Tuli tilattua alkuvuodesta YI Home Wifi -valvontakamera, joka sattui olemaan tarjouksessa. Asensin kameran kuistille, jotta voisin käyttää sitä ikään kuin ovisilmänä. Yllätyin kameran loistavasta kuvanlaadusta, mutta sen jalusta ei oikein soveltunut seinään tai kattoon kiinnitettäväksi ja aina kun avasi oven, kamera jäi ikävästi sen taakse. Kameran liiketunnistus toimii hyvin, mutta se ottaa vain 5 sekunnin pituisia videoita, jotka tallentuvat vain viikoksi pilveen, jos ei osta lisenssiä. Uusi kamera oli siis hommattava, siitä lisää alla.

Xiaomi Yi Home WiFi valvontakamera on tyylikäs tapaus.

Sitten e-villeltä pamahti seuraava uutiskirje postilaatikkoon tarjouksineen ja siellä oli Camson D2 valvontakamera vielä vähän halvemmalla, kuin tuo aiemmin ostamani YI-kamera. Tilasin kameran heti, koska se näytti siltä, että sen saa kätevämmin asennettua seinään tai kattoon.

Camson D2 vs. Monta kertaa kalliimpi Xiaomi Yi Home valvontakamera

Koska minulla on käytössä nämä kaksi kameraa, vertailen välillä niitä keskenään. On kuitenkin hyvä muistaa, että YI:n kamera olisi ilman alennusta moninkertaisesti kalliimpi ja sen resoluutio on 1080p, kun taas Camsonin on 720p.

Camson D2 valvontakamera ja pakkaus

Saapuessaan laatikko oli ottanut pienen osuman yhteen kulmaan, ja pahvi oli rutussa. Laatikon sisällä oli kuitenkin toinen laatikko, joka oli myös vähän rutussa, mutta kuitenkin niin vähän ettei isku ollut yltänyt itse laitteeseen asti. Laatikon sisältä löytyi Camson D2 -valvontakamera, USB-virtajohto ja seinäkiinnityspidike tarpeellisten ruuvien ja proppujen kera. Kameran tuntuma on hieman muovinen YI -kameraan verrattuna, mutta toisaalta sen rakenne on myös aivan erillainen. Asennusvälineet vaikuttivat kuitenkin asiallisilta.

Laatikko oli ottanut matkalla vähän osumaa, mutta onneksi kaikki oli kuitenkin kunnossa.

Pitäisikö tästä kiittää Suomen postia vai ketä? Onneksi kamera oli kunnossa.

Toisin kuin YI:n kamerassa, Camson D2:n virtajohdossa ei ole MicroUSB-liitintä vaan perinteinen pyöreä liitin. Koska olin tehnyt toista kameraa varten pitkän johdon, jouduin tässä vaiheessa vaihtamaan siitä liittimen Camsonin liittimeen.

Tee-se-itse (omalla vastuulla)

Huomio asiakkaalle! Tällaisia muutoksia tehdessä tuotteen takuu raukeaa, eikä suositella omia viritelmiä mahdollisten sähkösulkujen pelossa. Ammattimies, kuten testaaja ja artikkelin kirjoittaja teki nämä omalla vastuullaan.

Pakkauksesta löytyi myös lyhyet käyttöohjeet muutamalla eri kielellä (mm. Suomeksi). Helpottaa tuotteen asentamista ja käyttöönottoa huomattavasti.

Helppolukuinen käyttöohje
Helppolukuinen käyttöohje helpottaa käyttöönottoa huomattavasti. Käyttöohje tulee paketin mukana ja voit myös ladata sen tuotesivulta.

Valvontakameran asennus seinään sujui melko vaivattomasti, kunhan vaihdoin pakkauksen ruuvit vähän jykevämpiin. Pidike ruuvattiin vain kahdella ruuvilla kiinni, minkä jälkeen itse kamera kiinnittyi siihen kiertämällä. Kannattaa muuten katsoa mille puolelle johto tulee kiinni, jotta sille jää tarpeeksi tilaa.

Valvontakamera kiinnitettynä terassin seinään
Valvontakamera kiinnitettynä terassin seinään

Kuten kuvasta näkyy, en itse ottanut tätä huomioon – onneksi johto kuitenkin jousti sen verran että sain runnottua sen lautojen välistä. (riipppuu tosin mihin on kameraa kiinnittämässä).

Käyttöönotto ja sovellus

Kun valvontakamera käynnistyi, huomasin että sen sininen indikaattoriLEDi on melko kirkas. Erityisesti pimeässä valo paljastaa muuten huomaamattoman kameran, eikä sitä saa mistään pois päältä. Ongelma ratkeaa onneksi helposti pienellä teipin pätkällä 😉 Vink vink!

Valvontakamera pimeässä.
Yöllä loistava sininen LED-valo paistaa, mutta sen saa peitettyä vaikka teipillä.

Camsonin sovellus löytyi helposti Play Storesta, ja rekisteröinti oli ihan perus “vahvista sähköpostisi” -setti. Sovellus löysi kameran käytännössä heti, ja parittamiseen ei tarvinut kuin kertoa sille WiFi:n salasana. Hetken päästä naisääni kertoi että ”Connect to router successfully”, ja sitten oli valmista.

Helppokäyttöinen mobiilisovellus on iso plussa.

Parituksen jälkeen valvontakameran kuvaa pääsee katsomaan sovelluksesta. Sovelluksesta voi räpsiä suoraan kuvia tai videota, tai puhua kameran välityksellä intercom-tyylisesti. Kameraa saa käänneltyä sovelluksesta, mikä on kätevä ominaisuus jos kamera on sellaisella paikalla mistä näkee moneen suuntaan. Itse lähinnä etsin sopivan kohdan ja jätin sen siihen, koska meidän kuistilta ei oikein näe kuin yhteen suuntaan. Sovelluksessa olisikin kiva olla jonkinlainen “lukitse suunta”-toiminto, ettei tulisi vahingossa käänneltyä kameraa.

Camson D2 valvontakamera seinässä
Camson komeilee terassin seinässä.

Sovellus on kaikin puolin toimiva, mutta sen käännöksissä ja käyttöliittymän sulavuudessa olisi parantamisen varaa. Nämä pienet puutteet saavat sovelluksen vaikuttamaan hieman amatöörimäiseltä esimerkiksi YI:n vastaavaan sovellukseen verrattuna.

Huom! Tähän on tulossa parannus, kun tuotetiimimme saa käännettyä sovelluksen suomeksi lähiaikoina!

Liiketunnistus ja kuvanlaatu

Ilmoitus tunnistetusta liikkeestä tulee puhelimeen Camsonilta selvästi nopeammin kuin YI:ltä, mutta heti sen jälkeen napattua tilannetta ei välttämättä vielä näy sovelluksessa. Arvaisin että tämä johtuu siitä, että videon tallennus on vielä kesken. Live-kuvaa pääsee kuitenkin tietysti heti katsomaan ja mielestäni onkin parempi, että kamera ilmoittaa heti kun liikettä tunnistetaan, eikä vasta tallennuksen jälkeen (kuten YI ilmeisesti tekee).

Sitten kun kuva näkyy, pääsee katsomaan mitä kamera on ottanut talteen. Videoiden tallentaminen ja katseleminen vaatii muistikortin – ilman sitä pääsee katsomaan vain yksittäisiä ruutukaappauksia tilanteista. Kuvattavien videoiden pituutta voi myös säätää, toisin kuin YI:n sovelluksessa. YI:n kameraa en tosin ole käyttänyt muistikortin kanssa – voi olla että siinäkin saa valittua pituuden jos tallennustilaa on riittävästi.

Kuvanlaatu on selvästi rakeisempaa kuin YI-kameran kuva, mikä oli tietysti odotettavissa – onhan siinä kuitenkin huomattavasti vähemmän pikseleitä. Tarkkuus riittää kuitenkin esimerkiksi kasvojen tunnistamiseen kohtuullisen matkan päästä. Kameran hämäränäkö on melko hyvä, ja kuistini näkyy säkkipimeässäkin.

Päiväkuva lähetettynä puhelimeen
Päiväkuva lähetettynä puhelimeen
Yökuva lähetettynä puhelimeen
Yökuva lähetettynä puhelimeen

Näihin kuviin ja tunnelmiin.

Iso kiitos tuotetestaajallemme Pauli Kettuselle kirjoituksesta!

Tutustu tuotteeseen e-villen verkkokaupassa: Camson D2 WiFi valvontakamera

Haemme tuotetestaajia

Tiesithän, että haemme tuotestaajia ja tässä on mallisuoritus kuinka sen pitäisi hoitua. Oletko kiinnostunut elektroniikasta tai muista härveleistä yleisesti? Äidinkieli on kunnossa ja omaat hyvän (kännykkä)kameran kuvia varten? Jos vastaus on kyllä, laita ”työhakemusmainen” sähköposti osoitteeseen: [email protected]