Varsinkin ensimmäisellä kerralla projektorin ostaminen voi olla yllättävänkin haastavaa ja hämmentävää. Projektoreihin liittyy paljon termejä ja asioita, jotka poikkeavat enemmän tai vähemmän televisioista. Lisäksi projektorista on monesti hyvin vaikea tietää pelkästään tuotetietoja lukemalla mikä niistä on lopulta omaan tarkoitukseen sopivin. Tässä kirjoituksessa päätinkin hieman avustaa projektorin hankintaa suunnittelevia vertailemalla e-villen kolmea uutuusprojektoria; Akey 5 FullHD LED-, Wandbo S5- sekä Lejiada GP90 LED -projektoria ja kertomalla tärkeimmistä projektorimaailmaan liittyvistä termeistä kuten ANSI-lumen, natiiviresoluutio ja heittosuhde.

Resoluutio ja valoteho

Sisääntuloresoluutio ja natiiviresoluutio ovat ehkä yleisimmät hämmennyksen aiheuttajat projektorin ostajalle. Monet kaupat markkinoivat edullisia 4K-projektoreja ja perustavat markkinointinsa juurikin sisääntuloresoluutioon. Tällä kuitenkin tarkoitetaan suurinta mahdollista resoluutiota, jolla projektori voi vastaanottaa sisältöä ja markkinointi on varsin harhaanjohtavaa. Todellisuudessa resoluutio, joka sinua ostajana eniten kiinnostaa ja jolla kuvaa oikeasti katselet on projektorin natiiviresoluutio.

Toinen yleinen tapa hämmentää asiakkaita ja saada projektori näyttämään paremmalta markkinoinnissa on ilmoittaa projektorin kirkkaus tavallisina lumeneina, joka on usein mitattu laboratoriossa suoraan pelkästä lampusta sen korkeimman kirkkauspiikin aikana. Tämä luonnollisestikaan ei ole lainkaan linjassa todellisuuden kanssa, kun aletaan puhua projektorin kirkkauksista.

Ostajana kannattaa aina kun mahdollista kiinnittää huomiota ANSI-lumen arvoon, sillä ANSI-lumenin mittaustapa on tarkkaan standardoitu ja kyseinen arvo on myös tästä johtuen vertailukelpoinen projektoreiden välillä. ANSI-lumen on usein huomattavasti lumenarvoa pienempi ja vastaa paremmin projektorin todellista valotehoa. Esimerkiksi 400 ANSI-lumenprojektori voi olla todellisuudessa yhtä kirkas tai kirkkaampi kuin jollakin teoreettisella 2500-lumenkirkkaudella markkinoitu projektori.

Heittosuhde ja projektorin asennusetäisyys

Toisinaan valmistajat havainnollistavat heittosuhdetta helpommin tulkittavin kuvin. Kuvassa AKEY 5.

Heittosuhde ilmoitetaan projektoreiden tuotetiedoissa usein muodossa 1.15:1. Heittosuhde on asennuksen kannalta erittäin tärkeä luku, sillä siitä voidaan suoraan laskea kuinka kauas projektori tulee asentaa tietyn kokoisen kuvan saamiseksi tai kuinka suuren kuvan projektori tuottaa tietyltä etäisyydeltä. 1.15:1 yksinkertaisesti tarkoittaa, että 1 metrin levyisen kuvan saamiseksi projektorin tulee olla 1.15 metrin etäisyydellä kuvasta. Huomaa, että heittosuhde on aina kuvan leveys suhteessa etäisyytee, eikä se päde kuvan korkeuteen vaan korkeuden voi laskea kuvasuhteesta leveyden avulla.

Laskukaava on yksinkertainen ja käytän nyt esimerkkinä Lejiada GP90 projektoria. GP90 projektorin tuotetiedoissa ilmoitetaan heittosuhteeksi 1.45:1.

Esimerkki 1:

Minulla on 100″ valkokangas ja haluaisin tietää kuinka kauas GP90 projektori tulee asentaa, jotta saan täytettyä kankaan. Mittaamalla, Googlaamalla tai laskemalla selviää, että 100″ kokoinen ja kuvasuhteeltaan 16:9 oleva kuva on noin 2.13 metriä leveä. Laskukaava on siis projektorin heittosuhteessa ilmoitettu etäisyys metrin levyiselle kuvalle (1.45m) kerrottuna haluamallani kuvan leveydellä (2.13m):

1.45 x 2.13 = 3.09 eli GP90 projektori tulee asentaa 3.09 metrin etäisyydelle 100″ valkokankaan täyttämiseksi.

Esimerkki 2:

Heittosuhteen avulla voin myös laskea, kuinka suuren kuvan saan tietyltä etäisyydeltä. Haluaisin nyt asentaa GP90 projektorin 2 metrin päähän valkokankaasta ja tietää kuinka suuren kuvan saan tältä etäisyydeltä. Laskukaava on asennusetäisyys (2m) jaettuna projektorin heittosuhteessa ilmoitettu etäisyys metrin levyiselle kuvalle (1.45m):

2 / 1.45 = 1.38 eli 2 metrin etäisyydelle asennettuna GP90 projektori tuottaa 1.38 metriä leveän kuvan.

Testin projektorit:

Akey 5 FullHD LED-projektori

  • Projektiotekniikka: LCD
  • Natiiviresoluutio: 1920×1080 (FullHD)
  • Kirkkaus: 350 ANSI-lumenia
  • Lampun tyyppi: LED
  • Lampun elinikä: 30 000 tuntia
  • Sisäänrakennettu 5W kaiutin
  • Manuaalinen Keystone
  • Tarkemmat tiedot näet tuotesivulta.
Wanbo S5 kannettava projektori

  • Projektiotekniikka: DLP
  • Natiiviresoluutio: 1280×800 (WXGA)
  • Kirkkaus: 200 ANSI-lumenia
  • Lampun tyyppi: LED
  • Lampun elinikä: 30 000 tuntia
  • Sisäänrakennettu 20W kaiutin
  • Sisäänrakennettu 10400mAh akku
  • Automaattinen Keystone
  • Tarkemmat tiedot näet tuotesivulta.
Lejiada GP90 HD LED-projektori

  • Projektiotekniikka: LCD
  • Natiiviresoluutio: 1280×800 (WXGA)
  • Kirkkaus: 3200 lumenia (Huom ei ANSI)
  • Lampun tyyppi: LED
  • Lampun elinikä: 30 000 tuntia
  • Sisäänrakennettu 3W kaiutin
  • Manuaalinen Keystone
  • Tarkemmat tiedot näet tuotesivulta.

Kaukosäätimet

Kaukosäätimet: Wanbo (vasemmalla), AKEY (keskellä) ja Lejiada (oikealla)

Kaukosäätimet projektoreissa ovat lähes identtiset, eikä niistä löydy mainittavia eroja. Kaikissa on kaukosäädin on pienikokoinen ja modernin oloinen. Yhdessäkään ei ole mainittavia erikoisuuksia ja kaikki toimivat infrapunatekniikalla.

Liitännät

Liitäntöjen osalta testin parhaiten varusteltu on Lejiada GP90. Kyseisessä projektorissa on 2 HDMI-porttia, 2 USB-porttia, VGA-portti ja 3.5mm audio- sekä RCA-portit. AKEY 5 ei jää myöskään kauas, sillä siinä muutoin täysin samat portit, mutta HDMI-portteja on vain yksi. Luen kuitenkin yhdenkin ylimääräisen HDMI-portin varsin suureksi eduksi, sillä monet haluavat yhdistää projektoriin useampia HDMI-laitteita, kuten vaikkapa kotiteatterin ja pelikonsolin samanaikaisesti ja säästää valtavasti vaivaa ja raha jos tähän ei tarvita ylimäräisiä jakopalikoita.

 Lejiada GP90 -projektori
Lejiada GP90 -projektori
AKEY 5 -projekori
AKEY 5 -projekori
Wanbo S5 -projektori
Wanbo S5 -projektori

Luonnollisesti pienikokoisin Wanbo S5 on kaikkein rajoittunein ja siitä löytyy vain yksi HDMI- ja yksi USB-portti, sekä 3.5mm audioliitäntä. Muista poiketen laitteessa on kuitenkin myös MicroSD-muistikorttipaikka ja mainittavan arvoista on myös Bluetooth 5.0 -tuki.

Väritoisto vs. kirkkaus

Monesti erityisesti budjettiprojektoreissa, joita myös tämän testin projektorit pitkälti edustavat on yksi ominaisuus on ylitse muiden – Projektorit sopivat hyvin tarkasti juuri niille suunniteltuun käyttötarkoitukseen ja muita ominaisuuksia on karsittu hinnan kurissapitämiseksi. Projektori voidaan optimoida lampun ja värikelan osalta joko kirkkauteen, väritoistoon, tai johonkin niiden väliltä. Vertasin kaikkien projektorien kuvaa keskenään samalla testikuvalla, joten käydäämpä hieman tuloksia läpi:

Alkuperäinen testikuva (Suurenna klikkaamalla):

Seuraavat samplekuvat on kropattu projektorin heittämästä kuvasta oikeasta alareunasta. Huomaa, että käytetty kamera luonnollisesti vaikuttaa kuviin, ja siksi ne näyttävät pimeämmiltä ja värit ovat todellisuutta hieman heikommat. Testitila ei myöskään ole täysin pimeä, vaan sinne päästettiin tarkoituksella himan päivänvaloa heikommin pimentävien verhojen läpi, sillä harva meistä oikeasti kotona istuu säkkipimeässä olohuoneessa. Älä siis vertaa kuvia liikaa näytölläsi alkuperäiseen kuvaan, vaan vertaile niitä keskenään. Vaikka ne eroavat hieman todellisuudesta, kuvista kuitenkin saa hyvin käsityksen projektoreiden välisistä eroista.

Lejiada GP90

AKEY 5

Wanbo S5

Kirkkaus

Lejiada GP90 tuotti testin kirkkaimman kuvan ja AKEY 5 tuli hyvänä kakkosena. Valmistaja ilmoittaa GP90 -projektorille 3200lumenin valotehon kun taas AKEY ilmoittaa omalleen 350ANSI-lumenin tehon. Tässä korostuu erinomaisesti aiemmin mainittu ero ANSI-lumenien ja muiden höpöhöpö lumenien välillä. GP90 on kirkkaampi, mutta ei missään tapauksessa lähes 10 x kirkkaampi ja arvioisinkin silmämääräisesti sen olevan jossakin 380-420 ANSI-lumenin maastossa. Pienikokoinen Wanbo S5 taas oli selkeästi testin himmein, joka myös paperilla ilmotietusta 200ANSI-lumenista varsin helposti selviää.

Väritoisto

DLP-projektoreissa on perinteisesti LCD-projektoreita parempi väritoisto ja niin on myös tälläkertaa. Kuten kuvista näkyy kirkkaudessa siipeensä saanut Wanbo S5 pieksee väritoiston osalta isommat kilpailijansa totaalisesti. Lejiada GP90 on selkeästi optimoitu kirkkauteen ja kuvasta tulee tästä johtuen muita vaaleampi ja haaleat värit muuttuvat helposti valkoisiksi (katso alareunan vaaleanpunainen pallo).

AKEY tekee parempaa työtä ääripäiden osalta, eli vaaleat värit ja mustat alueet toistuvat paremmin. AKEY kuitekin on LCD-projektori ja näinollen siinäkin on havaittavissa LCD-projektoreille tyypillistä pientä sinertävyyttä, joka saa muutoin värit hieman todellista tummemmiksi. DLP-tekniikkaa hyödyntävässä ja vähemmän intensiivisen lampun omaavassa Wanbo -projektorissa näitä ilmiöitä ei ole ja väritoisto on aivan omaa luokkaansa.

Käyttötarkoitus

Koska kaikilla projektoreilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa nousee niiden käyttötarkoitus varsin merkittäväksi perusteeksi valintaa tehtäessä. Lejiada GP90 -projektorin kirkas lamppu tekee siitä mainion valinnan olohuoneeseen varsinkin urheilun ystäville. Niin jalkapallo, jääkiekko kuin formulatkin näyttävät mainiolta tällä projektorilla ja kuva on siedettävä vaikka huoneeseen valuisikin vähän valoa.

Elokuvien ystäville taas olohuoneeseen ehdoton valinta on AKEY 5 -projektori. Sen väritoisto sopii paremmin elokuville ja testatuista laitteista korkein FullHD-natiiviresoluutio tuo massiiviseen kuvaan lisää tarkkuutta. Projektori kuitenkin vaatii hyvät pimennysverhot katselukokemuksen maksimoimiseksi. Matkalle mukaan kumpikin AKEY ja Lejiada ovat varsin kömpelöitä ja tässä kohtaa Wanbo astuu valokeilaan.

Wanbo S5 -projektorissa on nahkainen kantokahva ja sen sisällä on suuri 10400mAh akku, joten se on erittäin helppo ottaa mukaan ja käyttää missä tahansa. Helppous ja vaivattomuus on tässä  projektorissa kaikki kaikessa, joten siinä on myös elektroninen tarkennus kaukosäätimestä ja automaattinen keystone, joka korjaa itsestään kuvan oikeaan kulmaan suhteessa valkokankaaseen tai seinään. Lisäksi pienestä koostaan huolimatta laitteessa on testijoukon parhaat kaiuttimet ja bonuksena DLP-tekniikan ansiosta varsin hyvä väritoisto verrattuna LCD-projektoreihin. Mikäli projektoria ei kuitenkaan tarvitse liikuttaa ja asennus on pysyvä esimerkiksi olohuoneessa loppuu tästä veijarista herkästi valoteho kesken ja monet ominaisuudet joista maksat ekstraa kuten akku ja paremmat kaiuttimet menevät täysin tai osittain hukkaan.

Yhteenveto

Kaikki projektorit sopivat eri tarkoituksiin, eikä siksi välttämättä ole mielekästä valikoida yksittäistä ”parasta” laitetta. Urheilunystäville Lejiada GP90 on oiva vaihtoehto sen korkean kirkkauden ansiosta. Lejiada sopii myös muita paremmin tiloihin, joihin vuotaa enemmän valoa. Elokuvaprojektoriksi taas parhaiten sopii Akey 5 korkeamman resoluution ja paremman väritoiston ansiosta. Wanbo S5 taas loistaa kuljetettavuudellaan. Automaattinen keystone, elektroninen tarkennus ja suuri akku tekee siitä mahtavan laitteen kaikille, jotka eivät halua asentaa projektoria kiinteästi kotiteatteriinsa tai haluavat kuljettaa sitä paljon mukanaan.

Tsekkaa myös e-villen valkokankaat ja muista napata sopiva projektorin kaveriksi!