Tässä on opastus X-Treme Fatbiken paketin sisällöstä ajovalmiuteen, eli kasausohje. X-Treme Fatbike on yksinkertainen kasata, mutta käydään prosessi läpi kohta kohdalta, niin päästään ajelulle. Fatbiken pahvilaatikko on yleensä melko reippaan kokoinen, joten useimpiin henkilöautoihin laatikko ei mahdu purkamatta.

x-treme fatbike avaamattomassa pakkauksessa
Laatikkoa yritettiin tunkea Skoda Superb -farmariin, jonka takakontti on 633 litraa, eli yksi henkilöautomarkkinoiden suurimpia.

Penkit jos olisin taittanut, niin olisi X-Treme fatbiken laatikko mahtunut kokonaan, mutta siihen ei tällä kertaa ollut mahdollisuutta. Siispä laatikko auki ja osat kyytiin.

fatbiken renkaat auton takakontissa
Kuten huomaat, fatbikella on kokoa. Kyseessä on siis 29″ X-Treme Fatbike.

Läskipyörässä on melko hurjan kokoiset renkaat, kun vanteen koko on 29 tuumaa. Pienemmän auton kanssa olisi ollut enemmänkin ongelmia juuri renkaiden koon kanssa.

Paketin sisältö:

Aluksi avataan mukana tuleva pienempi pahvilaatikko, joka sisältää alla olevassa kuvassa näkyvät osat ja työkalut.

polkupyörän pumppu, satula, polkimet, heijastimet ja työkalut pöydällä
Ihan mukavasti varusteita, joiden en edes tiennyt sisältyvät hintaan, kuten juomapullo, -teline & heijastimet.

Kuvassa olevien osien lisäksi ison pahvilaatikon sisällä on myös lokasuojat fatbikelle.

Sitten onkin itse pääboksin vuoro ja mitäs siellä onkaan? No itse X-Treme fatbike tietysti!

fatbike kasaamattomana ulkona pakkauksestaan
Pyörä on suojattu hyvin, joten pahvilaatikon naarmuista ei tarvitse säikähtää.

Iso plussa hyvistä suojauksista, koska ikinä ei tiedä miten laatikkoa kohdellaan matkalla. On se paketti hieman ottanutkin runtua, mutta pyörähän on kulkenut pitkän matkan, joten enemmän ihmetyttäisi ellei olisi muutamaa naarmua laatikossa. Itse pyörä on täysin ehjä, ja kierrätykseen se pahvilaatikko lähtee muutenkin!

Eturenkaan asennus:

1. Irrota kuvassa näkyvä metallitanko, jonka pitää etuhaarukkaa kasassa kuljetuksen aikana. Roskistavaraa, ellet halua säilyttää kuljetusta varten.

Hopean värinen tanko on roskistavaraa pyörän kasaamisen jälkeen.
Hopean värinen tanko on roskistavaraa pyörän kasaamisen jälkeen.

2. Aseta etupyörä niin, että pyörässä oleva jarrulevy tulee pyörän vasemmalle puolelle.

3. Työnnä kuvassa näkyvä musta metallitanko jarrulevyn puolelta läpi, niin että käännettävä vipu jää jarrulevyn puolelle, eli vasemmalle puolelle. Työnnä vipu ihan loppuun asti!

musta metallitanko pyörän akseliin
Huom. tämä kannattaa kiristää testiajon jälkeen, koska minulla ainakin löystyi, vaikka olin tiukalle laittanut.

4. Kiristä etuhaarukka niin, että se molemmilta puolilta yhtä kaukana renkaan reunoista.

fatbiken eturengas yläpuolelta
Etuhaarukka on oltava yhtä kaukana renkaasta molemmilta puolilta, ettei rengas hankaa mihinkään ja jarru toimii hyvin.

Esimerkkikuva on otettu 20″ katurenkaisesta X-Treme fatbikesta. Punaiset viivat osoittavat jotenkin, kuinka haarukka ja rengas pitäisi olla erotettuna toisistaan renkaan kiinnityskohdasta.

5. Etupyörän kiinnityksen pitäisi näyttää tältä, että se olisi kiinnitetty oikein.

X-treme fatbiken jarrulrvy
Muista painaa vipu aivan loppuun asti ja tarkista koeajon jälkeen.

Ohjaustangon asennus:

1. Irrota ohjaustangon pidikkeessä olevat pultit kuusiokoloavaimella.

kuusiokulma-avain ja ohjaustangon kannatin
Mukana tulee kuusiokulma-avain ohjaustangon kiinnitykseen.

2. Aseta ohjaustanko paikoilleen niin, että kaikki johdot ovat edessä. Tangossa ja kiinnitysosassa olevat logot tulisi olla päällekkäin, kuten näet allaolevassa kuvassa sinisellä merkatun ympyrän. Tämä on optimaalinen asento, mutta toki voit säätää sitä haluamallasi tavalla. Kiinni neljä pulttia paikalleen ja tiukalle. Varo kuitenkin ylikiristämistä, etteivät pultit pääse katkeamaan. Et halua, että kovassa vauhdissa tanko kääntyy ympäri.

Varmista tiukkuus testiajon jälkeen, että pultit ovat pysyneet paikoillaan ja näin tulevat matkat ovat turvallisia.

Satulan asennus:

1. Kiinnitä satulan tanko kiinni satulaan kuvan mukaisesti, satulassa olevat ohuet tangot satulatangon pidikkeeseen ja kiristä mukana tulevalla kuusiokulma-avaimella.

polkupyörän satulan säätömahdollisuudet
Huom. tässä on paljon säätämismahdollisuuksia, joten säädä oman makusi ja haluamasi ajoasennon mukaan.

2. Työnnä satulantanko paikalleen ja kiristä tiukasti.

pyörän satulan säätömekanismi
Satulan korkeutta on helppo säätää pikakiinnityksen ansiosta. Aukaiset vaan vivun ja lasket tai nostat satulaputkea.

Polkimien asennus:

Pyöritä polkimet paikalleen paketissa mukana tulevalla työkalulla. Aloita kiinnitys varovasti, jottei kiinnitys pomppaa väärälle kierteelle ja näin pääse vahingoittamaan kiinnitystä.  Huomioi, että vasemmassa kammessa on vääränkätinen kierre.  Kiristä tiukasti, muttei kuitenkaan naama irvessä. Muista tarkistaa tiukkuus testiajon jälkeen.

pyörän polkimen kiristys avaimella
WELLGO:n alumiinisissa polkimissa on heijastimet & jämerät rautapiikit!

Heijastimet:

Muita tärkeitä asennuksia on tietenkin heijastimet. Renkaisiin asennettavat heijastimet tulevat paketin mukana ja niiden asennus on helppoa. Ylläolevasta kuvasta saatat hieman nähdäkin vilauksen WELLGO:n polkimissa olevasta heijastimesta.

Renkaisiin asennettavat heijastimet:

Etu- ja takarenkaisiin on oranssit heijastimet. Asenna heijastimet alla olevan kuvan mukaisesti, eli työnnät pienen oranssin tapin pinnaan kiinni ja kiristät tasapäisellä ruuvimeisselillä.

oranssi pinnaheijastin kiinnitettynä
Huom. Meisseli ei tule mukana paketissa, mutta kyllähän jokaisesta kotitaloudesta yksi ruuvari löytyy. Jos ei, niin naapurilla on varmasti.

Heijastin ei ole kiinni hirveän tiukasti kiinni. Suosittelen ottamaan pienen palan ilmastointiteippiä ja laittamaan siihen kohdalle pyörän pinnaa, johon heijastimen haluat. Näin se kiinnittyy tiukemmin, eikä käänny poikittain.

Etu- ja takaheijastimet:

Pyörän mukana tulee myös pari heijastinta. Vaalea heijastin tulee eteen ja punainen taakse. Kuvista näet mistä on kyse.

Kun heijastimetkin ovat kiinnitetty, tarkista vielä kertaalleen, että kaikki pultit ja mutterit ovat tarpeeksi kireällä, renkaat suorassa, jarrut toimivat sekä kaikki muukin on kunnossa. Ennen kuin lähdet testaamaan pyörää toden teolla, aja vaikka korttelin ympäri pieni testilenkki. Tällä tavalla huomaat, että pyörässä kaikki toimii kuin pitääkin ja vältyt yllätyksiltä!

x-treme punainen fatbike kasattuna ja valmiina
Pyörä on valmis ajoon!

Huom. Kasattu pyörä on 29” X-Treme Fatbike, mutta kyseinen kasausohje käy jokaiseen X-Treme:n fatbikeen.

Lisävarusteilla turvallisuutta ja mukavuutta ajoon

Pyöräilykypärä

Jokainen pyöräilijä tietää, kuinka tärkeitä ovat laadukkaat ja hyvät lisävarusteet. Lisävarusteet tuovat ennen kaikkea lisää turvallisuutta ajoon, mutta myös lisämukavuutta ja käytännöllisyyttä. Kaikkein tärkein varuste jokaiselle pyöräilijälle on pyöräilykypärä. Kypärä suojaa kaikkein tärkeintä osaa kehostasi eli päätä, jolle pienikin kolhu voi olla todella vaarallinen! Laadukas pyöräilykypärä on erittäin halpa henkivakuutus, suojaa siis pääsi ja voit nauttia pyöräilystä huoletta. Kypärää valitessa on erityisen tärkeää, että se on juuri sopivan kokoinen. Hyvin istuva kypärä tarjoaa parasta suojaa päälle ja on myös miellyttävä käyttää.

Lukko

Kun jätät pyöräsi vaikka kotipihaan tai työpaikalle päivän ajaksi vartioimatta, kunnon lukko on tarpeen. Et varmastikaan halua, että pitkäkyntiset vievät kallisarvoisen kulkuvälineesi. Pyörän lukkoja on saatavilla lukuisia eri malleja, esimerkiksi kaarilukkoja, vaijerilukkoja sekä taittolukkoja. Olipa lukko millaista mallia tahansa, tulisi pitää huolta, että lukko on tarpeeksi tukeva, paksu ja kestävä. Lukkoa ostaessa ei kannata pihistellä, sillä halvimmat lukot ovat usein tehty heikommista ja ohuemmista materiaaleista ja ne ovat usein suhteellisen helppo rikkoa.

Pyörän valot

Vaikka heijastimet heijastavat valoa hyvin autoilijoille, ei se auta sinua näkemään minne menet. Valot ovat paitsi lain mukaan pakolliset, ne myös tuovat turvallisuutta pimeällä. Liikenteessä muiden kanssakulkijoiden on helpompi huomata pyöräilijä jo kaukaa, kun pyörään on asennettu kunnon valot. Jos poliisi näkee sinut ajamassa ilman valoa, niin siitä harvoin enää selviää varoituksella, vaan luvassa on rikesakko.  Ajovalot tuovat myös käyttömukavuutta: vaikka alla olisikin fatbike, haluat varmasti nähdä isoimmat töyssyt ja kuopat jo etukäteen ja väistää tarvittaessa. Huomioi, että myös punainen takavalo on pakollinen.

Kun pyörä ja varusteet ovat kunnossa, eikun liikenteeseen! Muista ottaa reipas mieli mukaan ja aja liikennesääntöjen mukaan. Mukavia kilometrejä!

Katso alta myös muutama poiminta valikoimamme suosituimmista lisävarusteista pyöräilyyn!

Rockbros 3-in-1 pyöräilykypärä

49,95 tai 9 € / kk

•3 eri väriä yhdessä

•Säädettävä

•Pään ympärysmitta 57 – 62 cm

Rockbros kelattava vaijerilukko, 94 cm

20,95 tai 8 € / kk

•94 cm vaijeri

•Numerolukko

•Paino vain 88 g

Rockbros 250 lm LED-pyörävalo

12,95

•Paino vain 20g

•Klipsikiinnitys

•Tarranauha mukana

e-villen valikoimista löydät todella laajan valikoiman muun muassa erilaisia pyöräilykypäriä, lukkoja ja ajovaloja huippumerkeiltä kuten Rockbros. Tutustu valikoimaan ja valitse sopivimmat pyöräilyvarusteet!