Innokkaan isoisän ansiosta Jaakko Matikainen perheineen ajautui testaamaan lasten sähköautoa. Nissanin sijaan ukki oli Bemarimiehenä ostanut lapsenlapsilleen katujen viileimmän menopelin BMW Z4:n. Lue Jaakon hauska testi ja kurkkaa myös Ferrari F12.

Testissä BMW Z4 lasten sähköauto

Nyt testissä on sellainen tuote, jota ei kyllä itse hirveästi pystynyt testaamaan. Onneksi kotoa löytyi parikin innokasta testaajaa, kun postista kotia kannoin e-ville.comista tilatun BMW Z4 lasten sähköauton. Auton kasaaminen oli helppoa, koska kiinnitettäviä osia oli ainoastaan tuulilasi, ratti ja istuin. Sen jälkeen auto lataukseen muutamaksi tunniksi. Lasten ilme oli kyllä näkemisen arvoinen, kun autonäyttelytyyliin peitteen alta paljastin tämän yllätyksen. Heillä ei ollut mitään hajua, että tällainen menopeli saapuisi talouteemme. Tämä auto oli ukin hommaama lahja lapsenlapsilleen. Bemarimiehen kommentti oli, että ”pitäähän sitä lapsenlapsillakin Bemari olla”. Itse muistan omasta lapsuudestani, kun meidän leikkiautot olivat kakkosneloseen naulattu ämpärin kansi ja sillä sitten päristeltiin paikallaan. Mietin että 25 vuodessa on hieman tekniikka muuttunut, kun katselin olohuoneen nurkassa kiiltelevää Z4:sta.

Auto on ulkonäöltään tyylikkäästi tehty. Voimme puhua täydellisestä kopiosta normaalikokoiseen. Viimeistely on tehty huolella. Auton mukana tuli kaksi avainta, jotka luovutin lapsilleni (hävittivät samana iltana, mutta onneksi käynnistyy ilmankin avainta). Avaimesta kun kääntää kuuluu moottorin ääni, mutta melko hennosti. Ajon aikana moottorin ääniä ei kuulu, vaan sellainen sähköinen surina. Ensi lataus kestää useita tunteja, joten siihen kannattaa varautua etukäteen, kun tietää että käyttäjät ovat varmasti innokkaita heti ajamaan. Suoritimme koeajon olohuoneessa ja samalla käytiin läpi liikennesäännöt. Ainoat säännöt olivat:

1. Jos törmäät ihmisiin tai eläimiin, niin auto lähtee pihalle.
2. Jos törmäät seinään, niin auto lähtee pihalle.

BMW lasten sähköauton vauhti on kaksipiippuinen juttu

Säännöt olivat selvät, joten eikun ajamaan. Auton mukana tulee myös kauko-ohjain jolla vanhemmat pystyvät ohjaamaan autoa. Tämä on ainakin alussa kätevä juttu, kun harjoitellaan ajamaan. Meillä 5 –vuotias poikani veti jo ekan illan jälkeen taskuparkkiin sohvan ja sohvapöydän väliin. Olin hämmästynyt! Ajoimme muutaman minuutin sisällä ja lapset olivat intoa täynnä. Poikaani selvästi kiinnosti enemmän, kuin tyttöäni. Sitten siirryimme ulos testaamaan autoa. Ensimmäinen testi oli takapihan nurmikolla. Poikani painoi silloin 18 kg ja auto 16 kg eli kokonaispaino 34 kg. Nurmikolla Z4 ei jaksanut liikkua ollenkaan, joten siirryimme asfaltille. Asfaltilla ei liikkumiselle ollut ongelmia ja auto lähti liikenteeseen. Auton nopeus on hieman kaksipiippuinen juttu. Poikani ensikommentti oli ”täähän liikkuu kuin etana”. Vastuullisena vanhempana ajattelin, että onpa muuten hyvä, ettei tuo mene aivan älytöntä vauhtia. Vauhti on juurikin sopiva, koska puhumme ensi autosta, jolla on hyvä harjoitella perusasioita ja pitää hauskaa. Sitten 18 vuoden iässä tulee kumin polttaminen ja muut hurjastelut.

Mitäs kaikkea tästä Bemarista löytyy? Autossa on toimivat vilkut ja etuvalot. Äänitorvi löytyy, jota nykyisin sisätiloissa saa kuulla ja autoa väistellä. Tähän on mahdollisuus liittää myös MP3 –soitin, jota ei ole tullut kokeiltua. Siinä on vakiona useampi lasten perus ränkytysbiisi mm. Jaakko kulta jne… Musiikin äänenvoimakkuutta voi säätää ja se on kovimmillaan liian kovalla. Auton hallinta näyttää sivusta seurattuna helpolta ja on aivan uskomatonta huomata, kuinka nopeasti autolla ajaminen rupeaa onnistumaan. Muutamien ajokertojen jälkeen lapsi hahmottaa auton kaikki kulmat aivan täydellisesti ja pystyy ajamaan ilman minkäänlaisia törmäilyjä oikeastaan missä vain.

Nykyisin puhutaan paljon, etteivät lapset liiku tarpeeksi ja tällainen lelu vielä enemmän vähentää liikkumista. Lapsen vähäinen liikkuminen on vanhempien laiskuutta ja meillä ainakin saavat liikuntaa. Tämä autokin on sellainen, ettei se ole koko ajan käytössä. Sillä saa ajaa muutaman minuutin ja välillä se ei jaksa lapsia kiinnostaa ollenkaan. Kooltaanhan se on aika ison kokoinen eli jonkin verranhan se tilaa vie, kun sitä pitää säilyttää sisällä.

Loppufiilikset BMW Z4 lasten sähköautosta

Alkuun olin melko kriittinen mitä tulee tällaisiin autoihin ja sanoin isälleni, ettei meidän talouteen tuollaista vekotinta tarvita. Nyt kuitenkin kun on seurannut sitä iloa mitä lapset siitä saavat ja kuinka se on kehittänyt heidän motorisia taitoja, niin kriittisyys on muuttunut positiiviseen suuntaan. Se että vanhemman tehtävä on kuitenkin sanoa, että sillä ei koko ajan ajeta ja muutakin on tehtävä, niin tällöin sähköauton käyttäminen pysyy järkevissä rajoissa. Uskonkin, että tällaisten laitteiden myötä nykylapsista tulee myöskin melkoisia puikkomiehiä ja naisia mitä tulee auton ratissa taiteiluun.

– Jaakko Matikainen