Himourheilija ja fatbike -mies Jarkko H. sai kokeiltavakseen e-villen neljän tuuman renkailla varustetun 26×4″ X-Treme Iron -fatbiken Tästä blogista luet Jarkon kokemukset kyseisestä reilun 500 euron pyörästä.

X-Treme Iron on edullinen fatbike huippusuositussa X-Treme -linjastossa. Huima hinta on saavutettu etenkin käyttämällä rungossa terästä alumiinin sijaan, mutta silti painoa ei ole kuin 2kg enemmän alumiinisen verrattuna. Kriittisissä komponenteissa kuten jarruissa ja vaihteistossa kulmia ei ole kuitenkaan lähdetty oikomaan, eikä läskipyörien ole havaittu pelkäävän edes Suomen talvea!

Tutustu kaupassamme myös muihin valikoiman polkupyöriin ja löydä itsellesi fatbike parhaalla hinta-laatusuhteella tai vaikkapa moderni sähköpyörä jolla kesäiset kilometrit taittuvat leppoisasti – ja nopeasti!

Kokoaminen

Ennen kuin Jarkko sai paketin käsiinsä lähimmältä Matkahuollon toimipisteeltä, pyörän kokoaminen herätti huolta että edessä olisi tunteja kestävä palapeli. Pelko osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä pyörä oli purettu vain muutamaan suureen osaan, joiden kokoaminen onnistui helposti puolessa tunnissa.

Ärjyn näköinen pyörä valmiina toimintaan.

Ensivaikutelma

Ensimmäinen vaikutelma fatbikestä oli tukeva ja kestävä. Etenkin pyörän polkimet kiinnittivät huomion, sillä Jarkko oli tottunut lukollisiin polkimiin, jotka kiinnittyvät kenkiin. X-Treme fatbikessa on tunnokkaat piikeillä varustetut lukottomat polkimet, jotka osoittautuivat todella pitäviksi – jopa lukollisiin polkimiin verrattaviksi! Poljinten jykevä alumiininen rakenne sai jälleen kiitosta. Tunnokkaiden polkimien avulla reisien voima välittyy helposti ja tehokkaasti voimansiirtoon, joten polkeminen tuntuu kevyeltä. Lukottomat polkimet ovat myös lukollisia turvallisemmat, etenkin talviajossa jossa fatbike loistaa.

X-Treme:n fatbikeissä on alumiiniset polkimet, jotka on varustettu pitävyyttä lisäävillä piikeillä!

Ajotuntumat eri maastoissa

Yleinen ajotuntuma pyörästä oli hyvä. Eniten fatbikestä sai irti tietenkin maastoteillä, mutta myös asfaltilla pyörä oli hyvä. Renkaiden paineiden muuttaminen sen mukaan, käytetäänkö pyörää lähinnä maastossa vai asfaltilla olisi Jarkon mielestä suositeltavaa. Maastossa ajettaessa renkaissa voidaan käyttää yllättävänkin pieniä paineita (0.1 – 0.5bar) Ja asvaltilla kruisaillessa paineet tulisi pitää maksimissaan 1.2barin paikkeilla. Tosin painetta ei tarvitse muuttaa paljoa, kiitos säädettävän ja lukittavan hydraulisen etujousituksen, joka tekee pyörän käytöstä paljon joustavampaa, ja paksut renkaat pehmentävät menoa vielä entisestään.

Neljän tuuman renkaiden kuviointi sopii niin maastoon kuin kadulle, neljänä vuodenaikana.

Pyörän paino herätti aluksi huomiota. Etenkin nostaessa pyörä oli normaalia painavamman tuntuinen, johtuen teräsrungosta. Kuitenkin ajamaan lähtiessä painoa ei enää huomannut, kiitos pyörän tuntuman ja vakauden.

”Vihdoin kun lenkille lähdin, niin tuota painoa ei enää huomannutkaan lainkaan. Pyörä oli vakaa ajettava ja taittui hyvin niin haasteellisessa maastossa kuin helpollakin baanalla.”

Ulkonäkö

Fatbiken mukana on myös ajosarvet tuomassa entistäkin ärjympää vaikutelmaa pyörästä. Paketista löytyy lisäksi säädettävät lokasuojat, joille ei onneksi tullut tarvetta loppukesän keleillä, joten ne jäivät kiinnittämättä. Alla kuva ajosarvineen & lokasuojineen.

Mukana tulevat lokasuojat ovat varmasti tarpeen talvella, ettei ole sohjossa kaikki paikat! Lokasuojat ovat säädettävät ja irrotettavat. Ajosarvet ovat myös irrotettavissa. Ajosarvilla vai ilman? Huomaa myös makeat, kevennetyt vanteet & levyjarrukiekot.

Yhteenveto

Fättis luontoretkellä – Sulautuu maastoon erittäin nätisti

Jarkko pitää X-Treme Iron -pyörää positiivisena kokemuksena. Pyörän valttikortti on, että mitään ei jäänyt uupumaan ja hinta-laatusuhde on loistava.

”Tähän hintaan tuota on helppo suositella, oiva pyörä jos olet ajatellut hankkia läskipyörän, mutta et halua sijoittaa siihen liikoja.”

Iron onkin pyörä, joka voi avata läskipyörien maailman monelle, joille se ei muuten aukeaisi. Pyörä kelpaa myös kovempaan ajoon jos käyttäjä sille päälle sattuu. Työmatkojen kanssa mitään ei varmasti jää uupumaan, tehden läskipyörästä loistavan sijoituksen lähes kelle tahansa suomalaiselle.

 

26×4″ X-Treme Iron fatbike

549,95 tai 51€/kk

•26×4″ maastorenkaat

•21-portainen SHIMANO-vaihteisto

•Säädettävät etujouset