Suomimobiili.fi otti testiin 4 e-ville.comin älypuhelinta, joilta vaaditaan kestävyyttä ja akkukestoa. Suomimobiilin perustaja Eero Salminen vertaili ja arvosteli Oukitel K10000 Pro:n, Oukitel K10000 Max:n, Blackview BV8000 Pro:n ja Geotel G1:n. Lue alkuperäinen Suomimobiilin blogi tästä tai tiivistelmä arvostelusta tästä:

Puhelinten lyhyt esittely

Oukitel, Blackview tai Geotel ei suurelle yleisölle varmasti sano juurikaan mitään. Oukitel on kolmikosta varmasti tunnetuin varsinkin metsästyspiireissä suurien akkujen sekä kestävän rakenteen ansiosta. Tällä kertaa toteutamme verkkokauppa e-ville.comin kanssa hieman erilaisen testiartikkelin ja tulemme ”massapuhelimien” sijaan tutustumaan huomattavasti järeämpiin älypuhelimiin, jotka ovat kotoisin Kiinasta. Testattavaksi lähetettiin Oukitelin varsin tuore K10000 Pro -älypuhelin sekä vielä rajumpaan menoon suunnattu K10000 Max. Lisäksi testattavaksi tuli Blackview BV8000 Pro, joka painottelee tyylitellyn sekä kestävän älypuhelimen välimaastossa. Viimeisin testiin saapunut puhelin on Geotel G1, joka edustaa kestävien älypuhelimien halvinta päätä.

Oukitel K10000 Pro – akkukestoa

OukitelK10000Pro2 OukitelK10000Pro

Oukitel K10000 Pro on nimensä mukaisesti varusteltu suurella 10 000 milliampeeritunnin akulla, joka takaa muutaman päivän akunkeston. Puhelin on ollut suuressa suosiossa esimerkiksi metsästäjien ja retkeilijöiden piireissä, mikä on täysin selvää juurikin akun takia, jota ei joka päivä tarvitse latailla normaaleiden puhelimien tapaan.

Teknisesti Oukitel K10000 Pro ei ole kovin vakuuttava. Tehoista on huolehtimassa MediaTekin kahdeksanytiminen MTK6750T -järjestelmäpiiri, jonka tukena on mukavat 3 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa laiteessa on 32 gigatavua, mutta tätä on mahdollista laajentaa muistikortin avulla, jos siihen on tarvetta. Oukitel K10000 Pron näyttö on kooltaan 5,5 tuumaa ja se on Full HD -tasoinen (1080 x 1920 pikseliä).

Muotoilultaan Oukitel K10000 Pro on varsin suuri. Puhelimen mitat ovat 162 x 78 x 14 millimetriä ja painoa on huimat 289 grammaa. Laite on tehty tyylikkääksi ja materiaaleina on käytetty Oukitelin mukaan nahkaa ja metallia. Mielestäni Oukitelin markkinointi on mennyt hieman yli, sillä puhelin on valmistettu suurimmaksi osaksi muovista. Takakuori vaikuttaa pikaisesti nahalta, mutta mielestäni kyse on tekonahasta. Lisäksi puhelimesta löytyvät niin sanotut ”metalliset osat” ovat muovia, mikä ei oikein anna kovin erinomaista kuvaa koko puhelimesta. Oukitel K10000 Pro ei ole myöskään millään tasolla veden- tai pölynkestävä, mitä voidaan pitää jopa pienenä puutteena.

Oukitel K10000 Max – kestävyyttä ja akkukestoa

OukitelK10000Max2 OukitelK10000Max

Oukitel K10000 Max on varmasti Oukitelin paras puhelin metsästäjille tai retkeilijöille. Puhelin jatkaa samaa tarinaa kuin K10000 Pro, eli myös Max-versiosta löytyy 10 000 milliampeeritunnin akku.

Teknisesti myös Oukitel K10000 Max on alempaa keskiluokkaa, eikä tarjoa Pro-versiota kovastikaan parempaa. Puhelimen näyttö on kooltaan 5,5 tuumaa ja sen tarkkuus on Full HD -tasoa (1080 x 1920 pikseliä). Tehoista huolehtii MediaTekin kahdeksanytiminen MTK6753-järjestelmäpiiri, jonka tukena on 3 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa laite tarjoaa 32 gigatavua ja puhelin tukee myös muistikortteja.

Max-version kohdalla Oukitel on lähtenyt tekemään muotoilusta huomattavasti jämäkämpää. Puhelimen mitat ovat 169 x 87 x 16 millimetriä ja painoa löytyy pöyristyttävät 337 grammaa. Puhelin rakentuu kokonaan muovista, jonka avustuksella puhelimesta on tehty kestävä. Laitteen tippuminen maahan ei pääse hajottamaan koko puhelinta, koska rakenne on niin jämäkkä, etteivät pienet kolhut häiritse. Puhelin on myös vedenkestävä IP68-standardin mukaisesti. Oukitel K10000 Maxin voi siis upottaa veteen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutiksi, eikä puhelin ole siitä moksiskaan.

Blackview BV8000 Pro – Suoritustehoa

BlackViewBV8000Pro2 BlackViewBV8000Pro

Blackview BV8000 Pro onnistuu yllättämään varsin positiivisesti ominaisuuksillaan. Yleisesti kaikki kestävät älypuhelimet on varusteltu varsin heikosti, mutta Blackview on päättänyt rakentaa puhelimen hieman tehokkaamman tekniikan ympärille.

Blackview BV8000 Pro perustuu kohtuulliseen 5 tuuman Full HD -näyttöön sekä MediaTekin keskihintaluokkaan tarkoitettuun kahdeksanytimiseen Helio P25 -järjestelmäpiiriin. Puhelimen erityisvahvuudet löytyvät muisteista. Blackview on päättänyt tunkea puhelimeen huomattavat 6 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Jos tallennustila uhkaa kuitenkin loppua, voidaan laitteeseen asentaa myös muistikortti. Kamerat ovat puhelimessa myös kohtuulliset.

Muotoilu Blackview BV8000 Prossa on mielestäni nelikosta kaikista onnistunein. Puhelimessa hyödynnetään materiaaleina muovia ja metallia, jotka luovat yhdessä todella laadukkaan loppuvaikutelman. Vaikka laite on rakenteeltaan ”kestävä”, niin se on saatu näyttämään todella hyvältä. Käteen puhelin tuntuu istuvan loistavasti ja laatutuntuma on yllättävän hyvä. Blackview BV8000 Pro on myös nelikon kompaktein puhelin, sillä sen mitat ovat 156 x 79 x 13,2 millimetriä ja painoa on vain 238 grammaa. Parasta Blackview BV8000 Prossa on kuitenkin veden- ja pölykestävyys IP68-sertifikaatin mukaisesti.

Geotel G1 – Halpa hinta

GeotelG1A GeotelG1

Geotel G1 on mielenkiintoinen puhelin. Ensinnäkään siinä ei ole tukea ollenkaan 4G-taajuuksille, joten puhelimessa on pakko tyytyä 3G-yhteyksiin. Puhelin pakkaa kuitenkin sisuksiinsa suuren 7500 milliampeeritunnin akun, jota voidaan käyttää myös varavirtalähteenä erillisen normaalikokoisen USB-liittimen ansiosta. Geotel G1:n kameran kaverina ei ole ollenkaan salamaa, vaan puhelimen päädyssä on ainoastaan erillinen taskulappu, joka valaisee kohtalaisen hyvin.

Teknisesti Geotel G1 on kuitenkin varsin huono. Puhelimen näyttö on kooltaan 5 tuumaa ja tarkkuutta sillä on 720 x 1280 pikseliä. Tehoista pitää huolen MediaTekin neliytiminen MTK6580A-järjestelmäpiiri, jonka tukena on 2 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa laite tarjoaa 16 gigatavua, mutta tarvittaessa lisää muistia saa korkeintaan 32 gigatavun muistikortin avulla.

Muotoilun osalta Geotel G1 on lähimpänä Oukitel K10000 Max -puhelinta. Laite on todella jämäkkä ja valmistajan mukaan iskunkestävä. Valmistusmateriaaleina on käytetty enimmäkseen muovia, mutta mukana on myös hieman metallia. Kädessä Geotel G1 ei tunnu kovin hyvältä. Se on suuri ja varsin painava, mutta istuu kuitenkin suureen käteen hienosti. Puhelimen mitat ovat 156 x 80 x 17,5 millimetriä ja painoa on mukavat 294 grammaa. Geotel G1 on testiin saapuneista puhelimista kolmas, joka kestää jokseenkin vettä. Oukitel K10000 Max ja Blackview BV8000 Pro olivat IP68-sertifioituja, mutta Geotel G1 on ainoastaan IP64-sertifioitu, eli se on roiskevedenkestävä.

Blackview BV8000 Pro teknisesti muita edellä

Kestävät älypuhelimet ovat pitkälti aina olleet teknisesti todella heikkoja. Suurin yllätys testiin saapuneista puhelimista oli Blackview BV8000 Pro, joka pääsi muun muassa suorituskykytesteissä huomattavasti korkeammalle kuin muut puhelimet. Toiseksi parhaiten suorituskykytesteissä pärjäsi yllättäen Oukitel K10000 Pro, jonka perässä tuli Oukitel K10000 Max. Valitettavasti puhelimista halvin, eli Geotel G1 on sen verran heikosti varusteltu puhelin, että suorituskykytesteissä se ei pärjännyt kovin hyvin.

Suorituskykymittaukset eivät kerro kuitenkaan koko totuutta puhelimista, mutta antavat kuitenkin suuntaa. Jokapäiväisessä käytössä selvästi sulavin oli Blackview BV8000 Pro, eikä vastaan tullut suuria ongelmia tai hidasteluja. Oukitel K1000 Pro ja K10000 Max ovat käyttökokemukseltaan hyvin samalla tasolla. Ne toimivat päivittäisessä käytössä hyvin, mutta toisinaan oli havaittavissa kaatumisia sekä hidasteluja. Valitettavasti Geotel G1 ei päässyt vakuuttamaan päivittäisessä käytössä ja syitä on useita. Esimerkiksi voisi antaa huomattavat hidastelut sekä kaatumiset. Lisäksi Wi-Fi-yhteyden kanssa tuntui olevan useasti ongelmia ja latausnopeudet 3G-verkossa eivät pääse 4G-verkon tasolle, jolle puhelimesta ei löydy minkäänlaista tukea.

Puhelimien kestävyys sään armoilla

Oukitel_BlackView_Geotelarvostelu

Suomen ilmastossa puhelimelle on elintärkeää kuinka se kestää kylmää ja erityisesti vettä. Puhelimista vain kaksi on IP68-sertifikaatin mukaisesti vedenkestäviä, minkä vuoksi päätimme upottaa vain nämä kaksi 30 minuutiksi veden alle. Lisäksi päätimme pistää kaikki neljä puhelinta pakastimeen, sillä testijakson aikana sää on ollut hyvin leuto, eikä kaikkia laitteita saatu yhtä aikaa ulos luonnolliseen pakkaseen. Tämän takia päätimme toteuttaa tämän normaalissa pakastimessa, jonka mittarilukema oli noin –20 celsiusastetta. Puhelimet olivat pakastimessa yhtäjaksoisesti 60 minuuttia, joista 30 minuuttia oli näyttö päällä. Pienen pakastetestin perusteella Oukitel K10000 Max oli todellinen voittaja, sillä sen akusta ei hävinnyt prosenttiakaan.

Prosenttimäärä ennen — tunnin jälkeen (näyttö päällä 30 min)

  • Blackview BV8000 Pro: 66 % — 60 %
  • Oukitel K10000 Max: 100 % — 100 %
  • Oukitel K10000 Pro: 70 % — 67 %
  • Geotel G1: 46 % — 38 %

Pakkastestin jälkimainingeissa on hyvä huomata myös, että yksikään puhelimista ei sammunut 20 asteen pakkasessa tunnin aikana, mutta yksi mielenkiintoinen ongelma ilmeni. Eniten pakkasesta kärsi Geotel G1, jonka näyttö ei enää tuntunut pysyvän perässä, vaan kuvakkeetkin tulivat huomattavasti jäljessä.

Testissä käyneistä neljästä puhelimesta vain Blackview BV8000 Pro ja Oukitel K10000 Max ovat kokonaan vedenkestäviä, minkä  vuoksi vain nämä puhelimet uskalsimme laittaa 30 minuutiksi veden alle. Kumpikin puhelin kesti luvatusti veteen upottamisen ja ainakin 30 minuutin jälkeen molemmat toimivat ilman ongelmia.

Paras akkukesto

Kun puhutaan akunkestosta niin on selvää, että Oukitel K10000 -puhelimet ovat selviä kuninkaita. Molemmissa puhelimissa on tuki pikalataukselle, joka hieman helpottaa suuren akun lataamista. Verrattuna ”massavalmistajien” lippulaivapuhelimiin, Oukitelin pikalataus ei pääse nopeudessa kovinkaan lähelle. Pitää kuitenkin muistaa, että puhelimissa on 10 000 milliampeeritunnin akku, kun taas tämän vuoden lippulaivapuhelimissa on maksimissaan 4000 milliampeeritunnin akkuja.

Geotel G1 on varusteltu myös kohtuullisen suurella 7500 milliampeeritunnin akulla. Akku kestää normaalissa käytössä pari päivää. Valitettavasti en ole henkilökohtaisesti kovasti vakuuttunut puhelimen akunkestosta, sillä välillä akku tyhjeni itsekseenkin hyvin nopeasti. Puhelimessa ei ole myöskään pikalatausta, minkä takia vakiolaturilla lataus on hyvin hidasta. Mielenkiintoista Geotel G1 -puhelimen akussa on se, että sen saa irrotettua. Myös itse akussa on micro-USB-liitäntä, josta sen voi ladata, sekä vielä normaalikokoinen USB-liitäntä, jonka kautta pelkkää akkuakin on mahdollista käyttää varavirtalähteenä.

Blackview BV8000 Pro edustaa kestäviä älypuhelimia taasen huomattavasti pienemmällä akulla. Akku on kooltaan 4180 milliampeerituntia, eli hieman enemmän kuin esimerkiksi Huawei Mate 10 -puhelimissa. Blackview BV8000 Pron akku kesti testijakson aikana reilun yhden päivän, mutta kahta päivää akku ei kestänyt ainakaan minun käytölläni. Myös tästä puhelimesta löytyy tuki pikalataukselle, jolla akku latautuu kohtuullisen nopeasti, mutta nopeus ei kuitenkaan pääse yllättämään.

Oukitel_BlackView_Geotel2

Kokemuksia näytöistä

Itse kiinnitän älypuhelimissa katseen ensimmäisenä näyttöön, sillä sen on oltava hyvä. Nyt testissä käyneistä puhelimista juurikaan mikään ei päässyt yllättämään näytön osalta, mutta vahvoilla olivat erityisesti Blackview BV80000 Pro sekä Oukitel K10000 -puhelimet. Blackview BV80000 Pron näyttö on kokonaisuudessaan kaikista parhain. Se toistaa värit kohtalaisesti, siinä on hyvät katselukulmat sekä kirkkaus on tarpeeksi hyvä myös auringonpaisteessa. Oukitel K10000 Pron näyttö on myös hyvää perustasoa, eikä siinä ole suuremmin ongelmia. 

Kamerat vertailussa

Kestävät älypuhelimet eivät mielestäni koskaan ole olleet vahvoilla kameroiden osalta, eikä myöskään nämä puhelimet tuota wow-efektiä. Otin kaikilla puhelimilla kolme kuvaa täysin samoista kohteista, mitkä tuovat mielestäni esille, että kaikki puhelimet tuottavat varsin keskitasoa huonompaa jälkeä. Kaikista kuvista huomaa, että ne eivät ole kovin tarkkoja, mutta varmasti peruskäyttöön osa on ihan kelvollisia.

Blackview BV8000 Pron kamera on kohtalainen. Kuvista huomaa, että kamera toistaa värit ihan hyvin, mutta tarkennuksen kanssa on joitakin ongelmia. Geotel G1:n kamera ei taas pääse vakuuttamaan juurikaan millään osa-alueella ja kuvien värit ovat hieman omituisia. Oukitel K10000 Pro ja Oukitel K10000 Maxin kamerat tuottavat pitkälti identtisitä jälkeä. Kuvista huomaa, että värit ovat normaalia haaleampia.

Yksi puhelin ylitse muiden, toinen hyvä kakkonen

Testissä käyneistä neljästä puhelimesta oikeastaan vain yksi pääsi kunnolla vakuuttamaan ja se on Blackview BV8000 Pro. Kyseinen laite on puhelimista laadukkain sekä toteutukseltaan lähimpänä täydellistä puhelinta juurikin aktiivisille reissaajille tai metsästäjille. Päällimmäiset syyt siihen miksi valitsin Blackview BV8000 Pron parhaaksi kestäväksi puhelimeksi ovat eritysiesti IP68-sertifikaatin mukainen vedenkestävyys sekä kestävä rakenne. Puhelimen ohjelmisto tuntui myös toimivalta, eikä vastaan tullut suuria ongelmia.

Toinen valinta on Oukitel K10000 Max, joka on myös vedenkestävä sekä varusteltu kestävällä ja jämäkällä rungolla. Vaikka puhelin ei päässyt vakuuttamaan esimerkiksi suorituskykytesteissä, niin päivittäisessä käytössä suuria ongelmia ei ollut. Lisäksi Oukitel K10000 Maxissa on mukavia ominaisuuksia, joihin lasken muun muassa sormenjälkilukijan, USB-C-tyypin latausliittimen sekä massiivisen salaman, joka toimii tarvittaessa loistavasti myös taskulamppuna.

Oukitel_BlackView_Geotel

Yhteenveto vertailusta

Testissä käyneistä neljästä puhelimesta yksi tuntuu olevan hieman liian alimitoitettu käytettäväksi kunnolla, kun taas kolme hieman kalliimpaa puhelinta on varteenotettavia vaihtoehtoja. Oukitel K10000 Pro on hyvä vaihtoehto, jos hakusessa on puhelin muutaman päivän akunkestolla. Oukitel K10000 Max on lähes sama kuin K10000 Pro, mutta hieman rajumpaan käyttöön suunnattu puhelin. Oukitel K10000 Max on varmasti loistava vaihtoehto metsästäjille, sillä se on muun muassa vedenkestävä. Blackview on taas hieman tyylikkäämpää kestävää älypuhelinta etsivän henkilön varma valinta, jota on helppo suositella.

Katso älypuhelimet e-ville.com verkkokaupasta:

Oukitel K10000 Max
Oukitel K10000 Pro
Blackview BV8000 Pro
Geotel G1