Alla olevassa blogitekstissä e-villen harjoittelija Joni kertoo tuntemuksiaan harjoittelujaksolta Shenzhenistä. Jos mielesi halajaa uusia seikkailuja ja haluat samalla oppia verkkokaupasta, markkinoinnista ja Kiinan markkinoista lähetä avoin hakemus osoitteeseen  [email protected] 

Hei kaikki blogin lukijat läheltä ja kaukaa!

e-villen uusin työharjoittelija tässä kirjoittelee. Ajattelin kertoa vähän itsestäni ja ensimmäisen viikkojen kokemuksistani täällä Shenzhenissä. Olen 27-vuotias tradenomiopiskelija Turun ammattikorkeakoulusta. Opiskelen myyntityön koulutusohjelmassa. Aikaisempaa työkokemusta minulla on yritys- ja kuluttajamyynnistä. Olen työskennellyt kaupallisissa työtehtävissä lukkosepänliikkeessä, monissa myymälöissä ja marketeissa sekä viimeisimpänä firmassa, joka tarjoaa vientipalveluita suomalaisille yrityksille. Pidän kaikenlaisista elektronisista vempaimista, verkkokaupankäynnistä, aasialaisista kulttuureista ja perheellämme on tulevaisuuden suunnitelmia Aasian suuntaan, joten päätös lähteä työharjoitteluun e-villeen oli helppo.

Aloin keväällä etsiä hyvää työharjoittelupaikkaa ja satuin huomaamaan mielenkiintoisen ilmoituksen e-villen Facebook sivuilla ja laitoin hakemuksen menemään. Sain kutsun työhaastatteluun, joka käytiin Skypen välityksellä Villen ja Jarkon kanssa. Muutaman päivän päästä sain viestin, että työt odottaa Shenzhenissä ja siitä sitten alkoikin viisumiasioiden hoito ja sopimuskuviot. Vaimoni Ampor ja 11-kuukautinen poikani Eric jäivät vielä toistaiseksi kotiin Suomeen. Yhteydenpito onnistuu hyvin Skypellä ja WeChatillä. Paljon terveisiä sinne kotiin, pian nähdään.

01

Tilasin halvat lentoliput pari kuukautta ennen lähtöä puhelimen Skyscanner sovelluksella. Helsingistä lento Moskovaan S7 Siberia Airlinesilla, josta jatkolento Hongkongiin Cathway Pacificillä yhteensä vain 250 €. Koneet pysyivät ilmassa ja ruokaakin sai 🙂 Eipä nämä lennot Kiinaan enää maksa maltaita. Hongkongin lento sujui mukavasti musiikkia kuunnellen ja elokuvia katsellen, kiitos lentokone kuulokeadapterin mikä mahdollisti omien kuulokkeiden käytön. Lentoyhtiön tarjoamilla halppiskuulokkeilla, kun ei tehnyt niin yhtikäs mitään. Tämä pienenä vinkkinä maailmanmatkailijoille.

Hongkongin lentokentällä virkailijat puhuvat hyvää englantia ja opasteet Hongkongissa ja Shenzhenissä on sekä kiinaksi, että englanniksi, siispä varsin helpoksi tehty tämä matkustaminen Kiinaan. Hongkongin lentokentältä lähdin bussilla rajan yli manner-Kiinan puolelle. Rajalla viranomaiset tarkastivat passin, ottivat vastaan maahantulo ilmoituksen ja leimasivat viisumin. Matka jatkui sieltä sitten taksilla hotellille, Shenzheniin.

Taksit ovat täällä Kiinassa hyvä tapa liikkua ja ovat todella edullisia. Tosin taksikuskit puhuvat vain kiinaa, joten osoitteet on hyvä olla valmiiksi kirjoitettuna kiinaksi paperille ja hotellin kuvaakin kannattaa näyttää. Täällä kaduilla alkaa muuten yleistyä sähköautotaksit. Nopeita, hiljaisia ja mukavia matkustaa. Shenzhenissä on myös erinomainen metro, jolla tulee kuljettua päivittäin, nopeasti ja edullisesti työpaikan ja asunnon välillä. Kuulutukset ovat sekä kiinaksi, että englanniksi, tosin harvat ihmiset täällä ymmärtävät muuta kuin mandariinikiinaa. Pleco -sanakirjasovellus puhelimessa auttaa pahimmissa kielimuuriongelmissa. Täällä siis kaltaiseni ummikkokin pärjää. Kiinankielen sanat alkavat vähitellen tarttua päähän.

02 (resized)

Shenzhen on mielenkiintoinen, väkirikas ja vilkas kaupunki. Vilskettä ja vipinää riittää. Kauppoja, kojuja ja ruokapaikkoja on joka puolella, ihmisistä puhumattakaan. Täältä löytyy monenlaisia putiikkeja ja ostoskeskuksia, jotka täyttävät hyvin länsimaiset standarditkin. Kaikenlaista tavaraa on saatavilla, palvelu pelaa, ihmiset ovat ystävällisiä ja ruoka on todella hyvää ja halpaa. Suomessa alkaa vähitellen tulla viileää näin syksyllä, mutta täällä jatkuu päivittäiset 30 ºC helteet. Sisätiloissa on ilmastointilaitteet helpottamassa oloa. Eläminen täällä Shenzhenissä on siis kaikin puolin mukavaa.

04 (resized)

Olen tässä parin viikon aikana saanut hyvän perehdytyksen ja päässyt työskentelemään näin aluksi e-villen asiakaspalvelussa Jarkon ja Oprin ohjaamana, ollut mukana tuotteiden lisäämisessä, tuotekuvausten tekemisessä ja tuoteideoinnissa. Tekemistä riittää, työt ovat mielekkäitä ja täällä oppii paljon. Ville ja kumppanit ovat oikein kannustavia, osaavia ja rentoja. Työharjoittelupaikkana e-ville on ylittänyt odotukset.

06

e-ville on kasvava verkkokauppa, jota pyöritetään 20 työntekijän voimin. Täällä pääsee tekemään kaikenlaista ja pääsee näkemään hyvin pitkälle miten verkkokauppa toimii. Yhteistyö suomalaisten ja kiinalaisten kollegoiden välillä sujuu hienosti. Yläkerrassa tehdään toimistotöitä ja alakerrassa tehdään varasto- ja pakkaushommia. Töissä vallitsee mukava ilmapiiri ja täällä on tekemisen meininki. Mahtavaa miten e-ville tukee opiskelijoita tarjoamalla tällaisen mahdollisuuden työskennellä Kiinassa ja ihan kunnollisissa työtehtävissä. Täällä ei tarvitse keitellä vain kahvia. 🙂

Asiakastyytyväisyys on e-villelle tärkeää. Vastailemme mielellämme teitä asiakkaitamme askarruttaviin kysymyksiin tilauksista, toimituksista ja tuotteista. Täällä Kiinassa on paljon mielenkiintoisia tuotteita saatavilla edullisesti, ja parhaamme mukaan lisäilemme laadukkaimmat tuotteet tarjolle. Oikein mielellämme kuulemme millaisia tuotteita kaipailisitte e-villen valikoimiin. Ja loppusanat vielä hyvää työharjoittelupaikkaa etsiville opiskelijoille, hakekaapa ihmeessä tänne e-villeen.

Syysterveisin,

Joni

Lue myös: