Bluetooth-kuulokkeet ovat yleistyneet viime vuosien aikana ja langattomuutensa ansiosta ne ovat kätevät esimerkiksi lenkkeillessä tai salilla tai auton handsfree -käytössä, jossa johdot ovat aina vain tiellä.

Lisäsin alkukuusta valikoimaan Dacom Armor Bluetooth 4.1 -kuulokkeet, jotka olin saanut noin viikkoa aikaisemmin testiin. En ole kuulokespesialisti tai ammattilainen ja äänentoiston tarkka analysointi ei ole omia heiniäni, mutta minulla on kuitenkin kokemusta Bluetooth-kuulokkeista: Kotoa löytyy e-villen vanhemmat Bluedio CI3:t sekä noin 90€ Plantronics Backbeat Fit -kuulokkeet. Ajattelin siis kirjoittaa blogikirjoituksen uutuuskuulokkeista ja verrata kahden hintaluokan kuulokkeita toisiinsa.

Vertailukohdiksi valitsin ominaisuudet, istuvuuden, äänen laadun sekä handsfree-käytön. Jos et malta lukea koko kirjoitusta ja haluat nopeasti lukea yhteenvedon vertailusta, niin klikkaa tästä.

En ole kuulokespesialisti tai ammattilainen ja
äänentoiston tarkka analysointi ei ole omia
heiniäni

Plantronics vs Dacom Armor
Vasemmalla Plantronics Backbeat Fit 89€ Oikealla Dacom Armor 24,95€

Paperilla Backbeat Fit häviää

Dacom Armor Plantronics Backbeat fit
Bluetooth -versio  v. 4.1 v. 3.0
Luvattu kantama  10m 10m
Vedenkestävyys  IPX5 Roiskesuojattu
Paino  35g 23g
Akkukesto: 
Musiikin kuuntelu  8h 8h
Puheaika  8h 6h
Lataus  Micro-USB Micro-USB

Mikäli tuijottaa pelkkiä speksejä, niin Dacom Armor vie monella osa-alueella: Bluetooth versio Plantronicsin kuulokkeissa on 3.0 siinä missä Dacom Armorin BT -versio on 4.1. Tämä tarkoittaa hieman parempaa välitysnopeutta, virrankulutusta ja yhdistämisnopeutta. Käytännön eroa kuitenkaan en omissa testeissäni tässä huomannut.

Plantronics napit esillä
Plantronicsin näppäimet on merkitty selkeästi, mutta reunassa oleva olemattoman pieni hipaisukytkin aiheuttaa harmaita hiuksia.

Suojauksen puolesta Dacom lupaa kuulokkeille IPX5-suojauksen, joka tarkoittaa, että laite kestää juoksevaa vettä. Plantronicsin kuulokkeet on myös suojattu kosteudelta, mutta IP-luokitusta Plantronics ei ole näille antanut ja heidän sanojensa mukaan kuulokkeet kestävät ”urheilujuoman läikkymisen”.

Akkukestonsa puolesta kummatkin lupaavat
kestoksi noin 8 tuntia musiikin kuuntelua

Plantronicsin sivulla sijaitsevat päänapit ovat selkeästi esillä, mutta näiden kyljessä olevat pienet napit ovat vaikeita painaa. Jouduin Googlettamaan sekä nappien merkityksen, että paritusohjeet käyttöönotettaessa. Dacom Armor parittui itsellä ilman ongelmia ja nappeja on vain kolme. Miinusta tulee tosin siitä, että laitteen kertoessa käynnistymisestä, akun vähyydestä tai parituksen onnistumisesta, se tekee sen kiinaksi. Akkukestonsa puolesta kummatkin lupaavat kestoksi noin 8 tuntia musiikin kuuntelua, mutta Plantronicsien kanssa tämä tuntui hieman jäävän luvatusta.

Dacomvolume
Dacom Armorin napit on merkitty selkeästi ja näitä on onneksi vain kolme kappaletta

ARVOSANA OMINAISUUKSISTA:

Dacom Armor: 8.5
Plantronics Backbeat Fit: 8

Hyvin istuvat kuulokkeet

Sali- ja urheilukäyttöön tarkoitetuissa kuulokkeissa käyttömukavuus on äärimmäisen tärkeää. Eri kokoisten vaihtopäiden ansiosta, itse korvanappien istuvuus on taattua. Kummankaan kuulokkeen kohdalla nappeja ei työnnetä kovin syvälle korvakäytävään, vaan korvan yli kaartuva sanka huolehtii paikallaanpysymisestä. Juostessa Armor jää Plantronicsin varjoon, mutta pysyy paikallaan liikkeestä huolimatta sangan ansiosta.

korvan yli kaartuva sanka huolehtii
paikallaanpysymisestä

Juurikin sanka on kenties Armorin heikoin lenkki (pun intended): Jäykkä sanka palautuu muotoonsa, jolloin kuulokkeet vievät todella vähän tilaa, mutta Plantronicsin johto on joustavuutensa ansiosta miellyttävämpi päässä. Dacomin pidempi akkukesto selittyy myös osin huomattavasti suuremmilla ”koteloilla”, jotka kätkevät akun ja elektroniikan taakseen. Plantronicsin kuulokkeet ovat todella siron tyylikkäät ja lähes huomaamattomat päässä.

ARVOSANA ISTUVUUDESTA:

Dacom Armor: 7.5
Plantronics Backbeat Fit: 9.0

(Äänen)laatu maksaa?

Joku Hifi-ihminen nyt vetääkin varmasti
herneitä sieraimiin ainakin yhden
pakastepussillisen verran

Mainitsinkin jo alkukappaleessa, että en ole äänentoiston ammattilainen ja joku Hifi-ihminen nyt vetääkin varmasti herneitä sieraimiin ainakin yhden pakastepussillisen verran tämän osion vuoksi. Äänenlaadun ”mittaamiseen” käytin omia korviani ja testikappaleita, jotka olivat tässä tapauksessa:

Intronaut – Killing Birds With Stones
Gustavo Santaolalla – The Last of Us
Prodigy – Voodoo People (Pendulum Mix)
Opeth – Burden
John Williams – Schindler’s list theme

En kuuntele itse kovin bassovoittoisia kappaleita, joten itselle tärkeintä on, että äänet toistuvat puhtaina. Henkilökohtaisesti pidän enemmän Dacom Armorin selkeästi toistuvista diskanteista ja yleisesti puhtaasta äänestä, mutta bassoa haluaville Plantronicsit ovat parempi vaihtoehto. Itseä häiritsi hieman Backbeat Fit -kuulokkeiden tuhnuinen keskialue, mutta esim. Voodoo People tuntui paljon menevämmältä biisiltä paremman bassotoiston myötä.

ARVOSANA ÄÄNENLAADUSTA:

Dacom Armor: 8.0
Plantronics Backbeat Fit: 8.5

Kuulokkeet vierekkäin

Taustamelusuodatusta ei saa halvalla tai kalliilla

Viimeisenä halusin käsitellä Handsfree-käyttöä, sillä musiikin kuuntelun lisäksi tämä on itselle tärkeä käyttökohde kuulokkeille. Dacom armor saa hieman miinusta selkeiden vastaa / hylkää puhelu -nappien puutteesta. Enemmän pakkasta tulee kuitenkin taustamelun suodatuksesta. 7 miljoonan asukkaan Hongkongissa kadulla ei ole koskaan hiljaista ja Dacom Armor poimii kovan taustamelun tai kovaa puhaltavan tuulen mikrofonin välityksellä vastapuolen korvaan tehden puhelusta kiusallisen vastapuolelle.

Äänenlaatu kumpaankin suuntaan on erittäin hyvä,
jopa parempi kuin langallisten kuulokkeiden.

Plantronics Backbeat Fitissä on selkeät napit puhelun vastaanottamiseksi tai hylkäämiseksi, mutta Plantronics kärsii yhtälailla tuulesta ja taustamelusta, mutta ei kenties aivan yhtä pahasti kuin Dacom Armor.

ARVOSANA HANDSFREE-KÄYTÖSTÄ:

Dacom Armor: 7.0
Plantronics Backbeat Fit: 8.0

Lisäpisteen hinta 26 euroa

Yhteispisteet tästä erittäin tieteellisestä ja tarkkaan mitatusta vertailusta kertovat sen, mitä moni varmasti olettikin: Plantronics Backbeat Fit-kuulokkeet ovat paremmat kuulokkeet kuin Dacom Armorit, mutta näin kuuluukin olla. Tarkistin kirjoittaessani tätä blogia, että Plantronicsin kuulokkeet maksavat Suomessa 89€, eli lähes nelinkertaisesti halvempiin kuulokkeisiin verrattuna.

Dacom Armor vie Plantronicsin akkukestossa ja käytön helppoudessa. Äänenlaadullisesti kuulokkeet ovat yllättävänkin tasaväkisiä musiikin kuuntelussa, eikä selkeää voittajaa synny. Suurin ero kahden sporttikuulokkeen välillä Plantronicsin eduksi tulee esiin ergonomiassa ja hieman paremmassa melusuodatuksessa. Backbeat Fitit eivät ole täydelliset kuulokkeet, mutta ne ovat siron kevyet päässä.

Henkilökohtaisesti olen kuitenkin sitä mieltä, että hinta-laatusuhteeltaan Dacom Armor on ylivoimainen voittaja. Kurkkaa tuote e-villessä tästä.

Dacom Armor Plantronics Backbeat fit
Ominaisuudet 8.5 8
Istuvuus 7.5 9
Äänenlaatu 8.0 8.5
Handsfree-käyttö 7 8.0
Yhteispisteet 31.0/40 33.5/40
Arvosana 8-

Piditkö tästä blogikirjoituksesta? Mistä et pitänyt? Jäikö jotain kertomatta? Anna palautetta kommenteissa, niin voin kehittää blogikirjoituksiani jatkossa 🙂