Nykyään jokaisella meistä on enemmän tai vähemmän käyttökelpoinen kamera aina käsillä kännykkäkameran muodossa. Kuten ammattikuvaajien keskuudessa kuultu sanonta menee, paras kamera on se, joka on mukana. Kun kriittinen hetki koittaa ja kuva täytyy saada heti, mutta järjestelmäkamera objektiiveineen on jäänyt kotiin, ei auta kuin kaivaa vanha kunnon luuri taskusta, vaikka kännykkäkuvat ovat lähes aina tylsän samankaltaisia. Mutta ei hätää! Nyt puhelimella kuvaavankin on mahdollista saada lisää vaihtelua kuviinsa helposti asennettavien lisälinssien myötä. Otimme testiin edullisen kolmen linssin kombon, joka sisältää 0.4x-laajakulmalinssin, 180-asteisen kalansilmälinssin eli fisheye-linssin sekä 10x-makrolinssin erikoislähikuviin.

Linssisetti puhelimelle, musta
Linssisetti puhelimelle, musta. Muut värivaihtoehdot: hopea ja punainen

Kompakti 3-in-1 paketti sisältää pienen esittelyvihkosen, kätevän kuljetuspussukan joka toimii samalla mikrokuituliinana, kiinnitysklipsin puhelimeen, sekä… hetkinen, vain kaksi linssiä? Tarkempi tarkastelu paljastaa tosin, että makro- ja kalansilmälinssit ovat ruuvattuna kiinni toisissaan, eli kalansilmälinssiä käytetään aina makron kanssa. Tästä lisää jäljempänä. Mukana tulevat myös linssinsuojat molempiin päihin, joten likaantumista tai naarmuuntumista ei tarvitse pelätä. Linssit tuntuvat hyvälaatuisilta tukevine metallirunkoineen, jotka ruuvataan kiinni muovisen kiinnitysklipsin kierteisiin. Myös makro- ja kalansilmälinssien välissä on kierrekiinnitys. Itse puhelimen kiinnitysklipsi on pyykkipojan tapainen pidike, joka on päistään pehmustettu, eli se ei naarmuta luuria, mutta tarjoaa silti tiukan pidon ettei linssi lähde liukumaan kameran edestä.

Universaali klipsikiinnitys, yhteensopiva lähes kaikkien markkinoilla olevien puhelimien sekä tablettien kanssa. Jopa kannettavan webcamin!

Kuten allaolevat kuvat osoittavat, linssit voidaan asettaa niin pääkameran kuin ns. selfiekameran eteen. Universaali klipsikiinnitys tarkoittaa, että setti on yhteensopiva lähes kaikkien markkinoilla olevien puhelimien sekä tablettien kanssa. Sitä voi käyttää jopa kannettavan tietokoneen webcamin kanssa! Tässä testissä kokeilimme iPhone 5S:ää sekä Meizun M5 Notea, ja molempiin puhelimiin linssisetti sopi mainiosti.

Kiinnitysklipsi puhelimessa Kiinnitysklipsi puhelimessa

Linssi 1: Super Wide 0.4x

Tämä linssi laajentaa katselukulman noin 140 asteeseen, mistä on iloa niin sisätiloissa kuin ulkotiloissa, kun pitäisi saada enemmän tavaraa mahtumaan samaan kuvaan. Otimme testikuvia puolittaisessa ulkotilassa eli kerrostalon hieman laajennetulla parvekealueella. Allaolevasta testikuvaparista näkyy, kuinka paljon enemmän etenkin lähellä kameraa olevia käytävän kulmia on saatu mukaan verrattuna ilman lisälinssiä otettuun verrokkikuvaan. Laajakulmamuunnos pitää myös vääristymät melko hyvin kurissa aina kuvan reunoille saakka. Kuvan kirkkaus ja terävyys heikkenevät toki reunoille päin mentäessä, mutta tämän hintaluokan linssiksi kuvanlaatu on silti hyvällä tasolla.

Super wide 0.4x
Super wide 0.4x (kamera: Meizu M5 Note)
Ilman wide-linssiä
Ilman wide-linssiä (kamera: Meizu M5 Note)

Linssi 2: 180 asteen kalansilmälinssi (fisheye)

Kalansilmälinssi on normaalikäytössä astetta erikoisempi, mutta mm. lumilauta- ja skeittivideoissa usein nähty efektilinssi. Se nappaa lähes koko kameran edessä olevan 180-asteisen toiminta-alueen pallomaiseksi, kalan näkökenttää vastaavaksi kuvaksi. Siitä nimi ”kalansilmälinssi”. Linssi toimii tehokeinona kun halutaan esimerkiksi korostaa vaikkapa tilaa tai napata koko edessä oleva näkymä yhdellä kertaa. Myös erittäin pienessä tilassa kalansilmälinssi pääsee oikeuksiin, kun kulmat eivät jää piiloon. Paljon käytettynä efekti menettää toki hohtonsa, minkä lisäksi kalansilmälinssin vääristymät reunaa kohti ovat huomattavia äärimmäisen kuvakulman vuoksi. 

Kalansilmälinssi
Kalansilmälinssi (kamera: Meizu M5 Note)

Linssi 3: Makrolinssi 10x

Kun kalansilmälinssistä ruuvaa itse kalansilmäosion pois, jäljelle jää 10x-makrolinssi. Makrolinssi on tarkoitettu erikoislähikuvien ottamiseen, joten sen käytännöllinen tarkennusetäisyys on vain 1-2 cm. Sillä voidaan ottaa hienoja lähikuvia tai suurennoksia pienistä esineistä, taikka pieniä yksityiskohtia isommista kokonaisuuksista. Makrolinssillä teet helposti puhelimestasi mikroskoopin.

Makrolinssi 10x
Makrolinssi 10x (kamera: Meizu M5 Note)
Makrolinssi 10x
Makrolinssi 10x (kamera: Meizu M5 Note)

Kuten testimme osoittaa, tällä yksinkertaisella ja pienellä linssipaketilla laajennat hetkessä kännykkäkuviesi monipuolisuutta erikoislähikuvista koko näkökentän kattaviin laajakuviin. Myös käyttäjäkokemukset ovat olleet positiivisia, alla muutama ote tuotesivuiltamme:

Harrastelijakuvailuun ihan mainio lisälaite. -Antti R., Turku

Jokaiselle linssille löytyy linssisuojus molempiin päihin ja paketissa tulee pieni kantopussi mukana. Käytän tuotetta jatkuvasti, pidän linssejä aina takkini taskussa. -RE1MA, Riihimäki

Toimiva tuote, jolla saa puhelimen kuviin uudenlaisia piirteitä. Ei myöskään hinnalla pilattu! -Elina K., Hämeenlinna

Tosiaan, kyseinen linssisetti on heinäkuun kuukauden tuote -promootiossa erikoisalennuksella, joten se ei ole todellakaan hinnalla pilattu. Toimi siis pian, ja tilaa omasi heti! Katso myös muita tuotteita kännykkäkuvaukseen.

-Tianyi