Veneen potkurin valinta tulee ajankohtaiseksi jossain vaiheessa jokaiselle veneenomistajalle. Oikean propellin valitseminen veneeseen on yllättävän helppoa, vaikka potkurin hankkimisessa täytyykin ottaa huomioon monta asiaa. Tässä niistä ainakin muutama.

Potkurin mitat – Halkaisija ja nousu

Veneen potkurin mitat ilmoitetaan tuumina; halkaisija x nousu. Esimerkiksi 9 x 8 -kokoinen propelli on halkaisijaltaan yhdeksän tuumaa ja potkurin nousu on kahdeksan tuumaa.

Potkurin halkaisija on sen ympyrän halkaisija, joka syntyy, kun propelli pyörähtää akselinsa ympäri. Halkaisija vaikuttaa potkurin työntövoimaan. Suuri propelli työntää vettä suuremmalta alalta, sillä potkurin lapojen pinta-ala on laajempi. Pienemmän halkaisijan omaava potkuri taas työntää vettä pienemmällä alalla. Myös potkurin lapojen lukumäärä vaikuttaa työntövoimaan, mutta siitä lisää tuonnempana.

Potkurin nousu on se matka, jonka potkuri on kulkenut eteenpäin pyörähdettyään yhden kierroksen. Esimerkiksi 9 x 8 -kokoinen propelli olisi kulkenut siis eteenpäin kahdeksan tuumaa pyörähdettyään yhden kierroksen. Potkurin nousu on todella tärkeä ominaisuus, sillä se toimii tavallaan veneen vaihteistona. Oikean nousun valinta ei ole aina helppoa, sillä sen arvioiminen etukäteen on haastavaa. Parhain ratkaisu onkin kokeilla erilaisia potkureita.

Potkurin koon vaikutus moottorin kierroslukuun

Potkuri on silloin sopivan kokoinen, kun moottorin kierrosluku on täydellä kaasulla moottorivalmistajan suosittelemalla alueella. Tämä tieto löytyy yleensä moottorin käyttöohjekirjasta. Yksi tuuma potkurin nousussa vähentää moottorin kierroksia noin 300:lla kierroksella minuutissa. Kahdeksan tuuman nousulla oleva potkuri vähentäisi moottorin huippukierroksia siis 2400 kierroksella minuutissa. Myös potkurin halkaisija vaikuttaa moottorin huippukierroksiin, mutta ei yhtä ratkaisevasti kuin potkurin nousu.

Vakiopotkuri

Potkurin oston yhteydessä moottorin mukana toimitetaan yleensä vakiopotkuri, joka sopii mahdollisimman moneen moottorimalliin. Vakiopotkuri ei siis välttämättä ole paras mahdollinen vaihtoehto veneen moottoriin. Potkureita kannattaakin olla useampi, jotta varastosta löytyy aina oikea potkuri sopivilla ominaisuuksilla.

Potkurin lapojen lukumäärä ja paksuus

Lapojen lukumäärä vaikuttaa potkurin tehokkuuteen. Mitä vähemmän potkurissa on lapoja, sitä nopeampi potkuri on. Mielenkiintoista, eikö vain? Jokaiseen lapaan kohdistuu vedessä vastusta, jolloin neljälapaisessa potkurissa on suurempi vastus, kuin esimerkiksi kolmelapaisessa. Teoriassa yksilapainen potkuri olisi siis tehokkain mahdollinen pienen vastuksensa ansiosta, mutta se olisi liian epävakaa.

Lapojen määrän kasvaessa nopeus siis vähenee, mutta työntövoima lisääntyy. Tämän vuoksi kolmelapainen potkuri on optimaalinen ratkaisu moneen veneeseen. Kolme lapaa tuottaa juuri sopivasti työntövoimaa, mutta vastusta ei kuitenkaan synny liikaa.

Lapojen paksuus tuo myös oman osansa potkurin ominaisuuksiin. Paksu lapa luo enemmän vastusta kuin ohut. Potkurin lapa ei voi kuitenkaan olla liian ohut, sillä ohut lapa ei kestäisi potkuriin kohdistuvaa rasitusta. Materiaalilla on myös väliä. Alumiini on hyvin suosittu metalli potkurien valmistuksessa, koska se on kevyttä ja kestävää.

Joskus potkurit saattavat vaurioitua käytössä. Vääntynyt tai kolhiintunut potkuri huonontaa moottorin suorituskykyä ja ohjattavuutta sekä lisää polttoaineenkulutusta. Siksi on hyvä pitää huoli, että potkuri on kunnoltaan erinomainen.

Moottorimalli

Potkurit jaotellaan yleensä teholuokan mukaan kertoen, kuinka tehokkaille moottoreille potkuri sopii. Potkuriakselin hampaiden lukumäärä kannattaa myös ottaa huomioon, sillä potkurissa täytyy olla juuri sopiva keskiö moottorin akselille. Erilaisia potkureita on helppo löytää suurimmille moottorivalmistajille. Nyt puhutaan maailmanluokan brändeistä kuten Yamaha, Honda ja Mercury. Mallinumero ja valmistajan suositukset auttavat myös oikean potkurin valinnassa.

Katso veneeseesi sopiva propelli veneesi moottoriin e-villen laajasta valikoimasta!

Lähteet:

https://venetieto.fi/2008/01/18/potkuri/

Hyvää veneilykesää,

Toivottaen e-villen väki