Oma koti kullan kallis. Mikään ei romuta perusturvallisuuden tunnetta enempää kuin se, että kaikkein tärkeimpään, eli omaan kotiin tai mökille murtaudutaan. Pahimmillaan murtautuja vie kalliita ja rakkaita tavaroita mukanaan sekä jättää sotkun taakseen. Vaikka arvokkain omaisuus voidaan korvata usein rahalla, ei muistoja ja turvallisuudentunnetta palauta mikään.

Asuntomurtoja tehdään Suomessa usein. Toisinaan niitä tapahtuu aaltoina, jotka ylittävät uutiskynnyksen, mutta usein pienet murrot jäävät ilman suurempaa huomiota. Murtautuja ei vie vain rahaa tai arvoesineitä, vaan aiheuttaa myös pelkoa ja epävarmuutta. Ennaltaehkäisy onkin tärkein keino suojautua murroilta.

Kun kaikki tarvittava on tehty, jotta murtautuja ei olisi kiinnostunut asunnosta, jää jäljelle sen varmistaminen, että pahimman tapahtuessa kaikki on valmista. Toisin sanoen vakuutukset ja valvontakamerajärjestelmät voivat auttaa korvaamaan tuhoja ja turvaamaan taloudellisen puolen. Pelkästään jo valvontakameroiden olemassaolo estää omalta osaltaan myös vahvasti murtoja. Kameroista on joskus myös apua, jotta murtaja löydetään nopeasti ja omaisuus saadaan jopa palautettua.

Valvontakamerajärjestelmä on nykyaikaa ja niiden määrä on lisääntynyt hurjasti. Mitä useammalla ihmisellä on hälytysjärjestelmä, sitä useammin murtaja valitsee turvattoman talon kohteekseen. Nyt onkin aika harkita oman kodin suojauksen päivittämistä nykyaikaan valvontakamerajärjestelmän avulla.

Miksi valvontakamera kannattaa hankkia?

Valvontakamera tai valvontakamerajärjestelmä kannattaa hankkia yksikertaisesti siitä syystä, että murtaja ensinnäkin valitsisi jonkin toisen kohteen ja toiseksi jäisi kiinni, mikäli yrittää sisään sinun taloosi. Valvontakamerasta on myös muuta hyötyä, sillä siitä voi olla apua vaikkapa ilkivaltatapauksissa sekä kummallisten hiippareiden paikallistamisessa. Sisävalvontakameralla voi myös esimerkiksi seurata lemmikkiä työpäivän aikana. Myös tulipalon voi havaita kameroista vaikka olisi poissa kotoa ja onpa kameroista ollut hyötyä jopa myös katoamistapausten ratkaisemisessa.

Kuten jo edellä mainitsimme, valvontakamera ei poista rikollisuutta tai murron mahdollisuutta. Sinun tuleekin seurata muutamia ohjenuoria ja varmistautua näin siitä, ettei kotisi ole liian houkutteleva kohde murtovarkaille. Varmista aina, että kaikki ovet ja ikkunat on lukittu kun poistut kotoa tai menet esimerkiksi nukkumaan. Mikäli asut ensimmäisessä kerroksessa, pidä huolta etteivät arvoesineet loju kovin näkyvällä paikalla.

Hanki hyvä ulkovalaistus ja pidä huoli siitä, että murtovarkaat eivät saa touhuta ikkunasi alla kaikessa rauhassa. Mikäli lähdet lomalle, ilmoita siitä tutulle naapurille ja järjestä myös postilaatikon tyhjennys. Jätä koti asutun näköiseksi, äläkä ilmoita sosiaalisessa mediassa koko maailmalle, että talosi on tyhjillään.

Säilytä työkalut varastossa ja lukitse pyörät kotipihassakin. Noudata yleistä varovaisuutta, äläkä esimerkiksi päästä tuntemattomia ihmisiä rappukäytävään.

Kun tiedät, että edellä mainitut asiat ovat kunnossa, on aika hankkia kamerajärjestelmä, joka auttaa silloin, kun ennaltaehkäisy on epäonnistunut ja murtovarkaat tai jokin onnettomuus tulee kaikesta huolimatta.

Valvontakamera tulee asettaa ja asentaa oikein

Valvontakamera tai valvontakamerajärjestelmä kannattaa hankkia omista lähtökohdista lähtien. Toisin sanoen mieti hetki ensin missä ja miten asut. Asutko asunnossa vai omakotitalossa? Mistä mahdolliset murtovarkaat todennäköisimmin pääsevät sisään ja millaisia muita ominaisuuksia järjestelmältä toivot. Halutessasi voit lisätä järjestelmään vaikkapa lämpötilan seurannan tai muita älykkäitä etäominaisuuksia, mutta koska kaikki lisäominaisuudet maksavat ekstraa, tulee kamera hankkia aina lähtökohtaisesti oman budjetin mukaan.

Kameroita saa nykyään edullisesti netistä ja kamerajärjestelmä on parhaimmillaan niin yksinkertainen, että se vaatii vain sähkövirran ja on toimintakuntoinen.

Huomioi myös se, että valvontakamera tulee asettaa ja asentaa oikein. Toisin sanoen kameralla ei saa kuvata mitä vain, vaan ainoastaan omaa pihaa tai kotia. Tällöinkin kameravalvonnasta tulee ilmoittaa kyltillä tai tarralla. Naapurin pihaa tai yleistä tietä ei saa kuvata.

Asennus tulee tehdä ohjeita noudattaen, jotta kamera toimisi parhaalla mahdollisella tavalla silloin, kun sen ottamaa kuvaa todella tarvitaan. Valitse helppokäyttöinen kamerapaketti tai pyydä asentajaa tekemään asennus, mikäli et viitsi perehtyä asiaan sen kummemmin. Kerromme käyttäjäystävällisistä kameraseteistä vielä myöhemmin tässä postauksessa.

Käytännössä valvontakamerajärjestelmän asentaminen vaatii kuitenkin vain kodin tarpeisiin sopivan sisä- tai ulkokameran – tai kameroita, sopivat työkalut ja hieman aikaa. Kamera tulee kiinnittää tukevasti esimerkiksi seinään tai kattoon ja se tulee yhdistää mallista riippuen nettiin. Kameran käyttöönoton jälkeen sen asetuksia voi säätää usein esimerkiksi puhelimen sovelluksella tai tietokoneella.

Mutta kannattaako kotia kuvata sisältä vai ulkoa? Lue vinkit päätöksentekoon seuraavasta kappaleesta!

Ulkokamera vai sisäkamera?

Kuten jo edellä vihjasimmekin, kameroita saa sekä ulko- että sisäkäyttöön. Valinnassa tärkeää on jälleen kerran tiedostaa se, mitä kameran haluaa kuvaavan ja millaiseen paikkaan se on järkevintä asentaa.

Kerrostaloasunnossa loogisin paikka kameralle on asunnon sisällä kuvaamassa ovea tai ikkunoita. Tämä johtuu siitä, että rappukäytävästä kamera voi kadota ja toisaalta rapussa ei edes saa kuvata, sillä kuvattavia kohteita on rajoitettu lakipykälillä.

Sisäkamerassa on se hyvä puoli, että sen ei tarvitse olla vedenkestävä, joten valikoimaa on hyvin. Kamera mahdollistaa myös muun valvonnan, eli esimerkiksi eläinten valvonnan silloin, kun ihmiset ovat poissa. Myös mahdollisesti hellalle jääneen kattilan tilanteen voi tarkistaa näppärästi kamerasta, eikä koko saattueen tarvitse kääntyä takaisin kotiin. Sisäkameraa voi pitää pöydällä, eikä reikiä asennusta varten näin tarvitse välttämättä tehdä.

Ulkokamera puolestaan sopii piha-alueen valvontaan, sekä etenkin omakotitaloissa tai mökeissä käytettäväksi. Hyvän pakkasenkeston ja vedenkeston omaava laite kuvaa tarvittaessa vaikkapa epäilyttävän auton rekisterinumeron. Myös yökuvaaminen hiippareiden varalta onnistuu helposti ulkokameran avulla.

Valvontakameroita on saatavilla joka makuun

Valvontakameroiden yleistymisen myötä myös markkinoilla olevien tuotteiden ja brändien määrä on kasvanut nopeasti. Kameroita onkin saatavilla jokaiseen makuun aina yksinkertaisista ja helppokäyttöisistä kamerapaketeista aina ”hifimpiin” setteihin.

Valvontakamerajärjestelmän ostossa kannattaa miettiä omaa tarvetta ja sitä, millaisella budjetilla kotiaan haluaa suojata. Kallein kamera ei tarkoita parasta tuotetta tai turvallisinta kotia, mutta lisäominaisuudet auttavat esimerkiksi poliisia tilanteessa, jossa kamerakuvaa pitää katsella jälkikäteen. Valvontakameroihin ei kannata kuitenkaan sijoittaa koko omaisuutta, sillä ennakoinnilla ja omalla toiminnalla on suurin rooli murtojen ennaltaehkäisyssä, eikä kamerakuva lohduta tilanteessa, jossa rakkaat muistot on jo viety.

4 x Langaton FullHD kamera ja verkkotallennin on helppokäyttöinen ja heti valmis kamerapaketti, joka vaatii vain virtojen kytkemisen ja langattoman verkkoyhteyden. Kameraan voi asettaa ajastetun nauhoituksen tai liiketunnistimen ja kuvaa voi seurata monipuolisesti eri päätelaitteilta.

Vstarcam 4G-ulkovalvontakamera FullHD+ CG52  ja Vstarcam PT 2K 4G ulkovalvontakamera CG65 ovat niin ikään helppokäyttöisiä kameroita, joissa on pimeänäköominaisuus ja jotka toimivat etäyhteyden avulla. CG52 toimii erillisen SIM-kortin avulla ja CG65 mahdollistaa verkkokaapeliliitännän tai SIM-kortin käytön.

Kameran valinnassa kannattaakin huomioida se, onko lähistöllä verkkokaapelia, langatonta yhteyttä vai tulisiko kameraan saada SIM-kortti. Muita huomioitavia asioita valinnan avuksi ovat se, tuleeko kameralla olla pimeänäköä ja missä tilanteissa se lähettää ilmoituksen, sekä se, kuinka kamera tallettaa dataa.

Kurkkaa valikoimamme kaikki loistavat valvontakamerat täältä!