Erilaisia sähkökulkuneuvoja on ollut markkinoilla jo vuodesta 2015 asti ja e-villestä niitä sai kaikista verkkokaupoista ensimmäisenä. Kuinka paljon sähköhärvelit ovat menneet eteenpäin tässä vuosien varrella, mitkä vempeleet ovat jo poissa pelistä ja mitkä ovat nyt muodissa kesällä 2019? Alla oleva kuva saattaa vihjata jotain, mutta kannattaa lukea loppuun ja katsoa tuotteista tehdyt hauskat esittelyvideot ja sitten tiedät, mistä porukka puhuu!

Sähkökulkuneuvojen kehitys
Mikä sähkökulkuneuvo on eniten mieleesi?

Sähkökulkuneuvojen kehittyminen vuosien varrella

Ensimmäisiä sähkökulkuneuvoja testattiin kollegoiden kanssa Shenzhenissä kesällä 2015 ja ne tuli myyntiin e-villeen myöhemmin samana syksynä. Muillakin verkkokaupoilla niitä saattoi nähdä jo samaisena talvena. Hintakilpailua oli paljon, mutta kun e-villen tiimi oli siellä missä härvelit valmistettiin, oli meillä hyvä etulyöntiasema jälleen kerran. 😉

Yksipyöräiset tasapainokulkuneuvot

Nämä sähkökulkuneuvot rupesivat näkymään katukuvassa ainakin Etelä-Kiinassa jo vuoden 2015 loppupuolella ja siten myös testien kautta verkkokauppaamme. Yksipyöräiset olivat siistejä ja hauskoja kruisata aikansa, mutta ei noussut kansan suosioon. Kiinassa näitä härveleitä saattaa nähdä vähän väliä, mutta Suomessa suosio jäi aika vähälle.

Edullinen malli oli simppeli, mutta siisti.
Edullinen malli oli simppeli, mutta siisti.
Kalliimpi versio oli varustettu LED-valoilla ja Bluetooth -kaiuttimilla!
Kalliimpi versio oli varustettu LED-valoilla ja Bluetooth -kaiuttimilla!

Näitä yksipyöräisiä sähkökulkuneuvoja valmistaa myös Xiaomi sekä Segwayn ostanut kiinalainen Ninebot, joita voi löytyä jostain verkkokaupoista. Halvalla ne ei tosin irtoa, kuten meidän ”One Wheelerit”.

Katso tuotevideot alta, kun tuotepäällikkö opetteli tuotteen käytön ja rullaili ympäri Shenzhenin katuja action-kamera otsassa kiinni.

Tärinästä voit huomata, ettei siihen aikaan action-kameroiden kuvanvaakajat olleet niin kehittyneitä kuin tänä päivänä. Taisi kuvaajaakin vähän tärisyttää jostain syystä… 😀

Segway -malliset henkilökuljettimet

Tämä maailman mullistava Segway -mallinen sähkökulkuneuvo käänsi päitä ihan missä tahansa ja herätti kiinnostusta kaikissa. Nykyisin tällaisia näkee ainakin Etelä-Kiinan poliiseilla sekä Bangkokin lentokentällä turvamiehillä. Euroopassa menestys oli heikohko. Lähetimme e-Cruiserin Lord Estin musiikkivideon kuvauksiin, jossa Radio SuomiPopin Peris kruisailee musavideon alkutunnelmissa.


Cruiserin hinta oli kuitenkin aika suolainen ja liikenteessä tämänmalliset sähkökulkuneuvot eivät ikinä yleistyneetkään, joten poistui valikoimasta ajan myötä. Jotkut kaupungit käyttivät Segwayta kaupunkikiertoajeluissa turisteille. Olet saattanut nähdä tämän hauskan tempauksen Helsingissäkin?

Myös tuotetiimimme teki tästä videon, jossa kuvaaja kruisasi yksipyöräisellä sähköhärvelillä isomman perässä:


Nykyinen tuotejohtajamme Herra Säynäjäkangas näyttää, kuinka sähkökulkuneuvolla kruisaillaan.

Hoverboard / leijulauta

Tällä härvelillä oli enemmän lempinimiä kuin isoisänsä Tunturi-merkkisellä mopolla päristelevällä bensalenkkarilla kavereidensa keskuudessa; Huuveri, Huuvi, Hoverboard, e-Drifteri, Leijulauta, Tasapainoskootteri. Osa näistä on brändejä, mutta eiköhän yksi nimikin olisi riittänyt tälle härvelille. Jos olet seurannut yhtään mitää mediaa tai nähnyt kauppojen mainoksia viimeisen parin vuoden aikana, et ole voinut välttyäpälttyä tältä sähköiseltä tasapainolaudalta. Tai mikä ihme onkaan…

Suosituin perusmalli 6.5
Suosituin perusmalli 6.5" renkailla
8
8" renkaat, Bluetooth -kaiuttimet ja LED-valot. Siistiä!
8.5
8.5" maastorenkainen hoverboard
10
10" renkailla varustettu räikeä leijulauta

e-villen valikoimasta löytyi monta erilaista leijulautaa, joista edullinen perusmalli oli kaikista suosituin (vasemmalla ylhäällä). Leijulauta oli takuulla vuoden 2016 halutuin ja puhutuin sähkökulkuneuvo!

  • Perusmallinen e-Drift leijulauta oli 6.5″ katurenkailla varustettu ja niitä sai jossain vaiheessa melkein joka kioskilta, kun kaikki innostuivat tuomaan niitä maahan. Kilpailu oli kovaa!
  • 8″ renkailla ja Bluetooth -kaiuttimilla varustettu malli oli jo vähän erikoisempi vehje, joka saavutti myös kovan suosion
  • Maastorenkainen leijulauta oli tosi siisti, jota ei muilla näkynytkään myynnissä Suomessa. Vain e-villestä!
  • Suurilla 10″ renkailla varustettu hoverboard erottui joukosta siisteillä värikuoseillaan

Katso alta tuotepäälliköiden kuvaama esittelyvideo halvasta perusmallista:


Leijulaudat olivat parin kesän juttu ja jos sinulla oli teini-ikäinen lapsi, kuulit varmasti joku ei-niin-kaunis-kesäpäivä; ”Äiti, isi, mää tahtoo tollase LeijulautaHuuveriBoardin ku naapurin Simolla on myös”. Siisti juttu alkuun, mutta aika turha härpäke loppujen lopuksi. Tottakai e-villen tuotetiimi testasi tämän ja taisi olla ensimmäinen maahantuoja koko Suomessa, kuka näitä sähkökulkuneuvoja saatteli teinien haltuun ja oli syyllinen monista revenneistä farkuista? Helppohan tämä oli hallita, mutta aina pitää kokeilla rajoja, ja silloin tapahtuu.

e-scooter / sähköpotkulauta

Sähköpotkulauta on nyt 2019 kesän ehkäpä kuuminta hottia sähkokulkuneuvorintamalla. Laitteita löytyy parista satasesta jopa yli 500€ laitteisiin. Toimittajamme KOOWHEEL on panostanut laatuun ja erikoisiin valoratkaisuihin, joilla he erottuvatkin kilpailijoistaan. Alla näkyvä KOOWHEEL L8F -sähköpotkulauta on malliston paras sähkökulkuneuvo ja speksitkin ovat aivan viimeisen päälle! Tuotetta testattaessani mietin, että mikä vuosi nyt onkaan.

Sähköpotkulauta testissä
Tuotepäällikkö fiiliksissä KOOWHEELin tehtaalla testaamassa uutta sähköpotkulautaa. 🙂

Allaolevasta videosta näet, kuinka KOOWHEEL L8F sähköpotkulauta erottuu kilpailijoistaan ja näin on malliston premium -malli.


Kokonaan mobiilisovelluksella ohjattavat sähköpotkulaudat ovat tuotteiden ehdottomia pääkohtia. Itse laitteessa ei ole yhtään fyysistä näppäintä. Vain kaasu ja jarru. Voit esimerkiksi asettaa nopeusrajoituksen, ettei puolisosi tai lapsesi aja sillä liian lujaa. Valmistaja / e-ville.com tarjoaa KOOWHEELille myös 2 vuoden takuun, joten siitä yksi huoli pois.

Edullinen malli on suosittu ja arvostelujen mukaan tykätty!
Edullinen malli on suosittu ja arvostelujen mukaan tykätty!
KOOWHEEL E1:ssä on säädettävä tanko, joten ajoasento on varmasti hyvä.
KOOWHEEL E1:ssä on säädettävä tanko, joten ajoasento on varmasti hyvä.
KOOWHEEL L8F on sähköpotkulauta viimeisen päälle. Tuote on kuin tulevaisuudesta tullut!
KOOWHEEL L8F on sähköpotkulauta viimeisen päälle. Tuote on kuin tulevaisuudesta tullut!

Saatavilla on myös hieman edullisempi vaihtoehto: KOOWHEEL E1 -sähköpotkulauta, jonka ohjaustangon saa säädettyä kuskin pituudelle sopivaksi. E1 on myös sovelluksessa säädettävä ja siinäkin on siistit LED-valot, jonka ansiosta se erottuu kirkkaasti muiden valmistajien härveleistä. Kolmas ja edullinen e-Scooter Lite sähköpotkulauta on 5″ puhkeamattomilla renkailla varustettu budjettimalli, joka on hintansa vuoksi ollut todella suosittu.

Sähköinen rullalauta / electric longboard

Säästin parhaimman ja hurjimman sähkökulkuneuvon viimeiseksi. Sanat eivät riitä kertomaan, kuinka siistiä tällä on kruisailla ympäriinsä. KOOWHEEL Gen 2 sähkörullalautaa kuljettaa takarenkaissa suhisevat 350 wattiset moottorit ja puskee sinut jopa 40km tuntivauhtiin!

Sähköpotkulauta
Siistissä sähköpotkulaudassa on massiiviset renkaat, kuten longboardeissa on tapana. Kauko-ohjaimessa on LED-indikaattorivalot, jotka kertovat akun tilavuuden.

Tätä sähkökulkuneuvoa voisin kuvailla jopa vaaralliseksi, eikä se suuresta huippunopeudesta ole laillinen Suomen julkisilla teillä. E-longboardia ohjataan WiFillä toimivalla kauko-ohjaimella, josta voit säätää sähkörullalaudan nopeutta normaalista TURBO-tilaan *VAROITUS VAROITUS*!


Kuten mainitsin jo; ”Sähkörullalauta ei ole katulaillinen Suomessa.” Video onkin kuvattu Kiinassa höpelön tuotepäällikön toimesta. Älä tee tätä kotona!

Myimme vastaavanlaista sähkörullalautaa Suomessa kolmisen vuotta sitten ja asiakkaamme kuvasivat sillä hupaisan videon, jossa hän ajelee vessalla ympäri kaupunkia.


 

Kyllä tuolla katseita kääntää, oli pönttö tai ei.

Sähkökulkuneuvojen testaaminen on ehdottomasti hauskaa puuhaa, mutta ei siinä ihan mustelmitta säilytty. Yksi action-kamera lensi jorpakkoon ja paikallinen suhautti sähköpyörällä testaajaa suoraan polveen, kun hän oli koeajamassa sähköpotkulautaa. Kiinalainen mies lähti häsässä karkuun, kun iso mies huusi ja piteli maassa jalkaansa. 😀 Sähköpotkulaudat puolestaan ovat turvallisia ja näissä KOOWHEELin malleissa onkin se nopeusrajoitin, niin pääsee junnutkin testailemaan.

Huom. E-villen tuotepäällikkö (allekirjoittanut) on hieman kaheli, eikä pään sisällä ole mitään menetettävää. ÄLÄ OTA MALLIA, VAAN KÄYTÄ KYPÄRÄÄ LIIKENTEESSÄ!

Vauhdikasta kesää!
Toivottaen,
e-villen tiimi