Itsenäisyyspäivä on oiva tilaisuus pysähtyä miettimään kaikkea sitä, mikä meissä suomalaisissa on hyvää ja missä olemme onnistuneet. Se lista on oikeasti aika pitkä! Tässä 5 eniten ylpeyttä herättävää asiaa suomalaisissa ihmisissä ja suomalaisuudessa.

Liki 12 vuotta ulkomailla asuneena herkistyy itsenäisyyspäivänä

Jokainen suomalainen kantaa omaa identitettiään ja kulttuuriaan arjessa, lomamatkoillaan, ulkomaan työkomennuksillaan, sekä ulkosuomalaisena ”siirtolaisena” vieraalla maalla asuessaan. Itse olen asunut ulkomailla yhteensä 11 vuotta. Lukioaikana olin vuoden vaihto-opiskelijana Yhdysvaltain Ohiossa. AMK-aikana vietin kesän Saksassa mansikkapakkaamossa kesätöissä. Viimeiset 10 vuotta olen asunut Hongkongissa ja Shenzhenissä, Kiinassa verkkokauppa e-ville.comin parissa työskennellen.

Normaali arki ulkomailla asuessakin pyörii tavanomaisten asioiden ympärillä: töissä, kotona, kavereiden kanssa aikaa viettäen ja harrastaen. Itsenäisyyspäivän aikaan maailmalla asuvat suomalaiset kuitenkin herkistyvät ja pohtivat kotiväkeä, omaa kieltä, kulttuuria, sielunmaisemaa, saunaa, sisua ja kaikkea sitä, mitä suomalaisuus meissä kaikissa on. Pohdin itsekin pienen hetken kokemuksiani suomalaisuudesta ja suomalaisista ihmisistä. Kokosin tähän blogiin ajatuksia, mitä erityisesti itse arvostan suomalaisuudessa ja piirteitä, mistä olen suomalaisissa erityisen ylpeä kulkiessani Kiinassa, muualla Aasiassa ja missä milloinkin.

1. Suomalaiset maailmalla pitävät yhteyttä

Suomalaisuus on erityinen voimavara maailmalla. Jos ei siltä aina Suomessa tunnu, niin ulkomailla suomalaiset pitävät yhtä. Reissussa, kun kuulee suomen kieltä puhuttavan, mennään yllättävänkin rohkeasti juttelemaan. Kysellään mistäpäin seurue on kotoisin, vaihdetaan kuulumisia ja matkavinkkejä. Tätä piirrettä ei esiinny yhtä usein saksalaisilla tai monilla muilla kansoilla. Kauppakamarit ja suomalaisyhdistykset kokoavat ulkosuomalaisia yhteen, järjestävät erilaisia verkostoitumistilaisuuksia ja toivottavat uudet tulijat tervetulleiksi yhteisöihinsä. Yritykset ja bisnesihmiset auttavat yllättävän avoimesti maanmiehiään ja -naisiaan. Meileihin vastataan, annetaan vinkkejä ja yhteistyöhön päästään nopeasti.

Suomen GuangDongin kauppayhdistyksen (fbcgd) itsenäisyyspäivän vastaanotto 2014
Suomen GuangDongin kauppayhdistyksen (fbcgd) itsenäisyyspäivän vastaanotto 2014

2. Kaikilla suomalaisilla on tietyt perustiedot, -taidot ja hyvä yleissivistys

Arvostan todella korkealle sitä suomalaisessa koulutusjärjestelmässä, että kaikki saavat suurinpiirtein samat tiedot ja taidot peruskoulussa. Pelkästään ala- ja yläasteella meille opetetaan kattavasti maantietoa, historiaa, kotitaloutta, kuvaamataitoa, musiikkia, käsitöitä, liikuntaa, terveystietoa, biologiaa, fysikkaa, kemiaa ym. Kun tapaa suomalaisia tai tekee heidän kanssaan yhteistyötä, tietää aika tarkkaan mikä yleistietämyksen taso henkilöllä on. Muissa maailman kolkissa uuden tuttavuuden tiedot voivat olla hyvinkin rajalliset. Ei tiedetä välttämättä missä vaikkapa Saksa maantieteellisesti sijaitsee, kuka oli Hitler tai mitä demokratia tarkoittaa. Monilla muilla kansoilla eri yhteistyökuntaluokasta tai alueilta lähtöisin olevat henkilöt saavat kovin erilaiset valmiudet. Se voi aiheuttaa väärinymmärryksiä tai ainakin hankaloittaa keskustelua ja yhteistyötä myös omien kansalaisten välillä.

3. Meillä on valtavan rikas ja täsmällinen (sala)kieli

Moniin muihin kieliin verrattuna suomen kieli on tavattoman vekkuli kaikkine murteineen, vivahteineen ja sanaleikkeineen. Ajatella, miten niin pienestä kansasta löytyy niin paljon eroavaisuuksia kielellisesti. Meillä e-villellä on suomalaisia työntekijöitä tällä hetkellä eri puolilta Suomea. Lasse on Espoosta, Opri ja Julia Heinolasta, Tuomo Jyväskylästä, Anni Iisalmelta, Antti Joensuusta, Olli Vaasasta, minä Keravalta ja Arttu Kemijärveltä. Murteet ja höpelöt sanat piristävät jokaista päivää!

Sanonta, ”kun suomalainen sanoo jotain, se myös tarkoittaa sitä” on myös siinä mielessä osuva, koska suomen kieli on poikkeuksellisen tarkka. Moni ilmaisu on kaikessa lyhyydessään ja yksityiskohtaisuudessaan jopa hauskan täsmällinen. Vai mitä mieltä olet seuraavista termeistä ja ilmaisuista: risusavotta, kalsarikännit, teräväkielinen, paksunahkainen, moottoriturpa, aamukaste, saunan taakse vieminen jne? (Lisää omasi kommenttikenttään! – hauskimmalle pieni palkinto!).

Suomen konsulaatit kokoavat ulkomailla asuvia suomalaisia yhteen ja auttavat matkustajia eri tilanteissa.
Suomen konsulaatit kokoavat ulkomailla asuvia suomalaisia yhteen ja auttavat matkustajia eri tilanteissa. Kuvassa Suomen pääkonsulaatti Hongkongissa.

4.  Suomalaiset eivät ole pahemmin hölmöilleet maailmalla. Meillä on hyvä maine!

Suomalaisten on syytä olla ylpeitä meidän hyvätä maineesta maailmalla. Esim. kiinalaiset tuntevat Suomen hyvin ja peukku nousee ylös merkiksi siitä, että Finland (芬兰, fen 1 lan 2) herättää positiivisia mielikuvia. Moni tuntee Nokian, joulupukin ja sen, että Suomessa on siistiä ja hommat toimii. Tämä jaksaa aina yllättää ottaen huomioon, että Suomessa on tosiaan vain reilu 5 miljoonaa ihmistä. Kiinassa kuitenkin on 19 kaupunkia, missä asuu enemmän ihmisiä, kuin Suomessa (katso lista). Ehkä tätä voisi verrata siihen, että suomalaiset tietäisivät kaupunkeja kuten Shenyang (väkiluku 7,263,612) tai Hangzhou (väliluku: 8,156,600). Suomen passi on yksi maailman parhaista passeista, kun lasketaan maat, joihin sillä pääsee ilman viisumia. Suomalaisena on siis kaikin puolin hyvä liikkua maailmalla!

5. Suoraselkäistä porukkaa, jotka ovat ylpeitä itsestään

Suomalaiset haukkuvat usein itseään vaatimattomiksi ja vähän saattavat myös hävetä suomalaisuutta julkisuudessa tai muissa keskusteluissa. Kuitenkin suomalaisia kun seuraa, tuntuu että olemme pohjimmiltamme kuitenkin ylpeitä juuristamme, osaamisestamme, urheilijoistamme, sekä maailmalla tunnetuista yrityksistä ja brandeistä, kuten Angry Birdsistä, SuperCellistä, Koneen hisseistä Ville Majanenja niin edelleen.

Olen ylpeä siitä, että suomalaisilla on rohkeaa ja tervettä kansallisylpeyttä. Kerromme selkä suorana, mistä tulemme ja missä kaikessa olemme hyviä ja onnistuneet.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille, Shenzhenistä, Kiinasta

 

Ville Majanen
t: @villemajanen ja @evillecom
ig: @villemajanen ja @evillecom

PS. uudet alennuskoodit päivitetty – katso tarjoukset!
PPS. selaa myös muita kirjoittamiani blogi-kirjoituksia, jätä kommentti alle tai ota yhteyttä [email protected]