e-ville.comin verkkokauppaan on ilmestynyt uudet halvat veden- ja iskunkestävät IP68-älypuhelimet: Doogee S40 ja Blackview BV5500 Pro. Uusimmalla Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmällä varustetuilla puhelimilla on paljon yhteistä, mutta niistä löytyy myös olennaisia eroja, jotka saattavat vaikuttaa ostopäätökseesi! Molemmat puhelimet on tehty romuluisempaan menoon, eli kaikki mikki- ja minnihiiret voivat siirtyä tästä sitten suoraan ihan suosiolla Applen kotisivuille katselemaan ylihinnoiteltuja ja herkästi särkyviä trendipuhelimia!

Pidemmittä puheitta, laitetaanpa iskun- ja vedenkestävät puhelimet suurennuslasin alle.

Vedenkestävä älypuhelin

Hardware – Kurkistus konepellin alle

Puhelimen toiminnan kannalta ehkä tärkeimmän komponentin, eli järjestelmäpiirin, osalta nämä IP68-puhelimet eivät erotu toisistaan. Molemmista löytyy MediaTek MT6739 -chippi, joka mahdollistaa puhelimelle monia nykyaikaisia toimintoja kustannustehokkaaseen hintaan. Molemmissa luureissa, niin S40:ssä kuin BV5500 Pro:ssa, on myös chipin mukana luonnollisesti ARM Cortex-A53 1.5GHz 4-ydinprosessorit. Se mahdollistaa tämän hintaluokan puhelimiin varsin mukavasti laskentatehoa. Molemmista löytyy myös chipin mukana IMG GE8100 -grafiikkaprosessori (GPU), joka mahdollistaa halpapuhelimiin paremmat näytöt ja näyttösuhteen.

Eroa Doogee S40:n ja Blackview BV5500 Pro:n välillä syntyykin siinä, että välimuistia BV:ssä löytyy 3GB, kun Doogee ei ole onnistunut päivittämään vielä puhelimeensa 2 gigabittiä enempää. Tämä tarjoaa mainittavan edun BV5500 Pro:n käyttömukavuuteen, kun sovellukset rullaavat jouhevammin.

Toisaalta taas Doogeen etuna on tallennusmuisti, jota löytyy jopa 32GB, kun taas BV5500 Pro:ssa on 16GB. Blackview’n kanssa joutuu siis todennäköisemmin turvautumaan lisämuistikorttiin, vaikka paljon kuvia puhelimessaan varastoivalla se on edessä lähes joka tapauksessa.

Akku ja lataaminen

Akun osalta Doogeella on pieni etumatka, sillä siinä on 4650mAh akku, kun taas Blackview jää hieman taakse 4400mAh akullaan. Merkittävä ero ei kuitenkaan ole ja molemmista löytyvän Android 9.0 Pie:n ansiosta näilläkin akuilla potkii kohtuullisella käytöllä pari päivää ennen seuraavaa latausta. Huomionarvoista akuissa on kuitenkin se, että BV5500 Pro tukee ”vain” 1 ampeerin latausvirtaa, siinä missä S40:ään sopii työntää 2 ampeerin tahdittamana potkua akkuun eli pikalatauskin onnistuu jälkimmäisessä.

iskunkestävä älypuhelin

Runko ja design

Molemmat puhelimet ovat muotoilultaan tyylikkäitä ja on aikalailla makuasia kummasta tykkää enemmän. BV5500 Pro:ssa on haettu ehkä tyylikästä virtaviivaisuutta, kun taas S40:stä huokuu enemmän puhelintyypille sopiva ”rugged”-henkisyys. BV:n ulkokuori on täysin kumia, kun taas Doogeessa sivut ovat harmaata metallia.

Doogee lupaa puhelimelleen myös IP69K-paineenkestävyyden, mitä Blackview ei ole listannut. Todennäköisesti kuitenkin puhelimissa on hyvin vähän, jos lainkaan eroa kestävyydessä.

Veden- ja iskunkestävät puhelimet

Kamerat ja kuvaaminen

Halpa IP68-puhelin on harvoin täydellinen valinta kuvauspuhelimeksi, vaan veden- ja iskunkestävät puhelimet erottuvat edukseen lähes poikkeuksetta muilla ominaisuuksillaan. Tämä pätee myös Doogee S40:ään ja Blackview BV5500 Pro:hon eli kumpikaan ei varsinaisesti loista kuvausominaisuuksillaan, mutta silti näissäkin on eroja.

Molemmissa on 5MP etukamera, mutta S40:ssä on kaksi takakameraa (8MP+5MP), kun taas BV5500 Pro:ssa on pelkästään yksi 8MP takakamera. Blackview onnistuu taas videokuvaamisessa, sillä se ottaa FullHD-videota (1080p@30FPS), kun taas Doogeella pystyy ottamaan ”vain” HD-tason matskua (720p@30FPS).

Näyttö

Näytössä Doogeen ja Blackview’n välillä on silmiinpistäviä eroja. Siinä missä Doogee S40:ssä on tämän hintaluokan IP68-älypuhelimille tutumpi 480x960p resoluutio, kun taas BV5500 Pro:n näytöntarkkuus on huomattavasti tarkempi 720x1440p eli HD+ laatua. Itse näytöt ovat samankokoisia ja molemmat 18:9 kuvasuhteella.

IP68-älypuhelin

Yhteydet ja liitännät

Molemmista löytyy Suomessa käytössä olevat 4G-yhteydet, sekä ne pystyvät käyttämään myös suomalaisia 3G- ja 2G-yhteyksiä tarvittaessa. Molemmissa on myös 2 NanoSIM-korttipaikka. BV5500 Pro:lla on kuitenkin dedikoitu MicroSD-muistikorttipaikka lisää tallennustilaa tarvitseville, kun taas vie Doogeessa MicroSD-kortti taas toisen SIM-korttipaikoista eli siinä ei ole erillistä muistikorttislottia.

Molemmissa on MicroUSB-liitäntä, joka toimii myös latausporttina, sekä 3.5mm kuulokeliitännät. MicroUSB-portti toimii niin lataamiseen kuin tiedonsiirtoonkin.

Tunnistautuminen

Yksi merkittävä käytännön ero puhelinten käyttämisessä on se, että Blackview on luopunut kokonaan sormenjälkitunnistuksesta ja siinä on biometrisenä tunnistuksena vain kasvojentunnistus, kun taas Doogee S40:stä löytyy niin sormenjälkitunnistus kuin kasvojentunnistuskin. Jos kasvoilla tunnistautuminen on jo tullut tavaksi, niin sitten tietysti käyttökokemuksessa ero ei ole merkittävä, mutta sormenjälkitunnistautumiseen tottuneelle siitä luopuminen saattaa vaatia hieman totuttelua.

Sormenjälkitunnistin

Muut toiminnot

Blackview ottaa kyllä askeleen eteen taustahälyä vähentävällä Dual Mic -teknologialla! Blackview BV5500 Pro:ssa on siis 2 mikrofonia, joista toinen kerää puhetta ja toinen taas tunnistaa taustahälinää, jota puhelin sitten parhaansa mukaan vaimentaa. Tästä syystä BV5500 Pro on siis erinomainen esimerkiksi työmaakäyttöön tai muissa meluisissa ympäristöissä.

doogees40

Vertailussa halvat IP68-älypuhelimet – Yhteenveto

Kirjoitushetkellä Doogee S40 -IP68-älypuhelin on 15€ halvempi kuin Blackview BV5500 Pro, mutta kaiken kaikkiaan Blackview:ssä on kyllä monia merkittäviä etuja, joiden takia se on lähtökohtaisesti kannattavampi hankinta. Mitään suuria eroja puhelimissa ei tietenkään ole, joten rosvosektoriin ei tule ajauduttua, vaikka omansa valitsisi arvalla.

Alla vielä tiivistettynä kertauksen merkeissä molempien puhelimien ominaisuudet:

Blackview BV5500 Pro Doogee S40
Pelkkä kasvojentunnistus Sormenjälkitunnistin + kasvojentunnistus
Erillinen muistikorttipaikka Muistikortti vie toisen SIM-paikan
Tarkempi videokuvaus Tupla-takakamera
Dual Mic -teknologia Isompi akku ja nopeampi lataus
Tarkempi näyttö Tuplasti enemmän tallennusmuistia
Hintaa hieman enemmän Halvempi hinta
Katso Blackview BV5500 Pro e-villessä Katso Doogee S40 e-villessä