Vedenkestävä USB-endoskooppi on ns. tähystyskamera, jolla voi tehdä vaikkapa LVI-tarkistuksia, tuuletusputkien, koneiden, laitteistojen, moottoreiden, autojen ja veneiden tarkistuksia. Käyttökohteita on todella paljon. Saatavilla on 5 ja 10 metrin kaapeleita erikokoisilla kameroilla. Asiakas Ilkka H. otti testiin 10 metrin USB-endoskoopin ja teki siitä kattavan arvostelun.

usb-endoskooppi

Ensifiilikset

Kun sain paketin käsiini paikallisessa tuppukylän postissa, olin intoa piukeana. Mitähän tästäkin seuraa.. No, ei muuta kuin kokeilemaan. Nopeasti räntäpisaroita väistellen juosten autoon. Autossa tietenkin paketti heti repimällä auki, koska paketti oli melkoisen hyvin teipattu kiinni ja autossani ei sattunut olemaan teräasetta, vaikka niistä kuululla paikkakunnalla asunkin. No, alkuhämmästys. Mitä? 7 mm kamerapää.. Hei, sen piti olla 5,5mm.. No, paketin takapuolella olikin sitten se oikea kuva minun kamerastani.

Asennus on helppoa

Kotiin päästessäni varsinainen paketti heti auki ja CD tietokoneeseen ja ei muuta kuin softan asennukseen. Installer ei alkanut itse toimia, vaan sen joutui käynnistämään itse. Tuohon koko touhuun ei mennyt kuin reilut 5 minuuttia ja heti pääsi testaamaan kuinka kamera toimii. Kamera kiinni USB-porttiin ja menox.

Alkuun säikähdin, että minkä softan olinkaan asentanut koneelleni, koska se näytti vain läppärini ns. selfiekameran kuvaa, mutta pikaisesti ohjelmaa tutkiessani huomasin, että sehän käyttää kaikkia kameroita jotka on kyseiseen laitteeseen asennettuna sillä hetkellä. Softa oli loppujen lopuksi todella yksinkertainen ja helppo käyttää!

 

usb-endoskooppi1

 

USB-endoskoopille löytyy paljon käyttökohteita

Ensimmäisenä tietenkin, kun kameran sain kytkettyä koneeseen se meni suuhun… En suosittele sitä kenellekkään, koska hampaat näyttävät paljon paremmilta vain peilistä katsottuna. 😀

Kameran kuva on todella tarkka läheltä! Suun jälkeen tietenkin katsastamaan kuinka pitkät nenäkarvat testaaja omaa… No, se siitä!

Alkutestin tehtyäni mieleeni tuli ajatus, että en todellakaan voi raahata koko Lenovon läppäriä mm. talon katolle, koska sehän on aivan järkyttävän suuri ja painava. No, minultahan löytyi kaapista vanha HTC Shift ns. miniläppäri, jossa oli standardi USB-liitäntä.  Ai niin, eihän siinä ole CD-lukijaa. Onneksi kameran mukana tullut softalevy ei ole sen kummemmin suojattu, joten sen pystyi kopioimaan USB-tikulle ja sitä kautta siirtämään ohjelman koneelle.

Sitten, kun testaamaan päästiin niin otin monta videoklippiä monesta eri paikasta, tietenkin… Ja kotiin katsomaan tuloksia… No voih, eihän täällä ole kuin se viimeisin videonpätkä tallella. Mitä nyt.. Asiaa hieman tutkiskeltuani huomasin, että softa ottaa vain yhden videon talteen. Kun tallennuksen keskeyttää ja alkaa ottamaan uutta, niin edellinen klippi tuhoutuu. Eli homma korjaantuu, kun otan monta videoklippiä niin se vanha pitää siirtää johonkin muuhun kansioon ennen kuin alan ottamaan uutta, koska muuten sitä edellistä klippiä ei enää vain yksinkertaisesti ole! Snapshotit tallentuvat kuitenkin järjestyksessä valittuun kansioon.

usb-endoskooppi11

Endoskoopin kuvanlaatu yllätti

Kun pääsin viikonlopun aluksi kiipeämään talon savupiipulle testaamaan niin tuli kameraan ensimmäinen pieni pettymys. Hormi oli ns, puolen kiven hormi, jossa kamera ei saanut muodostettua kunnon kuvaa muuten, kuin silloin kun se oli aivan seinässä kiinni. Kameran valoteho ei vain riittänyt. No, alakertaan päästessäni luonnollisesti otin takan tarkastusluukun irti ja kokeilin kameraa sinne. Tuo oli liian suuri tila kameralle eikä kamera pystynyt muodostamaan selkeää kuvaa  yrityksistä huolimatta.

Kiipesin vielä piipulle ja taivutin rautalangan noin 50 asteen kulmaan ja laiton sen kameran päähän. Tuolloin sain selkeän kuvan hormin reunoista. Alas kipuillessani mietin pakettia, jossa kamera minulle tuli.. Olikos siinä jotain lisäosia. Kotiin päästessäni heti paketti käsiin ja JES. Tähän kuuluu lisäosina kamerapäähän kulmaa säätävät peilit. JA sitten taas se pettymys: ne lisäosat toimivat tuohon 7mm kamerapäähän. HÖH!!

Lannistuksesta virinneenä kokeilin sitä himan pienempään putkeen. (Käväisin lasten kanssa joen rannalla sorsajahdissa, työkaluna 12 cal haulikko). Kotiin tullessani kokeilin miltä piippu näytää, kun se on likainen. Tulos suorastaan yllätti!

Mahdottoman hyvä kuva koko piipusta aina iskurille saakka. Tuon jälkeen putsasin piiput ja koetin uudelleen. Nyt ei kamera näyttänytkään yhtään mitään muuta kuin mustaa kuvaa, ennen kuin se pääsi iskurille.. No piippu on kuin peili, joten valo heijastuu siitä muualle kuin kuvapäähän. Minulle oli kuitenkin suuri yllätys kuinka tarkka kuva oli silloin kun piippu oli pölyinen!

Tuon jälkeen koetin kameraa vielä auton etuoven sisään kumitulpan kautta. Tuolloin kamera näytti kuvan todella hyvin. Ainoa toive tuossa oli, että kaapeli olisi ollut jäykempi, jotta olisi voinut ohjata kameraa oletettua vikaa kohden.

Yhteenveto

Plussat:

  • Kaikenkaikkiaan hinta-laatusuhteeltaan hyvä kamera pienten paikkojen ja putkien sisäpuolen tutkimiseen!
  • Todella helppo asentaa ja käyttää
  • Uskomattoman tarkka kuvanlaatu

Miinukset:

  • Jäin toivomaan jäykempää putkea ja kuvakulmaa (joka hoituu lisävarusteella)
  • Valotehon säätö ei ollut portaatonta ja säätöruuvi hieman vaikeassa paikassa suoraan USB-liittimessä

Linkit tuotteisiin: