Peruutuskamerat ovat useimmissa uutuusautoissa jo vakiovaruste, mutta ikääntyvän autokannan Suomessa liikkuu vielä paljon autoja, joissa tällaista lisävarustetta ei ole. Peruutuskamera on kuitenkin erittäin kätevä ja turvallisutta lisäävä työkalu autoilijalle etenkin isommissa autoissa, joiden kuskin paikalta näkee huonosti auton taakse. Esittelemme tässä muutaman e-villen suosituimmista peruutuskameroista eri käyttötilanteita silmällä pitäen.

Pikaohjeet peruutuskameran asentamiseen

Lähes kaikissa peruutuskameroissa on samankaltainen asennuslogiikka, joten aloitamme siitä ensin, sillä kaikki asiakkaamme eivät välttämättä ole käteviä kädestään ja saattavat epäillä asennuskykyjään ennen kuin edes harkitsevat kameran hankkimista. 

Jos haluat ainoastaan selata tuotesuosituksiamme, hyppää tämän kohdan yli. 

Periaatteessa peruutuskamera on melko simppeli asentaa, mutta se vaatii vähän vaivannäköä ja sopivia työkaluja auton metalli- tai muoviosien työstämiseksi ja kaapelien läpiviemiseksi. Esimerkiksi tavallinen perheenäiti ei siinä itse onnistunut ilman apua vaikka piti tuotteesta muuten kyllä (lue Tanjan asiakasarvostelu langattomasta peruutuskamerasta). Toinen vaihtoehto on viedä auto huoltamoon ja antaa ammattilaisten hoitaa asia. 

Langallinen peruutuskamera
Langallinen peruutuskamera
Langaton peruutuskamera
Langaton peruutuskamera

Jos kuitenkin haluaa itse kokeilla asentamista, alla olevaa kolmiosaista ohjetta voi seurata lähes kaikkien peruutuskameramallien kanssa:

  1. Kamera kiinnitetään auton perälle, esimerkiksi rekisterikilven lähelle taikka kattoon, josta vedetään virtakaapeli (yleensä punainen tai punamusta) samaan virtaan kuin auton peruutusvalokin. Näin kamera menee automaattisesti päälle kun peruutusvaihde isketään silmään.
  2. Kameran videokaapeli (yleensä keltainen pää) vedetään auton verhoilujen kautta näyttöön (langalliset mallit) taikka lähettimeen (langattomat mallit), joka voidaan asentaa lähelle itse kameraa ja jonka virta voidaan ottaa samasta lähteestä kuin kamerakin.
  3. Näyttö kiinnitetään kuskin paikalle. Varo kuitenkin, ettei näyttö peitä näkökenttää etenkään auton menosuuntaan. Näyttöön tuodaan kamerasta auton läpi vedetty videokaapeli (langalliset mallit) taikka vastaava kaapeli vastaanottimesta (langattomat mallit), joka voidaan asentaa näytön läheisyyteen. Näytön (sekä mahdollisen vastaanottimen) virta voidaan ottaa auton 12V-virrasta, tai jos ei halua avata verhoiluja sähkötöitä varten, voi käyttää tupakansytytin-adapteria.

Perusmalliset peruutuskamerat (langalliset)

Diel ZP2s LED-peruutuskamera
Diel ZP2s LED-peruutuskamera
4,3 tuumainen peruutuskamerasetti
4,3 tuumainen peruutuskamerasetti

Yksi e-villen kestosuosikeista peruutuskameroiden osalta on Diel ZP2s -setti, joka sisältää LED-peruutuskameran ja 5″ näytön. Tämä aiemmin mallinimenä ZP ja sittemmin ZP2 tunnettu, jo kolmanteen sukupolveen ehtinyt tuote on hintalaatusuhteeltaan yksi parhaimmista peruutuskameroista, joka on saatavilla myös Suomi-varastoltamme nopealla toimituksella. Ei siis ihme, että Diel ZP -sarjaa on koko historiansa aikana  myyty jo yli 2000 kappaletta!

Toinen Suomi-varastolta saatavilla oleva, yli 50 positiivista asiakasarviota kerännyt suosikki on hiukan pienemmällä 4,3″ näytöllä mutta infrapunavaloilla varustettu peruutuskamerasetti. IR-LEDit yhdessä hämäräkameran kanssa tarjoavat parempaa pimeänäkyvyyttä yöllä peruutettaessa.

Mitähän infrapunavaloilla varustetun peruutuskamerasetin paketti mahtaa pitää sisällään? Katso video, niin tiedät!

Langattomat peruutuskamerat

Langattomien peruutuskameroiden etuna langallisiin sisarmalleihin on se, että auton sisällä tehtävää läpivientiä videosignaalikaapelille ei tarvitse tehdä, vaan kuva siirtyy langattomasti kamerasta näytölle. Toki kameran ja lähettimen virrat sekä näytön vastaavat joutuu silti kytkemään auton +12V:hen.

7
7" langaton näyttö ja kamera IR LED -setti
5
5" langaton näyttö ja kamera IR LED -setti
4,2
4,2" langaton peruutussetti

Langattoman kuvasignaalin vahvuudesta huolissaan olevat voivat huokaista helpotuksesta: asiakkaamme ovat onnistuneet asentamaan suosituimpia mallejamme jopa asuntoautojen perään ja saaneet kuvan silti kuskin paikalle. Innovatiivisia käyttötarkoituksiakin on kameroille löytynyt, kuten viljasiilon täyttöasteen seuranta 🙂

Yksi ehdoton suosikki langattomien peruutuskameroiden puolella on IR-LEDillä ja 7″ näytöllä varustettu langaton peruutuskamerasetti, josta löytyy myös pienempi, 5″ sisarmalli. Nämä tehokkaat langattomat lähettimet tarjoavat jopa 100 metrin kantomatkan esteettömässä tilassa.

Myös yllä mainitun perheenäidin testaama 4,2″ langaton peruutussetti on ollut kovassa nosteessa yli 120 positiivisella asiakasarvostelullaan ja 5 metrin kantomatkallaan, mikä riittää henkilöautolle aivan mainiosti.

Koska sikaa ei kannata tilata säkissä, alta voit kurkata noin minuutin mittaisen 4,2″ langattoman peruutussetin unboxing -videon.

Erikoisemmat peruutustuotteet

Yksi erikoisempi mutta suuren suosion saanut autokameratuote on taustapeilin korvaava älypeili, joka sisältää sisäänrakennetun, eteenpäin kuvaavan autokameran, minkä lisäksi paketin mukana tulee vielä langallinen peruutuskamera. Älypeilin asennus on erittäin helppoa, sillä se kiinnitetään vain olemassaolevan taustapeilin päälle joustavilla kumilenksuilla.

Blackbox DVR älykäs taustapeili
Blackbox DVR älykäs taustapeili
Starlight NV älypeili kosketusnäytöllä
Starlight NV älypeili kosketusnäytöllä

Peilin saa kuvaamaan sekä eteen-, että taaksepäin. Peruutuskameraan pätee samat asennusohjeet kuin ylläkin. Älypeilistä on myös parempi, kosketusnäytöllä varustettu versio, joka on saatavilla Suomi-varastosta.

Katso alta älypeilistä lyhyt esittelyvideo! 

Peruutuskameroiden lisäksi autoon voi virittää peruutustutkan, joka tunnistaa auton takana olevat esineet ja ihmiset, mikäli ne ovat liian lähellä.

Peruutustutka ilman poraamista
Peruutustutka ilman poraamista
Peruutustutka äänivaroittimella
Peruutustutka äänivaroittimella
3,5
3,5" langaton peruutussetti tutkalla

Kevyesti pääsee liikenteeseen perusmuotoisella peruutustutkalla, jonka voi asentaa autoon ilman reikien porausta, takapuskurin sisäpinnalle. Hieman tarkempaa tutkakuviota antaa peruutustutka neljällä sensorilla, joka on saanut yli neljän tähden arvostelukeskiarvon.

Kaikkien automiesten äiti (tai isä) hankkii toki eeppisen langattoman peruutussetin, joka on yhdistelmä kaikkea blogissa mainittua: 3,5″ näyttö, peruutuskamera, sekä neljän sensorin peruutustutka.

Hauskaa ja turvallista autoilua!