Kiinakännykkä blogi
Xiaomi Mi Mix 2 -puhelin on lähes pelkkää näyttöä, käytettävyydeltään kuin Apple ja toimii Androidilla

Halpa puhelin ulkomailta, tai tarkemmin sanottuna halvat puhelimet Kiinasta houkuttelevat nykypäivänä suomalaisia kuluttajia, eikä suotta, sillä ne haastavat hintavertailun lisäksi tunnetut brändit, kuten mm. Samsung- ja iPhone-puhelinmallit laadulla ja ominaisuuksillaan.

Sain muutama viikko takaperin testiin Xiaomi Mi Mix 2 -älypuhelimen. Puhelin teki minuun niin lähtemättömän vaikutuksen, että päätin hankkia kyseisen älyluurin itselleni. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Applemainen sulavuus ja helppokäyttöisyys yhdistettynä Androidin kiehtovan avoimeen maailmaan. Tämä rakkaus vaati jonkin verran työtä ja selvittämistä, jotta puhelimesta saatiin kelpo työväline kiinan kieltä osaamattomalle suomalaiselle. Kokemukseni innoittamana päätin kirjoittaa blogin siitä mitä kannattaa ottaa huomioon, kun ajatuksissa on tilata puhelin ulkomailta. Artikkeli pitää sisällään 5 kohtaa:

  • Taajuudet
  • SIM-kortin sopivuus
  • Googlen sovelluskauppa
  • Oletuskielenä kiina
  • Takuu ja palautusoikeus

Kiina-puhelinta käyttöön otettaessa ei tarvitse olla digiajan lapsi tai poikkeuksellisen älykäs. Olen itse elävä todiste tästä. Varsinkaan e-villestä ostaessa, koska myyntiin valikoitavat puhelimet on valmiiksi katsottu sopiviksi Suomen käyttöön. Blogissa korostan asioita joita kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee puhelinta. Välillä pureudun syvemmin Xiaomi Mi Mix 2 käyttöönottoon. Suomi Mobiili.fi on tehnyt kattavan tuotearvostelun itse tuotteesta. Voit lukea arvostelun tästä.

1. Kentät hukassa? Ota taajuudet huomioon

Puhelimet käyttävät taajuuksia yhteyksien toimimiseen. Käytettävät taajuudet vaihtelevat maanosittain. Jos puhelin ei tue sillä hetkellä saatavilla olevia taajuuksia, se ei löydä verkkoa, ja näin ollen kädessä oleva laite ei tunnu puhelimelta enää lainkaan. Ennen kuin ostat puhelimen kannattaa siis tarkistaa puhelimen tukemat taajuusalueet. Eurooppaan ostettavasta puhelimesta tulisi löytyä seuraavanlaisia taajuuksia:

2g/gsm: 900 mhz sekä 1800MHz

3G: 900mhz sekä 2100MHz

4G: 800mhz sekä 1800MHz

Taajuudet
e-villen kaupassa taajuudet merkitään tuotekuvaukseen tähän tapaan.

Mitä eroa taajuuksilla on?

GSM/2G:n osalta ei oikeastaan mitään. Suomi on katettu lähes kokonaan 900MHz sekä 1800mhz GSM taajuuksilla.

3G:ssä 2100mhz taajuuden rakentaminen on aikoinaan keskittynyt isojen asutuskeskuksien läheisyyteen. Haja-asutusalueella 2100MHz taajuutta tukeva puhelin saattaa käyttää 3G:n sijaan 2G:tä dataväylänä. Käyttäjälle tämä esiintyy 3G:tä hitaampana mobiili-internet yhteytenä.

4G tekee vielä tuloaan ja sen peitto riittääkin pääasiassa asutuskeskusten ympärille. Täytyy kuitenkin todeta, että 800MHz 4G on levinnyt Oulun alapuoliseen Suomeen suhteellisen hyvin myös asutuskeskusten ulkopuolelle.

Puhelinten taajuuksista vastaavat operaattorit. Jokaiselta operaattorilta löytyy oma peittokartta, josta voi tarkistaa onko asuinpaikkakuntasi taajuuspeitossa.

Eri operaattorien peitekartat:

2. Nano-, Mikro- vai Mini? Tarkista SIM-kortin sopivuus

Puhelinta tilatessa ulkomailta on tärkeä tarkistaa, minkä SIM-kortin kanssa se on yhteensopiva. Mainittakoon, että esimerkiksi tilaamani Xiaomi Mi Mix -älypuhelin tukee Nano-SIM-korttia, joka on yleisin korttimalli uusille älypuhelimille Mikro-SIM-kortin lisäksi. Alla olevasta kuvasta voi helposti verrata Nano-, Mikro- ja Mini-SIM-korttien kokoeroja toisiinsa. Tämän lisäksi on hyvä myös varmistaa, tukeeko kiikarissa oleva puhelin Dual-SIM-korttipaikkaa, jos haluaa käyttää kahta SIM-korttia yhtäaikaisesti. Mikäli epähuomioissa kotiin ulkomailta tilattu puhelin ei tue nykyistä SIM-korttia – ei hätää, sillä puhelinoperaattorien liikkeistä on mahdollista vaihtaa väärän kokoinen kortti oikan kokoiseen. Voit myös tehdä kuten minä ja hankkia käsiisi SIM-adapterin.

images

3. Android ilman Googlen sovelluskauppaa

Google play
Google Play Xiaomin sovelluskaupassa

Kannattaa olla tarkkana tuoteselostuksen kohdalla siitä sisältääkö puhelin Googlen omaa sovelluskauppaa Google Playta. Monet Kiinan markkinoilta hankitut puhelimet eivät tätä sisällä, vaikka käyttöjärjestelmä poikkeuksetta kaikissa Android onkin. Tämä johtuu siitä, että Googlen palvelut on blokattu Kiinassa. Eli sen lisäksi, että kirjoittaa Googleen ”halvat puhelimet Kiinasta”, kannattaa sivuilla silmäillä myös tuoteselostus läpi.

Mikäli Google Playta ei ole valmiiksi asennettuna, se voi vaatia jonkin verran temppuilua. Google Playn saattaa joutua asentamaan sovelluskaupan ulkopuolelta. Harvinaisissa tapauksissa laitteen saattaa joutua Roottaamaan, jotta sovelluskaupan ulkopuolisten applikaatioiden asennus onnistuu. Roottaamisella tarkoitetaan valmistajan laittamien estojen poistamista niin, että käyttäjä saa vapaat kädet puhelimen ohjelmiston muokkaamiselle. Roottaamisessa on kuitenkin riskinsä ja monesti rootatut puhelimet menettävät takuuoikeutensa.Xiaomin kohdalla Google Play ei tullut valmiiksi asennettuna. Tämä kuitenkin löytyi Xiaomin oman sovelluskaupan valikoimasta, mistä kyseisen applikaationin sai asennettua näppärästi yhdellä klikkauksella.

Jos puhelimesta ei löydy Google Playta kokeile seuraavat stepit:

1. Tarkista puhelimen mukana tulleet sovelluskaupat onko Google Playta mahdollista asentaa niiden kautta

2. Salli sovelluskaupan ulkopuolisten sovellusten asentaminen asetuksista ja lataa Google play täältä. Voit asentaa kaupan lataamalla tiedoston puhelimella. Toinen vaihtoehto on, että lataa tiedoston tietokoneelle, siirtää sen puhelimelle ja avaa tiedoston puhelimella.

3. Mikäli ulkopuolisten sovelluksien lataaminen on blokattu roottaa puhelin omalla vastuulla.

Lisätietoa Roottaamisesta saat täältä.

4. Älypuhelimen kielenä kiina? Ei hätää

Puhelinta ostettaessa kannatta olla tarkkana, että tuotteesta löytyy suomen- tai ainakin englannin kieli. Android-käyttöjärjestelmä tulee oletuksena laajalla kielivalikoimalla, mutta poikkeuksiakin löytyy. Lähtökohtaisesti e-villen kaikissa Kiinalaisissa älypuhelinmalleissa käyttöjärjestelmän oletuskielenä on englanti ja nykypäivänä yhä useimmissa malleissa myös suomen kieli. Esimerkiksi Xiaomin Mi Mix 2 -puhelimen tapauksessa oletuskielenä oli englanti ja käyttöönotto sujui alusta asti sulavasti.

Jos kuitenkin puhutaan yleisesti Kiinalaisista verkkokaupoista, puhelimen tilaaminen Kiinasta voi vaatia hieman puuhastelua kieliasetuksien kanssa. Joskus kiinan kieli saattaa olla alkuperäisasetuksena (nykyään harvemmin), kun käynnistää puhelimen. Kielivalikko voi olla eri paikassa mallista ja Androidin versiosta riippuen. Google ja varsinkin Youtube on pullollaan videoita siitä miten kieli vaihdetaan. Suosittelen etsimään tietoa hakusanalla ”how to change chinese language to english (puhelimen malli/Android/Android ja versio)”. Tämän lisäksi, joissain tapauksissa vaivaa voi aiheuttaa jonkin suomalaisen näppäimistön puuttuminen. Näppäinongelman voi helposti ratkaista esimerkiksi lataamalla Google Playsta sovelluksen Finnish for Smart Keyboard. Ei siis paniikkia, vaikka Kiina-puhelimen käyttöjärjestelmä olisi aluksi sinulle vieraalla kielellä.

5. Älä osta puhelinta perävalotakuulla

Verkkokaupasta puhelinta ostettaessa ostaja on usein pelkän Internetistä löytyvän tiedon varassa. Jos malli on tuntematon tuotetta ei välttämättä pääse testaamaan ennen tuotteen saapumista. Tunnetuimmista merkeistä esiintyy näennäisesti oikeannäköisiä kopioita, jotka eivät kuitenkaan vastaa alkuperäistä. Tästä johtuen ulkomailta ostettaessa on erittäin tärkeää, että myyjä tarjoaa tuotteeseen takuun sekä palautusoikeuden.

e-villeltä ostettaessa asiakkaalla on turvana seuraavat oikeudet:

  • Jos tuote ei vastannutkaan odotuksia e-villellä myynnissä olevissa puhelimissa on 30pv palautusoikeus
  • Jos tuote ei toimi tai siihen tulee vikoja e-ville tarjoaa puhelimiin 6kk-12kk takuun puhelinmallista riippuen

e-villen älypuhelin valikoimaan voit tutustua täältä.

Jos sinua kiinnostaa yleisesti, kuinka puhelimen tilaaminen Kiinasta tapahtuu ja mitä ulkomailla tilatessa tulee ottaa huomioon, käy lukemassa tämä kattava ohje nettitullissa asiomiseen.

Jäikö tästä artikkelista jokin asia epäselväksi? Kommentoi alle ja kerro meille mietteesi!