Valo, tuo Suomen kesän piristys ja talvien ankeuden lähde on tärkeää meille ihmisille. Useimmat meistä voivat varmasti allekirjoittaa väitteen, että valo vaikuttaa mielialaan ja talvella valon puute vetää mielen väkisinkin matalalle. Syksyn ja talven synkkä pimeys väsyttää ja tyhjentää kesän lataamat akut.

Valolla on tieteellisestikin todistettu vaikutus ihmisen mielialaan ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Valoterapiaa eri muodoissa käytetään useiden sairauksien hoidossa ja muun muassa kirkasvalolamppu kaivetaankin useassa kodissa esiin talven tullessa. Valon määrän vaihtelu auttaa kehoamme ymmärtämään milloin tulee nukkua ja milloin piristyä ja säätelee näin arkielämäämme usealla eri tavalla.

Koska valo on tärkeää, tulee valaistus ottaa huomioon myös kotona. Syysvalaistus auttaa kestämään yli synkkenevän syksyn, sillä keinovalolla voidaan tuurata niitä valaistuksen tehtäviä, joista aurinko irtisanoutuu syksyn tullessa. Syysvalaistus kannattaakin katsoa kuntoon niin kodin sisällä kuin ulkonakin, sillä valaistus on myös iso osa sisustusta ja valolla voi luoda erilaisia tunnelmia eri paikkoihin ja tilanteisiin.

Sisusta valolla ja nauti syksystä! Nappaa parhaat vinkit syysvalaistuksen järjestelemiseksi tästä postauksesta!

Ota valo osaksi sisustusta

Valo aiheuttaa kehossamme kemiallisia reaktioita ja vaikuttaa siihen miten tunnemme asiat. Valolla on kuitenkin myös paljon muuta käyttöä, sillä kodin valaistuksella voi lisätä kodin toimivuutta ja käytännöllisyyttä ja korostaa sellaisia asioita ja paikkoja, jotka ansaitsevat sen.

Suomalaisissa kodeissa ei olla aiemmin sisustettu juurikaan valon näkökulmasta. Tämän huomaa 1970- ja 1980-luvun synkissä ja matalissa taloissa, jotka eivät anna minkäänlaista oikeutta luonnonvalolle. Trendien mukana valon käyttökin on kuitenkin muuttunut ja kattoikkunoista ollaan siirrytty koko seinän kokoisiin ikkunoihin ja aurinkoisiin patioihin. Tumma ja synkkä kausi on varmasti taas tulossa, mutta näin 2020-luvulla valolle annetaan se huomio, jonka se ansaitsee.

Nykykodit ovat täynnä luonnonvaloa ja moderni ja skandinaavinen koti saattaa antaa valon toteuttaa itseään jopa ympäri vuorokauden, sillä verhojen käyttö on maltillistunut nykytrendin mukana. Fakta on kuitenkin se, että Suomi ei ole yksi niistä maista, joissa aurinko paistaa ympäri vuoden iloisesti meitä tervehtien. Keinovaloa tarvitaan iso osa vuodesta, sillä kesän yötön yö ei yksinään riitä valaisemaan suomalaisia koteja.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että LED-valot ja älyvalot ovat teknologiana helpottaneet ja halventaneet valaistusta. Nyt vaihtuvat värivalot ja himmennettävä valaistus on kaikkien saatavilla ja myös valojen paloturvallisuus on parantunut. Valoa ei siis kannata säästää, sillä se, että me nautimme valoisasta kodista myös syksyn pimeydessä ei ole keneltäkään pois.

Valaistuksella teet kodista toimivan

Kodin tulee olla asujansa näköinen ja sellainen paikka, jossa viihtyy ja joka miellyttää silmää kaikin puolin. Valo onkin yksi halvimmista remonteista, sillä oikealla valaistuksella kodin viihtyvyyttä ja käytännöllisyyttä voi parantaa ilman isoa budjettia.

Keittiön valaistuksessa kannattaa huomioida se, että valon tulee kohdistua oikein esimerkiksi työtasoille ja ruokapöytään. Keittiössä kannattaakin hakea hyvää ja voimakasta yleisvaloa ja käyttää lisäksi kohdevalaistusta. Keittiö on monipuolinen huone, jossa tehdään ruokaa, mutta myös tunnelmoidaan ja tehdään esimerkiksi töitä. Keittiössä tuleekin olla säädettävä valaistus ja vaikkapa älyvalo käykin loistavasti keittiöön.

Olohuone on asujansa näköinen. Siellä nautiskellaan elämästä kynttilän valossa, katsotaan televisiota ja hoidetaan erilaisia kodin asioita. Tila vaatiikin hyvän yleisvalaistuksen ja tunnelmavalaistusta. Lisäksi esimerkiksi jokin lukulampun virkaa ajava liikuteltava kohdevalaisin voi tulla tarpeeseen.

Makuuhuone on kodin eniten käytetty, mutta myös sensuellein, herkin ja yksityisin tila. Makuuhuone tarvitseekin kohdevalaistuksen lisäksi yleisvalaistuksen ja erityistä tunnelmaa luovat tunnelmavalot. Lisäksi esimerkiksi aamuherätyksiä tehostava kirkasvalolamppu saattaa olla hyvä valinta makuuhuoneeseen.

Väärä valaistus tai otsalampun valossa kotona kulkeminen tekee asumisesta ikävää. Anna valon näkyä, sillä hyvällä ja riittävällä valaistuksella säästät myös silmiäsi ja helpotat nukkumaanmenoa ja herätystä. Hyvä valaistus runsaaseen luonnonvaloon ja toimiviin pimennysverhoihin yhdistettynä on valoisan ja toimivan kodin avain!

Luo valolla tunnetiloja

Kodin valaistus ei enää tarkoita palavaa tuohusta tai hehkulamppua värisevässä kattolampussa. Hehkulampun kuuma hehku ja poksahdus sen tullessa tiensä päähän ovat toki muistoja herätteleviä aistikokemuksia, mutta yhteyttä nykyajan valaistukseen niillä ei enää ole. Sen varmistaa EU:n asetus, joka on vuodesta 2009 ajanut hehkulamppukieltoa.

Hehkulamppumaiseen himmeään hekumaan pääsee kuitenkin valitsemalla sopivan sävyisen LED-valon tai esimerkiksi panostamalla älyvalaistukseen, jolloin valon koko spektri on saatavilla yhdellä napin painalluksella. Valon väristä onkin tullut yhä isompi osa sisustuksellista kokonaisuutta ja väritystä mietitään paljon silloin kun suunnitellaan toimivaa kotia.

Valon väri vaikuttaa ihmisen mieleen luomalla tunnekokemuksen. Kirkas, jopa sinertävä sairaalamainen hehku piristää ihmistä ja luo samalla hyvän taustavalon vaikkapa kuvaustilanteeseen tai jonkin pikkutakan parissa työskentelyyn. Pehmeä, oranssi ja himmeä valo muistuttaa mailleen painuvaa aurinkoa ja sillä on luonnollinen väsyttävä vaikutus.

Huoneen valojen väritystä, voimakkuutta ja asettelua muuttamalla on helppoa siirtyä yhdestä tunnetilasta toiseen. Kotikonttorissa vietetyn ahkeran työpäivän kirkkaan valon vaihtuessa himmeämpään, on helppo unohtaa työmurheet ja siirtyä vapaa-aikaan. Lapsenhuoneen haalea valo kommunikoi alitajuntaisesti lapselle, että nyt on aika mennä nukkumaan. Ja kirkkaan sairaalavalaistuksen kelmeän hehkun vaihtaminen hempeämpään mahdollistaa romanttisen hetken vaikkapa kesken arjen kiireiden.

Valaistus on yksi helpoimmista ja halvemmista tavoista vaihtaa tunnelmasta toiseen. Valolla voi remontoida kodin hetkessä, mutta sillä voi myös ohjata vieraan huomion nukkaisesta nurkkauksesta johonkin sädehtivät kauniiseen esineeseen. Valoa ei siis kannata missään nimessä aliarvioida vaan se kannattaa ottaa osaksi omaa elämää!

Tunnelmoi syksyä laittamalla kodin valaistus kuntoon

Mikään ei ole parempaa kuin syksy, joka tulee hyvän ja pitkän kesän jälkeen. Viilenevät illat takkatulen ääressä täydessä pimeydessä ovat omalla tavallaan hyvin romanttisia. Pimeyden ei tule kuitenkaan antaa voittaa, vaan sitä vastaan kannattaa käydä taisteluun jo hyvissä ajoin uusimalla kodin ja pihan valaistus.

Pihapiiriä voi valaista esimerkiksi näyttävällä aurinkopaneeleilla toimivalla pihavalosarjalla tai vastaavasti perinteisemmällä LED-liekkilampulla. Valoa ulos tai sisälle saa myös aurinkopaneelilla toimivalla LED-lyhdyllä, joka tuo tunnelmaa ympäristöystävällisesti.

Kuistilla tai vaikkapa mökin pihapiirissä kulkijaa saattaa ilahduttaa liiketunnistinvalaisin, joka toimii niin ikään energiatehokkaasti aurinkoenergialla. Aurinkopaneelit tuovatkin iloa ja valoa pitkälle syksyyn, ja hyvin sijoitettuna toimivat mukavasti koko talven ylitse. Hybridivalot, eli ne, joita voi myös ladata ovat äärimmäisen käteviä Suomen säähän, joka on toisinaan valitettavan epävakaa.

Älykästä valaistusta kotiin tarjoilee kännykällä ohjattava LED-valonauha, jonka värisävyä ja kirkkautta voi vaihtaa helposti puhelimella tai kaukosäätimellä. Myös koristevalaistusta ja tunnelmavalaistusta, kuten RGB-koristevalot on saatavilla älykkäästi, sillä valoa voi ohjata kaukosäätimellä. Ne sopivatkin loistavasti tunnelmaa tuomaan, sillä niiden sävyä ja väriä voi vaihdella tunnelman mukaan ja näin koti muuttuu hetkessä arkisen aherruksen tyyssijasta romanttiseksi lemmenpesäksi tai vaikkapa peliluolaksi.

Kodin valaistuksen tuotteiden ei tarvitse maksaa maltaita vaan saat laadukkaat ja näyttävät tunnelmavalot helposti ja nopeasti e-villeltä!