Fatbike-polkupyöriä alkoi viime kesänä harvakseltaan näkymään katukuvassa ja ennusmerkit viittaavat siihen, että läskipyörävillitys tulee kiihtymään tänä vuonna. Vesa K. sai testattavakseen e-villen suositun 26″ ”Fatbike”-maastopyörän 4″ renkailla. Kurkaa myös uutuusmallit Fatbike Freedom ja Mini Fatbike. Lue Vesan kattava testi ja tsekkaa videot.

Fatbike-renkaat pitävät miehen tiellä

E-Villen verkkokaupan Suomi-varastolla ennakkomyynnissä oleva 26″ ”Fatbike”-maastopyörä 4″ renkailla saapui viimein noin viikon myöhässä luvatusta toimitusajasta. Toimituksen viivästymisestä oli myyjätaholta informoitu etukäteen. Pyörä oli yhdessä laatikossa ja vaati kasaamisen, joka oli myös kerrottu etukäteen, joten asia ei tullut yllätyksenä.

Paketti auki ja ensimmäinen jännityksen aihe; onko pyörä luvatun värinen? Kyllä, sininen pyörä löytyi paketista ja renkaatkin olivat sitä mitä pitikin eli 4″ ”nypylärenkaat”.


 

Pyörän kasaus onnistui ongelmitta, mitä nyt vähän joutui pähkäilemään muutamissa kasausvaiheissa. Esim. kumminpäin etupyörä ja etuhaarukka tulee, sekä sarvien asentaminen. Vaati vähän pohdiskelua ja sovittamista ennen kuin tuli asennettua oikein. Vaihteet oli esisäädetty niin, että niille ei tarvinnut tehdä mitään ennen koeajoa.

Itse tein Fatbikeen pieniä parannuksia ja lisävarustelua. Paikallisesta Biltemasta kävin hankkimassa 350mm pitkän satulaputken, koska itselleni pyörän mukana tullut 300 mm:n satulaputki oli hieman lyhyt, eli en saanut ojennettua jalkaani tarpeeksi polkimen ollessa ala-asennossa. 50 mm:n pidennys satulaputkeen, oli minulle juuri riittävä. Samasta tavaratalosta hankin myös rapakaaret, vähän hepposet kyllä (muovia), mutta toimii paremmin kuin ei mitään. Valot, lukko, heijastimet ja jonkinlainen äänimerkin antolaite täytyy vielä hankkia. Niin ikään teline action-kameralle ja teline puhelimelle, jotta ajaessa voi käyttää navigaatoria ja Sports Tracker -urheiluohjelmaa. Sillä tavalla pyöräilystä tulee vieläkin mielekkäämpää.


 

Läskipyörä testissä maastopolulla

Kaiken kaikkiaan voin todeta, että välillä malttamatonkin pyörän saapumisen odotus kannatti. Pyörä on tyylikäs ja pirteän värinen, yllättävän kevyt ja mielestäni hyvä ajettava. En tosin itse ole mikään ”himopyöräilijä”, mutta kyllä vuoden aikana tulee ajettua kuitenkin useita satoja kilometrejä. ”Kiinalaiseksi” pyöräksi 26″ ”Fatbike”-maastopyörä 4″ renkailla on yllättävänkin laadukas. Koen saaneeni rahoilleni hyvän vastineen. On taas yksi mielekäs tapa lisää liikkua luonnossa.


 

Plussat:
– Materiaaliltaan laadukas, vaikka esim. vaihteet eivät olekaan sitä tunnetuinta merkkiä
– Pirteä väri
– Edullinen hankintahinta
– Hyvä hinta-laatusuhde
– Ei ”liikaa” vaihteita
– Hyvät, leveät ja pitävät renkaat
– Maastoajoon sopiva varustelutaso
– Kadulla ja kovalla alustalla ajettaessa vaihteiden välitys melko sopiva
– Omasta mielestäni tein hyvän hankinnan

Miinukset:
– Ajatellen maastossa ajamista, eturatas saisi olla vähän pienempi
– Katuajoa ajatellen varusteluun voisi kuulua rapakaaret
– Satulaputki oli itselleni liian lyhyt
– Ohjaustankoa en ole yrittänyt nostaa, enkä tiedä onnistuuko se, mutta ohjaustanko saisi olla vähän korkeammalla
– Lukko, pyöräkello ja heijastimet puuttuivat
– Pyörän valmistusmateriaalit/laatu ei luultavasti riitä rankkaan harjoitteluun/kilpakäyttöön

– Vesa K.