22845-112798Hydra Victory on Suomen halvin pelituoli, mutta mitä tällä rahalla sitten oikeasti saa ja onko laatu mistään kotoisin?  Kysymys, joka on varmasti pyörinyt monien mielessä pelituolin hankintaa harkitessa. Tässä blogikirjoituksessa pyrin tarkemmin avaamaan, minkälaista vastinetta Hydra Victory pelituoli tarjoaa rahalle. Haluan myös avata sitä, miksi se on myös muiden ominaisuuksiensa kuin hinnan puolesta kannattava valinta. Voit myös halutessasi hypätä suoraan loppuun lukemaan yhteenvedon, sekä plussat ja miinukset.

Verhoilu

Hydra victory on kauttaaltaan verhoiltu keinonahkaan. Keinonahkapehmuste tässä tuolissa on monien muiden peli- ja toimistotuolien tapaan hieman venyvää. Tällä estetään kankaan mahdollinen repeytyminen. Pelituoleissa kangas pingottuu usein todella tiukalle rungon ympärille, mutta pehmusteiden kohdalta sen tulee joustaa pehmusteen mukana. Väärin valittu materiaali saattaakin revetä. Kalliisiin tuoleihin verrattuna tämän tuolin kangas on hieman ohuempaa, mutta paksuus on korvattu juurikin paremmalla venyvyydellä ja materiaali kestää hyvin normaalia käyttöä pitkään. Puukonkestävästä tuotteestahan ei siis ole kyse, mutta tuskinpa kukaan haluaakaan tuoliaan puukottaa?

Pehmusteet

Pelituoli jäljittelee rakenteeltaan auton urheiluistuinta, mutta on jalostettu toimisto- ja pelikäyttöön. Osa tätä jalostusta on juurikin pehmustus. Hydra Victoryn istuinosan sisältä löytyy ominaisuuksiltaan osittain memory foamia muistuttavaa materiaalia. Se muotoutuu tavallista vaahtomuovia paremmin, mutta memory foamista poiketen ei pidä muotoa tuolista noustessa vaan on hyvin kimmoisaa. Materiaali on rakenteeltaan tiiviimpää ja siksi tavallista vaahtomuovia kestävämpää ja tukevampaa. Tyypillisesti halvoissa, 100-150euron hintaluokassa olevissa tuoleissa on pehmusteena joko tavallista vaahtomuovia tai esimerkiksi kangassilpusta ja vaahtomuovista tehtyä materiaalia.

Runko

Tämän pelituolin runko on valmistettu kauttaaltaan teräsputkesta. Runko on rakenteeltaan suurimmassa osassa 100-200 euron pelituoleissa hyvin samantyyppinen pieniä muotoiluun liittyviä eroavaisuuksia lukuunottamatta, eikä Hydra Victoryssa ole tämän osalta lähdetty suuremmin kikkailemaan. Runko ja selkänojan kippimekaniikka vastaavatkin hyvin pitkälti markkinoilla olevia 200 euron pelituoleja. Runko itsessään kuitenkin voi väärin suojattuan olla kirous tuolin mukavuudelle. Olen itse kokeillut useita tuoleja, joissa runkoputki on pehmustettu vajaavaisesti tai pahimmillaan ei lainkaan. Teräsputki jonka päällä on vain ohut kerros keinonahkaa ei arvatenkaan tunnu selässä kovin mukavalta. Hydra Victoryn runkoputket peitetään tavallista vaahtomuovia hieman kovemmalla ja kestävämmällä vaahtomuovin kaltaisesta materiaalista valmistetulla putkella. Materiaalina ei käytetä tavallista vaahtomuovia, sillä vaahtomuovia tarvitsisi olla todella paljon, ettei putkia enää tunne. Lisäksi vaahtomuovin pehmeyden takia tuoli menettäisi pitkälti muotonsa ja kangas löystyisi nopeasti. Tätä samaa tekniikkaa käytetään lähes kaikissa pelituoleissa hintaluokasta riippumatta.

Kaasusylinteri

sylinteriiJos väritystä ei lasketa, toimisto- ja pelituolien kaasusylinterit näyttävät kaikki samalta ja niiden eroja onkin mahdotonta havaita muutoin kun testaamalla. Kaasunostimille on erilaisia luokituksia, jotka usein on merkitty sylinterin kylkeen. Luokitukset ja merkinnät eivät useinkaan kuitenkaan kerro juuri mitään sylinterin laadusta. Monet halvat sylinterit alkavat vuotaa nopeasti, taipuvat tai niistä löytyy jokin muu inhottavasti käyttöä häiritsevä vika. Me e-villellä varmistamme aina tuolien kohdalla, että tuoleissa on laadukas kaasusylinteri testaamalla jokaisen valikoimaan lisättävän tuolin. Ensisijaisesti mikäli sylinterissä on ongelmia, mutta tuoli vaikuttaa muutoin hyvältä selvitetään valmistajalta mahdollisuus laittaa tuotteeseen laadukkaampi kaasunostin. Mikäli tämä osoittautuu paremmaksi, tuoli pääsee valikoimaan ja parempilaatuinen sylinteri vaihdetaan jokaiseen e-villeltä lähtevään tuoliin.

Pyörät ja ristikko

Erilaisia ristikkoja on todella paljon. Niin ristikon materiaali, design kuin rakennekin voi vaihdella suuresti. Yleisimpiä käytettyjä materiaaleja ovat tavallinen muovi, nylonkomposiittimuovi, teräs ja alumiini. Hydra victoryyn on valittu teräksestä  valmistettu ristikko. Teräs on oiva valinta tälle tuolille, sillä materiaalina se on kestävä ja kustannustehokas. Teräksinen jalka painaa alumiinista enemmän, mutta pelituoli painaa joka tapauksessa yli 20kiloa ristikosta huolimatta. Materiaaleista selkeästi huonoin on tavallinen muovi, sillä se ei käytännössä ominaisuuksiltaan sovi tarkoitukseen lainkaan. Nylonkomposiittimuovi on tämän listan paras materiaali, mutta myös huomattavasti kalliimpi kuin muut. Hydra Victoryssa käytetty teräksinen jalka tarjoaa riittävän kestävyyden yli 150 kiloisellekin istujalle ja lisäksi jalka on tyylikkään kromin värinen.

Hydra Victory on varustettu samankaltaisilla pyörillä, kuin suurin osa toimisto- ja pelituoleista markkinoilla. Pyörät ovat yleispätevät ja rullaavat tavallisella tasaisella alustalla riittävän hyvin. Pyörien kiinnitysmekanismina ristikkoon on 11mm tappi, joka on yleinen standardi. Tämä mahdollistaa halutessa pyörien vaihdon helposti erilaisiin, esimerkiksi vaikka pehmeällä alustalla paremin rullaaviin pyöriin.

Onko Hydra Victory yhtä hyvä, kuin 200-300 euron Suomessa myytävät pelituolit?

Kyllä ja ei. Hydra Victory on säädöiltään jopa monipuolisempi, kuin suurin osa kalliimmista pelituoleista ja sillä osastolla sen voikin usein jopa sanoa olevan selkeästi parempi. Rungon ja pehmusteiden osalta tuoli kestää vertailun noin 200 euron hintaisiin tuoleihin. Tästä ylöspäin runkotekniikka ja materiaali kuitenkin alkaa muuttua vielä jykevämpään suuntaan. Jykevämpi runko on kallis ja tuolin hinta myös nousee silloin nopeasti. Rungoltaan Hydra Victoryn voikin siis sanoa pääsevän hyvin pitälti tasapeliin kalliimpien verrokkiensa kanssa. Kaasusylinterin osalta tuolit vastaavat pitkälti toisiaan, eroja löytyy lähinnä nosto korkeudesta ja painorajoituksesta. Pyörien osalta Hydra Victory saa hieman nenillensä kalliimmilta tuoleilta, sillä kalliimmat tuolit usein tulevat joko useiden pyörien kanssa tai niissä on erikoispinnoitteiset pyörät. Uusien pyörien lisäämien Hydran ristikkoon ei kuitenkaan maksa satoja euroja, joka taas on hintaero tässä verrattaviin tuoleihin. Ristikko tässä tuolissa on selkeästi markkinoiden yleisintä mallia, eikä syyttä. Ristikkorakenne ja materiaali ovat kestäviä, mutta eivät nosta tuolin hintaa taivaisiin. Kalliimmissa tuoleissa on usein nylonkomposiittimuovista valmistettu ristikko. Johtopäätöksenä voikin siis sanoa että Hydra Victory pärjää kilpailussa muita vastaan melkoisen hyvin. Erityisen ainutlaatuisen tuolista tekeekin sen hinta, joka on satoja euroja kilpailijoitaan halvempi.

Mikäli muuten keinonahka on mieleesi liian hiostava kannattaa myös tsekata saman hintainen kangasverhoiltu vaihtoehto Hydra Shadow. Shadow perustuu hyvin pitkälti samaan, tässä tekstissä esiteltyyn rakenteeseen kuin Hydra Victory. 🙂

+ Erittäin hyvä hinta-laatusuhde
+ Laajat säätömahdollisuudet
+ Ergonominen muotoilu
+ Lisätyynyt sisältyvät pakkaukseen
– Rakenne ei aivan yhtä tukeva kuin kalliimmissa tuoleissa
– Pyörät ruullaavat kalliimpia huonommin (helposti kuitenkin vaihdettavissa)
– Keinonahka voi lämpimässä olla hiostava

– Alex