Olet varmasti nähnyt kadut viime kesinä täyttäneitä sähköskoottereita. Sähköskootterit ovat vallanneet paitsi isoimpien kaupunkien kadut ja pyörätiet, myös lehtien palstat, sillä sähköskoottereilla ajelu tuntuu herättävän hyvin paljon närkästystä. Toki sähköskootterionnettomuudet ja etenkin yöaikaan tehty hurjastelu ovat ikävä lieveilmiö, mutta vuokrafirmojen skoottereita käyttävät asiakkaat eivät saisi pilata koko kulkuneuvon mainetta. Todellisuudessa sähköskootteri on varsin näppärä ajoneuvo lyhyille siirtymille etenkin kaupunkiolosuhteissa ja silloin, kun muita järkeviä kulkutapoja ei ole. Mutta mikä on sähköskootteri ja miten se toimii? Mitä Suomen laki sanoo sähköskootterilta ajamisesta ja milloin ja missä se on sallittua? Onko sähköskootterilla ajamiseen ikärajaa? Lue tämä postaus ja kuulet vastaukset kaikkiin näihin kysymyksiin!

Nioki Roadster sähköskootteri on tyylikäs kulkuneuvo.
Nioki Roadster sähköskootteri on tyylikäs kulkuneuvo.

Mikä on sähköskootteri?

Sähköskootteri on yksinkertaisuudessaan ajoneuvojen kategoria, jonka kaikkia ajoneuvoja yhdistää se, että ne ovat sähköavusteisia. Ne ovat useimmiten kaksipyöräisiä laitteita, joita käytetään hyvin monipuolisesti esimerkiksi juuri lyhyisiin siirtymiin akun keston rajoitusten vuoksi. Sähköskootterien kategoriassa on paitsi meille tutut kaupunkisähköskootterit, myös muun muassa erilaiset avustavat laitteet ja esimerkiksi sähkörollaattorit.

Sähköskootteri on hyvin ekologinen kulkuväline. Sitä ladataan nimensä mukaisesti sähköllä, jota taas voidaan tuottaa hyvinkin luontoystävällisesti. Sähköskootterin sähkömoottori on päästötön ja erittäin hiljainen, joten laite sopii sisällä käytettäväksi esimerkiksi teollisuus- tai sairaalaoloissa. Skootterilla voi ajaa kymmeniä kilometrejä yhdellä latauksella ja koska akkujen kesto paranee jatkuvasti, kasvaa myös sähköskootterien kantama samaa vauhtia.

Sähköskootteri on ajoneuvo, jolla ajaminen on hauskaa ja pääasiallisesti helppoa. Lisäksi sen käyttö on halpaa ja käyttökustannus riippuu sähkön hinnasta ja siitä, kuinka usein sitä tarvitsee ladata. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että sähköskootterin lataus maksaa pitkästi alle euron per kerta, joten kyseessä on todellakin edullinen tapa liikkua! Sähköskootterilla ajaminen on sallittua useimmille ihmisistä ja parhaimmillaan se on nopeaa, turvallista ja kätevää, eikä siitä seuraa esimerkiksi polttoainekuluja, vakuutusmaksuja tai katsastuskuluja.

Lue seuraavasta kappaleesta lisää siitä, miten Suomen laki käsittelee sähköskoottereita!

Mitä Suomen laki sanoo sähköskootterilla ajamisesta?

Suomen lain mukaan sähköskootterit luokitellaan niin sanottujen kevyiden sähkökulkuneuvojen kategoriaan. Eli esimerkiksi nämä aiemmin mainitut vuokralaitteet tai myöhemmin tässä postauksessa esittelemämme istuimelliset mallit kuuluvat tähän luokkaan. Tällaisen kulkuneuvon moottori saa olla korkeintaan 1000W:n tehoinen ja sen rakenteellinen maksiminopeus ei saa ylittää 25 km/h. Lisäksi laitteen tyyppi vaatii sen, että sen istuin ei ole 44 cm korkeammalla tai vaihtoehtoisesti laite on tarkoitettu ennen kaikkea maastokäyttöön tai vaikkapa apuvälineeksi. Mikäli laite täyttää kaikki edellä olevat vaatimukset, voidaan se lukea kevyiden sähköajoneuvojen kategoriaan. Kevyttä sähköajoneuvoa ei koske liikennevakuutusvaatimus, eikä se vaadi ajokorttia, sillä se rinnastetaan lain mukaan polkupyörään. Mikäli esimerkiksi istuinta koskeva vaatimus ei täyttyisi, rinnastettaisiin laite mopoon, jolloin mukana tulisi lisävaatimuksia.

Nioki Roadster täyttää kevyen sähköajoneuvon lain mukaiset vaatimukset.
Nioki Roadster täyttää kevyen sähköajoneuvon lain mukaiset vaatimukset.

Suomen laki sanoo, että pyörään rinnastettavaa laitetta saa ajaa polkupyöräilijän liikennesäännöillä. Näin ollen sähköskootterilla ajamiseen ei liity suoranaista ikärajaa, mutta sitä ei saa esimerkiksi alkoholin tai muiden päihteiden alaisena. Sitä tulee ajaa samoissa paikoissa kuin polkupyörääkin, noudattaen liikennesääntöjä ja esimerkiksi väistämisvelvollisuuksia. Kevytkulkuneuvoa koskevat myös ajoneuvolain mukaiset vaatimukset liittyen esimerkiksi äänimerkin, valojen ja heijastimien asetteluun. Etuvalo on pakollinen, mutta lisäksi takavalo on suositeltava. Lisäksi voidaan käyttää henkilöön kiinnitettäviä valaisimia, kuten vaikkapa otsavaloa. Kevyet sähköajoneuvot tulee olla varustettu äänimerkillä ja punaisella takaheijastimella. Usein nämä varusteet löytyvät Suomeen tuotavista laitteista jo etukäteen, mutta ne kannattaa vielä tarkistaa ennen käyttöönottoa, jotta vältyttäisiin ikäviltä yllätyksiltä. Vastuu on aina loppupelissä kulkuneuvon käyttäjällä.

Sähköskootterit ja ympäristöystävällinen liikkuminen

Sähköskootterit ovat saavuttaneet suosiota viime vuosina kaupunkiliikenteessä, ja niiden ympäristöystävällisyys on yksi keskeisistä syistä tähän. Nämä kaksipyöräiset ajoneuvot tarjoavat kestävän ja hiljaisen vaihtoehdon perinteisille polttomoottorikäyttöisille kulkuneuvoille.

Ympäristönsuojelu on noussut tärkeäksi teemaksi kaupungeissa, joissa ilmansaasteet ja ruuhkat aiheuttavat haasteita sekä asukkaille että ympäristölle. Sähköskoottereilla on potentiaalia olla osa ratkaisua näihin ongelmiin. Niiden käyttämä sähkömoottori ei tuota päästöjä, mikä vähentää ilman saastumista ja parantaa ilmanlaatua kaupunkiympäristössä.

Lisäksi sähköskootterit tarjoavat monia muita ympäristöystävällisiä etuja. Niiden käyttämät akut voidaan ladata uusiutuvalla energialla, kuten aurinko- tai tuulisähköllä, mikä vähentää riippuvuutta perinteisistä fossiilisista polttoaineista. Sähköskootterien energiatehokkuus on myös korkea, joten ne kuluttavat vähemmän energiaa matkaa kohti verrattuna polttomoottorikäyttöisiin skoottereihin.

Sähköskootterit ovat erityisen hyödyllisiä kaupunkiliikenteessä, jossa liikutaan lyhyitä matkoja. Ne ovat voivat auttaa vähentämään autojen määrää ruuhkaisilla kaduilla. Sähköskootterit ovat myös helposti pysäköitäviä ja vievät vähän tilaa, mikä edistää kaupunkien liikkuvuuden sujuvuutta.

On kuitenkin tärkeää huomata, että ympäristöystävällisyys sähköskoottereissa riippuu myös siitä, miten ne otetaan käyttöön ja kuinka niitä käytetään. Ajotavan energiatehokkuus, akkujen oikea lataaminen ja kierrätys ovat kaikki tekijöitä, jotka vaikuttavat sähköskootterin kokonaiskestävyyteen ja ympäristövaikutuksiin.

Sähköskootterit tarjoavat houkuttelevan vaihtoehdon ympäristöystävälliseen liikkumiseen kaupungeissa. Ne auttavat vähentämään ilmansaasteita, ruuhkia, ja ajoneuvojen aiheuttamaa päästökuormaa sekä tarjoavat käyttäjilleen kätevän ja joustavan tavan liikkua kaupungissa. Ympäristöystävällinen liikkuminen sähköskoottereilla voi myös kannustaa ihmisiä harkitsemaan vaihtoehtoisia liikkumismuotoja, kuten pyöräilyä tai kävelyä, ja siten edistää terveellisempää elämäntapaa.

Vaikka sähköskootterit tarjoavat monia etuja ympäristölle, on myös tärkeää ottaa huomioon niiden turvallinen käyttö. Ajajien tulisi noudattaa liikennesääntöjä, käyttää asianmukaisia suojavarusteita ja olla tietoisia ympäristössään tapahtuvista muutoksista, kuten jalankulkijoista ja muista tiellä liikkujista.

Sähköskootteri – ennakoi ongelmatilanteet

Olet varmasti kuullut varoittelua siitä, kuinka sähköskootterilla ajaminen on erittäin vaarallista ja kuinka laitteita tulisi vältellä viimeiseen asti. Kaduille ei uskalla enää mennä kävelylle vilisevien skootterien joukkoon ja kesäiset Meilahden jonot ovat täynnä sähköskootterilla itsensä loukanneita kesälomalaisia. Kuinka se sitten on mahdollista, että polkupyörään rinnastettava laite on niin paljon vaarallisempi? Eihän tavallinen pyöräkään tule turvatyynyillä varustettuna? Kuulostaa melko hullulta, eikö vain?

Ja niin se onkin, sillä sähköskootterilla voi ajaa turvallisesti ennakoimalla mahdolliset ongelmatilanteet ja vaaran paikat jo hyvissä ajoin. Joskus rytisee ja sille ei voi mitään, sillä liikenteessä sattuu aina kaikenlaista. Tällöin tulee huomioida, että mikäli kolaroit toista tiellä liikkujaa päin, olet korvausvelvollinen. Koska sinulla ei tässä tilanteessa ole useinkaan liikennevakuutusta, voi korvausvelvollisuus rokottaa rahapussia huolella. Mikäli taas onnettomuuden aiheuttaja on toinen osapuoli, korvaa hän tai hänen liikennevakuutuksensa kulut.

Ennaltaehkäisy on kuitenkin kaiken A ja O. Kun laitat sähköskootterin tilaukseen, on hyvä ottaa esille etenkin polkupyöräilijän liikennesäännöt ja kerrata ne. Käytä aina ajaessasi kypärää, valoja ja heijastimia. Tutustu uuteen laitteeseesi huolella ennen ajamaan lähtemistä, kokeile sen jarruja ja jarrutusmatkoja ja testaa laitteen kääntyvyyttä rauhassa. Tutustu skootterin ominaisuuksiin turvallisessa paikassa, jossa ei ole muuta liikennettä ja opettele huomioimaan myös ympäristö. Usein ympäristö vilisee ohi nopeasti, mutta suhteuta nopeus aina tilanteeseen, jotta voit ennakoida myös muiden tienkäyttäjien liikkeet. Kun hallitset laitteen, voit suunnata tielle!

Tehokkaat levyjarrut parantavat turvallisuutta.
Tehokkaat levyjarrut parantavat turvallisuutta.

Aja aina vain siellä, missä saa ajaa ja missä polkupyöräily olisi sallittua. Varmista, että sinulla on tarpeeksi akkua myös paluumatkalle ja kiristä kaikki ruuvit ja pultit säännöllisin väliajoin. Tarkista rengaspaineet silloin tällöin ja pidä huolta, että jarrunestesäiliössä on jarrunestettä. Pese sähköskootteria, mutta varo, ettei sen herkkä elektroniikka kärsi kovakouraisesta pesusta. Kuivata laite hyvin, mikäli se kastuu vaikkapa rankkasateessa! Muista myös lukita laite aina asianmukaisesti sallittuun paikkaan ja pidä se poissa kerrostalon käytävältä paloturvallisuuden vuoksi!

Kuinka valita sähköskootteri

Sähköskoottereita on tullut markkinoille paljon viime aikoina, sillä akkujen kehitys on helpottanut teollisuudenalaa tekemällä sähkökäyttöisten laitteiden kantamasta paljon entistä paremman. Mikäli olet vakuuttunut siitä, että tarvitset oman sähköskootterin, katso tämän kappaleen tuotevinkit ja löydä oma skootterisi jo tänään!

Nioki Roadster sähköskootteri on helposti ajettava kevyt sähköajoneuvo, jolla voi saavuttaa lain mukaisen 25 km/h maksiminopeuden ja sillä pääsee 25–35 kilometrin matkan yhdellä latauksella. Laite on tehokas ja helposti ajettava, jonka lisäksi siinä on mukava penkki sekä kuljettajalle että matkustajalle. Se on varustettu hyvällä jousituksella ja leveillä renkailla, joten sillä ajaminen maastossa kuin maastossa on niin mukavaa, kuin se voi sähköskootterilla olla. Roadsterilla voi ajaa jopa 200 kg:n painoinen ajaja, joten mikään lasten lelu ei ole kyseessä. Sillä voi kuitenkin ajaa myös lapsi, sillä se luokitellaan kevyeksi sähköajoneuvoksi.

Nappaa Roadster ja liiku kevään tullessa näppärämmin ja nopeammin kuin kukaan toinen! Tutustu myös valikoimamme muihin sähkökulkuneuvoihin!

nioki roadster musta sähköskootteri

Nioki Roadster sähköskootteri

1199,95 tai 60 € / kk

• 25km/h huippunopeus

• Etu- ja takajousitettu

• Kaupunkiin ja maastoon