Ehkä haikailin menneiden myyntilukujen perään, kun lähdin tutkimaan taannoista e-villen hittituotekategoriaa, MP3-soittimia. Joskus 2007, 2008 vuosina niitä meni kaupaksi hurjia määriä. Kävimme silloisen kolleagani Jussi Jokisen kanssa eri tehtaita läpi ja etsimme parhaan hinta-laatusuhteen omaavaa MP3-soitinta.

Nykyisin MP3-soittimet ei juurikaan liiku, ja niinpä katsastin nykyisen valikoiman ja vähän markkinatilannettakin. Valikoimammekin oli kerennyt osin vanhentua ja hinnat jäädä päivittämättä, minkä osalta tehdään korjausliike pikimmiten. Mutta toisaalta hirveästi uutta mallia ei ole markkinoille tullutkaan. Onko MP3-soittimien aika ohi? Itsekin kuuntelen yleensä kännykällä MP3-biisejä Spotifysta ja lenkillekin kääräisen puhelimen suojuksen sisään, heilautan luurit korville ja painelen lenkki ”poluille”. Toisinaan (tai oikeastaan lähes joka päivä) kuitenkin akku on vähissä kännykässä ja myönnän pistäväni sen joissain tilanteissa lentotilaan, jotta pystyn ainakin kuuntelemaan musiikkia. Kavereiden viestien tai puheluiden jäädessä kakkoseksi (sorry, frendit!). Näihin tilanteisiin halpa MP3-soitin voisi olla aika toimiva ratkaisu.

Ville ja David etsimässä Kiinan halvinta MP3-soitinta
Ville ja David etsimässä Kiinan halvinta MP3-soitinta

Minkälaisia MP3-soittimia netistä löytyy?

Pikaisen Googletuksen ja hintaseuranta.fi -listauksen perusteella tarjolla on brandituotteita, kuten iPod Nano alkaen hintaan 50€ + 6€ postikulut. Muita kuin omppu-tuotteita löytyi Sandisk hintaan 41€ + 4€ toimituskulut ja sitten tuntemattomempia merkkejä niinkin halvalla kuin 8,90€ + 2,90€ postikulut. E-villestä löytyi tätä päivää aiemmin 2 hinnaltaan 11,95€ kannettava matkaradio- / MP3-soitin ja Diel Candy MP3-soitin 2Gt sisäänrakennetulla muistilla, sisältäen toimituskulut.

On aika tarkistaa kuinka halvalla MP3-soittimen voi saada Kiinasta. Lähdin kollegojeni Arin ja Davidin kanssa Shenzhenin ”kujille ja toreille” etsimään Kiinan halvinta MP3-soitinta. Katso mitä löytyi!

Shenzhenin MP3-soitintarjonta on, höm, monipuolista

Applen laitteethan valmistetaan täällä Shenzhenissä niinikään, joten MP3-soitin valmistusosaamista löytyy kaupungista runsaasti. Foxconnin paikallisella tehtaalla oli ainakin ennen surullisia itsemurhatapauksia yli satatuhatta työntekijää. Tehtaan ohi moottoritiellä ajettaessa tuntui, ettei Foxconnin ”kaupunki” loppunut ollenkaan. Tehdasrakennuksia ja työntekijöiden asuntoloita jatkui korttelitolkulla.

Moni pienempi tehtailija on toisaalta ollut myös ”luova” ja lähtenyt tuottamaan ihan omaa mallistoa. Löytyi ”Angry birds” -MP3-soitinta, ja ”omena”-MP3-soitinta. Skippasimme nämä ja jatkoimme Kiinan halvimman ei kopio- MP3-soittimen etsimistä.

"Luovaa" muotoilua MP3-soittimissa

 

Wow, MP3-soitin eurolla!

Olisiko tässä etsimämme. UFOn muotoinen MP3-soitin löytyi hintaan 8 RMB, eli n. 1 EUR. Siinä ei ole sisäänrakennettua muistia, eikä hinta sisällä USB-latausjohtoa tai kuulokkeitakaan, mutta myyjä vakuuttaa akun kestävän 4-5 tuntia. Innostumme. Otamme kaikkia saatavilla olevia värejä yhdet kappaleet toimistollemme.

Tässäkö Suomen halvin MP3-soitin?
Tässäkö Suomen halvin MP3-soitin?

Toimistolla testaamme n. 25g painavan kannettavan musasoittimen, lataamme muistikortille muutaman biisin, kaivamme varaston peruikoilta peruskuulokkeet, kytkemme soittimen päälle, ja voilà, musiikkiahan siitä kuuluu! Laite on heppoisen oloinen ja maalit on hutaistu vehkeen päälle, mutta se tottavie tekee sen, mitä lupaa.

Ari tarkastaa kuulokevalikoimiaSelvä, lisätään UFO MP3-soitin e-villeen myytäväksi 🙂

Paljonko pannaan hinnaksi? Ok, jos laite maksaa meille euron, ja asiakas tilaa sen vaikka muiden tuotteiden ohella, jolloin tilaukselle saa ilmaisen postikulun. Ilmainen on aina suhteellinen käsite, tunnetustihan ilmaista lounasta ei ole, joten hintaan on täytynyt sisällyttää postikulu. Lisätään postikulua 20 senttiä. Jokaiseen tilaukseen liittyy myös maksutapahtuma ja ehkä yllättäenkin rahan vastaanottaminen ei ole ilmaista. Pankki tai luottokorttiyhtiö veloittaa meiltä 0,13-0,50 euroa per transaktio. Lisätään hintaan 10 senttiä (ottaen huomioon, että useinmiten yhteen tilaukseen tulee useampi tuote). Palautuksia tai takuuvaihtoja meillä on n. 3% tilauksista, ja ne maksavat ehkä keskimäärin 5% tuotteen hinnasta. Lisätään 5 senttiä takuuasioiden tuomaa kustannusta hintaan.

Lopulta tulee vielä työ. Minuutti suomenkielentaitoisen työtä maksaa n. 20 senttiä, kiinalaisen kollegan työminuutista maksetaan n. 5 senttiä, joten yhden tilauksen käsittelemiseen menee n. 5 min kiinalaisen työtä (tilausten tekeminen toimittajille, laadunvalvonta, pakkaaminen) ja keskimäärin 1 min suomalaisen työtä (asiakaspalvelu- ym. työt) eli yhteensä 45 senttiä. Jaetaan vielä toimitilojemme vuokra lähettyjen tuotteiden määrällä ja saadaan 15 senttiä per myyty tuote.

Tässä vaiheessa tuotteen kustannukset e-villelle on

Tuotteen hinta 1€
Postikulu 0,20€
Rahansiirtokulu 0,10€
Takuu- ja kaupanpurkukulut 0,05€
Työt 0,45€
Vuokra 0,15€

Yhteensä = 1,95€

Ville Majanenja näin voimme myydä ei kaunista, eikä välttämättä laadukasta, mutta täysin toimivaa MP3-soitinta hintaan 1,95€ emmekä tee tappiota, kas tässä: Suomen halvin MP3-soitin hintaan 1,95€

Markkinointiin eikä esim. verkkokaupan ohjelmistokehitykseen ole tässä tapauksessa varaa.

 

Ville Majanen
t: @villemajanen ja @evillecom
ig: @villemajanen ja @evillecom

PS. uudet alennuskoodit päivitetty – katso tarjoukset!
PPS. selaa myös muita kirjoittamiani blogi-kirjoituksia, jätä kommentti alle tai ota yhteyttä [email protected]