Telttailu on mukavaa puuhaa silloin kun puitteet ovat kunnossa. Suomessa on paljon maastoa missä telttailla luvallisesti ja telttailun voi yhdistää vaikkapa vaeltamiseen tai festivaaleilla käymiseen. Retkeillä voi pidemmän tai lyhyemmän matkan ja luonnossa vietetyn päivän voi kruunata viettämällä yön teltassa.

Telttailu on kuitenkin myös hieman välineurheilua siinä mielessä, että mikään ei ole epämukavampaa kuin märässä teltassa vietetty yö, huonolla makuualustalla makoilu ja kylmästä hytiseminen. Toki omalla pihalla tai festivaaleilla vietetyn päivän jälkeen majoitusoloilla ei ole niin väliä, mutta lähtökohtaisesti telttailusta olisi mukava päästä myös nauttimaan.

Ei siis ihme, että retkeilyyn on kehitetty monipuolinen valikoima lisävarusteita, joiden avulla siitä voi tehdä parempaa ja omiin tarpeisiin sopivampaa. Yksi tällainen apuväline on telttakamiina, jonka avulla teltan saa pidettyä lämpimänä ja kuivana myös haastavimmissa olosuhteissa. Lue tämä postaus ja nappaa parhaat vinkit telttakamiinan käyttöön ja hankintaan!

Ultrakevyt vai tavallinen telttakamiina

Kuten jo edellä kerroimme, telttailua on erilaista. Toisinaan tärkeää on se, että teltta ja muut varusteet ovat kevyitä ja menevät pieneen tilaan, jotta niitä on mukava kuljettaa mukana. Toisinaan merkityksellistä on taas se, että mukavuus pystymään maksimoimaan.

Telttakaminoissakin, kuten teltoissakin on saatavilla ultrakevyitä vaihtoehtoja niihin tilanteisiin, jossa se on merkittävää. Ultrakevyt telttakamina saattaa painaa vaikkapa 1-2 kilogrammaa, kun taas tavallisen vastaavan tuotteen paino voi olla vaikkapa 5-10 kilogrammaa. Ero on merkittävä silloin, kun kamiinaa tulee kantaa mukana.

Ultrakevyt kamiina on usein valmistettu titaanista kun taas tavallinen kamiina saattaa olla vaikkapa ruostumatonta terästä. Titaani on paitsi kevyttä, myös äärimmäisen kestävää, joten se sopii kamiinoihin erinomaisesti. Ruostumaton teräs on niin ikään kestävä materiaali, mutta titaani voittaa sen kuitenkin vahvuudessaan ja lämmönkestävyydessään. Titaani on noin 1,5-2 kertaa ruostumatonta terästä vahvempaa ja se on äärimmäisen lujaa, korroosiokestävää ja lämpötilakestävää.

Ultrakevyt kamiina tulee lisäksi usein helposti kannettavana ja kokoonpantavana. Mukana saattaa olla kantopussi tai –laukku. Näin ollen telttailija saa sen näppärästi mukaan pieneenkin tilaan.

Kuinka käyttää telttakamiinaa oikein ja turvallisesti

Telttakamiina on todella älykäs keksintö, sillä se lämmittää teltan ilmaa ja mahdollistaa nukkumisen hieman kevyemmissä varusteissa. Lisäksi se kuivattaa ilmaa, joten retkellä kastuneet vaateet kuivuvat paremmin ja telttailijan ei tarvitse hytistä kylmässä märissä vaatteissa. Telttakamiina on myös oivallinen apuväline kahvinkeittoon tai ruuanlaittoon, joten aamukahveja varten ei tarvitse heti tehdä tulta.

On kuitenkin äärimmäisen tärkeää käyttää kamiinaa aina oikein ja turvallisesti. Tuli ja etenkin häkä voivat vahingoittaa ja tappaa, eikä telttaretken päättyminen häkämyrkytykseen ole tarkoituksenmukaista. Lue siis oman kamiinasi ohjeet läpi ennen sen käyttöönottoa ja tutustu etenkin turvallisuutta koskeviin ohjeisiin.

Telttakamiinaa ei voi ottaa mihin vain telttaan, sillä riittävästä turvaetäisyydestä ja esimerkiksi savun ja hään johdattamisesta ulos tulee huolehtia kunnossa. Tuli tarvitsee myös happea, joten hyvä ilmanvaihto on kaikin puolin tärkeää. Käytä kamiinaa siis vain sellaisissa teltoissa, joissa se on mahdollista esimerkiksi savupiipun reiän ansiosta. Teltan tulee olla riittävän suuri ja yleensä kamiinateltat ovatkin niin sanottua tiipii-mallia. Kamiinateltoissa on myös kiinnitetty huomiota palonkestävän kankaan valintaan, joten niissä ei pääse syntymään katastrofia vaikka jotain kävisikin.

Pidä aina huolta siitä, että savu ja häkä pääsevät pois teltasta ja että palavan hapen tilalle tulee raikasta korvausilmaa. Hanki häkävaroitin, jotta ehdit poistua teltasta mikäli kamiina jostain syystä tuottaakin häkää. Älä ikinä jätä palavaa kamiinaa yksin telttaan vaan vahdi tulta aina kun se palaa!

Pidä mielessä myös muuta kamiinan käytön ohjeet, sillä varsinaisesti tulen polttaminenhan ei eroa millään tavalla vaikkapa sisällä olevan takan käytöstä. Polta vain kamiinaan kuuluvaa materiaalia ja ainoastaan puhtaita materiaaleja. Älä täytä kamiinaa liian täyteen vaan polta puuta mieluummin vähän rauhallisemmalla tahdilla. Huolehdi, että ilma-aukot ja pellit ovat auki silloin kun kamiinassa palaa tuli, äläkä säntää sulkemaan aukkoja liian nopeasti!

Esittelyssä parhaat telttakamiinat

Telttakamiina on hyödyllinen monella tapaa ja niitä on saatavilla erilaisiin tarpeisiin. Telttakamiina on mukava matkaseuralainen silloin, kun sitä käyttää oikein ja turvallisesti. Retkikamiinoja on saatavilla eri hintaluokista ja valinnassa kannattaakin katsoa kokonaisuutta eli hintaa, laatua ja ominaisuuksia. Myös esimerkiksi kamiinan paino ja liikuteltavuus ovat olennaisessa osassa tuotteen valinnassa.

Telttakamiinaa ei kannata ostaa merkin mukaan, sillä tuote on varsin yksinkertainen valmistaa oikein, joten nimestä maksamisella et saa varsinaisesti lisäarvoa. e-villen valikoimissa on erilaisia ja eri hintaisia kamiinoita, joista voit löytää luotettavan matkaseuralaisen tulevan telttailukauden tarpeisiin. Tässä osiossa nostamme esille muutamia tuotteita.

3F UL GEAR telttakamiina kantolaukulla on ensimmäinen poiminta. Se on kamiinoista edullisinta hintaluokkaa vähän reilun 200 euron hinnallaan. Se on erittäin pieneen tilaan mahtuva kamiina, joka pitää teltan ja telttailijat lämpimänä. Kamiina tulee kantolaukun kanssa, joten se on helppoa ja siistiä pakata mukaan.

Kamiina on ruostumatonta terästä ja siinä on pitkä ja koottava savupiippu. Se on helppo kasata ja purkaa ja kasattuna sen koko on 20x30x40 cm. Se on kompakti, mutta järkevän mallinen, jotta halot mahtuvat mukavasti sisään. Kamiinan luukussa on ikkuna, jotta näet tilanteen ja jotta saat hieman valoa telttaan. Kamiina avulla voit keittää kahvit ja luonnollisesti se tuottaa riittävästi lämpöä, jotta syksyinenkään viima ei pääse teltan sisään. Kamiinan paino on 1,8 kiloa, joten se on ultrakevyt ja todella vaivaton ottaa mukaan.

3F UL GEAR telttakamiina kantolaukulla

219,95 tai 39€/kk

•Helposti kasattava ja purettava

•Ruostumatonta terästä

•Pitkä ja koottava savupiippu

OneTigris Tiger Roar telttakamiina on toinen poimintamme ja hieman edellistä tuotetta kalliimpi. Sen hinta on noin 400 euroa ja se on niin ikään kompakti, kannettava ja valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Kyseessä on kestävä kamiina, joka on erityisesti suunniteltu OneTigris IronWall tiipiitelttoihin, mutta joka muovautuu toki myös muihin tarpeisiin. Lisäksi kamiinan voi ottaa vaikkapa mökkiin lisälämmönlähteeksi, kunhan pitää huolen turvallisuudesta edellisen kappaleen ohjeiden mukaan.

Kamiina painaa 10 kiloa, joten se ei ole kovinkaan kevyt, mutta kompensoi kestävyydellään. Kamiinaa ei kannata raahata pitkiä matkoja maastossa, mutta se sopii sellaisiin tilanteisiin, jossa telttaillaan vaikkapa auton välittömässä läheisyydessä. Se sopii loistavasti ruuanlaittoon ja mukana tulee pari nahkahanskoja kamiinan käsittelyä varten!

OneTigris Tiger Roar telttakamiina

399,95 tai 70€/kk

•Valmistettu 304 ruostumattomasta teräksestä

•Kompakti ja kannettava

•Savupiipun korkeus 2,1 metriä

Naturehike ultrakevyt titaaninen telttakamiina on niin ikään loistava telttakamiina.  Se on hieman edellisiä kalliimpi noin 450 euron hinnallaan. Se yhdistelee kuitenkin kestävyyden ja keveyden, sillä se on valmistettu vahvasta titaanista, mutta painaa vain 2 kilogrammaa. Kamiina on kokoontaitettava ja helposti kannettava ja sitä voidaan kuljettaa kuljetuslaukussa. Koottunakin tuotteen koko on vain 41,5x26x37,6 cm.

Kamiinan piippu on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja kamiinassa on säädettävät tulo- ja tuulensäätöventtiilit. Kamiinalla on korkea lämpötilan kestävyys ja muutenkin hyvät tekniset ominaisuudet. Siinä on lasinen luukku, joka tuo tunnelmaa ja valoa, mutta auttaa myös pysymään kartalla polttopuiden tilanteesta. Tuotesettiin kuuluu myös kestävä säilytyspussi.

Naturehike ultrakevyt titaaninen telttakamiina

449,95 tai 79€/kk

•Kannettava

•Painaa vain 2kg

•Valmistettu titaanista

Tutustu edellä mainittuihin tuotteisiin tai löydä jokin uusi lempituote e-villen valikoimasta!