Retkeily on huikea harrastus tai ajanviete, joka on meillä Suomessa helppoa, mutta jota emme osaa aina edes arvostaa. Muualla Euroopassa muusta maailmasta puhumattakaan on paikkoja, joissa luontoon ei pääse tai jossa luonnossa liikkuminen on maksullista tai vaikeaa. Meillä Suomessa metsää, järviä, tuntureita ja soita on joka kulman takana, vaikkakin hieman alueellisesti hajautettuina.

Retkeily ei ole pelkkä kesäharrastus, vaikka se on kesällä huomattavasti talvea suositumpaa. Itse asiassa talvinen päiväretki vaikkapa laavulle makkaraa paistamaan voi olla mukava ja ikimuistoinen kokemus, jonka muistaa vielä pitkään. Nokipannukahvit tai vaikkapa termospullosta kaadettu tee voi olla makumuisto, joka säilyy ikuisesti ja jota muistellaan vanhana kiikkutuolissa.

Talviretkeily on myös pop, sillä viimeiset pari vuotta ovat muuttaneet arvojamme ja saaneet lähimatkailun nousemaan jälleen trendikkääksi. Miksipä et siis lähtisi talviselle retkelle yksin, perheen tai ystävien kanssa? Lue tämä postaus ja nappaa vinkit talvet retkeilyyn!

Valitse retkikohde hyvin

Talviretkeily on parhaimmillaan rentouttava, silmiä avaava ja nautinnollinen irtiotto arjesta ja sen hektisyydestä. Luonnossa samoileminen on talvellakin kivaa, kunhan valitsee kohteen hyvin. Jos on aloitteleva retkeilijä, voi ensikohteekseen valita jonkin päiväretken vaikkapa läheiseen luonnonpuistoon. Ympäri Suomea löytyy myös metsäisiä laavuja tai kotia, joissa käymällä voi talviretkeilyn aloittaa turvallisesti ja helposti. Makkarat ja kahvit vain mukaan!

Kun tarkoituksena on viettää muutama päivä talvisessa luonnossa retkeillen, on hyvä selvittää tarkoin, missä talviretkeily ja yöpyminen on ylipäätään mahdollista. Pikaisella googlehaulla löytyy vaellusreittejä luonnonpuistoista sekä retkeilyalueilta, ja monilla sivustoilla on esimerkiksi hakukoneita, joissa reittejä voi etsiä haluamillaan hakuehdoilla. Valmiiksi suunniteluille reiteille on yleensä merkitty myös erilliset tulentekopaikat, kuten laavut ja kodat. Joillain reiteillä voi olla myös erillisiä taukopaikkoja, joista parhain varustelluista voi löytyä myös kuivakäymälöitä. Esimerkiksi Metsähallituksen ylläpitämä luontoon.fi -sivusto on oiva paikka reittien etsimiselle.

Kartoita ja mieti myös etukäteen sitä, millainen retkeilijä olet. Haluatko leppoisaa ulkona liikkumista, vai oletko extreme-vaellusten ystävä? On myös hyvä keskustella retkikumppaneiden kesken, mitä retkeltä haluaa. Talviretkeilyä on mahdollista toteuttaa monessa muodossa, aina lumikenkäkävelyistä läskipyöräilyyn ja pidempiin kaamosvaelluksiin.

Tässä muutamia poimintoja talven retkeilyä varten:

  • Lappi. Lappi ja sen tunturit ja pitkät vaellusreitit ovat paitsi kesämatkailun helmi, myös talvimatkailun kiistaton ykköskohde! Mikä olisikaan parempaa kuin kaamosvaellus Saariselällä tai revontuliretki talvisen pimeässä Lapin erämaassa. Esimerkiksi Urho Kekkosen kansallispuistossa on talvireittejä, joiden varrelta löytyy myös paljon autiotupia, joissa yöpyä.
  • Kolin kansallispuisto. Koli on Pohjois-Karjalan timantti, josta löytyy myös Suomen idyllisimmäksi ja tunnetuimmaksi kansallismaisemaksikin kutsuttu näkymä Ukko-Kolin huipulta. Kolilla on muutama talvihuollettu vaellusreitti, jotka soveltuvat päiväretkille talviseen luontoon. Lisäksi upeat hiihtoladut ja lumikenkäreitit takaavat riemukkaan retkeilykokemuksen!
  • Nuuksio. Nuuksion kansallispuisto on eteläisen Suomen ehdoton ykköskohde, ja sinne matkaaminen esimerkiksi pääkaupunkiseudulta on varsin vaivatonta julkisten liikenneyhteyksien ansiosta. Nuuksio on oiva kohde talvisille päiväretkille!

Ota huomioon ilmasto ja omat kykysi

Talviolosuhteet ovat kesään, kevääseen tai syksyyn verrattuna haastavammat ihan jo pimeyden, sekä mahdollisen lumen ja kylmyyden takia. On siis hyvä suunnitella retkikohde ja -reitti hyvin ennen matkaa, mutta myös tarkistaa sääolosuhteet ennen reissua. On myös hyvä valita retken ajankohta omien kykyjen ja kokemuksen mukaan mahdollisimman sopivaksi.

Käytännössä kuka tahansa voi lähteä talviselle retkelle kyvyistä riippumatta, kunhan reissu on suunniteltu kunnolla ja päivän kävelymatkat on mitoitettu sopiviksi. On siis hyvä olla jonkinlainen idea siitä, miten paljon pystyy liikkumaan talvisissa olosuhteissa. Huomioi myös, että talven kylmemmissä keleissä kehon energiankulutus on aivan erilainen kuin kesän lämpimissä, joten mieti tarkkaan, miten pitkästi pystyt päiväkohtaisesti etenemään.

Sydäntalvella luonto on kauneimmillaan, mutta myös rankimmillaan. Päivänvaloa on Lapin muutamasta tunnista etelän viiteen tai kuuteen tuntiin, joten ajoita retkesi hyvin, ja yritä käyttää kaikki päivänvalo hyödyksi. Vaellus pimeällä ei kuitenkaan ole mikään ongelma, kunhan vain reitti on tiedossa, ja tarvittavat varustukset, kuten tehokas otsalamppu, ovat mukana.  

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos epäilyttää, älä lähde. Tämä pätee sekä sääolosuhteiden, että omien kykyjesi kohdalla. Tarkista aina ennen retkelle lähtöä alueen sääennuste. Jos retken ajaksi luvataan rankkaa lumisadetta, lienee parempi pysytellä kotona. Retkillä, jotka sisältävät yöpymistä ulkona, on hyvä varmuudeksi jättää tarkka matkasuunnitelma lähtö- ja paluupäivineen ja päiväkohtaisine ohjelmineen jollekin tutulle henkilölle. Näin apu saadaan nopeammin paikalle mahdollisten ongelmatilanteiden varalta.

Panosta varusteisiin etenkin talven pakkasilla

Kunnollinen varustautuminen on talvimatkailun A ja O. Kaikki alkaa pukeutumisesta. Kolmikerrospukeutuminen, eli lämmittävä ja kosteutta siirtävä aluskerros, ilmava ja kosteutta edelleen siirtävä välikerros, sekä väljä, mutta ulkoisilta olosuhteilta suojaava päällyskerros ovat hyvä lähtökohta retkelle kuin retkelle. Muista myös lämpimät ja suojaavat hanskat ja jalkineet, sekä pään alueen lämmöneristys.

Talvista vaellusta varten on hyvä pakata aina yöpymistarvikkeet, vaikka olisikin menossa pidemmälle päiväreissulle, tai suunnitelmissa olisi yöpyä autiotuvilla tai laavuilla. Pidemmillä päiväretkillä olosuhteet voivat yllättää, ja reissu voikin muuttua yön yli kestäväksi. Laavut saattavat olla jo käytössä, ja vaikka niissä yleensä mahtuukin nukkumaan useampi pieni retkikunta, voi olla, ettei kaikille ole tilaa.

Telttailu talvella ei ole lainkaan suuri ongelma, vaan voi olla unohtumaton kokemus, kunhan varusteet ovat kohdallaan! Nykypäivänä löytyy varusteita likimain kaikkiin olosuhteisiin, ja yöpyväthän vuorikiipeilijätkin teltoissa esimerkiksi Everestillä. Talvisin käypä teltta on esimerkiksi kupoliteltta tai tunneliteltta, sillä niissä ilmanvaihto on yleensä hyvä, eikä kosteus pääse kertymään teltan sisälle.

Teltalla sinällään ei ole niinkään väliä, eikä teltan tarvitse olla mikään erityinen talviteltta. Se, millä sen sijaan on väliä, on makuupussi ja makuualusta. Teltan pohjalle kannattaa hankkia eristävä makuualusta, jottei kylmyys pääse teltan pohjan kautta iholle. Naturehiken täytettävä makuualusta mahtuu todella pieneen tilaan, ja on helppo ottaa käyttöön telttaillessa talvisessa luonnossa. Alustan täyttäminen on helppoa, ja onnistuu ilman pumppuja tai puhaltamisia. Alustan lisäksi on hyvä olla lämmin ja eristävä makuupussi, joka on suunniteltu kylmiä kelejä varten. Aegismaxin D-series makuupussit ovat ultrakevyitä talvimakuupusseja, joista omasi voit valita viidessä eri lämpötilaluokituksessa tarpeidesi mukaan, aina -25 celsiusasteeseen saakka. Makuupussi on täytetty 90% pehmeällä hanhenuntuvalla, joten se on paitsi lämmin, myös mukava.

Mikäli haluat mukavuutta ja pientä nostalgista luksusta talviseen telttailuun, suosittelemme retkelle mukaan telttakamiinaa. 3F UL GEAR telttakamiinalla voit lämmittää sekä teltan, että aamukahvit säällä kuin säällä. Kasattuna kamiina on pieni (37x18x17cm), joten se ei vie liikaa tilaa rinkasta tai ahkiosta. Kamiina tuo mukavasti paitsi lämpöä, myös tunnelmaa telttamatkailuun, sillä kamiina on puupolttoinen, ja siinä on lasinen ikkuna, joka valaisee kauniisti. Kamiinan sytyttäminen kylmässä talvi-illassa, kipinävahtivuorot yön pimeydessä, ja tuoreiden nokipannukahvien juonti raikkaassa talviaamussa ovat varmasti juuri niitä hetkiä, joita voi vanhana kiikkustuolissa muistella ja kertoilla nuoremmille sukupolville, ja näin pitää yllä arvokasta luontosuhdettamme!

Naturehike Opalus 2 hengen tunneliteltta

119,95 (219,95) tai 21€/kk

•4 vuodenajan teltta

•Ultrakevyt (2kg)

•PU3000 – 4000mm vesitiivis

Naturehike Mountain Valley makuupussi

114,95 (229,95) tai 20€/kk

•Voi käyttää jopa -32°C

•Täytetty laadukkaalla hanhenuntuvalla

•Kestävä 20D/400T nylon-kangas

Naturehike Mountain Valley makuupussi

39,95 (69,95) tai 7€/kk

•Kolme lämpötilaa – 25°, 35° ja 45°

•Käyttöaika jopa 10 tuntia

•Topattu ja tuulenpitävä materiaali