Toukokuun ajan tarjoamme uutuustuotettamme älykästä vaijerilukkoa hälyttimellä alennettuun hintaan. Varkauksiin kannattaa varautua, sillä pyörävarkauksien sesonki on jo ovella!

Pelkästään Helsingissä pyöriä katoaa keskimäärin 600 kappaletta kuukaudessa

Helsingin Sanomissa (20.4.2016) julkaisussa artikkelissa kerrotaan, miten Poliisi on huomannut pyörävarkauksien määrän kasvavan selvästi aikavälillä kesäkuu – elokuu. Ilmiö on jokavuotinen ja tällöin pelkästään Helsingissä pyöriä katoaa keskimäärin 600 kappaletta kuukaudessa. Jopon omistajien kannattaa olla erityisen tarkkana. Suomen suosituin pyörä on selvästi myös ryöstetyin. Ylellä ( 24.04.2016) julkaistussa artikkelissa mainitaan, että vuosittain Jopoja päätyy varkaiden saaliiksi jopa 3000 kappaletta. Kaiken kaikkiaan Viime vuonna pyöriä varastettiin kokonaisuudessaan 20 000 kappaletta.

hj
Poliisihallituksen ohjeet pyörävarkauksien varalta

e-villeltä löytyy apuväline pyörävarkauksien (ja muidenkin varkauksien) ehkäisemiseksi. Reilu vuosi sitten lisäsimme kauppaamme suositun hälytimellä varustetun vaijerilukon. Nyttemmin sama yritys on tehtaillut uuden parannetun version. Muun muassa rakenne, vaijerin lukitus sekä veden pitävyys ovat menneet tässä mallissa eteenpäin. Kaikista isoin uudistus on lukitusmekanismi, koska koko systeemi perustuu Bluetooth-teknologian sekä puhelimella ohjattavan applikaation yhteispeliin. Laitteessa on vain yksi epäilyksiä herättävä ominaisuus, joka saattaa kaataa muuten hyvän tuotteen: Bluetooth-teknologia. Varmana lähes kaikilla on tänä päivänä kokemuksia vaikeasta pariuuttamisesta, takkuilevasta yhteydestä sekä muista Bluetoothiin liittyvistä ongelmista. Reilun viikon ajan olen testaillut tuotetta käytännössä. Lopullinen tuomioni on seuraava: Lukko toimii todella näppärästi, kunhan sitä oppii käyttämään (mikä ei ole monimutkaista). Muutamilla erikoisominaisuuksilla lukko jopa helpottaa elämää ja onhan se nyt todellä siistiä avata lukko älypuhelimella.

 

Onhan se nyt todellä siistiä avata lukko älypuhelimella.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on auttaa e-villen asiakkaita käyttämään hälyttimellä varustettua älylukkoa. Alla löydät ohjeita sekä ratkaisuja yleisimpiin ongelmiin. Katso myös tiimin perjantai-illan ratoksi tekemä video älylukon käytöstä täältä!

Bluetoothilla toimivan älylukon yhdistäminen

Hälytys toimii seuraavanlaisesti: Jos varas käy näpelöimässä pyörääsi, antaa hälytin tärähdyksen vuoksi yhden varoituspiippauksen. Jos rosvo ei siitä vielä säikähdä ja koskettaa seuraavan 15:n sekunnin sisällä uudestaan omaisuuttasi ja lukko tärähtää, rupeaa se hälyttämään korviasärkevän 105dB:n voimakkuudella. Hälytys aktivoituu myös silloin, kun vaijeria yritetään katkaista tai patteriluukkua koitetaan ruuvata auki. (tärinästä laukeava hälytys ei laukea aivan jokaisesta kolahduksesta, mutta tarvittaessa sen saa kyllä kytkettyä myös pois päältä).

Hälytys aktivoidaan lukon edessä olevasta painikkeesta. Lukituksen merkkiäänenä toimii kolme piippausta. Lukitustilan tunnistaa myös siitä, että vaijerilukon keskuspaneelissa oleva valo vilkkuu punaisena. Lukitus saadaan pois päältä Applikaation avulla. Applikaatio ladataan ohjeista löytyvän QR-koodin kautta ja siitä löytyy versiot sekä iOS:lle että Androidille. Laitetta ei pariuteta puhelimen oman bluetooth-valikon kautta! Pariuuttaminen tapahtuu seuraavasti:

 1. Avaa SLB Lock applikaatio
 2. Paina Scan-painiketta
 3. Yhdistä oikeaan lukkoon listasta
 4. Näppäile oikea salasana (123456)
 5. Paina Unlock-painiketta

Lukko piippaa kerran pitkästi merkiksi siitä, että lukitus on avattu. Auki olevan lukon tunnistaa myös siitä, että edessä oleva valo vilkkuu sinisenä. Avaa vaijeri lukon sivusta löytyvän painikkeen avulla.

Tutustu älylukon käyttöön tarkemmin videolta

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=zc5t_xPB9_8[/embedyt]

P.s. Lukon bluetooth ei ole aina päällä. Auki olevaan lukkoon ei pysty yhdistämään. Älä siis hätäänny, jos auki olevaan lukkoon yhdistämisestä ei meinaa tulla mitään.

P.s.s. Kun salasana on näppäilty applikaatio ei kysy sitä samalta puhelimelta uudestaan, ellet sitten vaihda sitä. Pidä puhelin siis tallessa, koska tämän avulla rosvo pääsee helposti pyörääsi käsiksi. Mikäli kadotat puhelimesi, voit asentaa applikaation toiselle puhelimelle ja avata lukituksen sieltä.

Yhdistäminen ongelmatapauksissa

Bluetoothin yhdistämisessä saattaa joskus tulla vastan pieniä ongelmia. Itse ainakin huomasin, että lukko ei välttämättä aina löydy heti. Yleensä nämä ongelmat ratkesivat joko bluetoothin tai applikaation uudelleenkäynnistyksellä. Itse myös koin, että lukon painikkeen painaminen auttoi yhteysongelmissa. Myös puhelimen bluetooth-valikon kautta yhdistämisen yrittäminen näytti auttavan pariuuttamisessa.

Pariuuttamisen checklist

 1. Käynnistä applikaatio uudelleen
 2. Käynnistä Bluetooth uudelleen
 3. Paina lukon edessä olevaa painiketta ja tarkista appliaatio uudelleen
 4. Kokeile yhdistämistä puhelimen Bluetooth-valikosta

Ominaisuus josta pitää antaa plussaa on automaattinen lukitus

Ominaisuus josta pitää antaa plussaa on automaattinen lukitus. Ominaisuus toimii niin, että puhelin tunnistaa automaattisesti sen, jos lukkoon pariutettu puhelin on lähettyvillä. Kun puhelin on muutaman metrin päässä hälytys kytkeytyy pois päältä itsestään. Tämän ominaisuuden kohdalla yhteys pelasi sujuvasti. Itse asiassa jopa niin sujuvasti, että aloin epäilemään mokoman lukittumista poissa ollessani. Lukuisat kliiniset testit kuitenkin todistivat, että automaattinen lukitus toimii juuri kuten pitääkin.

Kun virta loppuu älylukosta

fh2
Akun varaus näkyy applikaation aloitusnäkymän yläkulmassa

Yksi omista epäilyistäni lukon käytettävyyteen liittyen oli patterien kesto. Mitä tapahtuu, jos patteri loppuu ja mistä tiedän milloin varaus on loppumassa? Ainakaan valmistajan mukaan kyseistä ongelmaa ei pitäisi tulla usein, sillä lukon luvataan toimivan kahdeksan kuukautta samoilla pattereilla. Varauskaan tuskin pääsee yllättämään, sillä applikaation aloitusnäytössä näkyy sen hetkinen varaus prosentteina. Mikäli varaus laskee alle 20%:iin, alkaa lukko käyttytymään seuraavanlaisesti:

 1. Lukossa oleva LED-valo vilkkuu samaan aikaan sekä punaisena että sinisenä
 2. Applikaatio varoittaa alhaisesta varauksesta

Mikäli varaus laskee alle 10%:in lopettaa lukko toimintansa. Mikäli näin käy silloin, kun lukko on kiinni täytyy paristot vaihtaa lukosta, jotta lukitus saadaan avattua.

Kaiken kaikkiaan lukko vakuutti ainakin allekirjoittaneen toiminnastaan. Ainoina miinuksina pidän ajoittaisten yhdistysongelmien lisäksi sitä, ettei salasanan kysymistä pysty asettamaan jokaiseen lukituskertaan. Tämä ei ole kenties tärkein ominaisuus, mutta jotkut saattavat jäädä kaipaamaan sitä.

 

Tutustu tuotteseen tarkemmin täältä
Tutustu alkuperäiseen lukkoon ja sen tuotearvosteluihin täältä