Vesiviljely on erinomainen tapa kasvattaa kasvit ja siinä on runsaasti etuja tavalliseen multaan istuttamiseen verrattuna. Lue tämä blogi, niin tiedät mitä vesiviljely on ja mitkä ovat sen hyödyt, sekä esittelemme sinulle siinä ohessa huikean Botaniumin automaattiseen vesiviljelyruukun, jolla kuka tahansa hajamielisestä keltanokasta kovimpaankin viherpeukaloon saa itselleen kasvatettua isoja ja reheviä kasvatuksia pienellä vaivalla ja nopeasti!

vesiviljely - automaattinen kastelu

Mitä on vesiviljely ja miksi se kannattaa?

Vesiviljely on yksinkertaisesti sanottuna kasvattamista ilman multaa. Kasvin juuret tarvitsevat vettä, ravinteita ja happea, joista jokaista sen on mahdollista saada enemmän vesiviljelyn avulla kuin perinteisesti multaan istutettuna. Kuohkea väliaine, joka korvaa mullan kasvualustana, sitoo itseensä runsaasti vettä, sekä tarjoaa samanaikaisesti juurille ilmavan kasvuympäristön. Vesiviljelyn etuna ei ole vain nopeampi kasvu ja helpompi kasvuolosuhteiden hallinta, vaan se on myös paljon yksinkertaisempi tapa kasvattaa.

kirsikkatomaatti vesiviljely

Vesiviljelyssä on erinomaista erityisesti aloittelevalle kotikasvattajalle se, ettet voi hukuttaa kasviasi ylikastelemalla! Näin ollen sinun ei tarvitse murehtia kasvin kastelemista ja sen mahdollista kuihtumista vedenpuutteen vuoksi (eikä kyllä myöskään tarvitse odotella kasvua niin paljon kuin multaan istuttaessa). Sinun tulee vain pitää huoli, että vesisäiliössä on vettä.

Botanium-vesiviljelyruukku – Helppoa, nopeaa, tyylikästä

Urbaani viljely eli kaupunkikasvattaminen kasvattaa suosiotaan kovalla vauhdilla ja monet kaupungeissa elävät haluavat kasvattaa kotonaan itselleen ruoaksi esimerkiksi omia kasviksia tai mausteita. 

chili vesiviljely

Ruotsalaisen Botaniumin motorisoitu vesiviljelyruukku on niin sanottu aktiivinen vesiviljelyjärjestelmä eli se kierrättää ravinteikkaan veden automaattisesti ruukussa kastellen kasvia kolmen tunnin välein. Näin tarvittava vesi sitoo itsensä väliaineeseen, josta juuret voivat imeä sen omaan käyttöönsä, ja ylimääräinen vesi valuu takaisin säiluöön uudelleen käytettäväksi. Näin ollen sinun ei tarvitse huolehtia kastelemisesta, koska kukkaruukkusi huolehtii siitä automaattisesti puolestasi ja istutuksesi saa juuri sopivan määrän vettä ympäri vuorokauden! Useamman viikon kestävä vesisäiliö mahdollistaa myös sen, että voit lähteä vaikka parin viikon etelänlomalle, eikä siksi aikaa tarvitse hommata naapuria käymään kastelemassa ruukkuasi.

Kaiken tämän helppouden lisäksi automaattisessa vesiviljelyruukussa kasvi kasvaa nopeammin, koska se saa enemmän happea, vedensaanti on tasaista ja ravinteet imeytyvät veden mukana paremmin juuriin. Sisäkasvattamisen lisäksi Botanium-vesiviljelyruukku on myös erinomainen siihen, jos haluat saada siemenet nopeasti itämään ennen puutarhaan istuttamista.

Aktiivinen vesiviljely

Botaniumin kruunaa vielä suomalaiseenkin silmään ja sisustukseen sopiva pohjoismainen, minimalistinen design! Yksinkertaisen tyylikäs ruukku sopii jokaiseen sisustukseen ja näyttää arvokkaalta, mutta ei pröystäilevältä. Tietysti vielä ulkonäköön pisteenä i:n päällä toimii esimerkiksi komea kasvi, joka kantaa värikästä hedelmää. Siinä saa vastapäisen kerrostalon kyylä vain katsella kateellisena, kun ikkunalaudallasi istuu rehevä ja helottavan punaista kirsikkatomaattia kantava istutus.

urbaani viljely

Tästä ei enää kotikasvatus helpommaksi muutu!

Botaniumissa hienoa on se, että innovatiiviset länsinaapurimme ymmärtävät helppoutta muillakin osa-alueilla ja ovat tehneet paljon töitä sen eteen, että koko prosessi olisi mahdollisimman vaivatonta. Siksi heiltä löytyy myös korkealaatuiset lisätarvikkeet kasvatuksen tukemiseksi, jotta sinun on helppo saada kaikki yhdestä paikasta. Botaniumin ostaessasi mukana tulee Growing Medium -väliaine, sekä Nutrient -ravinneliuos, joiden avulla sinun ei erikseen tarvitse käydä Prisman viherpihoilta juoksemassa ravinteita ja väliaineita.

Valikoimasta löytyy lisäksi muutamien eri kasvien siemenet, jotka on tarkoin valikoitu soveltumaan sisäkasvatukseen eli ne kasvavat sopivan kokoisiksi ja ovat ulkonäöllisesti komeita, kuitenkaan tärkeimmästä eli mausta tinkimättä. Siemenvalikoimaan kuuluu mm. chili, sekä korianteri.

Kasvintappajasta viherpeukaloksi? – Vesiviljelyn aloittaminen

Botanium-vesiviljelyruukulla kasvatuksen aloittaminen on naurettavan helppoa ja yksinkertaista!

1) Kaada ruukun alaosassa oleva vesisäiliö täyteen vettä.
2) Lisää ravinneliuosta siementen mukana tulevien ohjeiden mukaisesti.
3) Kaada väliaine ruukun yläosan säiliöön.
4) Istuta siemenet ohjeiden mukaisesti joko väliaineen pintaan tai hieman pinnan alle kasvista riippuen.
5) Jää innolla odottamaan ja seuraamaan kasvua, sillä olet juuri muutamassa minuutissa istuttanut uuden lemmikkisi!

Vesiviljelyn aloitus
Botanium-vesiviljelyruukku ja sen käyttöönoton vaiheet

Vesiviljely vs. multaan istuttaminen tiivistettynä

Vesiviljely Botaniumilla

+ Ei mullassa eläviä tuholaisia
+ Steriili kasvualusta
+ Automaattinen kastelu eli ei inhimillisiä virheitä
+ Nopeampi ja rehevämpi kasvu
+ Vesisäiliön tilanne on helppo nähdä ulkoa
+ Ei sotkemista mullan kanssa
+ Ei ylikastelemista
+ Tehokas vedenkäyttö

Multaan istuttaminen

– Saattaa sisältää tuholaisia, kuten harsosääski
– Pitää kastella, kun kasvi on kuiva, mutta ei liian kuiva
– Tarvitset auttavaiset naapurit tai kaverit ollessasi poissa kotoa
– Sotku
– Kastelu on helppo unohtaa
– Ylikastelu on valitettavan yleistä
– Iso osa vedestä haihtuu
– Tulokset riippuvat mullan laadusta

Botanium-vesiviljelyruukku on oikeastaan täydellinen laite vesiviljelyyn ja se sopii kaikentasoisille osaajille! Se on myös passeli hankinta lahjaksi viherpeukalolle, chilin kasvattajalle tai lähiruokaa arvostaville. Lähempää salaattia on vaikeampi enää saada kuin omalta ikkunalaudalta!

 

Botanium motorisoitu vesiviljelyruukku

50,95 tai 11€/kk

•Automaattisesti kasteleva

•Yksi säiliöllinen kestää viikkoja

•Et voi kastella liikaa tai liian vähän