Lumilingon käyttö kotipihalla voi olla joko mukavaa arjen ylellisyyttä tai asuinpaikasta riippuen jopa välttämättömyys. Lumilapiot ja kolat sopivat hyvin lumisille portaille portaille ja käytäville, mutta laajemmilla piha-alueilla ja terasseilla ei ole lumilingon voittanutta.

Autolle ajokaistaa kaivaessa yöllisen lumimyräkän jäljiltä, kovakuntoisimmankin lapioijan mieleen hiipii varmasti ajatus lumilingon hankkimisesta. Mitä lumilinkoa ostaessa tulisi ottaa huomioon? Tässä blogissa käsitellään seuraavat lumilinkoihin liittyvät aiheet:

  • Lumilinkojen vaiheet
  • Sähkö- vai polttomoottorilinko?
  • Lumilinkojen muut ominaisuudet
  • Kenelle lumilinko sopii?

Yksivaiheinen & kaksivaiheinen lumilinko

Kaikissa lumilingoissa toimintaperiaate on samankaltainen: lumi kerätään syöttökierukan avulla maasta ja lingotaan kourun kautta haluttuun suuntaan. Eri malleja vertaillessa törmäät kuitenkin ns. yksivaiheisiin lumilinkoihin sekä kaksivaiheisiin lumilinkoihin. Mitä eroa näillä on keskenään? Selvennetäänpä asiaa hieman.

Yksivaiheisessa lumilingossa syöttökierukka on ainut lunta liikuttava laite, eli se kerää lumen ja heittää sen pois samanaikaisesti sellaisenaan. Tästä johtuen, yksivaiheisia lumilinkoja voi käyttää melko kevyeen käyttöön kuten pienelle terassille tai ohuemman lumikerroksen linkoamiseen. Tyypillisesti tämän tyyppisissä lumilingoissa lingon heittoetäisyys on 6–8 metriä ja työleveys 40–50 senttimetriä. Maksimissaan yksivaiheiset lingot pystyvät yleensä käsittelemään noin 20–30 cm lumikerrosta, joten kyllä ne kevyesti päihittävät perinteisen lumilapion! Parhaimpana puolena yksivaiheisissa lumilingoissa on tietenkin niiden edullisuus, ja niitä alkaa löytämään markkinoilta alle 200 euroon eli muutaman perinteisen lumikolan hinnalla.

Lumilingon ansiosta voit lopettaa selkä vääränä lapioinnin.
Lumilingon ansiosta voit lopettaa selkä vääränä lapioinnin.

Kaksivaiheisessa lumilingossa on puolestaan syöttökierukan lisäksi puhallin, joka auttaa pakottamaan lumen poistokourusta ulos. Syöttökierukka syöttää lumen linkoon ja jauhaa sen hienoksi, jonka jälkeen puhallinpyörä puhaltaa lumen ulos. Tämän systeemin ansiosta linko on tehokkaampi ja heittää lumen jopa 10–15 metrin etäisyydelle. Tyypillinen työleveys kaksivaiheisessa lingossa on 50–70 cm, ja ne kykenevät käsittelemään noin 50 senttimetrin paksuista lumikerrosta. Kaksivaiheinen linko on luonnollisesti myös yksivaiheista kalliimpi, ja näiden hinnat lähtevät noin 500 euron hujakoilta.

Näiden kahden tyypin lisäksi on olemassa myös kolmivaiheisia linkoja, jotka ovat näistä kaikista tehokkaimpia ja soveltuvat vaativaan käyttöön kuten märän lumen linkoamiseen. Ne ovat kuitenkin huomattavan hintavia, suurehkoja ja harvinaisempia: hinnat näissä nousee useisiin tuhansiin euroihin. Tavanomaiseen käyttöön riittävätkin yleensä yksi- tai kaksivaiheiset lingot.

Kaksivaiheinen lumilinko on oikea valinta isomman pihamaan linkoustarpeisiin.
Kaksivaiheinen lumilinko on oikea valinta isomman pihamaan linkoustarpeisiin.

Sähkö- vai polttomoottorilinko?

Lumilinko on varustettu joko polttomoottorilla tai sähkömoottorilla. Sähkölumilingot ovat yleensä yksivaiheisia, kun taas polttomoottorilla toimivat lumilingot ovat kaksivaiheisia.

Kevyet ja pienikokoiset sähkökäyttöiset lumilingot sopivat erinomaisesti kulkuväylien ja terassien raivaamiseen siellä, missä isommalla lumilingolla ei välttämättä pääse liikkumaan hyvin. Sähkökäyttöinen linko voi saada virtansa joko akuista, tai suoraan verkkovirrasta. Koska polttomoottorin tilalla on vain harjaton sähkömoottori, eikä polttoainetankkia tarvita, on kyse huomattavasti kevyemmästä laitteesta. Keveyden vuoksi sähkölinkoja on keveämpi työntää hangessa, eikä niissä myöskään yleensä ole vetäviä pyöriä.

Johdottoman sähkölingon toiminta-aika riippuu täysin siinä käytettävästä akusta. Sellaista hankkiessa kannattaa pitää mielessä, että akusta riittää varmasti puhtia tarvittavan alueen linkoamiseen. Sähkömoottorilumilingot eivät kuitenkaan ole yhtä tehokkaita kuin polttomoottorilingot, ja vaativampaan käyttöön kannattaakin harkita ehdottomasti polttomoottorilinkoa.

Polttomoottorilumilingot käyttävät useimmiten yksisylinterisiä nelitahtimoottoreita, jotka käynnistetään joko sähköstartilla tai perinteisesti vetämällä/poljinkäynnistyksellä. Voima siirtyy moottorilta hihnan ja vaihteiston kautta lumilingon kairoihin ja mahdollisesti myös vetäville renkaille. Yleensä lingossa on kaksi vipua, joista toisella säädetään lumensyöttökierukan tehoa eli sitä, kuinka tehokkaasti kone haukkaa lunta, ja toisella renkaiden pyörimisnopeutta. Lisäksi löytyy myös ’’kytkinvipu’’, jolla koneen syöttökierukan saa pyörimään. Tämä kannattaakin pitää aina moottoria käynnistäessä siinä asennossa, jossa kierukka ei pyöri, jotta koneen äkillinen nytkähtäminen vältettäisiin.

Polttomoottorilla varustettu lumilinko tehoaa paksummankin lumikerroksen siivoamiseen.
Polttomoottorilla varustettu lumilinko tehoaa paksummankin lumikerroksen siivoamiseen.

Muut lumilingon ominaisuudet

Telat vai pyörät?

Linkoa hankkiessa kannattaa myös miettiä, tarvitseeko pyörillä vai teloilla kulkevan mallin. Ylivoimaisesti suurin osa lumilingoista on kuitenkin varustettu renkailla, ja yksivaiheisista malleista käytännössä kaikki. Kaksi- ja kolmivaiheisista malleista kuitenkin löytyy jonkin verran myös teloin varustettuja versioita. Ne ovat parempia mäkiä ja jyrkkiä ajoteitä varten, koska ne parantavat merkittävästi vetokykyä. Kääntöpuolena teloissa on se, että niitä on vaikeampi kääntää tasaisessa maastossa.

Ajo- tai työvalot

Yhtenä tärkeänä ominaisuutena lumilingoissa on myös erilaiset ajo- ja työvalot. Suomen olosuhteissa ne ovat erittäin tärkeänä osana lumilinkoa, sillä lumitöitä joutuu usein tekemään aamulla ensimmäisenä tai illalla työpäivän jälkeen, jolloin on todennäköisesti pimeää. Työvalon voi toki korvata hyvällä pihavalaistuksella tai erillisellä työvalolla, mikäli sellainen sattuu lumilingosta itsessään puuttumaan.

Heittokouru

Viimeisenä mainittakoon heittokouru tai heittoputki. Lumi lingotaan heittokourun kautta haluamaan suuntaan, joten sen toimivuus on koko laitteen toimivuuden kannalta tärkeää. Mallista riippuen, kouru on valmistettu joko muovista tai metallista: metallinen on yleensä kestävyyden kannalta parempi vaihtoehto, vaikka muovinenkin versio ajaa asiansa varsin hyvin. Heittokourun säädettävyyden ansiosta lingon voi asettaa heittämään lumet joko vasemmalle tai oikealle puolen tietä, jotta linkoa voisi työntää tai ajaa haluamaansa suuntaan. Halutessaan putken voi asettaa heittämään lunta myös eteenpäin. Putkea voi joissain malleissa säätää erillisestä vivusta ja toisissa puolestaan käsin putkea kääntämällä. Suunnan lisäksi putken heittokulma on yleensä myös säädettävissä.

Useimmat lumilingot ovat pyörillä varustettuja.
Useimmat lumilingot ovat pyörillä varustettuja.

Kenelle lumilinko sopii?

Mikäli arvostat arjessa helppoutta ja haluat säästää aikaa lumitöissä, lumilinko on harkitsemisen arvoinen hankinta. Ensisijaisesti kannattaakin miettiä, kuinka paljon asuinalueellasi yleensä tulee lunta talven aikana ja kuinka paljon putsattavaa aluetta on.

Onko asuinalueellasi yleensä paljon lunta ja lumimyrskyjä talvisin, ja lumityöt vievät kohtuuttoman paljon aikaa ja hermoja? Tällöin lumilinko on ehdottomasti sinua varten, varsinkin jos lumelta putsattavaa piha-aluetta on reilusti. Mikäli asuinalueellasi talvimyrskyt iskevät harvoin, ja piha-aluettakaan ei ole runsaasti, voi olla fiksua säästää rahat isomman lingon hankkimiselta. Tällöin pärjäät varmasti mainiosti joko pienemmän ja edullisen lingon kanssa, tai jopa perinteisellä lumikolalla.

Suositukset

Mikäli lumilingon hankinta alkoi kutkuttelemaan, sinua lykästi. e-villen valikoimaan nimittäin saapui juuri useita eri malleja, edulliseen hintaan — tietenkin. Katso mallit, vertaile ja valitse omaan käyttöösi sopivin vaihtoehto.

Statt Avalanche S4000 lumilinko

Statt Avalanche S4000 itsevetävä lumilinko polttomoottorilla

499,95 €

• 4+2 vaihteisto

• Työleveys 60 cm

• 5,7 HP, 4,2 kW moottori

Statt Avalanche S6000 lumilinko

Statt Avalanche S6000 itsevetävä lumilinko polttomoottorilla

649,95

• 6+2 vaihteisto

• Työleveys 60 cm

• 5,7 HP, 4,2 kW moottori

Statt Avalanche S8000 lumilinko

Statt Avalanche S8000 itsevetävä lumilinko polttomoottorilla

949,95

• 6+2 vaihteisto

• Työleveys hulppea 71 cm

• 7,1 HP, 5,2 kW moottori