Elokuvien, sarjojen tai vaikkapa urheilun katseleminen on huippusuosittu harrastus. Suoratoistopalveluiden yleistyminen tuo laajan katselutarjonnan koteihin ja elokuvateattereiden merkitys on hieman vähentynyt ja muuttunut elämykseksi ja kokemukseksi varsinaisen elokuvanautinnon sijaan. Nyt jokainen voi toistaa elokuvia omalta mobiililaitteeltaan tai televisiosta ja kuvanlaatu, sekä äänenlaatu ovat parhaimmillaan elokuvateatteritasoa.
Mutta mitä jos elokuva- tai urheilunautinnon haluaa maksimoida ja nauttia katselusta vain parhaalla laadulla. Kannattaako television sijaan tai lisäksi hankkia projektori vai onko perinteinen televisio kuitenkin paras vaihtoehto? Lue tämä postaus ja saat apua päätöksentekoon!
Mikä on projektori?
Projektori on videolaite, jonka avulla lähetystä tai elokuvaa voi katsella valtavalta ruudulta kotona tai muualla. Projektori on suhteellisen pieni laite, jota voi siirtää ja kantaa mukana ja sen avulla kuva heijastetaan seinälle tai kankaalle elokuvateatterikokemuksen luomiseksi.
Projektorin etuja ovat muun muassa se, että suuri kuva antaa realistisen kuvan näytön tapahtumista ja esimerkiksi erityistehosteet tuntuvat poikkeuksellisen vaikuttavilta. Projektorin heijastama kuva valkokankaalla mahdollistaa myös sen, että lähetystä voi katsella hieman kauempaa ja näin esimerkiksi koululuokka tai iso kaveripiiri pääsevät nauttimaan katselukokemuksesta yhdessä.
Projektorin käyttämä teknologia perustuu DLP ja LCD –teknologioihin. DLP-teknologia hyödyntää mikropeilipaneelia, joka suuntaa lampun valon kullekin kuvapisteelle, jotka muodostavat kuvan. Kuva on korkealaatuinen ja värien toisto hyvä. LCD on televisioista tuttu teknologia, joka käyttää nestekideryhmiä, joihin on asennettu linssijärjestelmä. Vaikka teknologia toimii hyvin televisioissa, jää projektoreissa kuvanlaadulle parannettavaa. Toisinaan myös hybriditeknologiaa eli niin sanottua LcoS teknologiaa käytetään, sillä niissä kuvanlaatu on erinomainen, mutta hinnan vuoksi ne ovat harvinaisia.
Miten projektori eroaa televisiosta?
Projektori eroaa televisiosta monin tavoin alkaen siitä, mille se näyttää. Projektori on pieni, laatikkomainen kapistus, joka voidaan nostaa pöydälle tai telineelle silloin kun sille on tarve. Siihen ei siis liity suurta näyttöä, kuten televisiossa on, vaan se lähettää kuvan, joka suurennetaan oikean kokoiseksi valitulle taustalle.
Projektorin kanssa kulkee siis jokin tausta, joka toimii kuvan näyttönä. Taustan tulee olla vaalea ja yksivärinen, jotta kuva näyttää mahdollisimman hyvältä ja selkeältä. Mikäli sopivaa taustaa, kuten seinää ei löydy, voidaan ongelma ratkaista rullalla säilytettävällä kankaalla, joka voidaan vetää alas silloin kun sitä tarvitaan. Muussa tapauksessa valkoinen seinä on paras ratkaisu, sillä se säilyttää kuvan värit mahdollisimman aitoina.
Projektori on erilainen myös käyttämänsä tekniikan osalta, sillä kuten edellä kerroimme, teknologioita on kaksi tai oikeastaan kolme ja niistä LCD on huonoin vaihtoehto. Myös televisioissa LCD ei edusta uusinta teknologiaa, mutta on yhtä kaikki hyvin käytetty ja käytössä suurimmassa osassa malleja. Lisäksi käytössä ovat niin sanotut OLED ja QLED –teknologiat. Niissä näyttö muodostuu sadoista pienistä orgaanisista ledeistä, jotka tuottavat valoa jokaisessa pikselissä. Tämä mahdollistaa miljoonien värisävyjen näkymisen kylläisinä ja varmistaa hyvän kuvanlaadun. QLED on Samsungin keksintö ja siinä LCD-paneeli käyttää taustavaloa mahdollistaen tavallisen LED-teknologian paremman käytön.
Nykyaikainen projektori sisältää käyttöjärjestelmän ja on usein Android-pohjainen. Laitteessa on älytelevision tapaan mahdollisuus ladata sovelluksia ja se on usein varustettu esimerkiksi WiFi-yhteydellä, jonka avulla ohjelmia voi peilata tietokoneelta tai mobiililaitteelta. Projektori on kuitenkin vähemmän muokattavissa kuin televisio ja se sopii ennen kaikkea YouTuben tai suoratoiston toistamiseen.
Yhteenvetona voidaan siis sanoa, että laitteina projektori ja televisio ovat hyvin erilaisia, mutta niiden käyttötarkoitus on pohjimmiltaan sama. Projektori voi olla vaihtoehto televisiolle, mutta päätöksenteossa tulee ottaa huomioon oma tarve.
Onko projektori hyvä vaihtoehto televisiolle?
Kuten jo edellisessä kappaleessa pohjustimme, projektori voi olla hyvä vaihtoehto televisiolle. Valintaan vaikuttaa laitteen hankinnan syy eli mihin käyttötarkoitukseen se tulee ja muun muassa odotettu kuvanlaatu ja käyttöedellytykset. Mikäli tarkoituksena on katsella elokuvia kotoa suurelta näytöltä tai suurella porukalla, pääsee leffahenkeen mukaan parhaiten projektorin avulla, kun taas televisio sopii tarkan kuvan fanille ja multikäyttöön.
Projektorin etuja televisioon nähden ovat ennen kaikkea kustannukset ja kompakti koko. Projektorin avulla kuvan kokoa voi muuttaa tarpeen mukaan ja laite kulkee mukana, joten leffaelämyksen voi ottaa mukaan vaikkapa mökille. Myös suuren kuvan kustannukset eli esimerkiksi sähkön hinta ja ensikustannus ovat paljon pienempiä silloin, kun kuvan lähettämiseen käytetään television sijaan projektoria.
Lisäksi projektoria katsellessa näön kuormitus ei ole niin suuri, sillä valo suunnataan katsojasta poispäin näytölle, eikä suoraan katsojan silmiin, kuten television kanssa. Silmät pystyvät hallitsemaan heijastettua valoa paljon paremmin ja kuormitus vähenee. Projektori on myös näppärä sisustuksen kannalta, sillä suuri televisio ei ole aina näyttävin sisustuselementti, mutta projektorin voi haudata kaappiin käyttökertojen välillä.
Television puolesta puhuu muun muassa käyttöominaisuudet, sillä se lähettää valoa niin voimakkaasti, että kuvaa voi katsella myös täysin valaistussa huoneessa. Televisio on myös lähtökohtaisesti helppohoitoisempi, sillä projektorin lampulla on aina maksimikäyttöaika, jonka jälkeen se hajoaa.
Televisio on myös varusteltu äänentoistojärjestelmällä ja laite itsessään on projektoria huomattavasti hiljaisempi. Näin käyttökokemus on mukavampi. Projektorin ostohinta saattaa myös nousta television tasolle tai sitä korkeammaksi, mikäli mukaan haluaa hyvät äänentoistolaitteet. Televisio onkin valmis, monipuolinen paketti, joka sopii useimmille ihmisille hyvin. Projektorin voi ostaa siihen lisäksi!
Vinkkejä projektorin valintaan – esittelyssä hyvän hinta-laatusuhteen laitteet
Mikäli sinulla on jo televisio ja haaveilet projektorista siihen lisäksi tai olet pelkkä leffafani ilman tarvetta katsella televisio-ohjelmia, saat vinkit laitteen valintaan tästä kappaleesta. Tärkeää valinnan tekemisessä on lähteä omasta tarpeesta ja valita hyvän hinta-laatusuhteen laite kalleimman tai suosituimman sijaan.
Lähde valinnassa vaikkapa siitä, että luot projektorille jonkinlaisen budjetin selailemalla tarjontaa ja tuotteiden ominaisuuksia. Laitteita on saatavilla laidasta laitaan, mutta kannattaa valita sellainen, jossa on itselle tärkeät ominaisuudet, muttei mitään ylimääräistä. Laitteen tekniikka vaikuttaa siihen, mihin hintaluokkaan se asettuu.
Tämän jälkeen on aika määrittää käyttötarkoitus ja esimerkiksi se, mitä laitteella halutaan katsoa. Varmista, että laite on tietokoneesi tai puhelimesi kanssa yhteensopiva tai tukee niitä ohjelmistoja, joista haluat näyttää sisältöä. Mieti laitteelle valmiiksi paikka ja varmista, että kuvanlaatu on riittävä ja laite riittävän hiljainen. Tutustu etukäteen varaosien hintoihin ja saatavuuksiin, sillä tulet tarvitsemaan ainakin varalampun jossain välissä.
Tutustu vaikkapa Koemin tuotteisiin. Koemi kannettava mini FullHD-projektori on uskomattoman tehokas ja pieni laite, joka on varustettu Android-käyttöjärjestelmällä ja joka luo hyvän FullHD-kuvan. Laite on kevyt ja mahtuu kämmenelle ja sopiikin hyvin matkaprojektoriksi. Koemi FullHD WiFi-projektori tarjoaa puolestaan loistavan kuvan, on erittäin hiljainen ja sopii erinomaisesti elokuvien katseluun Laite yhdistyy näppärästi langattomasti tietokoneeseen tai puhelimeen ja mahdollistaa loistavan leffanautinnon kotoa.
Koemi kannettava mini FullHD-projektori
279,95 tai 49€ / kk
• Uskomattoman kevyt ja pieni
• FullHD-kuvanlaatu
• Sisäänrakennettu akku
Koemi FullHD WiFi-projektori
329,95 tai 58€ / kk
• WiFi-yhteys
• 1.07mrd väriä
• FullHD-kuvanlaatu
Markus
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.