Saamme paljon kysymyksiä e-villen asiakaspalveluun autojen vikakoodinlukijoista. Tämän takia ajattelinkin kertoa perustietoja loppujen lopuksi melko yksinkertaisista OBD-laitteista ja niiden erilaisista malleista, niin tarpeen tullen osaat hankkia itsellesi sopivimman vikakoodinlukijan netistä tai mistä tahansa. Ennen kuin hyppäämme itse laitteisiin, käydään pikaisesti perusasiat läpi liittyen auton diagnostiikkaan.

Mikä auton vikakoodinlukija on?

Diagnostiikalla pystytään tarkkailemaan moottorin toimintaa sekä monia eri lisälaitteita. Sinulle saattaa olla tuttua mittaristossa oleva ilmoitus polttoaineen loppumisesta, auki olevasta ovesta tai lasinpesunesteen loppumisesta. Nämä kaikki ovat diagnostiikan ansiota. Auton diagnostiikka suorittaa jatkuvasti tai ajoittaisesti mittauksia auton eri järjestelmistä ja ilmoittaa mahdolliset vikatilat. Vikakoodinlukijalla voidaankin purkaa nämä nämä vikakoodit laitteesta riippuen numeroina tai tekstinä ulos. Numeroita voidaan verrata taulukon koodeihin, jotta nämä voidaan kohdentaa. Löydät yleisimmät koodit ja niiden selitykset autowikistä ja englannin kielen taitaville koodit ovat myös helposti saataville OBD Codes -sivustolta. Autosta on mahdollista lukea myös livedataa eli esimerkiksi kierrosluvun tai jännitteen arvot.

Onko sinulla sattunut joskus syttymään moottorin huoltovalo autossasi esim. ”check engine” tai vaikkapa jokin sähköviasta ilmoittava vika? Tälloin ratkaisu ei aina ole ajaa autoa kalliiseen huoltoon, jotta pystyttäisiin selvittämään moottorin häiriövalon, eli MIL-merkkivalon syy. Pelkkä merkkivalo ei tarkoita, että autossa olisi vikaa. Jokin virtapiikki voi yksinkin aiheuttaa merkkivalon syttymisen. Vikakoodin voit nollata itse ja tarkistaa tuleeko vika uudelleen.

OBD-lukija MIL-valojen selvittämiseen
OBD-lukijalla selvität nopeasti MIL-merkkivalon syyn.

Pelkkä vikakoodinluku autohuollossa saattaa maksaa helposti yli 100 euroa. Samaan aikaan vikakoodinlukijoita saa e-villen valikoimista alkaen alle 20 euron. Autoissa on nykyään tuhottomasti eri antureita ja monesti puhutaankin ettei nykyajan autoja voi korjata itse mitenkään ilman kalliita laitteita. Tottahan tämä on jos käytössä ei ole vikojen diagnosointilaitetta, mutta nämä lukijat ovat onneksi halvenneet merkittävästi. Täytyy kuitenkin muistaa, että itse vikakoodin nollaaminen ei poista mahdollista vikaa. Esimerkiksi sähkövikojen paikantimen voi olla melko työläs prosessi, kun vikakoodinlukijalla vian paikantaminen onnistuu hyvin nopeasti ja yksinkertaisesti eikä sinun tarvitse maksaa kallista laskua autokorjaamolle.

Mitä OBD-vikakoodinlukijalla voidaan mitata?

Tietoja mitä lukijalla voit lukea on paljon. Se mitä vikoja laite ilmoittaa johtuu niin ohjelmasta ja itse lukijasta sekä auto- ja merkkikohtaisesti. Vikoja tai lukuja mitä on mahdollista saada ovat esimerkiksi:

 • Moottorin vikakoodit
 • Moottorin kierrosnopeus
 • Kierrosluku
 • Airbagin merkkivalon nollaus
 • ABS-merkkivalon nollaus
 • Lämpötilat esim. Jäähdytysnesteen
 • Polttoainejärjestelmän tila
 • Polttoaineen paine
 • Imuilman lämpötila
 • Käynnistyskerrat
 • Lambdan arvot
 • Kilometrit viimeisestä huollosta
 • Imusarjan paine
 • Ajoneuvon nopeus

Autoissa käytetään nykyään pääsääntöisesti yleistä OBD2-standardia, joten sinun ei välttämättä tarvitse ostaa kallista merkkikohtaista laitetta.

Mitä OBD-lyhenne tarkoittaa?

OBD, eli On Board Diagnostic on keino, jolla voi selvittää auton diagnostiikkaa. Alunperin se kehitettiin mittaamaan auton päästöjä. Sittemmin tämä on jäänyt toissijaiseksi ja auton tekniikan kehittyessä on myös tullut uusi OBD-2 standardi. Pakolliseksi OBD2 tuli kaikkiin Euroopassa myytyihin vuoden 2001 M1-ajoneuvoluokan bensa-autoihin. Poikkeuksena autot joiden kokonaismassa ylittää 2500kg. Diesel autoissa on sama tilanne alkaen vuodesta 2004, paitsi yli 2500 kiloisissa ja autoissa, joissa on yli kuusi istumapaikkaa mukaan lukien kuljettaja. Amerikassa OBD2 on tullut pakolliseksi vuodesta 1996 alkaen.

Jos autosi ei lukeudu ylläoleviin kriteereihin voit kuitenkin tarkistaa konepellin alta ja etsiä kuvan mukaisen tarran. Löytäessäsi tarran autosi pitäisi olla OBD 2 -yhteensopiva.

obd

OBD-pistokkeen/ECU:n (engine control unit) sijanti löytyy yleisesti ottaen aina, joko kuljettajan tai apukuljettajan jalkatilasta. ECU:n kautta voit lukea vikakoodit OBD-2 lukijalla. Löydät ECU:n sijainnin osaan autoihin täältä.

CAN-väylän mittaaminen

Can-väylä on mm. OBD2-protokollaan (ISO 15765-4) perustuva standardi. Sitä löytyy muutamista vuonna 2003-2004 valmistetuista autoista. Sittemmin se on yleistynyt vuosina 2005-2007 valmistetuissa autoissa. Ranskalaiset autot (Peugeout, Reunault, Citroen) ovat poikkeuksia eivätkä ne tukeneet CAN-väylää kyseisinä vuosina. Kuitenkin vuoden 2008  jälkeen CAN-väylä on tullut ainoaksi sallituksi väylätekniikaksi autoissa.

Nykypäivänä vikakoodeja ja reaaliaikasiatietoja voit lukea perinteisellä käsilukijalla, tietokoneella ja mobiililaitteilla, kuten älypuhelimella.

OBD-käsilukija

Näillä vikakoodinlukijoilla/nollaajilla saat tiedot samantien lukijalle eikä sinun tarvitse yhdistää laitetta erikseen tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen. Voit esimerkiksi nollata ”air bagin” tai ABS-merkkivalot sekä saada livedataa moottorista.

Katso kaikki lukijat tästä.

Vikakoodinlukija tietokoneeseen

Kaapelilla voit siirtää tiedot tietokoneelle ja lukea vikakoodit sillä tarkoitetulla ohjelmalla. Vaihtoehtoisesti voit siirtää tiedot esimerkiksi langattomasti bluetoothilla. Tietokoneella voit tehdä samat toimenpiteet kuin yleensä pelkällä lukijalla, mutta tietokone mahdollistaa isomman tallennuskapasiteetin, isomman näytön analysointia varten sekä mahdollisuuden käyttää eri ohjelmia ja vertailla niiden tuloksia.

Kuvassa vasemmalla poseeraa ELM372-kaapeli ja oikealla samaa sarjaa edustava Bluetooth-malli.

Vikakoodinlukija mobiililaitteille

Mobiililaitteilla kuten älypuhelimella tai tabletilla ja tietenkin myös tietokoneella voit lukea vikakoodit OBD-II autoista. Kytkeminen tapahtuu joko USB-adapterilla tai langattomasti bluetoothin avulla. Mobiililaitteella on kätevä tarkkailla livedataa esimerkiksi polttoaineen kulutuksesta tai ahtopaineista.

Katso kaikki muut lukijat tästä.

Toivottovasti tämä teksti auttaa oikean vikakoodinlukijan valinnassa. Muistathan, että voit kuitenkin aina olla yhteydessä e-villen asiakaspalveluun lähettämällä sähköpostia [email protected]

e-villen valikoimasta tilaat vikakoodinlukijan netistä helposti. Tutustu valikoimaan tästä.