Telttailukausi on jo ovella, sillä kevät on alkanut ja kesä tulee kovaa vauhtia. Loppukevät ja alkukesä ovatkin yleensä loistavaa aikaa suunnitella telttailumatkoja, sillä hyttysiä ei vielä juurikaan ole ja luonto antaa parastaan juuri alkaessaan kukoistaa. Kun huhtikuun ensimmäiset sateet tulevat ja puiden versot avautuvat, ovat yötkin yleensä jo niin lämpimiä, että hyvällä varustuksella telttaretkestä tulee nautinnollinen.

Telttailu on kuitenkin myös välineurheilua, sillä telttoja on saatavilla todella paljon eri hintaluokista. Osa teltoista ajaa kyllä asiansa vaikkapa takapihalla telttailuun kerran vuodessa, mutta kovemmalla käytöllä teltalta alkaa vaatia myös sellaisia ominaisuuksia, joista pitää hieman maksaakin. Yksi näistä ominaisuuksista on teltan keveys. Lue tämä artikkeli ja nappaa vinkit ultrakevyen teltan valintaan!

Mikä on ultrakevyt teltta?

Telttailuun ja muuhun retkeilyyn liittyy yleensä se, että tavaroita kannetaan rinkassa tai repussa ja yöpyminen tapahtuu kävelymatkan päässä sivistyksestä. Näin ollen se, että kaikki olennainen on mukana ja helposti kannettavissa, on äärimmäisen tärkeää.

Ultrakevyt teltta on nimensä mukaan äärimmäisen kevyt ja samalla myös pienikokoinen. Se on määritelmänsä mukaan noin 500-1000 gramman painoinen. Toisin sanoen teltta painaa saman verran tai vähemmän kuin litra maitoa. Seuraavaksi painavampia ovat niin sanotut kevyet teltat, jotka ovat painoluokassa 1000-1800 grammaa. Niin sanotut tavalliset teltat ovat puolestaan noin 2200-3600 gramman painoisia.

Ultrakevyt teltta on siis näppärä väline mukaan matkalle, sillä se ei paina juuri mitään, eikä vie yhtä paljon tilaa kuin perinteinen teltta. Ominaisuuksiltaan se on kuitenkin hyvin samanlainen, sillä keveys syntyy ennen kaikkea kangasvalinnasta ja yksinkertaistetusta rakenteesta. Varsinaisista ominaisuuksista ei ole kuitenkaan tingitty.

Lue seuraavasta kappaleesta lisää siitä mikä tekee ultrakevyestä teltasta kevyen!

Ultrakevyen teltan ominaisuudet

Ultrakevyitä telttoja on eri mallisia, eli ne eivät näytä kaikki samalta. Keveyden mahdollistaa se, että ne on tehty usein nailonista tai tarkemmin sanottuna silnailonista. Nylon on polyesteriä eli perinteistä telttakangasta kevyempää ja näin ollen siitä pystytään valmistamaan huomattavasti kevyempiä telttoja.

Polyesteri on edullisempaa kuin nailon. Näin ollen ultrakevyiden telttojen valmistuskulu on suurempi ja telttojen hinta korkeampi. Materiaaleissa on kuitenkin myös muita eroja. Yleisesti uskotaan, että polyesteri kestää UV-säteilyä naolonia paremmin. Se myös imee vähemmän vettä ja venyy vähemmän, joten polyesteriteltat sopivat mainiosti hankaliin, märkiin ja tuulisiin olosuhteisiin. Se onkin kaiken kaikkiaan hyvä perustelttamateriaali, mutta painaa paljon. Polyesteri on perinteisesti ollut huonommin kestävää kuin nylon, mutta se on muuttunut kankaiden kehittyessä ja nykyään voidaan valmistaa suhteellisen ohuttakin kangasta, jolla on kuitenkin hyvät kesto-ominaisuudet.

Jotta ero materiaalien välillä ei olisi liian simppeli, tuomme esiin myös dyneema X:n ja DCF-materiaalin eli Dyneema Composite Fabricin. Dyneema on kuitu, joka luotiin etenkin merenkulkualan käyttöön, sillä se on todella kevyttä. Dyneemaa käytetään paljon esimerkiksi köysissä ja se on erityinen pyöreä ja tasapintainen kuituköysi, joka sopii monenlaisiin tarpeisiin.

DCF-materiaali on yrityskaupan seurauksena syntynyt kangasmateriaali, jossa hyödynnetään dyneemakuitua ja luodaan ultrakevyttä kangasta, joka on kestävää ja toimii hyvin esimerkiksi teltoissa. DCF on nailonjohdannainen, joten siitä on pyritty luomaan materiaali, joka yhdistelee nailonin keveyden ja polyesterin kestävyyden.

Molemmissa kangastyypeissä on siis puolensa ja valinta polyesteri- ja nylontelttojen välillä ei ole niin yksinkertaista, sillä teltan valintaan vaikuttaa aina ennen kaikkea käyttötarkoitus. Kerran vuodessa käytävä pieni telttaretki ei vaadi satojen eurojen investointia laadukkaaseen ultrakevyeen telttaan vaan hankinta kannattaa aina suhteuttaa omaan tarpeeseen! Kerromme teltan valinnasta vielä lisää seuraavassa kappaleessa!

Millainen teltta valita?

Kun jätetään ultrakevyet teltat hetkeksi sivuun ja katsotaan telttamarkkinaa kokonaisuudessaan, on hyvä pohtia hieman, että millainen teltta kannattaa ylipäätään valita ja miten teltta valitaan.

Teltta, kuten mikä vain muukin esine valitaan sen perusteella, mikä sen käyttötarkoitus on. Teltoissa, toisin kuin joissain muissa esineissä ei voida sanoa, että kallein on paras, sillä kahden eri mallisen teltan vertailu on kuin vertailisi henkilöautoa ja pakettiautoa. Molemmilla voi ajaa, mutta niiden käyttötarkoitus on hyvin erilainen.

Aloita teltan valitseminen miettimällä sitä, millaiseen käyttöön se tulee. Onko tarkoitus lähteä viikon vaellukselle Lappiin, kiivetä Himalajalla tai vaikkapa telttailla kotipihassa tai festareilla? Tämä määrittää myös hieman tarvittavaa budjettia, sillä rankkaan luontokäyttöön sopivat teltat saattavat maksaa ominaisuuksiensa, kuten ultrakeveyden tai sateenkestävyyden vuoksi, kun taas vaikkapa festivaaliteltassa lähtökohtana on se, että mitä suurempi teltta, sitä suurempi hinta.

Telttoja on eri mallisia, kuten kupolitelttoja, tunnelitelttoja, pyramiditelttoja ja tarppeja. Näistä tunnelimallin teltta on hyvin tuulenkestävä, kun taas tarppi esimerkiksi ei kestä juurikaan tuulta, mutta on kevyt kantaa ja kätevä esimerkiksi metsässä yöpymiseen. Eri telttojen kokoaminen käy hieman eri tavalla ja näin ollen osa on myös kokoamisnopeudeltaan toista luokkaa.

Lisäksi teltoissa kannattaa katsoa vedenpitävyyttä, jota mitataan PU-luokituksella. Se kertoo sen, kuinka paljon sadetta teltta kestää ja mitä isompi numero, sitä parempi. Tämä toki heijastuu teltan hintaan, sillä paremmin vettä kestävä teltta on kalliimpi. Mikäli telttailet vaikkapa autiomaassa tai katoksen alla kotipihassa, ei vedenkestävyydestä maksaminen kannata.

Valitse teltta siis sen mukaan missä ja milloin telttaa käytät. Montako ihmistä teltassa majoittuu ja minkä mallinen teltta on sinulle paras. Tsekkaa tekniset ominaisuudet ja suhteuta tulokset budjettiin. Näin löydän oikeanlaisen teltan.

Aloita telttailu hyvällä suunnittelulla

Telttailu on mukavaa, kun sen tekee oikein. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty telttailussakin. Uutta harrastusta kannattaakin aloitella kaikessa rauhassa suunnittelemalla.

Kun teltta on löytynyt, kannattaa se koota ensimmäisen kerran rauhassa kotipihassa, jotta matkalla säästyy ärräpäiltä. Kylmässä tai tuulessa teltan saaminen pystyyn on mukava toteuttaa nopeasti, joten harjoittelu tekee mestarin. Käsittele uusi teltta myös suoja-aineella ja tiivistä saumat, mikäli sitä ei ole tehtaan puolesta vielä tehty.

Kun teltta on kunnossa, on aika hankkia tai kaivella kaapeista varustusta. Valitse makuualusta, joka pitää kosteutta ja kylmää sekä tukee mielellään myös selkää. Hanki makuupussi, joka on riittävän kevyt kantaa, mutta joka toimii myös sellaisissa lämpötiloissa, joissa aiot sitä käyttää. Suomessa kesälläkin yölämpötila voi laskea lähelle nollaa, joten oikeasti lämpimän pussin hankkiminen kannattaa usein pidemmän päälle.

Miten aiot valmistaa ruokaa ja kauanko reissu kestää? Pakkaa ruokatarvikkeet tai vaikkapa pussiruokaa, jota on helppo valmistaa keittämällä kuumaa vettä ja kaatamalla se pussiin. Tätä varten tarvitset luonnollisesti vettä ja nokipannun tai trangian kannuineen. Pakkaa kevyesti, mutta älä säästele esimerkiksi vedestä ja tulentekovälineistä, sekä muusta elintärkeästä. Joskus matkalla sattuu ja tapahtuu ja pidemmälle retkelle tulisi aina ottaa riittävästi ruokaa ja vettä, jos jotain käy.

Valitse telttailukohde hyvin. Huomioi mahdolliset rajoitukset ja esimerkiksi ulkomailta puuttuva jokamiehenoikeus. Lähde matkaan hyvissä ajoin, jotta et joudu pystyttämään telttaa pilkkopimeässä. Pakkaa mukaan rentoa mieltä ja lähde retkelle Suomen luontoon yksin tai parhaassa seurassa!

Naturehike VIK 15D valkoinen teltta

Naturehike VIK 15D ultrakevyt 1 hengen teltta

229,95 tai 40 € / kk

•PU2000 – 4000mm vesitiivis

•Yhdelle hengelle

•Ultrakevyt – vain 1110g

3F UL GEAR Lanshan 2 Pro teltta

309,95 tai 54 € / kk

•Ultrakevyt – vain n. 915g

•3/4 vuodenajan teltta

•Tilaa kahdelle

Naturehike Cloud UP 1 hengen ultrakevyt teltta

199,95 tai 35 € / kk

•PU4000mm vesitiivis

•Yhdelle hengelle

•Ultrakevyt – vain 1.34kg

Naturehike Mongar ultrakevyt 2 hengen teltta

239,95 tai 42 € / kk

•PU4000mm vesitiivis

•Majoittaa 2 ihmistä

•Ultrakevyt – vain 2kg