e-villen suunnittelutiimi tekee jatkuvasti yhteistyötä teknologiatiimin kanssa parantaakseen asiakkaidemme käyttäjäkokemusta, kun he vierailevat sivuillamme. Jotkut muutokset ovat isoja kertaremontteja, kuten kategoriavalikon toimintalogiikka tai sivuston ylälaidan valikot sekä navigointi, jotka vaikuttavat kerralla koko saitin ulkoasuun. Toiset muutokset ovat pienempiä, vaivihkaisempia, mutta niitäkin tapahtuu pikkuhiljaa ja jatkuvasti.

Et olisi välttämättä edes tullut kiinnittäneeksi huomiota päivityksiin

Tahdon esitellä tässä blogissa pari tuoreempaa päivitystä, jotka ovat vasta pienen mittakaavan testikäytössä. Ehkä ennen blogin lukemista et olisi välttämättä edes tullut kiinnittäneeksi huomiota niihin, sillä suurin osa vierailijoista ei todennäköisesti ole kiinnostunut ja siten huomaa juuri mitään eroja. Arvostamme kuitenkin hyvin paljon mielipidettäsi, joten voit kommentoida blogin perään, miellyttävätkö uudistuksemme, nyt kun olet tutustunut niihin.

Entistä joustavampia kategoriasivuja

Tavallinen e-villen kategoriasivu on melko askeettinen: Kategorian nimi, lyhyt vapaamuotoinen esittelyteksti ja sitten iso taulukko jossa kaikki kategorian tuotteet on listattu kuvineen. Vaikket olisikaan nähnyt erikoisempia kategoriasivuja vielä, olet saattanut törmätä e-villellä kuitenkin aika ajoin ilmaantuviin erikoiskampanjoihin, kuten Black Friday, tai viimeisimpänä kiinalainen uusivuosi. Ei ehkä uskoisi, mutta nämä teemakampanjat on itse asiassa rakennettu olemassaolevien kategoriasivujen päälle koodia vaivalla vääntelemällä, usein suomalaisten voimasanojen kera höystettynä.

Black Friday
Black Friday
Kiinalainen uusivuosi
Kiinalainen uusivuosi

Kustomoinnin suuren vaivan vuoksi kampanjakategoriat ovat olleet isoja, koko firman yhteisiä satsauksia markkinointipuolella, eivätkä tuotepäälliköt ole pystyneet esimerkiksi vaikuttamaan omien yksittäisten tuotekategorioidensa ulkoasuun millään tavalla – ennen kuin nyt.

Ensimmäiset kokeilut kustomoitujen kategorialistausten kanssa on juuri tehty, ja tuloksia vielä ihmetellään. Yksinkertaisimmillaan kustomointi on antanut tuotepäälliköille mahdollisuuden nostaa käsin valitsemiaan tuotteita erilliseksi listaukseksi. Monet ovatkin kilvan tehneet kaikenlaisia top-listauksia helpottamaan asiakkaiden valinnanvaikeutta.

Myös multimediaelementtien upotus kategoriasivulle on muuttunut helpommaksi. Videot, kuvat ja linkit on siroteltu tuotelistausten ja tekstimuotoisten esittelyjen sekaan sivun monotonista rakennetta rikkomaan ja sisältöä rikastuttamaan. Tietyille sivuille tuotepäälliköt ovat nostaneet suosituimpien brändien näkyvyyttä. Myös kategorialle on saatettu hakea premiumimpaa fiilistä upottamalla otsikkokuva osaksi sivuston designia. Alla näet neljä erityylistä toteutusta.

Älypuhelimet
Älypuhelimet
Fatbiket ja polkupyörät
Fatbiket ja polkupyörät
Pelituolit
Pelituolit
Autokamerat
Autokamerat

Huomaathan, että kaikilla kategoriasivuilla ei ole vielä käytössä kustomoituja asetteluja. Käymme kevään mittaan tuotepäälliköiden kanssa kategorioita läpi ja tuunaamme niitä prioriteettijärjestyksessä. Mikä on oma lempikategoriasi ja haluatko sille pikimmiten tuotepäällikön rakkautta? Anna palautetta blogin lopussa!

Helpota tuotteiden valintaa ominaisuusfilttereillä

Joissakin tuotekategorioissa, kuten älypuhelimissa, tarjonta ylipäänsä sekä erilaisten ominaisuuksien kirjo alkaa olla sen verran laaja, että ostajalle tulee paniikki valintatilanteen edessä. Rakensimme tuotteiden ominaisuuksiin perustuvan seulonnan, jonka tarkoituksena on vähentää vaihtoehtojen määrää, kun ostaja on määritellyt haluamansa ominaisuudet.

1/1
Älypuhelimet-seulonta
Älypuhelimet-seulonta

Tämäkin seulontatoiminto pitää luonnollisesti aktivoida kategoria- ja tuotekohtaisesti, sillä joudumme käsin rakentamaan tuotteiden ominaisuustietokantaa, mikä ei ole kovin nopeaa. Painotus tässä on kuitenkin niissä kategorioissa joissa on paljon samannäköisiä tuotteita, jotka eroavat kuitenkin ominaisuuksiltaan toisistaan.

Anna palautetta

Kehitämme sivustomme ulkoasua ja myös näitä kategorialistauksia jatkuvasti, joten se mitä näet nyt sivustolla voi olla jo erilainen mitä näissä kuvissa. Mitä pidit vaivihkaisista uudistuksistamme? Onko sinulla jokin toivekategoria, johon toivoisit parannusta joko selkeämpänä kategorialistauksena tai ominaisuuksia seulovana filtterinä, taikka jollain muulla tavalla? Anna palautetta kommentoimalla blogin perään!