Telttakausi on alkanut ja telttojen myynti käy kuumimmillaan. Telttailu on kivaa kun on tilanteeseen sopivat varusteet. Eihän kylmällä säällä ulkoilustakaan nauti, mikäli päällä on liian kevyet vaatteet – se voi olla jopa vaarallista. Samalla logiikalla kannattaa suunnata myös teltan valintaan. Missä telttaa käytetään ja millaisella säällä? Kuka telttaa käyttää ja kuinka kevyt sen tulisi olla? Nämä ovat teltan valinnan kulmakivet, joita harkitsemalla teet oikean ostopäätöksen! Telttakangas on suurin yksittäinen osa telttaa ja sillä on merkittävä vaikutus koko teltan ominaisuuksiin.

Telttakangas on suurin yksittäinen osa telttaa ja sillä on merkittävä vaikutus koko teltan ominaisuuksiin.

Teltan valinnassa yksi tärkeimmistä asioista on teltan kankaan valitseminen. Oikeanlainen telttakangas on tilanteen mukaan kestävä, tuulenpitävä, hengittävä, palonkestävä tai vaikkapa vedenkestävä. Yhdeltä materiaalilta ei kuitenkaan voi vaatia kaikkea. Kangas ei voi olla samaan aikaan superhengittävä ja täysin vedenpitävä, eikä palonkestävyydellä tai vaikkapa tuulenkestävyydellä ole välttämättä edes suurta merkitystä telttailijalle, mikäli lähellä ei ole avotulta tai telttaillaan vaikkapa kotipihalla.

Lue tästä artikkelista tietoa telttakankaiden eroista ja tee järkevä valinta!

naturehike mongar teltta metsässä
Naturehike Mongar 2 teltta toimii kelissä kuin kelissä.

Silikonipinnoitteisilla kankailla telttailukauteen

Silikonipinnoitteinen nailon eli silnylon on telttailussa paljon yleistynyt kangas, sillä se on todella kevyttä ja materiaalien kehittymisen ansiosta myös muilta ominaisuuksiltaan hyvin telttailuun sopivaa. Nailonkankaita luokitellaan usein deniereissä. Denier on mittayksikkö, joka ilmaisee yksittäisten lankojen kuidun paksuutta tekstiileissä. Vertailuna yhdelle denierille käytetään silkkisäiettä: 9000 metriä yhden denierin paksuista silkkisäiettä painaa yhden gramman. Usein teltoissa korkeampi D-lukema tarkoittaa suurempaa kestävyyttä ja parempaa vedenpitävyyttä. Kestävyys kuitenkin riippuu myös käytetystä materiaalista eikä sitä voi aina päätellä pelkästä D-lukemasta. Telttakankaiden denierlukemat ovat 20D–50D välillä.

20D silikoninailonkankaat ovat teltoissa todella yleisiä materiaalin keveyden vuoksi. Monet ultrakevyet teltat ovat valmistettu tästä materiaalista. Nailonteltta kestää hyvin UV-säteilyä, vaikka se ei olekaan yhtä kestävä kuin esimerkiksi polyesterikangas. Se kestää myös tuulta ja on tarvittaessa hyvin vedenpitävä. Kudottu kangas imee jonkin verran vettä, mutta teltta voidaan käsitellä erilaisilla suihkeilla tai kyllästeillä vedenkestävyyden parantamiseksi.Nailonin heikkous on repeämisherkkyys, sillä mikäli siihen tulee reikä tai viilto, leviää se hyvin helposti. Monissa teltoissa onkin mukana niin sanottua ripstop-nailonia, joka estää repeämän leviämisen. Sitä laitetaan kriittisimpiin paikkoihin ja sen tunnistaa ruutukuviosta.

Naturehike mongar ultrakevyt teltta ulkoteltalla
Ultrakevyt teltta on miellyttävä kantaa retkeillessä.

Nailon on kuitenkin kaiken kaikkiaan mainio materiaali teltalle, sillä usein keveys on yksi tärkeimmistä kriteereistä. Sen hinta on kuitenkin perinteistä telttakangasta huomattavasti korkeampi, joten varaston hyllylle seisomaan telttaa ei kannata ostaa.

Perinteinen telttakangas on turvallinen valinta

Polyesteri on niin sanotusti perinteinen telttakangas. Se on nailonin tapaan kudottua, mutta suojaa paremmin UV-säteilyltä. Se painaa enemmän, joten se toimii etenkin tilanteessa, jossa on aikomus telttailla pidemmän aikaa samassa paikassa. Polyesteri on yleisin telttakangas, sillä se on puuvillaa kevyempää ja suhteellisen edullista, joten polyesteriteltan voi saada kympeillä, eikä teltasta tarvitse maksaa satasia. Polyesterikankaita on paljon erilaisia ja teltoissa käytetään esimerkiksi T190 ja T210 kankaita. Lukema kertoo kankaan lankojen tiheydestä: mitä suurempi luku, sitä tiheämpi kangas. Matalamman denierlukeman teltoilla on usein suurempi langantiheys.

naturehike vaalea polyesteri telttakangas nurmikolla
Polyesteriteltta sopii etenkin satunnaiseen telttailuun mainiosti.

Polyesteri kestää UV-säteilyä hyvin ilman ylimääräisiä käsittelyitä. Se on melko vedenpitävää luonnostaan vaikka kudottuna kankaana se päästää aina hieman vettä. Kaksikerroksinen polyesteriteltta pitää kuitenkin telttailijan hyvin kuivana. Polyesteri onkin kaikin puolin turvallinen valinta silloin, kun telttailu on satunnaista, eikä telttaan halua sijoittaa huimia summia rahaa. Polyesteriteltan valinnassa kannattaa kuitenkin varmistua siitä, että valitsee tuotteen, joka on valmistettu laadukkaasta kankaasta. Polyesteri saattaa pitkään kosteudelle altistuttuaan vettyä ja venyä, joten laadulla on väliä. Yhteenvetona voidaan kuitenkin sanoa, että kyseessä on hyvä perusmateriaali ja perusteltta vaatimattomampaan käyttöön.

Puuvillakangaskin on vaihtoehto

Puuvillakankainen teltta on niin ikään vaihtoehto. Polycottonista valmistetut teltat ovat hieman harvinaisempia, mutta niitä saa esimerkiksi laavu- ja kotatelttoina. Joskus puuvillainen teltta on pelkkää puuvillaa ja joskus puuvillan ja polyesterin sekoitusta. Se on hyvin painava materiaali, mutta kestää hyvin.

Puuvilla on kudottu kangas, joten se venyy ja vettyy nailonin ja polyesterin tapaan, mutta se kestää paremmin kuumuutta. Näin ollen se sopii esimerkiksi kamiinatelttojen materiaaliksi. Puuvillainen teltta vaatii käsittelyn, jotta siitä saa vedenkestävää, joten se on melko harvinainen valinta!

vaalea kahden hengen puuvillaista telttakangasta
Naturehike kahden hengen puuvillateltta.

Puuvillakankaisessa teltassa on hyviäkin puolia, kuten se, että se on hengittävä materiaali ja mukava esimerkiksi kesän helteissä. Se kuivaa hitaasti, mutta toisaalta myös kastuu suhteellisen hitaasti, sillä se imee paljon vettä. Puuvillainen teltta voikin olla mukava lisähuone kesän vieraille, mutta pääasiallisesti ne kuuluvat menneisyyden telttaretkiin.

Silnylon on erinomainen telttamateriaali kovaan käyttöön

Silnylon on yleistynyt kovasti telttamateriaalina sen keveyden ja kestävyyden ansiosta. Teltta ei ole ehkä yhtä kestävä kuin vaikkapa puuvillakankainen teltta tai yhtä UV-säteilyä kestävä kuin polyesteriteltta, mutta teltassa haetaan aina itselle sopivinta kompromissia. Näin ollen yhden teltan ei kuulukaan olla paras kaikessa, kunhan sen ominaisuudet riittävät omaan käyttöön. Dyneema Composite Fabric (DCF) eli Dyneemakomposiittikangas päihittää keveydessä vielä silnyloninkin, mutta on huomattavasti harvinaisempi ja kalliimpi vaihtoehto. Tätä ultrakevyttä ja joustamatonta materiaalia käytetään tuotteissa, joissa tarvitaan erityisen kevyttä ja kestävää kangasta.

Mies istuu nurmikolla nylon -telttakangas teltassa
Silnylon teltat ovat erittäin kevyitä ja kestäviä.

Ultrakevyt teltta helpottaa retkeilijän elämää merkittävällä tavalla, sillä kevyempi kuorma on elinehto pitkällä vaelluksella. Muistatte varmaan Muumeista sen kohtauksen, jossa retkelle lähdetään mukana puoli omaisuutta ja jossa ensimmäiselle taukopaikalle jää suuri kasa tarpeetonta tavaraa. Muumeilla ei ollut nailontelttaa, sillä oikeastaan vasta viime vuosien aikana ultrakevyet teltat ovat levinneet tavan kansan käyttöön.

Silikonipinnoitteinen telttakangas onkin loistava valinta retkeilyyn, sillä se kestää hyvin vettä ja tuulta. Nailonsilikoni voidaan päällystää polyuretaanilla, jolloin siitä saa entistä vedenpitävämmän. Kangas suojaa telttailijaa UV-säteilyltä ja kulkee mukana kevyesti. Se on hyvä kompromissi, joka maksaa hieman perinteistä telttaa enemmän, mutta joka on luotettava seuralainen pitkälläkin matkalla.

Mitä ovat neljän vuodenajan ja kolmen vuodenajan teltat?

Telttailu on mahdollista myös talvella. Monelle tämä saattaa tuntua ajatuksena oudolta tai todella huonolta idealta. Siellähän tulee kylmä! Talvitelttailua harrastavat kuitenkin usein kertovat, että se ei ole ollenkaan niin kylmää kuin miltä se kuulostaa. Toki talvitelttailu vaatii myös panostusta oikeanlaiseen varusteisiin, eikä luontoon kannata suunnata kylmillä ilmoilla ilman kunnollista varustusta.

neljän vuodenajan teltta vahva telttakangas
UF UL gear tarjoaa myös neljän vuodenajan telttoja.

Talvitelttailuun sopivat teltat ovat niin sanottuja neljän vuodenajan telttoja. Ne eroavat kolmen vuodenajan teltoista siinä, että ne ovat raskaampirakenteisia. Talvella maassa on lunta ja tuuli on etenkin vuoristossa kova, joten neljän vuodenajan teltat valmistetaan paksusta ja talven vaatimukset täyttävästä materiaalista. Se pitää kylmän viiman ulkopuolella. Lisäksi teltan ilmastointiaukot ovat suljettavia ja teltassa on enemmän kiinnitysnaruja, jotta teltta kestää kovankin tuulen.

Mikäli tarkoituksena on retkeillä keväästä syksyyn, mutta lopettaa lumen tullessa, eikä matkalle osu vaikkapa vaellusta lumisille vuorille, voittaa kolmen vuodenajan teltta keveydellään ja hengittävyydellään. Mikäli talvellakin on tarkoitus telttailla, on tällöin neljän vuodenajan teltta ehdoton valinta.

Tutustu valikoimamme suosituimpiin telttavaihtoehtoihin!

Naturehike VIK 15D valkoinen teltta

Naturehike VIK 15D ultrakevyt 1 hengen teltta

219,95 tai 39 € / kk

• PU2000 – 4000mm vesitiivis

• Yhdelle hengelle

• Ultrakevyt – vain 1110g

ruskea Naturehike butterfly teltta 2 hengelle

Naturehike Butterfly 2 hengen teltta

239,95 tai 42 € / kk € / kk

• 2 hengen teltta

• Kaksi ovea

• PU3000mm

valkoinen naturehike 3 hengen tunneliteltta

Naturehike Outdoor tunneliteltta 3 hengelle

229,95 tai 40 € / kk

• Helppo koota

• Kevyt ja pieni

• Kulkee helposti mukana