Lisäsin alkukesästä valikoimaan muutaman uutuuden kiinalaiselta mittari- ja elektroniikkatyökaluvalmistaja UNI-T:ltä, joka nauttii jonkintasoista UG-mainetta alan harrastajien piirissä. Ville Santikko suositteli myös muutamaa tuotetta henkilökohtaisen kokemuksensa pohjalta, joten kasvatin valikoimaa muutamalla mittarilla ja lähetin uutuudet Santikolle testiin. Kokosin tähän blogiin Santikon kommentit UNI-T:n mittareista. Lopussa lisäksi Villen video ja testi mittareista.

Minikokoinen yleismittari UT 120A

Mitenkä hieno kapistus! Ensisilmäyksellä lutuisen oloinen yleismittari. kokoa vähän reilu tupakkiaski, painoa ehkä sata grammaa ja hintakin älyttömän pieni! Ehkä jopa liian suurella innostuksella lähdin tutustumaan tuotteeseen, että onkohan tämä sikaa säkissä vai oikeasti hyvä perusmittari.
UNI-T UT120A
Kotelo on muovinen, saranalla ja kätkee sisäänsä hyvän telineen mittarille, sekä mahdollisuuden käyttää mittaria kansi kiinni. Mittari pysyy aina johdot selvitettynä, vaikka se pyörisi missä tahansa nerokkaan kotelonsa avulla. Mittajohdot on ehkä turhan pienet, mutta ei koko yleismittarikaan ole isoimmasta päästä.

 

Ensitesteissä perusmittaukset UT120A hoitaa naurettavan helposti. Automaattisen asteikon avulla mittari hakee nopeasti tuloksensa ja näyttää sen tarkasti. Vertasin mittareita kalliimpiin yleis- ja pihtimittareihin ja se selviytyi kunnialla. Kuitenkin varoituksen sana: Vaikka yleismittarin päällä lukee CAT600V, niin en menisi törkkäämään tätä 600V linjoihin, jokin takaraivossa sanoo että älä tee sitä. Kuitenkin mittari selviytyy moitteettomasti 230V mittauksesta, niin miksei se selviytyisi isommastakin! Toki sähköllä on paha tapa hypätä, mitä korkeampi on jännite, joten ehkä se 600V kuitenkin kannattaa jättää vähän kalleimpien mittareiden mitattavaksi.
 UNI-T UT120A
Peruskäyttöön, autoon, mökille tai vaikkapa varamittariksi pakinpohjalle on tämä ihan lyömätön kapistus. Resistanssimittauksessa tosin ei yltänyt ihan megaohmi -asteikolle, mutta 10,100,1kohm, 10kohm, 100kohm -mittaukset piti kutinsa siellä +-1% -toleranssissa.
 
Ainoa miinuspuoli mittarissa on mittajohdot, ne eivät ole irrotettavat ja on melkoisen lyhyet ja ohuet, että mahtaakohan ne ajansaatossa mennä yksinkertaisesti poikki johdinkuoren sisältä. Toki suojakuori auttaa säilytyksessä ja viikon ankaran testailun päätteeksi mittari on täysin ehyt ja löytänyt sijoituspaikkansa reisihousun taskusta vakituisesti, ihan vain koska se ei paina mitään eikä sitä oikein edes huomaa kantavansa yleismittaria mukana 🙂
+ Pieni
+ Hinta/laatu hyvä
+ Tarkka
– Ei irrotettavia johtoja
– Mittajohdot turhan ohkaiset

Kurkkaa tuote e-villen verkkokaupassa: UNI-T UT120A miniyleismittari

”Kaikista halvin ja kaikista paras yleismittari autohifikäyttöön” UT201

Minulla on ollut UT201 -mittareita jo muutaman vuoden ajan ja sainkin arvosteltavakseni tämän kaikkein rakkaimman kapistuksen, mitä pakistani löytyy. Tämä arvostelu saattaa kuulostaa yksipuoliselta ylistykseltä, mutta kun tähän hintaan ei vastaavaa vain löydy mistään.
UNI-T UT201
Jännitteet ja ohmit ja yleismittarin ”piipperi” -toiminto ovat varmasti yleisimmät tarvittavat toiminnot ja ne löytyvät tästä mittarista. Sen lisäksi mittarissa on pihti-ominaisuus, jonka avulla voit mitata esimerkiksi laitteiden tuottamaa tai viemää tehoa. 230V -jännitteissä mittari pystyy kertomaan montako ampeeria laite ottaa valovirrasta ja V x A saadaan suuntaa antava kulutus. Sama voidaan tehdä esim. autovahvistimille.
 
Itse käytän mittaria pääsääntöisesti mittaamaan vahvistimista ulostulevaa tehoa kaiuttimille. Niin suuria virtoja ei ihan mikä tahansa mittari pysty mittaamaan.
UNI-T UT201
Mikä erottaa tämän mittarin muista vastaavista on MaxHOLD -toiminto. Asettamalla sen päälle jää korkein lukema muistiin. Helppoa testailla esimerkiksi juuri vahvistimen virtoja mittailessa, millä taajuudella tulee vähiten virtaa ulos vahvistimesta, niin siinä kohtaa tiedän olevan impedanssihuipun. Samoin myös kaiuttimien sisäänajossa mittari on erittäin tärkeä, jotta voi seurata kaiuttimelle menevää virtaa ja päätellä siitä pitääkö taajuutta nostaa tai laskea.

 

Noh tämä saattoi mennä monelta ohitse, mutta autohifin harrastajille tämä mittari on kultaakin kalliimpi kapistus ja hinta on aivan naurettavan pieni laitteen toimintoihin nähden.

 

Kaiken kukkuraksi yleismittari kestää kulutusta. Viimeisen 2-3v ajan mittarit ovat pomppineet milloin missäkin, johdot ovat jääneet ovenväliin ja on roikutettu ja heitelty johdoista eikä yksikään johto ole vielä katkennut. Ainoastaan kärkipiikit ovat välillä katkenneet.
UNI-T UT201
Kaikenpuolin 5/5 -laite ja tarkka! Pystyy jopa mittailemaan todella pieniä mV -lukemia esimerkiksi juurikin autohifi -piireissä pyörivien yksinkertaisten äänenpainemittareiden ehdoton kaveri.
+ Pihtivirta (AC)
+ MaxHOLD
+ Hinta/laatu täys 10!
+ Kestää kulutusta
– Mittajohdot kannattaa päivittää parempiin

Kurkkaa tuote e-villen verkkokaupassa: UNI-T UT201 pihtiyleismittari

 

Must have oskillosskooppi ja yleismittari – UT81B

UNI-T UT81B
UT81B on jokaisen elektroniikkaharrastajan must have -kapistus. Itse etsin kauan erilaisia skooppeja ennenkuin päädyin tähän käsiskooppiin ja en todellakaan pettynyt. UNIT-UT81B on kaikki mitä kaipaat skoopilta. Iso informatiivinen näyttö, taustavalot, trigger hauenleuat, läppäriin yhteensopiva (kuvakaappaukset) ja patteri/akku -käyttöinen. Tällä näät aurinkokennon tuottamaa jännitettä ja seuraat miten se muuttuu pilvien tullessa kennon eteen. Tällä näet koska autoradion kaiutinlähdöt tai autovahvistimesi ulosanti menevät särölle tai seuraat jännitteen nousua ja laskua akuston latautuessa tai purkautuessa. Voit myös mitata jännitteet, resistanssit ja jopa kondensaattoreiden kapasitanssit. Laitteessa on eri tilat joko graaffiselle kuvaajalle tai perinteiselle numeronäytölle, graafinen kuvaaja on tarpeeksi nopea ja näyttää myös soitettavan taajuuden, jotta pystyt erottamaan signaalista verkkovirran kohinan välittömästi.
UNI-T UT81B
Käytettävyydeltään UT81B on tosi yksinkertainen ja selkeä. Löytyy myös automatiikka -tilat, jotta ei tarvitse alkaa arvuuttelemaan monenko millisekunnin pyyhkäisyä tulisi käyttää, jotta 50Hz 3V siniaalto saadaan näkyviin ruudulle. Yksi vahvimpia tämänhintaisessa oskilloskoopissa on AC -jännitteen mittausalue. Nimittäin halvemmissa skoopeissa mittausalue jää yleensä varsin nihkeäksi (10-20V p-p), kun 81B:llä pystyy mittaamaan jopa 750V jännitteitä.

 

Tavalliselle tee-se-itse -miehelle ja elektroniikan kanssa työskentelevälle on tämä oiva kapistus. Kannettava skooppi mahdollistaa kaikenlaisen kenttätyöskentelyn ja patterien kestokin on ihan ok tämäntasoiselle laitteelle. Vaikka laite sammuu itsestään jonkinajan kuluttua ei patterit kestä noin kuukautta pidempään aktiivisessa käytössä ja jos käytät skooppia sen 6-8h päivässä, niin viikossa menee patterit tyhjiksi. Onneksi mukana tulee verkkovirtaan kiinnitettävä virtalähde, joten työpöytäkäytössä laite voi aina olla piuhan päässä.

 

Itse olen 81B:tä käyttänyt esimmäkseen signaalin tason tarkasteluun, eli tutkin yliohjautuuko laitteet ja meneekö laitteesta ulostuleva jännite särölle. Tämä on oikeastaan ainoa kapistus, millä esimerkiksi autoissa käytettävät vahvistimet saadaan säädettyä siten, että sisääntuleva signaali ei yliohjaannu vahvistimessa vaan kaiuttimille saadaan puhdasta signaalia särön sijasta.
UNI-T UT81B
Laite on iso, mutta tukevan oloinen. Ehkä hieman kevyehkö, jonka johdosta olen itse ainakin onnistuneesti tiputellut omaa skooppiani pitkin asvalttia tämän tästä ja työkalupakissani se on pyörinyt jo parisen vuotta. Ainoa ero uuteen on vähän naarmuinen näyttö, mutta käytöltään täysin uutta vastaava. Olenkin siis erittäin tyytyväinen ollut tähän käsiskooppiin, sillä vastaavanlaisilla spekseillä olevat skoopit maksavat äkkiä useita satoja euroja.
+Selkeä näyttö
+Kapasitenssi -mittaus
+5s/div -säätö (hyvä akkujännitteen seurantaan)
+USB -> PC (kuvankaappaus signaalista)
+Verkkovirtalähde
+Hyvät johtimet ja hauenleuat
+Taustavalo
-Kenttäkäytössä kuluu patterit nopeasti

Kurkkaa tuote e-villen verkkokaupassa: UNI-T UT81B oskilloskooppi & yleismittari

 

– Ville Santikko #Teamperanurkka

 

Katso myös muut mittarit ja työkalut e-villen verkkokaupasta.

Jäikö jotain kysyttävää? Piditkö blogista? Anna palautetta tai kommentoi alle!