Uutisissa on viimeaikoina ollut paljon juttua tapauksista, joissa kodin turvajärjestelmiin on tunkeuduttu tai niihin on ujutettu erilaisia haittaohjelmia.
Hakkerointiyritykset harvemmin keskittyvät laitteen omistajaan, vaan laitteita käytetään enimmäkseen hajautettuihin palvelunestohyökkäyksiin, jolloin esimerkiksi kodin valvontakamera on vain osa suurempaa niin kutsuttua bottiverkkoa.

Kaikissa internettiin kytkettävissä laitteissa on aina riski tulla hakkeroiduksi, mutta sitä ei kannata liiaksi pelätä.

Salasanan tärkeys

Kun ostat valvontakameran, on hyvä asentaessa muistaa, että laitteessa on esiasennettuna yksinkertaiset käyttäjätunnukset ja salasanat, jotka kuuluu vaihtaa. Joissakin tapauksissa salasanaa ei ole asetettu lainkaan, jolloin onkin ensiarvoisen tärkeää asettaa sellainen heti ensimmäisenä.

Turvallista kodinturvaa - Näin pidät valvontakamerasi turvallisena
Asiakkaamme ottama kuva neljän kameran NVR-setistä

Hyvä salasana on vähintään kahdeksan merkkiä pitkä, jolloin sitä on vaikeampi arvata. Nykyaikaisella tietokoneellakin menee alle kahdeksan kirjaimisen salasanan arvaamiseen ainoastaan tunteja, joten mitä pidempi salasana, sen parempi.
Salasanassa on hyvä olla myös isoja ja pieniä kirjaimia, erikoismerkkejä sekä numeroita.

Käyttäjätunnuksien ja salasanojen vaihto pois tehdasasetuksista on pääosin helppoa, mutta kamerasta riippuen se tapahtuu hieman eri tavalla joka kameramallissa. Ohjeet tähän toimenpiteeseen löytyvät kuitenkin käyttöohjeista, jotka toimitetaan laitteen mukana.

Tiedossa ei ole yhtäkään tapausta, jossa meidän myymäämme kameraa olisi käytetty haitallisiin tarkoituksiin tai niihin olisi päästy murtautumaan. Useimmiten kameramme linkitetään suoraan laitekohtaisella ID:llä puhelimeen, jolloin siihen ei muuten suoraa yhteyttä netin kautta saa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että käyttäjätunnusta/salasanaa ei tarvitsisi vaihtaa.

Turvallista kodinturvaa - Näin pidät valvontakamerasi turvallisena
Valvontakameroita löytyy jokaiseen eri käyttötarkoitukseen.

Valvontakameran käyttötarkoitus

Turvakameraa valittaessa kannattaa myös miettiä millaiseen käyttötarkoitukseen se on tulossa ja onko pakollista tarvetta esimerkiksi etähallinnalle. Jos etähallintaa ei tarvita, ei sitä kannata myöskään jättää päälle.
Verkkovideotallentimissa on hyvä miettiä myös nauhoittimen sijainta. Nauhoitinta ei kannata jättää näkyvälle paikalle, mistä se on helppo keikata mukaan murron yhteydessä. Nauhoitin osaa myös tallentaa kameroiden kuvaa ilman internet-yhteyttä, joten senkään kytkeminen nettiin ei ole pakollista.
Kannattanee myös miettiä, onko sisäkameran pakko olla päällä, jos on itse kotona.

Kun kamera, tai itseasiassa mikä tahansa laite, on kytketty nettiin, kannattaa pitää huolta ylipäätään myös modeemin palomuurista, joka löytyy nykyään lähes kaikista nykyaikaisista modeemeista.

Valvontakameran kuuluisi olla jokakodin vakiovaruste, siinä missä palohälyttimenkin, ja näillä yksinkertaisilla toimenpiteillä pidät vieraat urkkijat poissa kameran kuvamateriaalista.

Tästäpä vielä 5% alennuskoodi kaikkiin valvontakameroihimme: VKAM5P

Alennuskoodi voimassa joulukuun loppuun asti.