Pizza, tuo kaikkien rakastama herkku, joka sopii niin arki- kuin juhlaruoaksi. Sitä voi tehdä vallan onnistuneesti kotiuunissa, joskin kyseinen operaatio on verrattavissa makkaran paistamiseen kiertoilmauunissa vs. avotulen äärellä. Eihän siitä niin hyvää tule uunissa!

Loimu Vesuvio täysikeraaminen pizzauuni on potentiaalinen vastaus heille, jotka haluavat panostaa pizzan valmistukseen kotona, mutta jotka eivät ole valmiita istuttamaan kotipihalleen toista tonnia painavaa pizzauunia. Otin testiin kyseisen pizzauunin ja kokeilin miten herkullista pizzaa sillä saa aikaan.

Paketti perillä, ei muuta kun availemaan!

Loimo Vesuvio pizzauuni – Paljonko se painaa?

Loimo Vesuvio painaa noin 30kg pakkauksineen ja noin 28kg ilman pakkausta. Kyseessä siis verrattain kevyt uuni, jos vertailukohteeksi otetaan ammattiuunit, jotka voivat painaa jopa tuhansia kiloja.

Uunin siirtäminen paikasta toiseen on pieni operaatio, joka ottaa henkilöresursseja noin 1–2 hengen verran. Teoriassa uunin kuljettaminen kotipihalta kesämökille ei ole mahdoton operaatio varsinkaan, jos saatavilla on auton peräkärry.

Loimo Vesuvio Pizzauuni ready for action.

Grilli on tehty keraamista, joten sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Pienikin kolautus saattaa viedä mukanaan pienen palasen grillin kulmasta. Vaikkeivat nämä kolhut sinänsä vaikuta käyttökokemukseen, niin ainahan naarmut näyttävät ikäviltä. Uuni saapuu kotiin jykevässä puisessa kuljetuslaatikossa. Suosittelen säilyttämään kyseisen laatikon, jos vain mahdollista.

Kuinka helposti pizzauunin saa käyttöön?

Pizzauunin käyttöönotto on todella helppoa. Ruuvaa jalat kiinni ohjeiden mukaisesti pyöreään kehikkoon ja asettele grilli paikoilleen. Ohjeiden kanssa kasaamiseen menee noin 15 minuuttia. Kaikki tarvittavat työkalut aina ruuveista kiristimiin ja ohjekirjaan löytyvät pakkauksesta.

Pizzauunin kasaaminen vie aikaa noin 15 minuuttia.

Onko Loimo Vesuvio kuuma kuin Vesuvius?

Ehkä jopa kuumempi. Vaikka uuni on avonainen edestä, sen on mahdollista saada todella kuumaksi ja vieläpä niin, että lämpötila pysyy korkeana pitkän aikaa. Oma ennätykseni lämpötilojen suhteen on 350°c + (Mikä alkaakin olemaan lähellä optimia pizzan paistoa varten).

Uunin voi lämmittää kahdella tavalla:

 1. Polttopuut
 2. Hiilet

Itse lämmitin urbaanin elinympäristöni asettamien rajoitteiden puitteissa uunin grillihiilten avulla. Väittäisin tosin, että polttopuut ovat huomattavasti parempi ratkaisu seuraavista syistä:

 1. Polttopuiden avulla sytyttäminen on helpompaa
 2. Polttopuiden avulla lämpötilan hallinta on helpompaa (palavat nopeammin)
 3. Sammuttaminen on helpompaa (hiilet voivat palaa todella kauan)
 4. Perinteisesti pizzauuni lämmitetään puulla (perinteet kunniaan. Englanniksi uunin nimi on firewood oven eli polttopuu-uuni)

Toki hiilessäkin on omat hyvät puolensa. Jos ideana on paistaa useita kymmeniä pizzoja illan aikana, hiilet voivat olla varteenotettava vaihtoehto juuri siitä syystä, että ne palavat pitkään. Itselläni uuni hohkasi yli 300°c asteisena 4h itse paistamisen jälkeen.

Hiilten lämmittämisessä käytin hiilipönttöä.
Pizzauunin etuosasta löytyy kätevä lämpömittari (Kuvan koira ei kuulu pakettiin)
Pizzauunin takaa löytyy myös ilmaräppänä

Kuinka Pizza paistetaan?

Vesuvio pizzauunin pieni koko aiheuttaa yhden haasteen verrattuna perinteiseen pizzauuniin. Tavallisesti palava materiaali on uunin takana ja pizza paistetaan uunin etuosassa. Koska Vesuvius on niin kompakti, pizza pitää paistaa hiilten päällä. Paketin mukana tulee keraaminen pizzakivi. Pizzakiven ideana on toimia alustana paistolle, jotta pizza paistuisi mukavan tasaisesti joka puolelta. Itse koin helpoimmaksi tavaksi pizzalapion pitämisen pizzakiven sekä pizzan välissä.

Pizzauunin optimi lämpötila on 375°c:tta ja paistaminen kestää noin 2 – 3 minuuttia / pizza. Alhaisempikin lämpötila riittää, mutta tällöin paistoaika on pidempi. Toisaalta mitä kuumempi uuni sen rapsakammat reunat. Suosittelen paiston aikana aktiivista otetta tekemiseen. Pizza on helppo polttaa pohjaan.

Pizzan paistaminen onnistuu Vesuviuksella, pizzasta tulee hyvää ja reunoista rapeita. Omasta mielestäni Vesuvius pesee uunissa tehdyn pizzan mennen tullen, toki haastekäyrä valmistuksen suhteen on hieman korkeampi. Suosittelen käyttämään palavana materiaalina puuta. Varsinkin jos pizzan syöjät lasketaan yhdellä kädellä.

Kohta syödään herkullista pizzaa.

Koska lämpötila pysyy avonaisesta suuaukosta huolimatta verrattain hyvin sisällä, uskon että kätevä kotikokki pystyy tarvittaessa valjastamaan uunin muuhunkin kuin pizzan valmistamiseen. Leivän teko, hauduttamiset, piirakat sekä muut kesäherkut ovat varmasti mahdollista valmistaa Vesuvion keraamisen kannen alla.

Pizzaohje

Taikina:

 • 2-2 ⅓ kuppia yleisjauhoja TAI leipäjauhoja (250-295g)
 • 1 pikahiivapaketti² (2 ¼ tl)
 • 1 ½ tl sokeria
 • ¾ tl suolaa
 • ⅛ -1 / 4 tl valkosipulijauhetta ja / tai kuivattuja basilikan lehtiä valinnainen
 • 2 rkl oliiviöljyä + lisää
 • ¾ kuppia lämmintä vettä³ (175ml)

Täytteet:

 • Tomaattimurskaa
 • Jauhelihaa
 • Pekonia
 • Paprikaa
 • Kirsikkatomaatteja
 • Mozzarella-juustoa
 • Oreganoa

Sekoita taikina-ainekset keskenään kulhossa ja anna kohota. Tämän jälkeen levitä pohjaksi, lisää täytteet ja paista noin 2-3 minuuttia riippuen uunin kuumuudesta. Muista käännellä pizzaa jotta paisto on tasaista. Kun pohja on sopivan rapeaa on pizza valmis.

Jos rapean ja maukkaan pizzan valmistaminen helposti kotona kiinnostaa, niin käy tutustumassa Loimo Vesuvio keraamiseen pizzauuniin verkkokaupassamme. Pizzauunien lisäksi löydät kattavasta grillivalikoimastamme myös erittäin suositut Kamado grillit ympärivuotiseen grillaamiseen.