjalkakenkiä on saatavilla eri väreissä ja kuoseissa, eikä käyttäjän tarvitse tyytyä vain yhteen malliin, kuten lenkkareihin tai sandaaleihin vaan kenkiä on jokaiseen tarpeeseen.

Paljasjalkakengät eivät ole enää mitään rumia varpaalta näyttäviä kenkiä vaan kyseessä on ihan tavallisen näköinen kenkä, joka tarjoaa terveellisen kävelykokemuksen ja antaa jalkojen olla mahdollisimman luonnollisessa tilassa myös kävellessä. Paljasjalkakengät sopivatkin lähestulkoon kaikille. Lue tästä artikkelista tietoa paljasjalkakengistä ja vinkkejä parhaiden kenkien valintaan!

fitbare grip musta-vihreät paljasjalkakengät
Fitbare Grip paljasjalkakengät sopivat kolmeen vuodenaikaan.

Kenelle paljasjalkakengät eivät sovi?

Paljasjalkakengät sopivat lähes kaikille, sillä ne ovat parhaimmillaan erittäin terveelliset jalalle. Paljasjalkakengät tuovat tuntuman, kuin kävelisi ilman kenkiä eli niiden avulla esimerkiksi juostessa pääsee mahdollisimman lähelle paljain jaloin kulkemisen tunnetta.

Paljasjalkakengät rajoittavat jalkojen luonnollista liikkumisvapautta mahdollisimman vähän, jolloin jalka ei puristu väärällä tavalla. Kengissä ei ole korkoa vaan jalka on tasaisesti maata vasten koko matkalta. Ohut pohja tuo tuntuman maahan ja näin jalan omat hermot pääsevät kertomaan käyttäjälle mahdollisimman paljon hyvää tietoa ympäröivästä maastosta. Aistipalautteen avulla tasapaino ja spatiaalinen hahmottaminen parantuvat.

Paljasjalkakengät ovat kevyet ja joustavat. Liikkuvuuden määrittää pohjan materiaali ja se on kengissä hyvin ja huolellisesti valittu. Kenkien leveä varvasosa antaa varpaille tilaa liikkua luonnollisesti, eikä purista niitä pieneen tilaan samalla tavalla kuin perinteisemmät kengät tekevät. Varpaat tarttuvat maahan ja levittyvät luonnollisesti kävelyn aikana.

fitbare paw paljasjalkakengät jalassa rannalla
Voit käyttää paljasjalkakenkiä vaikkapa rannalla.

Paljasjalkakengissä ei ole mitään tukea, pehmustetta, toppausta tai sisäosaa, sillä näin jalat pääsevät vahvistumaan luonnollisesti käytön aikana. Jalat oppivatkin ajan kanssa tukemaan itseään ja jalan pienet lihakset kasvavat vahvaksi kuin itsestään. Tuen puuttuminen ja kenkien ominaisuudet eivät kuitenkaan sovi ihan kaikille.

Esimerkiksi jalkaterien tai alaraajojen toiminnan häiriö saattaa olla este paljasjalkakenkien käytölle. Tällaisista vaivoista kärsivän kannattaa konsultoida hoitajaa tai lääkäriä ennen ostopäätöksen tekemistä. Näin vältytään mahdollisilta tulevilta ongelmilta.

Lisäksi diabetesta sairastava henkilö, jolla on jalkaterien tuntopuutosta, ei ole ideaalein paljasjalkakenkien käyttäjä. Ohuen pohjan läpi tuntuva maaperä saattaa satuttaa jalkoja, mikäli hermot eivät lähetä oikeanlaisia signaaleja oikeaan aikaan. Diabetekseen liittyy myös haavojen hitaampaa paranemista ja näiden kahden yhdistelmä voi olla kohtalokas. Myös vaikkapa nivelrikosta tai reumasta kärsivän henkilön kannattaa konsultoida ammattilaista ennen kenkien ostoa!

Miten paljasjalkakenkiä käytetään?

Kuten edellä kerroimme, paljasjalkakenkiä on saatavilla oikeastaan jokaiseen mahdolliseen käyttötarkoitukseen. Perinteisesti saatetaan ajatella, että paljasjalkakengät ovat ne popot, joissa on erilliset lokerot jokaiselle varpaalle ja jotka näyttävät vähintäänkin erähenkisiltä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä paljasjalkakengissä pointtina on hyvä tuntuma maahan ja pohjat, jotka vahvistavat omaa jalkaa. Kenkien ulkonäöstä ei voi aina päätellä, onko kyseessä paljasjalkakenkä vai ei.

Voitkin siis ostaa paljasjalkakengät vaikkapa liikuntaa varten, luonnossa liikkumiseen, juoksemiseen tai vaikkapa ranta- tai kaupunkilomailuun. Myös töissä, joissa seisoo paljon jalkojen päällä, on hyvä idea käyttää tavallisten kenkien sijasta paljasjalkakenkiä. Näin jalat kiittävät pidemmän päälle. Huomioi kuitenkin se, että paljasjalkakengät eivät sovi kaikille, eikä niitä kannata esimerkiksi ostaa käytettynä, sillä istuvuus on kaiken A ja O.

Paljasjalkakengät soveltuvat moneen käyttöön.
Paljasjalkakengät soveltuvat moneen käyttöön.

Paljasjalkakenkiä on saatavilla kaikille alustoille. Niitä on saatavilla zero drop -mallisina, eli täysin ilman pohjaa, mutta myös välimallin versioita pienellä kannalla löytyy. Käytännössä paljasjalkakengät vain vedetään jalkaan ja lähdetään liikenteeseen. Myös sukkien kanssa käyttö on mahdollista, josta myöhemmin lisää.

Paljasjalkakenkien käyttö ei eroa suuresti tavallisten kenkien käyttämisestä, mutta joitain eroavaisuuksia on. Mikäli lähdet vaikkapa juoksemaan kengillä, huomaat, että kaikki jalan pienet lihakset, sekä pohkeet joutuvat tekemään paljon enemmän työtä. Juoksussa kanta-astunta vaihtuu päkiä/keskiastuntaan. Tämä vaikuttaa etenkin alussa, jolloin saatat löytää sellaisiakin lihaksia, joita et tiennyt sinulla olevankaan.

Myös kävelytyyli on paljasjalkakengillä hieman erilainen, vaikka sitä ei tarvitse erikseen miettiäkään. Koska kengät tuovat luonnollisuutta liikkumiseen, tietävät jalat melko lailla itse mitä tehdä. Aluksi se voi tuntua hassulta, mutta siihen tottuu nopeasti.

Paljasjalkakengät vopivat myös lapsille ja olisikin hyvä, että kehittyvät jalat voisivat hyödyntää paljasjalkakenkien tuomaa liikkumisvapautta. Näin jalat pääsevät kehittymään normaalisti ja vahvistumaan enemmän verrattuna tavallisten kenkien käyttöön.

Miten valita paljasjalkakengät?

Paljasjalkakenkien valinta saattaa tuntua vaikealta etenkin silloin, kun hankkii ensimmäistä paria. Kenkiä on saatavilla hurja määrä erilaisia malleja eri valmistajilta. Malleissa ja valmistajissa on eroa, sillä osa kengistä on täysin ohuita ja osa on varustettu paksummalla pohjalla. Tärkeintä on kuitenkin tehdä valinta niin, ettei valitussa kengässä ole korkoa, sillä silloin se ei ole enää paljasjalkakenkä.

Ensimmäisen parin valintaa ei kannata tehdä liian kriittisesti, sillä täysin oikeaa valintaa ei edes voi tehdä ennen kuin on kokeillut kenkiä ja huomannut niiden hyvät ja huonot puolet. Ylipäätänsä paljasjalkakengät kannattaa hankkia vasta siinä vaiheessa, kun on kokeillut paljain jaloin liikkumista muuten. Mikäli se tuntuu hyvältä ja omalta, on kenkien hankinta järkevää. Kaikille ne eivät kuitenkaan sovi.

paljasjalkakenkien ohuet pohjat suojaavat mutta tuovat takaavat hyvän tuntuman.
Ohuet pohjat suojaavat mutta tuovat takaavat hyvän tuntuman.

Mikäli päätät hankkia paljasjalkakengät, voit valita ensimmäisen parin sen mukaan, mikä miellyttää ulkonäöllisesti ja tuntuu hyvältä. Kokeilemalla huomaat sen, painavatko kengät tai onko niissä vaikkapa liian vähän pohjaa. Kengät eivät joka tapauksessa sovi kovin kovalle pohjalle, kuten vaikkapa asfaltille, joten niillä kannattaa pyrkiä kävelemään luonnollisemmalla alustalla mukavamman kävelykokemuksen saamiseksi.

Valitse kengät käyttötarkoituksen mukaan. Saatavilla on esimerkiksi sandaaleja, juhlakenkiä ja juoksukenkiä. Ensimmäiset kengät voisivat olla niin sanotut välimallin kengät eli niissä voisi olla hieman pohjaa. Seuraavaan pariin on jo helpompaa asettaa suurempia odotuksia sen mukaan, miten kengillä kävely on lähtenyt.

Paljasjalkakengillä kävelyyn tottuminen vie aikaa. Älä siis luovuta heti, jos ensimmäisen kerran jalat kipeytyvät hieman. Se on täysin normaalia, mutta mikäli jalat kipeytyvät suhteettomasti, on syytä pitää taukoa. Kengissä ei kannata maksaa merkistä, vaan valitse hyvän hinta-laatusuhteen kenkä, jolla kävelet parhaimmillasi jopa vuosia. Paljasjalkakenkien käytön opettelu kannattaa!

pinkit fitbare grip paljasjalkakengät
Paljasjalkakenkiä on saatavilla useissa väreissä.

Voiko paljasjalkakengissä käyttää sukkia?

Paljasjalkakengät eivät tarkoita sitä, etteikö niitä voisi käyttää sukkien kanssa. Vaikka kenkien nimi onkin paljasjalkakengät, ovat sukat täysin sallitut kengissä. Paljasjalkakenkiä on saatavilla lähestulkoon millaiseen käyttöön hyvänsä mutta esimerkiksi ballerinoissa tai sandaaleissa sukkien käyttäminen voi olla hieman erikoista, kuitenkin täysin mahdollista ja sallittua.

Paljasjalkakengistä osa on varustettu erillisillä ”lokeroilla” jokaiselle varpaalle. Näissä kengissä esimerkiksi varvassukat ovat hyvä valinta. Muissa malleissa sukkien sisään käyvät hyvin tavalliset sukat, jotka auttavat esimerkiksi siinä, etteivät jalat pääse hankautumaan rakoille, mikäli kengät eivät ole vielä täysin muotoutuneet jalkaan.

Sukkia itse asiassa jopa suositellaan paljasjalkakenkiin, sillä kuten kaikissa kengissä, jalat hikoutuvat etenkin urheilusuorituksen aikana tai kuumalla ilmalla. Kengät pysyvät siis huomattavasti puhtaampina silloin, kun niissä käyttää sukkia. Ne saattavat myös hiertää, vaikka ne olisikin hyvin käyttöön ajettu, sillä jalat turpoavat vähän väliä ja tällöin mikään kenkä ei ole koko aikaa sopiva. Suosittelemmekin siis käyttämään sukkia niissä malleissa, joihin sukat kuuluvat. Sukat ja sandaalit on asia, jota emme voi suositella tyyliseikkojen takia!

Katso e-villen suositukset tämän hetken kuumimmista paljasjalkakengistä

FitBare Grip

49,95 tai 9 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Paksummat välikausikengät

• Sopivat loistavasti myös sadekeleille

• Todella kevyet ja mukavat jaloissa

FitBare Paw paljasjalkakengät

39,95 tai 7 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Todella kevyet ja mukavat

• Ohut pohja antaa luonnollisen tuntuman

• Hengittävä materiaali

FitBare Water Sport

24,95

• Todella kevyet ja huomaamattomat

• Ohut, mutta kestävä pohja

• Hengittävä materiaali

Verkkokauppa e-villellä on laaja valikoima erilaisia paljasjalkakenkiä moneen käyttöön. Etkö löytänyt edellisten suositusten joukosta sopivia? Katso koko valikoima. Lue myös laajat arvostelut ja vertaile!