Lisättiin valikoimiin muutama viikko sitten uusia kahdeksan ytimisiä puhelimia: Diel Wern ja Diel Viper. Nämä ovatkin olleet suosittuja heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Lähdin vielä uudelleen viikko sitten metsästämään lisää puhelimia, sillä halusin saada valikoimiin alle 200 euroa maksavan octa-core luurin. Puhelin löytyi ja mikä parasta niin sain nipistettyä hinnan alle 200 euroon! Seuraavaksi esittelen tämän uutukaisen, joka on itseasiassa tehoiltaan Samsung Galaxy S4:sen luokkaa!

 • Käyttöjärjestelmä: Android 4.2
 • Suoritin: MT6592 1.7Ghz, 8-ydinprosessori
 • Ram: 1GB
 • Näyttö: 5.0″ IPS LCD, resoluutio 1280×720
 • Tallennustila: 8 Gt (Tukee muistikortteja 32 Gt asti)
 • Kamerat: 2MP etu-, 8MP takakamera
 • Mitat: 144 x 71 x 8MM(P×L×K)
 • Paino: 145 g

Hinta: 199,95€ + alv

Unboxing -video:

Design

Ensimmäisenä Diel Desienin muotoilusta pistää silmään sen tyylikkään yksinkertainen muotoilu. Ottaessani puhelimen ensimmäistä kertaa käteen yllätyin sen keveydestä ja siitä miten ohut se on! Diel Desien painaa siis vain 145 grammaa ja on samalla vain 8mm ohut. Fyysiset näppäimet löytyvät molemmilta sivuilta, oikealla puolella on virtanäppäin ja vasemmalla äänenvoimakkuudensäätö. Puhelimen alta löytyy microUSB -liitäntä ja päältä kuulokeliitin eli hyvin perinteiselle tyylillä mennään. Takapuolella on kamera, LED-valo ja kaiutin. Takakannen saa myös auki, josta löytyy microSIM- ja microSD -korttipaikka. Näytön alalaidassa on kolme kosketusnäppäintä: asetukset, koti ja taaksepäin -painike, joilla pärjää käytössä oikein mukavasti. Erillistä fyysistä näppäintä ei löydy kuvien ottamiseen mitä on totuttu yleensä näkemään Nokia Lumia kännyköissä.

octacoreandroid2

8-ydin prosessori arkikäytössä

Testauksen aikana Diel Desien ei kaatunut ja puhelin toimi yleisesti ottaen hyvinkin sulavasti. Sovelluksia oli helppo käyttää eikä niissä ilmennyt ihmeellisiä kaatumisia. Youtubesta pystyi katsomaan videoita ilman pätkimistä. Tein myös testin Antutu -ohjelmalla, joka mittaa puhelimen suoritustehoa, jotta suorituskyvyn taustalle saataisiin myös hieman faktatietoa. Testi antoi pistemääräksi 27 617, joka on parempi kuin mm. Samsung Galaxy S4 -puhelimella. Ei siis yhtään hassumpi suoritus alle 200 euron puhelimelle, vai mitä?

chart

Näytön ominaisuudet

Diel Desienin näytön koko on siis viisi tuumaa, joten puhelin istuu paremmin kuin hyvin käteen ja sitä on helppo käyttää vielä yhdelläkin kädellä. Näytön tarkkuus on 1280×720, joka on ehdottomasti riittävän hyvä ottaen huomioon näytön koon. Pikseleitä jää tällöin jopa yhtä tuumaa kohden 293 (PPI). Mielestäni näyttö ajaa asiansa todella hyvin ja varsinkin ottaen huomioon alle 200 euron hinnan on näyttö itseasiassa loistava.  Viiden tuuman näyttö riitti sopivasti mm. surffailuun sohvalla, metrossa ja sängyssä

octacoreandroid22

Android -puhelimen käyttökokemus

Keveys ja puhelimen ohut muotoilu tekivät käyttämisestä mielyttävää. Android 4.2 käyttöjärjestelmän ansiosta puhelimen käyttö on helppoa ja kieleksi voi halutessaan valita myös suomen. Tosin huomasin ettei kaikkia valikoita oltu suomennettu vaan ne näkyivät englanninkielellä – tästä siis pieni miinus.

Puhelimessa oli valmiina asennettuna joitain tärkeitä sovelluksia kuten Google Play, Google Maps ja Gmail. Play -kaupasta pystyi nopeasti lataamaan kaikki itselleni tärkeät ohjelmat. Esimerkiksi Whatsapp, Youtube, Chrome, Spotify, Dropbox, Facebook, Twitter ja joitain uutuuspelejä. Itse pidän Android -käyttöjärjestelmän widget ominaisuuksista. Näillä widgeteillä saa aloitusnäyttöön näkyviin mm. sääennusteet, kalenterimerkinnät ja sähköpostin. Tyhjiä ”aloitusnäyttöjä” on vapaana viisi ja näihin on mahdollista lisätä sovelluspikakuvakkeita tai widgettejä. Yläpalkista vetämällä pääsee nopeasti käsiksi virransäästöominaisuuksiin, kuten näytön kirkkauteen ja muihin asetuksiin. Akku on 2800 mAh kokoinen ja akku kesti omassa käytössä reilun vuorokauden, joka on täysin normaali suoritus tämän kokoiselta akulta.

aloitusnäytöt

Puhelussa ääni kulki molempiin suuntiin niin kuin pitääkin. Kaiutin ajoi asiansa esimerkiksi videoiden ja pelien pelaamisessa. Kännykän kaiuttimilla ei kuitenkaan ikinä saa mitään hirveitä musakestejä aikaiseksi, joten silloin apuun täytyy ottaa ulkoinen kaiutin. Lue lisätietoa Asimom bluetooth kaiuttimen tuotetestistä.

Kamera

Kuvanlaatua voisin luonnehtia hyväksi. Kameran tarkennus toimi nopeasti ja näin kuvien ottaminen oli helppoa. Kameran ominaisuuksiin kuului mm. panoraama-, yö-, HDR- ja auringonlaskukuvaus. Kuvanlaatu ei kuitenkaan ollut 8 megapikselin kennolla aivan niin hyvä kuin esimerkiksi Diel Vivan 13 MP kennolla mitä testasin reilu kuukausi sitten. Videokuvauksessa jäi parantamisen varaa, sillä kesken videokuvausta video saattoi hieman pätkäistä, joskin kuvanlaatu oli kuitenkin hyvällä tasolla. Katso kuvat ja video alapuolelta ja voit tehdä omat johtopäätökset kuvien laadusta.

Paketin sisältö

Paketin sisällön kanssa ei myöskään olla säästelty, sillä mukana tulee kaikki tarpeellinen latureista kuulokkeisiin, mutta myös flip-cover suojakuori ja lisäakku. Puhelin tunnistaa flip-cover suojakuoren ja muuttaa lukitusnäytön tyyliä. Voit nähdä mm. kellonajan, soittajantiedot ja vaihtaa kappaleita ilman, että sinun täytyy avata suojakuorta.

flipcover

Yhteenveto

Diel Desien yllätti minut positiivisesti. On todella mukava nähdä, että alle kahdensadan puhelin on tekniksiltä ominaisuuksiltaan hyvin pitkälti samantasoinen kuin lähes viisisataa maksava Samsung Galaxy S4. Rahallisesti eroa on siis noin 300 euroa.. tuolla erotuksella voi ostaa vaikkapa tabletin kännykän rinnalle. Mikseipä myös näin halpa Android -puhelin toimisi loistavana kakkosluurina.

Tässä vielä lopulliset plussat ja miinukset testin jälkeen:

Plussat:

 • Halpa Android -puhelin
 • Nopea 8-ydin prosessori
 • Hyvä kamera
 • Kevyt ja ohut
 • Näyttö

Miinukset:

 • RAM-muistia voisi olla 2 Gt
 • Ajoittainen pätkiminen videokuvauksessa
 • Kaikkia valikoita ei ole käännetty suomeksi

Lue tuotekuvaus klikkaamalla tästä.

[poll id=”5″]

 

– Jarkko

[email protected]