Sain e-ville.comilta testattavaksi kaksi langatonta latausalustaa. Testasin niitä Nexus 5 -puhelimellani. Alustat noudattavat Qi-standardia, joten niiden pitäisi toimia nätisti muidenkin langatonta latausta tukevien laitteiden kanssa.

Testaamani tuotteet olivat Qi-langaton laturi sekä Pyöreä Qi-langaton laturi. Latureilla ei ole keskenään pahemmin muita eroja kuin koko, muotoilu ja hinta, joten niputan ne tässä arvostelussa samaan pakettiin.

Huomionarvoista on kuitenkin, että halvemman ja pienemmän pyöreän laturin mukana tulee USB-kaapeli, isomman laturin mukana ei. Itselläni ainakin laatikot pursuavat USB-kaapeleita, joten kovin raivostunut en asiasta jaksanut olla.

IMG_0237

Tuotteiden kuvaus

Qi-langaton laturi on hieman Nexus 5 -puhelintani suurempi mutta erittäin kevyt. Latausalustan reunassa näkyy tasaisesti palava punainen valo, kun laturi on yhdistetty tietokoneeseen tai pistokkeeseen ja sininen valo, kun lataus on käynnissä.

Pyöreä Qi-langaton laturi on erittäin pieni ja suunnilleen yhtä kevyt kuin edellä mainittu laturi. Laturissa vilkkuu sininen valo, kun lataus on käynnissä, mikä saattaa olla joidenkin mielestä häiritsevämpi kuin suorakulmaisen laturin tasainen valo. Itseäni vilkkuva valo ei häirinnyt.

Puhelimen voisi teoriassa kuvitella tipahtavan pieneltä pyöreältä alustalta isoa suorakulmaista alustaa helpommin pöydälle ja sitä kautta lattialle, mutta käytännössä en tällaiseen ongelmaan törmännyt. Pöydällä lojuvia esineitä kaateleville nakkisormille suorakulmainen alusta lienee joka tapauksessa turvallisempi valinta.

Valojen lisäksi molemmat laturit osaavat ilmoittaa latauksen alkamisesta äänimerkillä.

IMG_0240

Käyttöönotto

Latausalustojen käyttöönotto ei voisi paljon helpompaa olla: alusta vain yhdistetään Micro-USB-kaapelilla tietokoneeseen ja langatonta latausta tukeva laite asetetaan alustan päälle. Tällöin laitteen akku alkaa automaattisesti latautua.

Useimpien älypuhelimien mukana tulevassa laturissa on micro-USB-liitäntä, joten latausalustan voi myös kiinnittää siihen. Itse käytin alustoja mieluummin näin, sillä en tykkää pitää tietokonetta turhaan päällä.

Käyttäminen

En asettanut testeissäni kertaakaan Nexus 5 -puhelintani alustan päälle niin, ettei puhelin olisi alkanut latautua. Turhauttavan tarkkaa asettelua alustat eivät siis tunnu vaativan. Eri puhelimella tilanne voi toki olla eri.

Perinteisesti piuhan päässä olevaan kännykkään verrattuna latausalustalla lepäävän puhelimen käyttäminen on hitusen hankalaa. Esimerkiksi viestin kirjoittaminen alustalla makaavalla puhelimella ei ole kokemuksena kovin riemastuttava. Jos puhelimen nostaa alustalta käteen, lataus luonnollisesti keskeytyy. Onko tämä isompi ärsytys kuin latausalustan tuoma johdottomuuden ilo, se jääköön jokaisen itse päätettäväksi.

IMG_0236

Latausnopeus

Testaamieni latausalustojen suurin miinus on puhelimen mukana tullutta laturia selvästi pidempi latausaika. Tietääkseni tämä koskee langatonta latausta yleisestikin eikä vain näitä kahta tuotetta.

Tieteellisen tarkkaa mittausta en suorittanut, mutta arvioisin, että peruslaturilla puhelimeni akku latautuu tyhjästä täyteen reilussa kahdessa tunnissa. Latausalustojen kanssa samaan kuluu noin viisi tuntia.

Jos puhelimen jättää latautumaan yön yli tai sitä latailee silloin tällöin päivän aikana, tämä ei ole ongelma. Jos akku pitää kuitenkin saada ladattua nopeasti, sanoisin että kannattaa unohtaa latausalustat kokonaan ja käyttää puhelimen mukana tullutta laturia.

Yhteenveto

Puhelimen lataaminen asettamalla se alustan päälle makaamaan on kaikessa yksinkertaisuudessaan sen verran kiva juttu, että langaton lataus jäi ainakin minulla tavaksi. Tähän simppeliin tarkoitukseen testaamani latausalustat ovat molemmat täysin toimivia pelejä.

Plussat:

+ Kännykkään ei tarvitse kiinnittää johtoa lataamista varten
+ Helppo ja miellyttävä käyttää
+ Ei vaadi millintarkkaa asettelua (Nexus 5:llä)

Miinukset:

– Lataaminen hitaampaa kuin puhelimen mukana tulleella laturilla
– Puhelimen käyttäminen hankalaa lataamisen aikana
– Korkeahko hinta (alk. 26,95 €) lopulta melko vähäiseen hyötyyn nähden

Linkit tuotteisiin:

Qi-langaton laturi
Pyöreä Qi-langaton laturi