Polkupyöräily on ollut Suomessa huippusuosittua kautta aikojen, sillä etäisyydet ovat pitkiä ja pyörällä pystyy taittamaan pitkääkin matkaa vähällä vaivalla ja suhteellisen nopeasti. Suomileffojen romanttiset iltapyöräilyt tangon välistä ja kolme päällä ovat kuitenkin ajan saatossa jääneet osaksi maaseuturomantiikkaa ja pyöräily on kehittynyt muun maailman muutoksen mukana.

Polkupyöräily mielletään usein helpoksi tavaksi liikkua, sillä Suomessa lähestulkoon jokainen lapsi oppii pyöräilemään ja työ- ja koulumatkat tehdään usein pyörällä. Pyöräilyn turvallisuuteen ja vaikkapa pyörän kuntoon ei kiinnitetäkään kovin paljoa huomiota. Pyöräily on kuitenkin autoilun tapaan tieliikennelain säätelemää toimintaa ja pyöräilyyn ja pyörään liittyy paljon lakeja, jotka usein kollektiivisesti unohdamme.

Tiedätkö mitä uusi lainsäädäntö sanoo polkupyörän valoista ja heijastimista? Käytätkö ylipäätään heijastinta tai valoja pyöräillessä? Lue tämä postaus ja muistutamme sinulle kuinka heijastin pelastaa henkiä!

Polkupyöräilyä koskee tieliikennelaki

Suomessa on voimassa tieliikennelaki, joka määrittelee sitä millä ehdoin maantietä, katua tai muuta liikenteelle tarkoitettua reittiä saa liikkua. Uusi tieliikennelaki tuli voimaan kesäkuussa 2020 ja siinä otettiin yhä voimakkaammin kantaa muun muassa polkupyöräilyyn.

Polkupyöräily onkin sellaista tiellä liikkumista, jota säädetään lailla ja jokaisen pyöräilijän velvollisuus on opetella liikennesäännöt. Pyöräilijällä on muun muassa lakisääteinen velvollisuus suhteuttaa nopeutensa olosuhteisiin ja noudattaa huolellisuutta ja varovaisuutta. Myös alkoholin vaikutuksen alaisena ajamiseen otetaan kantaa tieliikennelaissa.

2020 vuoden tieliikennelain mukaan polkupyörä on ajoneuvo, jolla ajetaan ensisijaisesti ajoradalla tai pyörätiellä, mutta esimerkiksi pihakadulla tai kävelykadulla saa niin ikään pyöräillä. Pyörällä ajetaan eri paikassa ajoradalla ja esimerkiksi kävelykadulla. Jokaisen lapsen ja aikuisen tulisi tutustua sääntöihin ja noudattaa niitä. Tieliikennelaki on luotu ennen kaikkea meidän kaikkien turvaksi, sillä yhteisiä pelisääntöjä noudattamalla liikkuminen on turvallisempaa ja sujuvampaa.

Tieliikennelaki määrää myös muun muassa pyörän varustuksiin liittyviä asioita. Pyörässä tulee käyttää valoja pimeässä ja hämärän aikaan. Etuvalon tulee olla valkoinen tai keltainen ja takavalon punainen. Lisäksi pyörässä tulee olla toimivat jarrut, soittokello ja heijastimet. Lue lisää heijastimista ja niiden vaatimuksista pyörässä seuraavista osioista!

Heijastin pelastaa henkiä

Heijastin on Suomessa laajasti käytössä oleva tarvike, jolla estetään paljon pimeän ja hämärän aikaan tapahtuvia tapaturmia ja onnettomuuksia. Heijastin on Suomessa lakisääteinen varuste muun muassa jalankulkijoille ja pyöräilijöille vaikkakin jalankulkijan kohdalla heijastimen käyttämättä jättäminen ei ole rankaistavaa.

Heijastimet jaetaan jalankulkijaheijastimiin ja liikenneheijastimiin, joista jalankulkijaheijastimia säätelee Euroopan Unionin henkilösuojadirektiivi. Heijastimille ja muille turvatuotteille on asetettu tietyt standardit ja lisäksi niillä tulee olla CE- sekä EN 13356 -merkintä. Heijastavia tuotteita ei saa myydä heijastimina, mikäli niitä ei ole tyyppitarkastettu.

Jalankulkijaheijastin on suomalainen keksintö 1940- ja 1950-lukujen taitteesta. Ensimmäinen suureen suosioon noussut heijastin oli niin sanottu lumipalloheijastin, joka valmistettiin prismatekniikalla. 1970-luvulla siirryttiin taipuisiin heijastimiin ja nykyään heijastinmarkkinat ovat valtavat. Jalankulkijaheijastin on suosittu Pohjoismaissa ja esimerkiksi Virossa se on pakollinen pimeän aikaan. Liikenneheijastimet ovat tunnetumpia kansainvälisesti ja kuten jo kerroimme, myös suomalainen tieliikennelaki ottaa kantaa heijastimiin ja niiden käyttöön.

Laki säätelee heijastinten käyttöä pyöräillessä

Tieliikennelaki on kehittynyt ihailtavalla tavalla vastaamaan nykypäivän standardeja. Heijastimen käytöllä oltaisiin voitu estää monta onnettomuutta ja turhaa kuolemaa ja näin ollen on loogista, että myös lainsäädäntö ottaa siihen kantaa. Pyörässä tulee olla lain mukaan edessä valkoinen heijastin, takana punainen ja lisäksi sivulla keltainen tai valkoinen.

Heijastinpakko koskee kaikkia muita pyöriä paitsi urheilu- ja kilpakäyttöön tarkoitettuja laitteita. Niissäkin tulee olla kuitenkin lakisääteiset valaisimet pimeällä. Lakisääteinen valaistus voi olla pyörän lisäksi kiinni kuitenkin myös vaikkapa vaatetuksessa tai kypärässä.

RockBros pyöräilykypärä valolla onkin tähän tarkoitettu loistava 2-in-1 –tuote, sillä se paitsi suojelee kallisarvoista päätäsi, myös maksimoi näkyvyytesi pimenevillä syksyteillä. Tyylikäs ja turvallinen pyöräilykypärä on varustettu ajovalolla ja lisäksi taka- ja sivuhuomiovaloilla. Näin helpotat autoilijoiden ja muiden tiellä liikkujien elämää, sillä he näkevät sinut kauempaa ja paremmin kuin ilman valoa.

Kypärään integroidussa valossa on 20 asteen säätömahdollisuuus ja kaksi eri kirkkautta. Saat valon lisäksi halutessasi vilkkumaan. Kypärän sisusta on pehmustettu ja istuu mukavasti ja hengittää hyvin. Kypärä sopii sellaiselle pyöräilijälle, jonka pään ympärysmitta on 57-62 cm. Kypärä täyttää lainsäädännön vaatimukset ja on lisäksi CE-merkitty.

Valaistusvaatimuksen voi toki täyttää myös perinteisillä eteen ja taakse kiinnitetyillä valoilla. Takavaloon saa näppärästi mukaan vaikkapa paikantimen, jonka avulla pyörän turvallisuus nousee, sillä roisto ei hoksaa poistaa paikanninta varkauden yhteydessä ja saat hyvin todennäköisesti pyöräsi takaisin.

TKStar polkupyörän takavalo GPS-paikantimella onkin oivallinen tuote, sillä se toimii takavalona, sekä lähettää myös GPS-signaalin ja auttaa pyörän paikannuksessa. Takavalo näyttää täysin tavalliselta takavalolta ja se toimii turvallisuutta lisäävänä tekijänä pyörässä. Ulkoapäin tästä takavalosta ei arvaisi, että se sisältää paikantimen ja näin ollen varas ei todennäköisesti huomaa poistaa valoa viedessään pyörän.

Takavalon paikannin toimii GPS-paikantimen avulla ja pyörän liikkeitä voikin seurata mobiilisovelluksella. Sovellus on Android- ja iOS-yhteensopiva. Voit asettaa paikantimeen hälytyksen, joten se ilmoittaa mikäli pyörä poistuu määrätyltä alueelta. Näet pyörän sijainnin 5 metrin tarkkuudella ja sovellus myös tallentaa pyörän liikkeet Google Maps –kartalle. Paikantimen akku kestää jopa 25 päivää ja se toimii SIM-kortin mobiilinettiyhteydellä. Saat SIM-kortin laitteen mukana ja voit aktivoida sen tai käyttää jotain muuta liittymää.

1.6.2020 tulleen tieliikennelain mukaan valojen lisäksi pakollisia varusteita ovat soittokello tai jokin muu merkinantoväline. Mikäli sinun pyörässäsi ei ole kelloa, voit täyttää lainsäädännön vaatimuksen helposti hankkimalla valon, joka on varustettu kellolla. Lain kirjaimen täyttämisen lisäksi helpotat myös omaa elämääsi kun voit antaa merkkiä vaikkapa edessä hidasteleville kanssakulkijoille.

3-in-1 polkupyörän valo nopeusmittarilla on huikea tuote, joka toimii pyörän etuvalona tarjoten 250 lumenin valokeilan. LED-valon lisäksi laitteessa on nopeusmittari LCD-näytöllä ja soittokello. Valossa on neljä erilaista asetusta ja 2-5 tunnin akunkesto. Valo ladataan microUSB-porttia käyttäen vaikkapa tavallisella puhelimen laturilla.

Valon mukana tuleva nopeusmittari kertoo muun muassa keskinopeuden ja kuljetun matkan pituuden. Se on vedenpitävä ja sietää hyvin Suomen talven olosuhteita. Lampun teline kiinnitetään kumilenkillä vain muutamassa minuutissa. Valon saa nopeasti irti latausta varten ja soittokello sisältää kuusi erilaista merkkiääntä. Miksi ostaisit kolme erillistä tuotetta jos saat kaiken yhdessä kompaktissa paketissa?

Vinkkejä pimeässä ajamiseen


Suomessa on pitkä ja hyvin kaunis kesä, mutta vastalahjana sille meillä on myös synkkä ja pimeä syksy sekä talvi. Suomessa joutuukin usein poistumaan kotoa pimeän aikaan ja pimeässä pyöräily on hyvin tavanomainen toimenpide.

Pimeässä turvallisuus on kaiken A ja O, sillä autoilijoiden pimeänäköä hyvin usein yliarvioidaan. Jotta pidät itsesi ja muut turvassa, pidä huoli siitä, että sinulla on riittävästi heijastimia ja valoja. Käytä varmuuden maksimoimiseksi vaikkapa turvaliiviä! Älä käytä vilkkuvaa valoa, sillä se hankaloittaa etäisyyksien hahmotusta.

Varo mustaa jäätä talviseen aikaan ja vaihda fillarin alle tarvittaessa talvirenkaat. Aja aina sopivaa tilannenopeutta ja varo ettet häikäise muita valollasi. Kanna mukana varavaloa ja nauti pimeässä pyöräilystä!