Virtuaalilemmikki on taas lasten keskuudessa suosittu laite ja nyt valikoimastamme löytyy Tamagotchi-henkinen virtuaalilemmikki, joka halvan hintansa vuoksi ei käy lompakon päälle, eikä hankinta jää sen vuoksi kaduttamaan, vaikka alkuinnon jälkeen lapsukaisen mielenkiinto hiipuisikin! Virtuaalilemmikki on loistava lahja lapselle, sillä edellä mainittujen syiden lisäksi sitä on hauska hoivata ja se opettaa lapselle ainakin jollain asteella vastuunkantoa. Lue tästä blogista kokemuksia virtuaalilemmikistä ja käyttöopastusta, jolla pääsee mukavasti alkuun.

Olen nyt kolme viikkoa pitänyt töiden ohella huolta omastani – minä, aikuinen mies!

Itsekin muistan alakouluikäisenä 90-luvulla oman valkosinisen Tamagotchi-lemmikkini, josta pidin huolta ja parhaani mukaan koitin virtuaalilemmikkiäni elossa pitää. Onnistumisprosentti ei ollut 100%. Törmättyäni virtuaalilemmikkiin täällä Shenzhenissä halusin ehdottomasti nostalgiapäissäni kokeilla sellaista. Olen nyt kolme viikkoa pitänyt töiden ohella huolta omastani – minä, aikuinen mies! Vaikka kyse ei varsinaisesti meidän valikoimamme kantavasta tuotteesta olekaan, halusin silti jakaa virtuaalilemmikin hoitamisen ilon myös teille arvon lukijat! Onhan virtuaalilemmikki hauska lapselle, mutta olen huomannut, että myös oman työn ohessa on välillä hyvä siirtää ajatukset pieneksi hetkeksi Eve-kissani hoitamiseen ja pitää henkimaailman hengähdystauko!

tamagotchi-kaltainen-virtuaalilemmikki
Minä, aikainen aamu ja tietysti Eve-kissa <3

Aloittaminen – Luo oma virtuaalilemmikkisi

Kun virtuaalilemmikin ensimmäistä kertaa vetää pakasta, alkaa homma patterin ja laitteen välissä olevan muoviläpyskän poistamisella, jotta laite saa virtaa. Sitten, kun likainen työ on tehty, voi oman hoivattavan elämä alkaa!

Alkuun valitset lemmikillesi hahmon jopa 168:n vaihtoehdon joukosta! Valikoimasta löytyy kissoja, koiria, siilejä, kukkoja, pupuja ja kaikenmaailman örkkejä, joista rehellisesti sanottuna muutamasta ei saa selvää, että mitä niiden olisi tarkoitus olla. Suurin osa on kuitenkin ihan tunnistettavia hahmoja, joten sen osalta voi olla huoleti! Decide-näppäimellä teet lopullisen valinnan.

Tämän jälkeen asetetaan kellon aika ja annetaan omalle lemmikille nimi. Nimeäminen tapahtuu valitsemalla ennalta annetusta nimivalikoimasta, jossa on sellaisia lyhyitä englanninkielisiä nimiä kuin Tom ja Eve. Omaa ei valitettavasti taida saada annettua.

Sitten voidaankin aloittaa virtuaalilemmikin hoivaaminen, sen kouluttaminen ja sen kanssa leikkiminen.

Hoivavietti herätetty – Virtuaalilemmikkisi tarvitsee sinua

Alkuun, kun kaikki oli uutta ja ihmeellistä, olin aivan ymmyrkäisenä, että mites tätä nyt ajetaan. Ohjekirjaa lukemalla ja kokeilemalla virtuaalilemmikin sielunmaisema alkoi kuitenkin nopeasti valjeta, toki sinulla on apunasi vielä tämä blogi, jossa alustava selvitystyö on jo tehty. Ohjekirja on chinglishiä, eli chinese-englishiä, toisin sanoen kääntäjällä kiinasta englanniksi käännetty, ja siitä syystä se on paikoin vähän hämmentävää, joskin ymmärrettävää. Koitan tähän alle kuitenkin tehdä vähän selkoa ohjekirjasta ihan suomeksi tavattunakin, niin eipähän pitäisi jäädä liikaa arvailun varaan.

tamagotchi-kaltainen-virtuaalilemmikki
Eve-parka sairastui, mutta lääkintä kannatti ja nyt Eve on taas elämänsä kunnossa 🙂

Heti aloittaessa virtuaalilemmikillä on isolla todennäköisyydellä jonkinasteisia tarpeita, toisin sanoen se on joko vetänyt köntsät lattialle tai se tarvitsee eläinlääkärin palveluita, joskus molemmat samanaikaisesti. Lääkäritarpeen tunnistaa, kun ilmassa leijuu pääkallo ja kun saniteetti huolettaa, muuttuu hahmo mustaksi molempiin suuntiin pälyileväksi Pac-man -hahmoksi, jonka oikealla puolella on haiseva läjä. Kun ensihoito ja/tai hygienia on hoidettu, kannattaa lemmikille antaa vähän purtavaa ja siitä homma nytkähtääkin sitten kivasti käyntiin. Tässä vaiheessa pikkusormi on annettu ja sitten se viekin mukanaan koko käden.

Virtuaalilemmikin näppäimet

Ohjeistus on syytä aloittaa näppäimistä – järjestys vasemmalta oikealle:

 • Status/Select: Kaksi vasemmanpuoleista näppäintä tekevät käytännössä saman eli vaihtavat valintaa seuraavaan. Vielä en ole huomannut, että onko sillä väliä jossain tilanteissa kumpaa painaa, mutta tarkalleen en ole tutkinutkaan.
 • Reset: Keskimmäinen painike pienessä syvennyksessä. Nollaa pelin kerrasta, joten sitä ei kannata huvikseen painella. Vahingossa sitä ei helpolla paina, mutta en pitäisi ennenkuulumattomana, että sellainenkin vahingossa tapahtuisi, joten varovaisuus lienee paikallaan.
 • Decide: Tekee valinnan ja avaa valikosta alavalikon jne. Valinta-painike käytännössä.
 • Cancel: Peruuttaa tai menee takaisinpäin.
tamagotchi-kaltainen-virtuaalilemmikki
Eve-kissa käyskentelee näyttöä laidasta laitaan, kun kaikki on hyvin valtakunnassa 🙂

Virtuaalilemmikin valikot syynissä

Sitten lähdetään perkaamaan valikkoa. Lemmikin ylä- ja alapuolelta löytyy valikkorivit, joista kummassakin on viisi kohtaa. Aloitetaan ylärivistä – totutusti vasemmalta oikealle:

 • 1. Infosivu: Kuvassa mittari. Sen etusivulta näet onko lemmikilläsi nälkä tai käykö sillä aika pitkäksi eli tarvitseeko sen kanssa esim. leikkiä tai käydä koulussa. Mitä suurempi lukema, sen parempi eli nolliin ei kannata kumpaakaan päästää. Painamalla valintanäppäintä (decide) vaihdat sivua ja seuraavalta sivulta löytyy rahatilanne, sekä kolmannelta näkee vielä lemmikin nimen.
 • 2. Ruoka: Kuvassa kokki. Tätä kautta pääset syöttämään lemmikillesi sushia ja kakkua, jotta se pysyy kylläisenä ja hyvinvoivana, ja näin ollen jaksaa käydä koulussa, töissä tai leikkiä.
 • 3. Vessa: Kuvassa vessanpytty. Siivoaa lemmikkisi tuottamat liukumiinat. Välillä joutuu tekemään kaksi kertaa peräkkäin, kun lemmikki on ollut tuottelias.
 • 4. Pelit: Kuvassa pesismaila ja -pallo. Pitää sisällään kaksi minipeliä ja kaupan. Ensimmäinen peli on frisbeen nappaamista ja toinen avaruusaluksella mörköjen väistelyä, sekä näitä pelejä pelaamalla on myös mahdollisuus ansaita kultaa. Kultaa taas tarvitaan kaupassa käyntiin, josta voi ostaa lahjoja ja niillä voi myös muokata omaa lemmikkiä.
 • 5. Yhteisö: Kuvassa sydän. Ensimmäisenä on tietokoneella istuva hahmo, joka tarkoittaa työntekoa ja sitä tekemällä luonnollisesti tulee kyhnyä tilille. Toisessa laserpyssyn näköisessä valikossa pääsee keikkumaan keinulaudalla toisen hahmon kanssa, mutta tämä toiminto vaatii lisätutkimista, että miten se käytännössä toimii. Kolmas Yin-Yang-valikko taas päivittää hahmoasi omistamiesi lahjojen avulla. Omasta kissastani tuli melkoinen mörkö tämän seurauksena 😀

Valikon alariviltä taas vasemmalta oikealle homma menee seuraavasti:

 • 6. Koulutus: Kuvassa huutava Pac-man. Tästä käydään koulua ja mitä enemmän kouluttautuu, sitä enemmän työnteosta saa rahaa.
 • 7. Eläinlääkäri: Kuvassa ensiapulaukku. Virtuaalilemmikin ollessa sairas se tarvitsee hoitoa ja tästä saat hätistettyä näytöllä leijuvan pääkallon pois.
 • 8. Posti: Kuvassa kirjekuori. Ensimmäinen tähden kuvalla varustettu valikko näyttää sinulle onnen määrän. Toinen kirjekuoren kuvalla valikko taas on sähköposti, johon sinulle tulee viesti aina kun virtuaalilemmikkisi kasvaa uudelle tasolle. Hyvässä lykyssä avaamalla viestin saa rahaa +88 tai huonolla munkilla lemmikkisi vääntää tortut lattialle.
 • 9. Inventaario: Kuvassa kirja. Ensimmäisessä avaimen kuvalla varustetussa kohdassa näet omistamasi lahjat. Valikon toinen kohta on aarrearkku, johon tarvitsee 3-numeroisen salasanan sen avaamiseksi ja siitä saa mysteerilahjan. Itselle ainakin on vielä saatava palkinto jäänyt mysteeriksi, ehkä sinä ratkaiset sen?
 • 10. Tarpeet: Kuvassa iloinen ja surullinen hymiö. Ei varsinainen valikko, vaan se vilkkuu jos lemmikillä on jotain tarpeita. Katsohan, että ruokaa on syöty ja leikitty on tarpeeksi, eikä näytöllä vilku peräpään nokareet tai pääkallo hengenvaaran merkiksi.

Alkuperäinen Tamagotchi vai 168-in-1 -virtuaalilemmikki

Hauskintahan virtuaalilemmikistä huolehtiminen on kuitenkin lapsille…

Paljon Tamagotchia muistuttava virtuaalilemmikki on hauska ja halpa kaveri, joka on toiminnallisuuksiltaan yksinkertainen, mutta erittäin koukuttava sivuviihde arjen askareisiin! Virtuaalilemmikin hoitaminen ja pienet minipelit ovat myös ihan mukavaa viihdettä esimerkiksi bussimatkoilla tai muissa lyhyissä odottelutilanteissa. Hauskintahan virtuaalilemmikistä huolehtiminen on kuitenkin lapsille, jotka pääsevät hoivaamaan omaa pientä elektronista pupuaan tai kilpikonnaansa 🙂

Alkuperäinen Tamagotchi on huomattavasti kalliimpi kuin blogissa esitelty virtuaalilemmikki, mutta toisaalta se on toiminnallisuuksiltaan hieman kattavampi. Jos ei halua maksaa useita kymmeniä euroja virtuaalilemmikistä, on tämä siinä tapauksessa parempi valinta!

Katso virtuaalilemmikki e-ville.comissa tästä!