Morjesta! Nimeni on Samuli, olen 23-vuotias opiskelija ja pääsin hiljattain e-villen riveihin markkinointi-harjoittelijan toimessa. Tässä lyhyesti meikäläisen taustoista ja kuinka päädyin harjoittelijaksi.

Kuinka löysin itseni Kiinasta

Päädyin Kiinaan alunperin vaihto-opintojen merkeissä joita jatkan edelleen. Turun kauppakorkeakoulun opiskelijana minulla oli hyvät mahdollisuudet vaihto-vuoteen Aasiassa ja vähemmän tunnettuihin kaupunkeihin oli jopa lähtijöiden puutetta. Opiskelukaupungiksi valikoitui Keski-Kiinan Wuhan, varsin arkipäiväinen Kiinalainen suurkaupunki. Muita opiskelijoita kaupungista löytyy reippaat miljoona, joten mistään ihan mitättömästä kylänpahasesta ei onneksi ole kysymys.

Kiina kiehtoi myös tulevan uran kannalta, onhan maa muutamassa vuosikymmenessä maailman suurin talous ja tarjoaa myös ulkomaalaisille monia mahdollisuuksia. Ajatus ulkomaille muuttamisesta kauppatieteiden tutkinnon jälkeen herätteli seikkailunhaluani, joten vaihto-opiskelu kouluni kautta oli luonnollinen vaihtoehto. Sattumalta myös e-villen itsensä tarina alkoi omistaja Ville Majasen vaihto-vuodesta Hongkongiin.

Meikäläinen suositulla näköalapaikalla Hongkongissa.

Pientä kulttuurishokkia koin Kiinassa asuessa alkuaikoina, vaikkakin seikkailunhaluisena tyyppinä näen paljon huumoria pienissä kommelluksissa. Etenkin opintojeni järjestäminen Kiinalaisen yliopiston kanssa on ajoittain ollut pienoista byrokratia-taistelua. Kiinalaiset opiskelijat ovat kuitenkin vieraanvaraisia ja heistä on ollut suurta apua uudessa paikassa selviämisessä.

Opiskelijoista puheen ollen, heitä on saapunut kohdeyliopistooni ympäri maailmaa, etenkin maista joista et ole koskaan kuullut. Suurin osa kansainvälisistä opiskelijoista ovat afrikkalaisia Kiinan hallituksen stipendillä opiskelemassa, mutta eksyi sekaan muutama länsimaalainenkin joihin olen päässyt tutustumaan. Myös kiinalainen vilkas liikenne ja Mad Max -henkiset ajoneuvoyhdistelmät herättävät loputonta huvitusta minussa ja kavereissani.

Kotikaupunkini kaunis skyline.

 Kuinka eksyin harjoittelijaksi e-villelle

Verkkokauppa minua rupesi kiinnostamaan, kun selvitin kesätyö-mahdollisuuksia opiskelun jälkeiselle kesälle. Sain kuulla Kiinasta käsin toimivasta e-villestä tuttavaltani ja päätin lähettää omistaja Ville Majaselle sähköpostin kysyäkseni harjoittelumahdollisuuksista. Tuo yksi sähköposti saikin prosessin rullaamaan ja sain nopeasti Villeltä vastauksen, että harjoittelijalle voisi olla tarvetta kesän kiireisiin.

Mahdollisuus työhaastatteluun järjestyi, sillä vierailin piakkoin firman pääkallopaikka-Shenzhenin naapurikaupungissa Hongkongissa, missä Ville myös itse asuu. Tapasimme Villen kanssa ja keskustelimme e-villen tarpeista ja meikäläisen mahdollisesta roolista harjoittelijana. Etenkin markkinoinnin saralla tarve apuvoimille oli suuri nopeasti kasvavassa yrityksessä, e-ville onkin aina avoin innovatiivisille tekijöille toiminnan tehostamiseksi. Haastattelun jälkeen firman markkinointi-vastaava ja hakukoneoptimointi-velho Olli Kokkonen otti kopin meikäläisen harjoittelupaikan sorvaamisesta ja kävinkin vielä toisen haastattelun Skypen välityksellä.

Toukokuun alussa pääsinkin lopulta aloittamaan neljän kuukauden harjoittelujakson etätyönä Wuhanista käsin. Saan harjoittelusta vuokran ja vähän muutakin kattavan palkan, ja mikä parasta, työajat saan valita hyvin pitkälti itse. Lähin esimieheni Olli tekee töitä e-villen Bangkokin toimistolta käsin ja suurin osa firmasta puolestaan pitää majaa Shenzhenissä, joten etänä työskentely ja netin kautta tapahtuva yhteistyö on firmassa arkipäivää. Muutamat kollegani tekevät myös etätyötä e-villelle, esimerkiksi firman kolme koodaria asuvat kaikki eri kaupungeissa, mutta hommat vaikuttavat luistavat välimatkasta huolimatta saumattomasti.  Tästä joustavuudesta ei voi muuta kuin kiittää omistaja Villeä!

Kiinasta löytyy myös kauniita luontonäkymiä. Meikäläinen vuorenhuipulla.

Vastuualueeni on etenkin hakukoneoptimoidun sisällön tuottaminen e-villen nettikauppaan ja blogiin. Hakukoneoptimointia pääsenkin oppimaan asiantuntevassa opastuksessa niin laajasti, että siitä varmasti koituu hyötyä myöhemmässä työelämässä. Olenkin yleensä Skypettämässä Ollin ja muiden kanssa pitkin päivää. Lisäksi autan tuotepäälliköitä Shenzhenissä ja tähän Kiinan teknologia-pääkaupunkiin pääsen luultavasti vielä tutustumaan kesällä muutaman viikon työjaksolla.

Ensivaikutelmani yrityskulttuurista parin ensimmäisen työviikon pohjalta on varsin nuorekas. Esimiehiä ei tarvitse tässä yrityksessä nöyristellä, sensijaan he ovat ovat varsin vaatimattomia ja lähestyttäviä. Sanoisin, että yritys vaikuttaa ilmapiiriltään melko rennolta mutta silti todella kunnianhimoiselta.

Ihannekaupunkini Hongkong aivan Shenzhenin kupeessa.

Itse uskon vielä palaavani Kiinaan myös vaihto-vuoteni ja harjoittelukokemuksen jälkeen, mielellään tuo paluu tapahtuisi tutun ja turvallisen e-villen leipiin. Kannattaa olla korvat höröllä mahdollisten harjoittelupaikkojen varalta, niitä nimittäin ilmestyy hakuun monta kertaa vuodessa. E-ville työllistää monenlaista tekijää ja tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden päästä tutustumaan Kiinaan Shenzhenin toimistolta tai Thaimaan Bangkokin toimistolta.

PS. tällä hetkellä e-ville hakee uutta koodaria joukkoonsa. Käy lukemassa lisää aiheesta täältä!

e-villen verkkosivuihin pääset tutustumaan tästä.

-Samuli