Retkeilypiireissä liikkuessa törmää usein termiin ”ultrakevyt teltta”. Mutta mikä on ultrakevyt teltta? Miten ultrakevyt eroaa perinteisestä teltasta? Millainen teltta tulisi hankkia ja miksei lähikaupan parinkympin teltta ole välttämättä hyvä vaihtoehto?

Mikä on ultrakevyt teltta?

Ultrakevyt teltta on nimensä mukaisesti teltta, joka painaa mahdollisimman vähän. Keveys on erittäin tärkeä ominaisuus teltassa, sillä esimerkiksi retkeillessä telttaa tulee kantaa mukana rinkassa tai repussa ja mitä kevyempi ja pienempi teltta on, sitä vähemmän ylimääräistä vaivaa sen mukana kantamisesta koituu.

Ultrakevyelle teltalle ei ole varsinaisesti mitään selkeää määritelmää, mutta parhaimmillaan kevyt teltta painaa alle kilon. Ultrakevyt teltta on sellainen, jossa käytetään mahdollisimman kevyitä kankaita ja joissa on mahdollisimman vähän erikoisominaisuuksia. Teltassa saattaa olla esimerkiksi vain yksi ovi, yksi vetoketju ja vähemmän tilaa sisällä. Jotkin teltoista käyttävät lisäksi esimerkiksi vaellussauvoja apuna teltan tukemisessa.

Ultrakevyt teltta on siis aivan loistava esimerkiksi juuri rinkkaan pakattavaksi. Ultrakeveissä teltoissa on kuitenkin se huono puoli, että niissä ei välttämättä ole esimerkiksi sääskiverkkoja, ja sen vuoksi teltan käyttäminen Suomessa ei ole yhtä mukavaa kuin perinteisen teltan käyttö.

mies istuu teltan äärellä tekemässä ruokaa retkikeittimellä

Miten ultrakevyt eroaa perinteisestä teltasta?

Kuten arvata saattaa, ultrakevyt teltta on pienempi kuin perinteinen teltta. Koko ei kuitenkaan korreloidu hintaan, sillä ultrakevyt on usein kalliimpi kuin saman kokoluokan tavallinen teltta, sillä erikoismateriaalit maksavat enemmän ja näin ollen teltan hankintakustannukset tulevat olemaan korkeammat. Pelkistetysti voidaankin sanoa, että mitä pienempi teltta, sitä isompi hinta.

Ultrakevyessä teltassa on kuitenkin myös muita eroja verrattuna tavalliseen perinteiseen telttaan. Ultrakevyt on tarkoitettu jo lähtökohtaisesti haastavimpiin olosuhteisiin kuin perinteinen teltta. Tästä johtuen ultrakevyen teltan ominaisuudet, kuten esimerkiksi tuulen- ja vedenkestävyys ovat paremmat kuin monilla perinteisillä teltoilla.

Ultrakevyet teltat ovat tällä hetkellä iso juttu Yhdysvalloissa, joten perinteisesti ne on tehty kestämään vuoriston olosuhteita. Suomen luonnossa vaeltaessa ei ole yhtä tuulista, kuin vaikkapa Yhdysvaltain vuorilla, mutta lunta riittää ja niin myös ankaraa sadetta. Ultrakevyet teltat ovat yleensä hyvinkin vedenkestäviä, ja ne ovat yleisesti malliltaan sellaisia, jotka kestävät hyvin rankkoja olosuhteita. Ultrakevyt teltta on siis myös ultrakestävä.

Ultrakevyet teltat ovat telttojen kokonaisvalikoimasta erittäin pieni osa-alue. Näin ollen ultrakevyttä telttaa ei voi varsinaisesti vertailla perinteiseen telttaan, sillä perinteisen mallisia ja hintaisia telttoja on saatavilla laidasta laitaan, ja teltta tulee aina valita ensisijaisesti oman käyttötarpeen mukaan.

telttapakkaus avattuna

Millainen teltta valita?

Teltan valinnassa tärkeintä on tietää, millaista sen käyttö tulee olemaan. Toisinaan teltta saattaa olla vaikkapa vain kotikäytössä, eli esimerkiksi pihalla yöpymistä varten, ja joskus teltta hankitaan pelkästään vaikkapa festivaaleja varten. Tällaisessa kevyessä käytössä teltan ominaisuuksilla, ja näin ollen myös hinnalla ei ole hirveästi merkitystä.

Mitä vaativampaan käyttö teltta tulee, sitä tärkeämpää on myös hyvän ja laadukkaan teltan valinta. Hyvä teltta saattaa olla parhaimmillaan hengenpelastaja, sillä joskus käy niin, että esimerkiksi Suomen Lapissa olosuhteet muuttuvat yhtäkkiä vaikeaksi, jolloin veden- ja tuulenpitävän teltan tärkeäksi tehtäväksi jää suojella retkeilijää. Lappiin eksyy ihmisiä ja siellä myös loukkaantuu ihmisiä, joten puhelinverkon ulottumattomissa lämpimänä pysyttely on äärimmäisen tärkeää.

Teltan valinta kannattaa aloittaa valitsemalla teltan malli. Telttoja on esimerkiksi kupolitelttoja, tunnelitelttoja, pyramiditelttoja ja tarppeja. Vähiten tuulenkestävä näistä on tarppi, joka sopii kuitenkin esimerkiksi metsäolosuhteisiin loistavasti. Tunneliteltta on teltoista se, joka kestää parhaiten todella ankaria sääolosuhteita ja niitä näkeekin esimerkiksi Himalajan valloituksen aikana perusleireissä.

teltat lumisessa vuoristossa
Telttailu on mahdollista ankarissakin olosuhteissa sopivilla varusteilla.

Kun teltan muodon on valinnut ja hintaluokka on suurin piirtein selvillä, voi retkeilijä vertailla tuotteita esimerkiksi vedenkestävyyden perusteella. Vedenkestoa mitataan PU-luokituksella, joka kertoo sen, kuinka paljon vettä teltan kangas imee.

Mikäli teltta on monipuolisessa käytössä, eli esimerkiksi maastossa ja toisinaan festareilla, kannattaa se valita niin, että sen ominaisuudet sopivat käyttötarpeista vaativampaan. Toisin sanoen teltta ei voi olla ikinä liian hyvä, mutta liian yksinkertaistettu teltta saattaa tuoda ongelmia.

Valitse teltta sen koon, muodon, hinnan ja ominaisuuksien mukaan. Näin varmistut, että löydät itsellesi sopivan teltan, jossa viihdyt ja johon pystyt luottamaan. Löydät kaikki valikoimamme teltat täältä.

mies lukee kirjaa vihreän teltan sisällä
Naturehike Opalus 2 on pätevä teltta moneen käyttöön.

Vinkkejä aloitteleville telttailijoille

Retkeily ja telttailu ovat hauskoja harrastuksia, mutta niihin on asetettu tietynlaista painetta harrastajien puolelta. Retkeilystä on tullut välineurheilua, jossa tavaroiden kilpavertailu ja hurja varustemäärä pelottavat pois kiinnostuneet aloittelijat. Oikeasti retkeilyharrastuksen aloittaminen ei ole kuitenkaan niin vaikeaa ja voimme lämpimästi suositella kaikille esimerkiksi yhden yön vaellusta tai vaikkapa päiväretkeä.
Retkeily tai ihan vain pieni vaellus läheiseen luonnonpuistoon tai metsään ovat hauskoja reissuja, jotka voi tehdä yksin, yhdessä kumppanin, kaverin, tai vaikkapa koko perheen voimin. Luonnossa liikkuminen auttaa rentoutumaan, lataa akkuja, ja perheen pienimmille se auttaa luomaan normaalia suhdetta ympäröivään luontoon ja sen eläimiin sekä kasveihin. Luonnontuntemus vie elämässä pitkälle.

Retkeilyssä on tärkeää muistaa, että luontoa tulee kunnioittaa. Tämä ei tarkoita pelkästään sitä, ettei roskaa, vaan myös sitä, että Suomenkin sääolot ja maastot ovat pahimmillaan aika haastavia ja metsään tai tunturiin ei kannata ikinä lähteä ilman kunnollisia varusteita ja esimerkiksi oikeaa kompassia. Retkeilemään ei kannata lähteä täysin takki auki vaan jotain ennakkovalmisteluja on melkeinpä pakko tehdä.

Parhaimmillaan yhden yön vaellus vaatii oikeastaan vain hyvin perusvarusteet. Näihin kuuluu jonkinlainen teltta, makuupussi ja alusta. Kun oletetaan, että retki tehdään kesällä, on tärkein varustus hyvät ja sisäänajetut kengät.

vihreä makuualusta teltan sisällä
Perusvarusteilla pärjää telttaillessa pitkälle.

Päivän vaelluksella pärjää hyvin ilman retkikeitintä ja kaasupulloa. On kuitenkin erittäin tärkeää pakata juotavaa etenkin tilanteessa, jossa vettä ei ole mahdollista ottaa vaikkapa lähteestä. Ruuaksi voi ottaa oikeastaan mitä vain, sillä yhden yön vaellus ei vaadi kovin paljon muuta tarpeellista, joten rinkkaan mahtuu näppärästi suurempikin eväskassi. Rinkan valinta on tärkeää, mikäli matkaa aikoo tehdä pidempään. Yhden yön vaelluksella rinkan pakkaaminen ja ideaalin rinkan löytäminen ei ole kuitenkaan merkittävää, eikä sitä kannata stressata. Kannattaa kuitenkin jo tässä vaiheessa panostaa hyvään rinkkaan, jos sellainen on hankittava.

Ruokaa, juomaa ja kartta sekä kompassi. Niillä pärjää jo pitkään, sillä tärkeintä on se, että metsässä pysyy toimintakykyisenä ja sieltä osaa tulla myös pois. Puhelimeen ei kannata luottaa kompassina tai karttana, sillä älypuhelinten akut tyhjenevät usein yllättäen, eikä edes akkupankki välttämättä auta pelastamaan retkeilijää pulasta. Lähde siis telttaretkelle nöyrällä asenteella. Mikäli viihdyt matkalla ja retkeily tuntuu sinulle omalta vielä ensimmäisen retken jälkeen, on ehkä aika hankkia lisävarustusta ja perehtyä retkeilyn saloihin syvällisemmin.

Retkeilyn iloa ja riemua!

Telttasuositukset retkeilyyn

Kokosimme valikoimastamme muutaman telttasuosituksen niin perinteisiä telttoja kuin ultrakevyitä telttoja. Tutustu ja löydä juuri sopiva teltta sinulle.

3F UL Lanshan 1

189,95 tai 33 € / kk (Klarna-osamaksu)

• PU5000mm

• Ultrakevyt

• Koviin olosuhteisiin

Naturehike Cloud Tunnel

269,95 tai 47 € / kk (Klarna-osamaksu)

• PU2000mm

• Tunnelin muotoinen

• 2 hengen teltta

valkoinen naturehike 3 hengen tunneliteltta

Naturehike Outdoor tunneliteltta

229,95 tai 40 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Helppo koota

• Kevyt ja pieni

• Kuljeta helposti mukana

Etkö löytänyt näistä itselle sopivaa vaihtoehtoa? e-villen valikoimassa on erittäin laaja valikoima ultrakevyitä telttoja ja perinteisiä telttavaihtoehtoja huippumerkeiltä kuten Naturehike ja 3F UL GEAR. Tutustu, lue arvostelut ja löydä tarpeisiisi sopiva teltta!